Șase pași către un somn profund

Rodica Demian
- Iar n-ați dormit jumătate din noapte și ați început ziua obosiți și buimaci? S-a terminat! Cei șase pași pe care ni-i recomandă terapeuții americani, de la Centrul de cercetare a somnului, vă vor ajuta să vă treziți dimineața odihniți și bine dispuși -

PASUL 1

Reduceți timpul petrecut în pat

"Tratamentul" recomandat se bazează la început pe așa-numita comprimare a somnului, care constă în stabilirea duratei de timp pe care o puteți petrece în pat, săptămână de săptămână, și care, la început, este foar­te limitată. În felul acesta, veți fi pri­vați de somn, ceea ce va spori nevoia de a dormi și, implicit, capacitatea de a ador­mi și de a dormi, fără întreruperi, până dimineața. "Mai puțin înseamnă mai mult", este deviza care vă va ajuta să în­lo­cuiți somnul întrerupt de fazele de tre­zie, cu unul profund și sănătos.
Pentru aceasta, durata timpului petre­cut în pat va fi redusă, vreme de câteva săptămâni, la 6-7 ore. După care va tre­bui să vă treziți, indiferent dacă și cât ați dormit. Când somnul începe să se îmbu­nă­tățească, veți mai putea sta în pat o jumătate de oră, până când veți atinge du­rata ideală de somn (maximum 8 ore!).

PASUL 2

Căscatul - un semn încurajator

După 1-2 săptămâni de somn "comprimat", obo­seala se va face simțită din ce în ce mai mult. Pe par­cursul zilei, vor fi momente în care veți fi de-a dreptul toropiți, dar nu vă alertați, ci priviți căscatul repetat și prelungit ca pe un semnal pozitiv. Terapia începe să-și facă efectul.
Și încă o consolare: oboseala, la fel ca și somnul, evoluează în "valuri". Căderile tipice se produc pe la 11 dimineața, apoi în jurul prânzului și, în sfârșit, pe la ora 4 după-amiaza. Atunci când atingeți aceste punc­te, încurajați-vă singuri, spunându-vă că peste circa 2 ore veți fi - din nou - puternici.
Și distragerea atenției, de pildă, prin mișcare - vă poate ajuta să depășiți acele momente. Planificați-vă, pe parcursul zilei, activități care să stimuleze circu­la­ția sângelui și folosiți orice prilej pentru a face mai mul­tă mișcare. Mergeți pe jos - măcar o bucată de drum - la serviciu, vorbiți la telefon, stând în picioare, deschideți geamul și faceți, din când în când, mișcări de gimnastică.
Ca excitant nervos, consumați cofeină, dar doza zil­nică să nu depășească 300 mg (circa 4 cești de ca­fea). Iar ultimul espresso sau cappuccino (alternativ cu ceai negru ori verde) nu trebuie băut prea târziu, pen­tru persoanele sensibile, aceasta însemnând ime­diat după masa de prânz. (Sunt persoane care suportă o ceașcă de cafea și seara, fără ca somnul de peste noapte să le fie afectat.)

PASUL 3

Mențineți ritmul

Cât de repede adormim și cât de refăcuți ne trezim nu depinde doar de oboseală, ci și de "ceasul" nostru interior, care, în ritm de 24 de ore, dirijează toate pro­cesele ritmice din organism, printre care tensiunea arterială, temperatura, fazele somn-trezie etc. Nu toată lumea se culcă și se trezește la fel. Fiecare om își are propriul ritm de somn, iar obișnuința de a ne scula devreme sau a sta treji noaptea este înnăscută. La ora 10 seara, unii vor să doarmă, iar alții abia încep să se simtă în formă. Perioadele de somn ar trebui să se orienteze în funcție de acest ritm individual, cu cât mai puține excepții. Pentru un somn odihnitor este, deci, necesar să vă culcați și să vă sculați la ore relativ fixe, alese în funcție de imboldul interior.

PASUL 4

Stopați sentimentele negative

Cum s-a stins lumina, încep gândurile și - pe întu­neric - toate problemele par mai grave decât sunt în realitate. În plus, se instalează și teama de a nu putea dormi, patul devenind astfel un loc al sentimentelor negative. Acest cerc vicios trebuie întrerupt. Unii reușesc să se detașeze cu ajutorul rugăciunii, alții - tăind cu o foarfecă imaginară gândurile care le dau târcoale, în fine, există oameni care reușesc prin in­termediul unui jurnal personal, în care notează ce s-a întâmplat peste zi și ce-i așteaptă în ziua următoare. Aceasta îi ajută să se detașeze și să privească mai realist lu­crurile. Cei ce au nevoie de peste 40 de minute pentru a adormi se pot culca mai târziu.

PASUL 5

Nu renunțați la micile bucurii

Dorința de a îmbina perfect viața profesională cu cea de fa­milie duce la "încărcarea" zile­lor cu sarcini din ce în ce mai nume­roase (valabil mai ales pen­tru fe­mei). Pentru lucrurile plăcute ră­mâne tot mai puțin timp, iar nopțile nedor­mite nu fac decât să agraveze situația. Dar cu cât sunt mai puține bucuriile trăite peste zi, cu-atât se înrăută­țește starea noastră. Ne concentrăm tot mai intens asu­pra faptului că noaptea următoare va trebui neapărat să fie mai bu­nă și obținem exact opu­sul. Somnul nu poa­te fi obținut cu forța! Cel mai bun antidot - întoc­miți o listă cu acti­vități care vă plăceau înainte și alegeți una dintre ele: o plimbare mai lungă, viziona­rea unui film, mersul la cumpărături etc. Im­portant este ca, după aceea, să ajungeți în pat obosiți și perfect mulțumiți.

PASUL 6

Ademeniți somnul profund

Creați-vă un ritual de culcare, de exem­plu: ascultarea unei melodii preferate, pre­gătirea hainelor pentru a doua zi, o lectură ușoa­ră. Sunt gesturi care îi semnalizează creierului că se-apropie timpul de somn. Ele nu trebuie să dureze mai mult de 30 de mi­nute.
Evitați să adormiți seara în fața televi­zorului, pentru că ațipind doar 5 minute, amâ­nați instalarea somnului cu până la 4 ore. Urmarea: vă culcați și vă mirați că obo­seala a dispărut ca prin farmec. Și folosul unui păhărel de vin este limitat: alcoolul vă ajută să adormiți, dar împiedică somnul neîn­tre­rupt, căci după câteva ore, activează părți ale sistemului nervos.
Dacă trebuie să mergeți noaptea la toa­letă: evitați lumina puternică din baie (mai ales neonul), care vă alungă definitiv somnul.

Reguli bune de uitat

În dormitor trebuie să fie întuneric și liniște
Dimpotrivă. Creierul lucrează 24 de ore și vrea să știe permanent ce se întâmplă. Liniștea totală și întune­ricul "ascut" atenția celulelor nervoase, astfel că o sim­plă rază de lumină sau un zgomot ușor sunt suficiente pentru a vă trezi.

Patul este doar pentru somn
Nici vorbă (cu excepția cazurilor de insomnie acu­tă). Pentru mulți dintre noi, cititul în pat este un ritual de adormit și o șansă de a ne detașa de viața de toate zilele.

Cei ce se trezesc noaptea și nu mai pot adormi vreme de zece minute ar trebui să se scoale din pat
Pentru ce? Umblatul de colo-colo pune somnul pe fugă. Iar dacă mai a­prin­deți și lumina, orga­nismul restrânge producția de melatonină - un hor­mon care stimulează som­nul.

Condimentele iuți "omoară" somnul
Nu este o regulă gene­rală. Unii le suportă, alții nu. Trebuie doar să le tes­tați.