"Proba rupturii" (F. AS nr. 1100) - Noi răspunsuri de la cititori

Cititor Formula AS
"Amândoi în aceeași direcție: înainte!"

Dragă Lavinia,
Citind textul "Proba rupturii", m-am întrebat dacă semnatara lui este o mânuitoare a condeiului care ne-a prezentat ca fiind real un exercițiu de imaginație, sau dacă e chiar personajul spre care privim. Rândurile îți sunt clare și dense, dar printre ele se simte reținerea și durerea. Iubirea față de soțul tău, încrederea în prietenă, stăpânirea de sine în etapele grele ale existenței "triunghiului" te pun în lumină ca pe o femeie educată, luptătoare, dem­nă. Ca un om normal te-ai comportat și atunci când, nu fără motiv, te-ai simțit invadată de gelo­zie. Desigur, cum să fi putut suporta la nesfârșit via­ța dublă a celui de lângă tine, cum să nu-ți fi pierit somnul, cum să nu tânjești după o gură de aer proas­păt, după atâta sufocare?
Până aici sunt alături de tine. Uitându-te în oglinda singurătății deliberat alese, te-ai văzut pu­ternică, frumoasă. Chiar crezi că poți lua viața în piept de una singură? Sau că vei fi mereu tânără? Poate vei face încercări pentru a te reechilibra ală­turi de altcineva. Va fi un om fără minusuri? Prin os­cilațiile lui Valentin între tine și cealaltă, ter­minate prin ruptura de ea, nu crezi că de fapt lupta dinăuntrul său s-a terminat, totuși, în favoarea ta? Se pare că lași să-ți scape acest acum, pe care l-ai re­câștigat prin întoarcerea la tine a soțului tău, ui­tând că mâine e o cantitate necunoscută. Pentru că ai cerut păreri, ți-o împărtășesc pe a mea: păs­trea­ză-ți soțul, nu-i reaminti greșelile pe care le-a fă­cut, priviți-vă cu drag în ochi și amândoi în aceeași direcție, înainte!
Te felicit pentru curajul de a-ți fi împărtășit po­vestea și de a cere ajutor. Toate urările mele de bine,
SILVIA - Alba-Iulia

"Și pentru tine strălucesc astrele"

Dragă Lavinia,
Faptul că după zece ani de căsnicie nu ai ob­servat că soțului tău îi plac "jocurile erotice" extra­con­jugale este destul de obișnuit ca situație. Există atât de multe probleme în viața de zi cu zi, încât, uneori, ne "scapă" astfel de amănunte, mai ales că soțul tău a devenit maestru în a le ascunde. Nimeni nu condamnă cochetăria și flirturile, cu con­diția să nu depășească alcovul și nici să aibă și alți participanți. De aici și până la tot felul de "devia­ții" nu este cale atât de lungă, mai ales când ele nu sunt sancționate de partener.
În ce mă privește, la vârsta de 70 de ani, câți am, și cu mentalitatea vârstei, educației și a obice­iu­rilor din Ardeal, eu de mult i-aș fi dat papucii fă­ră mari ezitări.
Pe el l-a încântat ideea cu schimbatul săptă­mânal al partenerei, dându-i iluzia că este foarte dorit, că este ca un mic pașă adorat de două femei. Un individ fără coloană vertebrală. În ce privește întârzierea în această relație, mă gândesc că nu ai văzut "triunghiul" decât târziu, nu atât din motive financiare, cât datorită faptului că noi, femeile, ne implicăm sufletește foarte mult într-o căsnicie, iar iubirea este, în adevăr, o decizie pe viață, cu con­diția ca la baza ei să existe un chimism (scânteia începutului). Regret nespus că ai trecut prin trau­ma aceasta. Reluarea relației cu Valentin îmi lasă un gust amar. Iubirea nu este pasărea Phoenix, de altfel ceea ce simți pentru el seamănă mai degrabă a prietenie, a obișnuință... Faptul că în adâncul ini­mii mocnește și înflorește dorința ta de a lua de la început viața, în ciuda singurătății, îmi dă sen­timentul că ai nevoie doar de o confirmare a do­rinței tale de a hotărî să rupi definitiv legătura bol­navă în care stai.
Doresc din suflet să nu te zbuciumi, să nu te con­umi. Gândește pozitiv, că și pentru tine astrele stră­­lucesc feeric.
MARIA - Arad