Răspuns pentru O BUNICĂ, F. AS nr. 1100 - "Nepoatei mele îi ies rău analizele ASLO"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Din capul locului trebuie menționat că ASLO (an­ti­streptolizina O) reprezintă un mar­ker al infecției streptococice, iar în ca­zul în care valoarea acestei reacții este con­stant mare, la originea fenome­nului pot sta cauze diverse, cum ar fi farin­gită, amigdalită, dar și diverse gama­patii monoclonale (mielom mul­tiplu, macro­globulinemie Wal­dens­rom) ori dislipidemiile (creșterea co­les­terolului și trigliceridelor). În esență, streptoli­zina este o he­mo­lizină produsă de streptococii de grup A. La pa­cienții infectați, streptolizina O acțio­nează ca un antigen față de care organismul dezvoltă un răspuns umoral specific (antistreptolizina O=ASLO).
Nivelurile anticorpilor devin detectabile la 1-2 săptămâni de la infecția streptococică și ating un maximum după cca 3-6 săptămâni. Dacă nivelurile ridicate persistă și după 6 săptămâni sau chiar se înre­gistrează o creștere a acestora, se va suspecta o reinfecție.
Analizând cele relatate de dvs., se poate constata că în cazul nepoatei, cau­zele care determină evidențierea unui ASLO constant mărit par a fi farin­gita recurentă, probabil incom­plet tratată, pe fondul unei imunități debilitate, specifică sezonului rece și umed, dar și contactul direct cu sursa de transmitere a streptococului, repre­zentată de aglomerațiile de copii din școli. Bacteriile din genul Strepto­coccus pyogenes (streptococ betahe­molitic grup A) se transmit prin picăturile din aer sau prin contact direct cu suprafețe deja contaminate. Așa cum probabil știți, infecțiile bacteriene se tratează de obicei cu antibiotice iar, odată tratamentul început, simptomele se ameliorează în 1-2 zile. Totuși, chiar dacă pacientul se simte mai bine, este important ca antibioterapia să se efectueze până la capăt. Oprirea precoce a medicației poate duce la apariția de tulpini bacteriene noi, rezistente la antibiotic. De asemenea, oprirea tratamentului poate conduce la alte episoade de infecție și la alte complicații, cum ar fi reumatis­mul articular acut care, de obicei, poate apărea la 1-2 săptămâni de la o infecție a gâtului (faringită, amig­dalită) ori după o scarlatină sau altă infecție acută neobservată cu streptococ betahemolitic.
Oricum, analizele medicale sunt singurele care precizează diagnosticul. Astfel, dacă în prima fază a infecției gâtului se face un examen bacteriologic al secreției faringiene (exudat faringian), se găsește strep­tococul hemolitic. Însă, dacă acest examen se face după trecerea fazei acute sau după tratamentul cu antibiotice, atunci streptococul dispare de la locul in­fecției.
În afară de reacția ASLO pozitivă, instalarea reumatismului articular acut mai poate fi diagnos­ticată și pe baza altor parametrii sanguini. Astfel, în sânge crește numărul de leucocite neutrofile și scade moderat numărul de globule roșii. În același timp, crește foarte mult viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), a valorilor fibrinogenului, a alfa-1-globu­li­ne­lor și alfa-2-globulinelor serice, în timp ce albu­mina serică este scăzută. Proteina C reactivă (care in­dică o inflamație a organismului) este mai rar poziti­vă și la concentrații mici, în reumatismul articular acut.
Am făcut această conexiune între infecția stafi­lococică și reumatismul articular acut, tocmai pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la legătura între reacția ASLO constant pozitivă și posibilitatea de dezvoltare a unei complicații consecutive infecției streptococice. Cunoscând aceste date de laborator, mai ales când apar la o vârstă fragedă, cum este a nepoatei dvs. (16 ani), se pot lua din timp unele mă­suri de tratament, care pot evita apariția unor compli­cații de tipul reumatismului articular acut sau chiar a unor complicații la nivel cardiac (endocardită) și re­nal (glomerulonefrită), datorate infecției streptoco­cice incomplete sau incompetent tratate.
Dacă medicina alopată include în tratamentul infecțiilor streptococice, antibiotice gen penicilină, clindamicină sau eritromicină, medicina naturistă dis­pune de remedii competente cu proprietăți bacte­riostatice și bactericide asemănătoare sau chiar supe­rioare ca afect terapeutic antibioticelor de sinteză. Dintre acestea propun spre utilizare uleiurile volatile de Salvie (cel mai puternic antibiotic natural contra streptococului de grup A) și uleiul volatil de Eucalipt (acționează preponderent contra infecției cu strep­to­coc betahemolitic de grup A). Aceste uleiuri-antibio­tic se pot asocia cu Astragalus, supliment naturist cu proprietăți tămăduitoare și în infecțiile streptococice.
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă tele­fonic!
Să auzim numai de bine!

ANDREI LICIU - apifitoterapeut, București, tel. 0722/45.07.60, www.terapia-propolicium.com

"Am diabet, adenom de prostată și infecție urinară"
(Răspuns pentru CONSTANTIN OPRESCU - Ploiești, F. AS nr. 1091)


D-le Oprescu, vă recomand să ur­mați tratamentul cu PROPOLICIUM - supozitoare, un produs exclusiv natural, care conține propo­lis, alte substanțe api­cole și pulberi de plante (39 ingre­di­ente). Vă poate ajuta în mod eficient în problemele pe care le acuzați. Fac precizarea că aveți ne­voie de trei cure de trata­ment pentru obținerea vindecării complete. De regulă, din cazuis­tica rezolvată până în prezent, vă pot spune că dimensiunile prosta­tei scad cu circa 1-1,5 cm după o serie de tratament cu Propolicium. În cazul infecției urinare, două serii de supozitoare sunt suficiente pentru eradicarea agentului pato­gen.

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Aș vrea un leac naturist cu spânz, pentru noduli pe ficat"
(Răspuns pentru ELENA ENE - Plopeni,
F. AS nr. 1097)


Stimată doamnă Elena Ene, pentru suferința dvs. - noduli pe ficat - Spânzul este contraindicat. El este o plantă foarte toxică și se folosește cu succes în tra­tarea tumorilor cerebrale. Pentru tratarea cance­relor ovariene, mamare și uterine, se recomandă Năpraz­nicul.
Pentru noduli la ficat și cancer hepatic (inclusiv metastaze) vă recomand o serie de rețete naturiste con­cepute de regretatul ing. Popa Valeriu.

CANCER hepatic
Extract apos antitumoral


Rețetă:
* Două linguri rădăcină de Tătăneasă (bucăți). Se lasă de seara până dimineața la macerat într-un pa­har cu apă.
* În alt pahar se pun la macerat în apă, tot de sea­ra până dimineața, următoarele plante: o linguriță pul­­bere de frunze de Nuc, o linguriță Coada-șorice­lului, o linguriță Mușețel, o jumătate linguriță Rosto­pască.
* Dimineața se filtrează ambele macerate, iar tătăneasa rămasă se pune la fiert la foc mic, într-o cană de apă. După 20 minute de fiert, se ia de pe foc și se adaugă restul de plante rămase după filtrare, care se lasă să se infuzeze 15 minute.
* Se strecoară infuzia, apoi se combină cu cele două macerate la rece.
* Se bea pe parcursul zilei, în 3 reprize.
* Cu plantele rămase se pun comprese pe locul afectat.
Se fac 4-6 cure a câte 40 zile, cu pauză de 10 zile.
Pentru plante, adresați-vă d-nei Angelescu Ioana, tel: 0768/62.57.88 sau d-lui Vasile Matei, tel: 0728/02.45.96.
O altă rețetă, care se poate folosi atât în cancer hepatic cât și în metastaze hepatice, este următoa­rea:
* O linguriță de pulbere de Pedicuță, una de pul­bere de Tătăneasă (obținută din rădăcină râșnită) și una de pulbere de Obligeană (obținută din rădăci­nă râșnită) se pun în 1/2 litru de apă și se lasă să se ma­ce­reze la temperatura camerei, de seara până dimi­neața.
* Preparatul se filtrează dimineața.
* Se opărește încă o linguriță de pulbere de Pe­dicu­ță cu o cană de apă clocotită, după care se lasă să se răcească și se filtrează.
* Se combină, în final, cele două preparate (infu­zia și maceratul) și amestecul astfel obținut se bea în 3 reprize, înaintea meselor principale cu o jumătate de oră. Tratamentul se ține 42 de zile.
Tumori hepatice
Rețetă:
Într-o sticlă de 1,5 litri, de culoare închisă, se pun la macerat: 350 g rădăcină de Leuștean dată prin răzătoare mare, 350 g miere de albine curată, 350 ml vin de țară curat - timp de o săptămână. Sticla va sta la întuneric, agitându-se de câteva ori pe zi. Se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale, cu tot cu Leuștean. Între timp, se pregătește o altă porție din amestecul de mai sus. Cura se întrerupe după vindecare. Concomitent, se urmărește ecografic evoluția bolii.
Tratamentul trebuie completat cu ceai de Tătă­nea­să (1 litru pe zi), iar pe regiunea ficatului se vor aplica comprese călduțe cu terciul rămas de la fier­tura plantei, care se aplică seara la culcare, timp de 3 ore.
Pentru noduli pe ficat este recomandat următorul regim alimentar:
* Alimente permise: orez, grâu încolțit, porumb, portocale, linte, fasole (boabe mari - se va înlătura pielița după fierbere), mazăre dulce, spanac, morcov, dovleac, castravete, sfeclă, conopidă, varză, toate produsele lactate ca lapte dulce, lapte nefiert prins, caș proaspăt fără sare, brânză de vaci cu miere de albine, cașcaval fără sare - cu excepția iaurtului și a brânzei telemea, struguri, cireșe, curmale, migdale, stafide și fructe dulci (banane, piersici, pere, prune, mere Golden, pepene verde), miere de albine (miere vie), Apisan-Forte - 3 linguri pe zi.
* Alimente interzise: vită, porc, ber­bec, pește, bivol, pasăre, verdețuri (ceapă verde, praz, usturoi verde, ridichi, frunze de pătrunjel), păstăi de orice fel, fasole soia și produse din soia, cartofi, ciuperci, oțet, fructe acre (mere acre, prune ne­coap­te, ananas, lamâie), băuturi alcoolice, ceai, cafea și alte băuturi, sare, ulei, fructe prea coapte (banane de culoare maro, prune foarte moi, pere), murături, ouă.
Alimentele care nu sunt menționate în cele două grupe sunt nerecomandate pentru dvs., având în vedere boala de care suferiți.
De asemenea, veți lua câte o lingură de Apisan-Forte, de două ori pe zi, timp de șase luni, prima lingură dimineața pe nemâncate, iar a doua după masa de prânz.
Sper că cele recomandate vă vor fi de folos!