Despre alcoolism, cu paharul gol

Florentin Popa
Dr. CORINA RĂDUCEA - psiholog și medic specialist cu competențe în homeopatie, apifitoterapie, terapie florală Bach, ayurveda - "Consumul de alcool a crescut în România la cote îngrijorătoare"

"Femeile depășesc măsura mai mult decât bărbații"

- D-nă dr. Răducea, nu este un secret pentru ni­meni că românilor le place să ducă paharul la gură, chiar și fără prilejuri aniver­sare. Este al­coolis­mul în Ro­mânia o problemă reală?

- În momentul de față, da! Conform statisticilor, consu­mul de alcool în România a crescut constant, până la cote îngrijorătoare. În prezent, sun­tem pe un nedorit loc frun­taș în Europa, luând ca reper numai alcoolul fiscali­zat: 35% din consumul total de alcool, restul fiind produc­ția "de casă", respectiv vinuri și băuturi spirtoase realizate în gospodăriile proprii, băute zilnic de un număr mare de români, de la vârste din ce în ce mai fragede! De pildă, dacă luăm ca reper referințele O.M.S., atunci consu­mul zilnic, timp de minimum 6 luni, a 10 unități de alcool pur la femei, respectiv 20 de unități de alcool pur la bărbați, re­prezintă un risc major pentru sănă­tate. Pornind de la aceste valori, merită ca fie­care consumator de al­cool să-și cal­culeze singur câte uni­tăți de al­cool se află în cele două căni mari de vin roșu, cele patru sticle de bere sau 100 ml de țuică pe care le consumă, chiar da­că nu se îmbată nicio­dată. Impor­tant este să se cu­noas­că tăria, adică alcoole­mia produsului consumat.
Multe femei consumă alcool înainte de culcare ori în solitu­dinea casnică, pe post de relaxant, ca som­nifer sau sti­mu­lent al atenției pentru lectură și conversații în me­diul virtual. De multe ori, depășesc cantită­țile maxime la care am făcut referire, dar nu se îmbată; prin ur­mare, consideră că alcoolul nu re­prezintă un risc nici pen­tru sănă­tate, nici pentru imagi­nea lor pu­blică. Statistic vor­bind, în Româ­nia, numărul con­sumatorilor de al­cool în exces este mai mare în rân­dul femei­lor, din motive care țin de me­tabolizarea diferită a alcoolului, valoarea unităților de alcool care generează risc fiind mai mică la fe­mei, față de bărbați!

- Care sunt riscurile la care se expun prietenii alcoolului?
- Indiferent de motivele care generează pofta de alcool, chiar și în absența stărilor de ebrie­tate, consu­mul zilnic duce la apariția bolilor cardiovasculare, hepatobiliare, pan­creatice, gas­trice, tiroidiene, neuro­logice, ocu­lare, dar poate să agraveze și alte afecțiuni cronice. Consu­ma­torii de alcool se mai con­fruntă și cu tulburări de com­portament, scăderea memoriei, confuzie mentală, tul­burări sexuale, tulburări de somn etc.
Subiectul consumului exagerat de alcool este unul foarte delicat și de cele mai multe ori este ascuns sau negat. Și asta, nu doar la nivelul oamenilor obișnuiți. Am întâlnit mari consumatori de alcool în rândul celor care au atribuții sociale și în educarea popu­lației - dascăli, medici, preoți, psihologi, polițiști, jurnaliști, politicieni, dar din cauza "po­ziției lor", tema consu­mului de alcool e mini­malizată. Să nu uităm că pe fondul consu­mului de alcool se produc adevărate tragedii (cri­me, acci­­dente rutiere cu victime, violuri), dar și fapte antisociale (jafuri, bătăi, distrugeri, inju­rii etc.), majoritatea celor incriminați decla­rând ulterior că "alcoolul le-a luat mințile" sau că n-au știut ce fac.

- Există remedii alternative pentru stoparea con­sumului de alcool?

- Da, și chiar merită să promovați recomandările următoare, celor care au aceste tendințe, înainte de in­sta­larea bolilor sau a tulburărilor de comportament.

Melatonina

Tratamentul cel mai nou, din păcate, deloc media­tizat, constă în administrarea de melatonină sau deri­vați ai ei, care se găsesc sub formă de suplimente care conțin 3 mg de substanță activă. Se recomandă câte o capsulă seara, înainte de cul­ca­re. Producătorii atrag atenția asu­pra hipertensivilor: tratamentul de lun­gă durată poate duce la scă­derea acțiunii medicației specifice. Pen­tru evitarea acestui disconfort, se recomandă să fie întuneric per­fect în dormitor. Melatonina este secre­tată și în organism, în epifiză, nu­mai în încăperile perfect întu­ne­cate. Lumina de veghe a unei ve­ioze sau lumina televizo­rului, care rămân deschise peste noapte, scad secreția de melatonină. Con­su­ma­torii cronici de alcool urinea­ză noap­tea, iar din acest motiv, își lasă o lumină de veghe, pentru a merge la toaletă. Melatonina este aproape zero în aceste condiții! Me­latonina are, totodată, exce­len­te proprietăți antioxidante, anti­can­cerigene și este un factor anti­îmbătrânire.

Terapia florală Bach

Pentru eliberarea consumato­rilor de alcool de falsa percepție a separării față de lumea încon­ju­rătoare, terapia florală Bach aduce un beneficiu extraordinar. Ea re­prezintă un instrument tera­peutic complex, care își atinge po­tențialul vindecător, în urma unei consultații de specialitate, având ca scop con­știentizarea emoțiilor negative crea­te de excesul de al­cool, gene­ratoare de dezechi­libru fizic, psihic și mental. Așadar, este necesară intervenția unui spe­cia­list, care să identifice remediile flo­rale cu adevărat utile în terapia cauzelor consumu­lui de alcool.

Fitoterapia

Pedicuța scade pofta de alcool, indiferent de mo­dalitatea agreată pentru administrare. Se consumă sub­lingual, sub formă pulbere (câte 1 linguriță de 4 ori pe zi, timp de două săptămâni) sau sub formă de ma­cerat la rece: se amestecă 3 linguri pulbere de plan­tă uscată, cu 3 căni de apă plată și se lasă la ma­cerat minimum 8 ore. Se consumă întreaga cantitate, de preferat nestrecurată, pe parcursul zilei următoare. Cura se ține timp de două săptămâni. Nu se va depăși doza prescrisă, deoarece numeroșii alcaloizi din com­poziție pot genera stări de intoxicație!

Homeopatia

Remediile homeopate sunt cu adevărat utile în tratarea consumului exagerat de alcool, atunci când sunt prescrise după o repertorizare corectă, obținân­du-se remediul unic constituțional. Înșiruirea unor de­numiri de remedii homeopate antialcoolice nu se poate compara cu remediul personalizat de un medic. Con­sultația de specialitate este absolut necesară și efectul e sigur, cu condiția ca pacientul să aibă răb­dare, ca în majoritatea terapiilor naturiste.

Acupunctura

Este foarte utilă pentru reglarea energetică a fica­tului și a pancreasului, suprasolicitate în consumul cronic de alcool. Efectele acestei terapii sunt mult mai bine apreciate de către cei care manifestă deja proble­me neurologice, de tipul polineuropatiilor. Reglarea energetică la nivelul abdomenului crește încrederea autentică în sine, eliberându-se nevoia de alcool pen­tru depășirea diferitelor inhibiții.

Psihoterapia

Foarte importantă în combaterea alcoolismului este și terapia susținută de un psiholog, care intuiește cauzele cognitiv-comportamentale ale consumului exagerat de alcool, ceea ce reprezintă "rădăcina rău­lui", în cazul celor care au tulburări de comportament. Puțini oameni conștientizează că această tendință este consecința unor traume emoționale profunde, de multe ori imposibil de povestit. Psihologul, care este antrenat să ofere o perspectivă diferită asupra unei secvențe de viață, oricât de dramatică ar fi, creează contextul unei reprogramări psihice care îi redă în­crederea în sine pacientului, iar de la acest nou nivel, eliberarea de dependența de alcool devine mai facilă. De asemenea, prin psihoterapie se reactivează pasiu­nile abandonate în trecut, care devin motivații pu­ternice pentru a trăi viața cu bucurie.

Respirația conștientă

Un mod simplu și eficient de echilibrare ener­getică, cu efect și în alcoolism, este reprezentat de respirația alternativă (ședințe de minimum 30 de minute). Se poziționează degetele arătător și mijlociu de la mâna dreaptă în mijlocul frunții, iar cu degetul mare și inelar se acoperă pe rând nările, astfel încât să se inspire lent și profund pe nara dreaptă, în timp ce nara stângă este acoperită cu degetul inelar, apoi se ex­piră lent și profund pe nara stângă, în timp ce nara dreaptă este acoperită cu degetul mare. Acest exer­cițiu respirator aduce echilibru, pace interioară, creș­terea imunității și a motivației în viață.

D-na dr. CORINA RĂDUCEA poate fi contactată la Centrul de Sănătate și Viață O&D din București, str. Luterană nr. 3, sector 1, tel. 031/437.96.29, 0736/49.40.97