RUPERT WOLFE MURRAY - "Tabloidele din Marea Britanie ar trebui să-i fie recunoscătoare României"

Ion Longin Popescu
Editor din Marea Britanie

S-a împlinit o lună de când, isterizate ca la o comandă unică, tabloidele britanice "țipau" cu litere de o șchioapă că sărmanul Albion urma să-și dea du­hul, sub cotropirea româno-bulgară, mai ceva ca sub inundațiile care, în aceste zile, fac ra­va­gii în partea de sud a insulei. S-a împlinit o lună, și ni­mic din spaimele paranoice de pagina întâi nu s-a în­tâmplat. Românii nu au dat buzna peste Canalul Mâ­necii. Mulți cititori, dar mai ales jurnaliștii ade­vă­rați și-au dat seama de grosiera manipulare din "Daily Mail" și "The Sun", campioanele știrilor contrafăcute "de la București", și au avertizat, în cotidienele de prestigiu, asupra acestei campanii anti-românești. Unul dintre britanicii care au respins cu calm sce­na­rii­le copilărești din foile de pripas amintite este edito­rialistul de la cunoscutul site de știri american "The Huffington Post" (ediția britanică), Rupert Wolfe Murray. Lo­cuiește, alternativ, la Londra și la Bucu­rești, ca repre­zentant european al Castle Craig Hos­pital (www.castlecraig.ro), o clinică originară din Sco­­ția, dedicată tratamentului dependenței de alcool, droguri și jocuri de noroc. Editorialul "Thank you, Romania", semnat de d-l Murray, în primul jurnal on­line din lume, adică în "The Huffing­ton Post", și răs­plă­tit cu Pre­miul Pulitzer, este deopotrivă o lecție de pro­fe­sio­nalism și onestitate jurnalistică, adresată ace­lor com­patrioți care s-au lăsat furați de patima ta­blo­idi­zării.

"Britanicii îi vor accepta pe români atunci când își vor da seama cât sunt de muncitori și de respectuoși"

- În textul dvs. afirmați că tabloidele britanice ar trebui să-i mulțumească României. De ce, dom­nule Murray?

- Tabloidele "The Sun", "The Daily Mail", "The Daily Mirror", "The Daily Express" au avut mari titluri inspirate din România, începând cu "revoluția te­levizată" din 1989, și de aceea ar trebui să-i fie re­cu­noscătoare țării care le-a ajutat să-și umple pagi­ni­le. Aceste tabloide urmăresc întotdeauna știri senza­țio­­nale. Când, spre exemplu, au reportaje din străi­nătate (cum au fost acelea cu copiii din orfelinatele ro­mânești), ziariștii lor pot scrie ce le trece prin cap, pen­tru că 99,9% dintre bri­tanici nu știu nimic despre si­tuația din Româ­nia. Fac asta pentru că așa e mo­delul ta­bloid, ur­măresc să spe­­rie publicul cu știri despre uci­­derea unor copii, des­pre ră­piri, despre fur­turi și imi­granți care vin să ia slujbele britanicilor și să le con­su­me ajutoarele socia­le. Totuși, ima­ginea româ­ni­lor în media din Marea Britanie nu este în totalitate ne­ga­tivă. Pu­blicațiile de calitate (quality), cum ar fi "The Inde­pen­dent", pu­bli­că multe lucruri pozitive des­pre ro­mânii care vin la noi, iar ziarul "The Eco­nomist" a publicat, la sfârșitul anului 2013, un edi­to­rial în care le-a urat bun venit românilor și și-a cerut ier­tare pen­tru eventualele atitudini rasiste pe care le vor întâlni. În fine, același ziar i-a avertizat pe brita­nici că-i vor accepta pe români atunci când își vor da seama cât sunt ei de muncitori și de respectuoși.

- De ce inventează aceste tabloide "sperietori" venind din România și Bulgaria?

- Povestea începe, de fapt, cu imigranții polonezi. Când cetățeni din Polonia și din celelalte țări admise în UE, în 2004, au fost acceptați să lucreze liber în Ma­rea Britanie, ne-am confruntat cu o adevărată in­vazie de imigranți: aproape un milion de polonezi. Și atunci, ziarele de calitate, economiștii, academi­cienii etc. au spus că acești muncitori vor aduce numai be­ne­ficii economiei britanice, dar tabloidele au ales să-și sperie cititorii, sugerându-le că își vor pierde sluj­­­bele, din cauza imigranților din Est, au incitat la fri­­­că și la respingere. În cele din urmă, polonezii au re­­ușit să se integreze, prin contribuții remarca­bile atât la dezvoltarea economică din țara adoptivă, cât și aca­să, în Polonia natală, unde criza economică nu s-a re­simțit aproape deloc. De aceea, cred că și românii vor fi acceptați. De câte ori mă duc la Lon­dra, aflu vești pozitive despre ei, întrucât sunt apre­ciați pentru cât de mult lucrează. Uneori, e adevărat, aflu diverse lu­cruri despre cerșetorii romi, dar n-am întâlnit nicio­dată un englez care crede că românii sunt romi și că toți romii vin din România (o greșeală pe care o pro­mo­vează, din păcate, tabloidele româ­nești!). Oricine știe că toate țările au o minoritate romă. Numai în SUA trăiesc peste un milion de romi!

"Cei mai mulți britanici nu cred în tabloide, dar uneori le cumpără pentru amuzament"

- De fapt, ce este un tabloid, în accepțiunea bri­tanică? Când a fost inventat acest gen de publi­ca­ție?

- Cred că primele tabloide au fost tipărite în timpul primului război mondial. Erau foarte apreciate de clasa muncitoare. Dacă ne aruncăm un ochi pe ta­bloidele dinainte de 1970, observăm că erau cu mult mai puțin senzaționaliste decât astăzi. Întreaga indus­trie s-a schimbat odată cu cumpărarea, în anii '80, a ziarelor "The Times" și "The Sun", de către miliar­darul Rupert Murdoch. A desființat sindicatele și a orientat conținutul asupra unui singur lucru: să facă cât mai mulți bani pentru acționari. Așa că au ales să transforme povestioare obișnuite în senzații na­țio­nale, prin exagerări grosolane. Au reușit să-i facă pe bri­ta­nici să creadă că străzile sunt pline de răpitori și cri­­minali, iar Marea Britanie este un loc nesigur. Re­zul­tatul este că, în zilele noastre, copiii nu mai sunt lă­sați să se joace afară fără supraveghere părintească constantă. Liberta­tea pe care, copil fiind, am cunos­cut-o în Scoția, a dispărut. Până la urmă, Murdoch a făcut o mulțime de bani, dar a mai făcut ceva: a co­rupt jur­nalismul. Edi­to­rii lui sunt și acum în tribu­nale, an­chetați pentru in­ter­cep­tarea ilegală a telefoa­nelor unor celebrități, vic­ti­­me ale unor fapte oribile care au afectat și Familia Re­gală. Faptul că marele mogul a scăpat de Justiția britanică arată cât de multă putere are Murdoch asu­pra sistemului juridic al Marii Britanii.

- Cred cititorii din Marea Britanie în ceea ce scriu tabloidele?

- Cei mai mulți nu cred în tabloide, dar uneori le cumpără pentru amuzament. Ne place să aruncăm o privire fugitivă la o fată sexy, să ne amuzăm puțin cu titlurile înfricoșătoare, să prindem din zbor ceva știri sportive. De multe ori, le tratezi ca pe benzile dese­nate (comics). Parcurgi întreaga ediție în mai puțin de cinci minute. Dacă citești titlurile, ai prins întreaga po­veste. Câteodată, însă, aceste ziare au articole bu­ne, pentru că au bani să plătească investigații se­rioa­se, cum a fost cazul adopțiilor internaționale de copii răpiți din China. În fine, tabloidele au și articole bune despre femei, sănătate, călătorii, mâncare și alte teme nepolitice.

"Bucureștiul este un loc unde-ți place să lucrezi, prețurile sunt mici și transportul în comun funcționează bine"

- Există, în ziarele bulevardiere din Marea Britanie, ură împotriva românilor?

- Nu cred că vreun jurnalist britanic îi urăște pe ro­mâni. El își face doar treaba pentru care e plătit, nu se implică emoțional. De fapt, nu numai la Londra, ci și în București, am cunoscut jurnaliști de tabloide care iubesc România, dar publică tot felul de povești ne­gative, senzaționaliste, după criteriul "o știre pozi­ti­vă nu este știre". Ceea ce e interesant este că media din România pare a selecta numai articolele negative din tabloidele britanice, și de aceea au ajuns unii români să creadă că sunt urâți în Regatul Unit. Sunt sigur că exis­tă și britanici care poate îi urăsc pe ro­mâni, dar aceiași oameni îi urăsc și pe francezi, pe ame­ricani, pe ger­mani, pe scoțieni sau pe irlandezi, pro­babil se urăsc și pe ei înșiși. Avem mulți cetățeni ale căror vieți sunt definite de ură.

- Cum s-a întâmplat că ați ajuns să scrieți edi­toriale împotriva tabloidelor britanice, luând apă­rarea românilor? Cum sună pentru dvs. adevărul despre România?

- Trăiesc în București și iubesc această țară. Bucu­reș­tiul este un loc unde-ți place să lucrezi, pre­țurile sunt mici și transportul în comun funcțio­nează bine, chiar și sub o jumătate de metru de zăpadă. Din Bucu­rești poți zbura oriunde în lume. Oa­menii de aici m-au făcut să mă simt binevenit, ni­ciodată nu m-am simțit un out­sider. M-am căsătorit aici și am doi copii mi­nu­nați, un băiat de 11 ani și o fetiță de 14. I-am în­scris la o școală lo­cală, unde primesc o bună educație. Bă­ia­tul s-a născut aici și am fost im­pre­sionat de ser­vi­ciile medicale. Aparta­mentul nostru este încălzit de la sis­temul public centralizat de încălzire, iar blo­cul a fost izolat termic, prin pro­gra­mul pri­măriei. Când le spun asta prie­tenilor din Regat, se minu­nea­­ză: nicio auto­ri­tate locală din Ma­rea Bri­ta­nie nu ar izola un bloc și nici măcar o clă­dire pu­blică; nu ar asi­gura nici încăl­zire cen­trală, chiar dacă este avantajos pen­tru mediu și creează eco­nomii bănești. Lucrez cu românii din 1990 și niciodată n-am fost înșelat, ci doar, rareori, de­za­măgit. Este o plăcere să lucrezi cu ro­mânii. Am lucrat chiar și cu mino­ri­tarii romi, în cadrul unui pro­iect euro­pean; și ei au fost cumsecade și nu le pot re­proșa ni­mic. Vorbind de jurnaliștii bri­ta­­nici, când vin aici, realizează repede că România es­te o țară superbă, dar nu pot scrie așa ceva pentru zia­rele lor, deoarece șefii le-ar respinge articolele respective. Editorii vor povestiri înfricoșătoare, care să umple șabloanele lor despre România: maidanezi, cer­­șetori, orfani, imigranți necalificați, crime și co­rup­­­ție. În aceste circumstanțe, este destul de firesc să mă stră­du­­iesc, ca bun cunoscător al realității de la fața lo­­cu­lui, să informez publicul britanic că lucrurile în Ro­mâ­nia nu sunt ceea ce par.

"Nu cred că planul de a distruge Roșia Montană va putea fi pus vreodată în practică"

Într-o scrisoare deschisă adresată fostei Comisii Parlamentare Speciale pentru Roșia Montană, ma­tematicianul dr. Voicu Boșcaiu, cercetător științific la Institutul de Matematică al Academiei Ro­mâne, descria, în câteva cuvinte, un viitor de coșmar în Apuseni. Iată cum vede domnul Boșcaiu comuni­ta­­tea lo­cală din Roșia: "Regiunea se va depopula ra­pid. Care mamă a anului 2030, mergând la piață și având de ales între caș din Mărginimea Sibiului și urdă din Apuseni, pentru copilul ei, ar merge pe a do­ua va­riantă? Care turist al anului 2030, din marile aglo­­merări industriale ale Olandei și Germaniei, că­utând relaxare într-o zonă naturală, cu floră și faună deo­­sebite, ar alege Munții Apuseni, notorii pentru cea mai mare exploa­tare de suprafață cu cianuri din Eu­ropa? Chiar dacă "ecologizarea" ar fi perfectă, o agen­ție de voiaj cu seju­ruri în Bulgaria sau Ungaria ar men­ționa doar în treacăt: «Ah, România, da, e o po­­sibilitate, dar aveți grijă la cia­nură și mercur», iar turistul ar abandona întreaga idee. Cei care do­resc "doar să muncească" la Roșia Montană ar face bi­­­ne să-și trimită copiii cât mai departe, cât mai re­pe­de, dacă începe exploatarea, pentru că peste 15 ani acolo nu va mai fi chiar nimic de făcut. «Dez­vol­ta­rea prin exploatare» este o contradicție în ter­meni".
În toamna trecută, când scria aceste rânduri, dr. Voicu Boșcaiu nu auzise, probabil, de "distopie", deși vor­bea despre aceasta. Distopia, termen modern cons­­truit prin opoziție cu utopie și care se aplică unei lumi imaginate și negative, este o viziune de coșmar a viitorului, și este meritul editorului britanic Rupert Wolfe Murray de a fi readus în actualitate acest cu­vânt straniu. Revoltat de proiectul minier de la Roșia Mon­tană, care amenință, încă, să distrugă un paradis montan, Murray publică în prestigiosul site de știri american "The Huffington Post", un eseu intitulat "Ro­mania, the World's First Dystopia" (România, pri­­­­ma distopie a lumii), despre care vorbește în inter­viul pe care ni l-a acordat în exclusivitate.

"Marea problemă a corporațiilor este că nu plătesc taxe către statele în care activează"

- Ne-am născut în niște vremuri în care cor­po­rațiile conduc lumea și dictează guvernelor politica economică de urmat. Vor duce acestea la colapsul statelor naționale?

- Nu cred că multinaționalele au în plan colapsul țărilor sau ținerea popoarelor în sărăcie. Scopul lor este să vândă cât mai mult și să facă și mai mulți bani. Este în interesul lor să existe cât mai mulți oameni bo­gați - baza visului american, un model pe care l-am adoptat toți. Multinaționalele recrutează cei mai buni oameni din țările în care investesc, iar în România, corporațiile au angajat probabil cei mai buni și mai străluciți tineri. Marea problemă a corporațiilor este că nu plătesc taxe către statele în care activează. Re­cent, în Regatul Unit, companii precum Starbucks, Ama­­zon, Google și Apple au fost aduse în fața unui Co­mitet Parla­men­tar și întrebate de ce nu plătesc taxe. Citând ziarul "The Guardian", Starbucks a plă­tit nu­mai 8,6 milioane de lire sterline în 8 ani de ope­rare în Marea Britanie, unde, în schimb, a făcut un profit de 3 miliarde de lire sterline! Ceea ce a șocat pe toată lumea nu a fost că aceste corporații nu au plătit ta­xe, ci că evitarea plăților este perfect legală. În­regis­trate în paradisuri fiscale, precum Lu­xemburg și insu­lele Bahamas, corpo­rațiile pot plimba profiturile în jurul lumii și aproape că nu plătesc nici un impozit.

- Cu alte cuvinte, în cazul nefericit în care com­pania Gold Corporation din Ro­șia Montană, în­registrată în câteva paradisuri fis­cale, ar primi undă verde pentru proiectul minier, statului român i s-ar lungi gâ­tul așteptând taxele cuve­nite. Există vreun motiv să credem că nu va fi așa?

- Nu există, rețeta este con­sacrată. Situația re­pre­zintă perfect problemele multi­na­ționalelor: guvernele se tem să le supere, să-și pe­ri­cliteze reputația de "loc bun pentru investiții", per­mi­țându-le să evite taxele. Uniunea Europeană, Ban­ca Mondială, Fondul Mo­netar Internațional își joacă rolul lor aici, asigurân­du-se că fiecare țară are legi fa­vorabile multina­țio­na­lelor, exact cum a dorit guvernul român să facă toam­na trecută, în cazul legii speciale pentru Roșia Mon­tană. Rezultatul este că în prezent există trilioane de euro, dolari și lire sterline odih­nin­du-se în conturi bancare din paradisuri fiscale, în timp ce popoarele, chiar și în Marea Britanie, flămânzesc, iar națiunile noastre dau fa­liment la propriu. Ironia es­te că gu­vernele noastre sunt nevoite să împrumute bani din aceste uriașe de­pozite, bani pe care ar fi tre­buit să-i pri­mească drept ta­xe! Și dacă situația asta este în Ma­rea Britanie, vă în­­chipuiți cât de rău este în Ro­mâ­nia, unde guvernul este mult mai incompetent și mai co­rupt. Dar n-are rost să blamăm nici un poli­ti­cian anu­me, nici un par­tid politic, problema este că în­tregul sistem econo­mic tre­buie schimbat, astfel ca multi­naționalele să plă­teas­că taxe acolo unde profi­turile sunt câștigate. Cazul Roșia Montană Gold Cor­po­ration este unul foarte interesant. Spre deosebire de cor­porațiile menționate mai sus, RMGC n-are expe­riență în sectorul său de ac­ti­vitate și nici un palmares - niciodată n-a câștigat un dolar și n-a organizat vreo slujbă minieră. Este un fond de investiții offshore (în­re­gistrat într-un paradis fiscal) care își are acțiunile în­­registrate la Toronto.

- Există vreo legătură între RMGC și banii din conturile menționate?

- RMGC reprezintă exact acele trilioane de dolari așteptând în conturi din băncile existente în para­di­su­­rile fiscale, aflate în posesia unor investitori secreți, ale căror fonduri sunt depuse în insule exotice, din afa­ra Americii. Și-au angajat oameni pricepuți (bosul lor este plătit cu un milion de dolari pe an) și au avut grijă să copieze principiile etice ale multinaționalelor celebre. Au implementat o campanie de relații publice (PR), ca să arate cât de mult le pasă de patrimoniul, me­diul și muncitorii din România. Au turnat bani în econo­mia locală, au cumpărat majoritatea televi­ziu­nilor și zia­relor, cheltuind milioane pentru convin­ge­rea poli­ticienilor de a susține planul lor minier. Pro­blema e că fac acest lucru încă de la sfârșitul anilor '90 și încă n-au obținut permisiunea de a merge mai de­parte. Ro­mânii s-au ridicat în fața lor ca un zid, oprindu-le îna­in­tarea, iar pentru asta îi admir foarte mult.

"România, prin respingerea proiectului Roșia Montană, arată drumul și îi inspiră pe oamenii din toată lumea"

- Ați scris despre "distopia". De ce este România "Prima Distopie a Lumii"?

- O "distopia" este o viziune de coșmar a vii­to­rului. Există două mari cărți care au definit genul: "Ma­­­șina Timpului" de H.G.Wells și "1984" de George Orwell. Sunt cărți strălucite, folositoare pen­tru înțe­le­gerea secolului al XX-lea, dar depășite când vor­­bim de vremurile tulburi din prezent. Astăzi avem un alt scriitor, David Mitchell, care a proiectat eco­no­­­mia de azi cu câteva sute de ani în viitor. De ase­me­nea, avem o țară - România - unde investitori din paradisuri fis­cale plănuiesc un uriaș proiect minier cu cianuri, care se va încadra în "dystopia" propusă de dom­nul Mitchell. Iată cum descrie viitorul în romanul său, care-ți taie respirația, intitulat "Cloud Atlas" (Atla­­sul Norilor): "Solul său este poluat, râurile sale sunt fără viață, aerul său încărcat de toxine, ali­men­tele, modificate genetic. Cancerul și malaria avan­sea­ză spre nord cu patruzeci de kilometri pe an". Ce propulsează România în categoria "Prima Distopie din Lume" este proiectul uriaș de minerit cu cianuri, care ar putea transforma Transilvania, una dintre cele mai frumoase părți ale Europei, într-un distopic ținut plin cu deșeuri. La Roșia Montană ne confruntăm, de ase­­menea, cu un studiu de caz despre cum poate o cor­porație să convingă populația că distrugerea eco­sistemului în care trăiește este în propriul interes.

- Un viitor, într-adevăr, coșmaresc. Ce altceva ați mai identificat în propaganda corporatistă din Apu­seni?

- RMGC, un fond de investiții offshore, a promis românilor mii de slujbe, miliarde de dolari în taxe și protecția mediului și a patrimoniului. Realitatea e că trei sate și patru munți vor fi distruse, iar un iaz ma­siv, de 214 milioane de tone de deșeuri de cianură și me­tale grele va fi construit. Niciodată până acum un iaz atât de mare nu a mai fost văzut în Europa. Râurile și apele freatice din regiune, inclusiv Dunărea, ar pu­tea fi otrăvite, pentru numai 200 de slujbe care vor fi cre­ate. Impozitul pe profitul estimat, de 20 de miliar­de de lire sterline, nu este cunoscut, deoarece contrac­tul companiei cu statul român este ținut secret, iar le­gile fiscale din România sunt pline de lacune. Un alt lucru care se va întâmpla, dacă acest proiect va avan­sa vreo­dată, este că va fi vândut unei mari companii de mi­nerit, fie din America, fie din Rusia, și toate pro­mi­siunile frumoase făcute azi românilor vor fi igno­rate de noii proprietari. Nu va exista nici o modalitate prin care guvernul român să poată controla un astfel de consorțiu puternic și secret.

- Vedeți, așadar, un scenariu înfricoșător pentru Transilvania. De ce aveți o viziune atât de neagră?

- Ceea ce mă îngrijorează sunt noile corporații de tip Roșia Montană Gold Corporation, care nu mai au nevoie de susținerea publică, de îndată ce au primit aprobările guvernamentale. După eventuala aprobare, chiar dacă RMGC ar ajunge să polueze apele și s-ar con­­frunta cu mari proteste, și-ar vedea liniștită de trea­­­bă. Tot ce ar face ar fi să angajeze o firmă de pază, con­cediind poliția. Singura so­luție este ca aceste pu­ternice entități să fie aduse sub con­trol local. Con­trolul local este cheia viitorului durabil, este singurul mod de con­trol al acestor corporații și al băn­cilor. Mul­tinaționalele sunt necontrolabile. De fapt, Româ­nia, prin respingerea, cel puțin până acum, a proiec­tului Roșia Montană, arată dru­mul și îi inspiră pe oa­menii din toată lu­mea. Oprind mina cu cia­nuri, pro­testatarii ro­mâni au adus dovada că aceste puter­nice in­terese economice trans­na­ționale pot fi stopate. Chiar dacă lobby-ul corporatist nu se dă încă bătut definitiv, nu cred că planul de a distruge Roșia Mon­tană va putea fi vreodată pus în practică. Mulți dintre po­liticieni și-au dat seama că bene­fi­ciile pentru Ro­mâ­nia sunt neglijabile - doar câ­teva slujbe, pro­babil fără taxe pentru stat -, față de amenințarea cu un de­zas­tru de me­­diu. Ei știu că, odată trecută o nouă lege, se vor deschide porțile și pentru alte proiecte si­mi­lare, ne­te­zin­du-se calea pentru un sce­nariu de tip "disto­pia". Ci­ne vrea să facă din Ro­mânia un coșmar de spe­riat lu­mea?

Lui Rupert Wolfe Murray îi puteți telefona la 0758.086.555 sau scrie la e-mail: info@castlecraig.ro