Rețete cu mere

Iulia Vlad
Bogat în substanțe valoroase, care hrănesc și energizează pie­lea, mărul îi redă acesteia elasticitatea și fermitatea, este antiinflamator, hi­dra­tant, antiseptic, ușor exfoliant.

Bu­ni­cile noastre îi cunoșteau calitățile și îl foloseau în felurite preparate pentru sănătate și înfrumusețare. Nu e de mi­rare că produsele cosmetice care au "extract de măr" în compoziția lor sunt astăzi din ce în ce mai căutate. Pre­pa­ratele cu mere nu ar trebui să lipsească din ritualul nostru de îngrijire coti­diană. Iată câteva rețete cu efect "la minut" asupra pielii.

Masaj cu suc de măr
Se masează fața și gâtul cu un tampon de vată în­muiat în suc proas­păt stors de măr, timp de câteva mi­nute, cu mișcări cir­cu­lare și ascen­den­te. Se lasă sucul pe față 5 mi­nute, apoi se clă­teș­te cu apă rece. Este excelent pen­tru a preveni și tra­ta lăsa­rea pielii. Se reco­mandă să se facă tratamentul de 2-3 ori pe săptă­mâ­nă. Pentru același efect, se poate aplica pe decolteu și pe sâni.

Mască cu măr, lămâie și miere
Ingrediente: 1 măr mic, 1 linguriță de miere, câteva picături de lămâie. Se rade mărul pe răzătoarea fină, se adau­gă picăturile de lămâie, apoi lingurița de miere. Se amestecă bine și se întin­de compoziția pe fața și gâtul proaspăt spălate. După 20 de minute se îndepăr­tează cu apă călduță. Regenerează și împrospătează orice tip de ten.

Mască cu mere și germeni de grâu
Ingrediente: 2 linguri de piure de me­re sau suc de mere proaspăt, ger­meni de grâu. Amestecați piureul sau sucul de mere cu germeni de grâu (bine mărunțiți înainte) până se formează o pas­tă groasă. Aplicați-o pe fața și pe gâtul proaspăt spălate. După 15-20 de mi­nute, clătiți cu apă rece. Dă lumino­zi­tate tenului și netezește pielea in­stant. Este potrivită când vreți să arătați bine pentru o ocazie.

Mască cu măr, iaurt și argilă
Ingrediente: 1 măr mic, 2 linguri de iaurt, argilă. Dați mărul pe răzătoarea mică, amestecați cu iaurtul și argila până la o­mo­genizare. A­plicați pre­pa­ratul pe față și pe gât, pentru 20-25 de minute, apoi clă­tiți cu apă călduță. Are efect de închi­dere a porilor, cură­țare, revita­lizare. Se recomandă tenuri­lor mixte și grase.

Tratament pentru păr cu mere și oțet de mere
(pentru a revigora părul uscat, lipsit de vitalitate și strălucire)

Ingrediente: 1-2 mere mari sau 3-4 mere mici, 2 linguri de oțet de mere de calitate, 1 linguriță suc de lămâie proas­păt, 1 lingură făină de porumb.
Decojiți merele și dați-le pe răză­toarea mică, amestecați-le bine cu ce­le­lalte ingrediente, întindeți compoziția pe părul uscat, lăsați timp de 30 de mi­nute, apoi spălați-vă în mod obișnuit.