Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Preparate din rădăcini de plante (II)

Redactia


[sapou]Rădăcina de Nalbă
(Radix althaea)[/sapou]Tuse, bronșite, infecții renale, enterită
Are o descriere pe larg in Formula AS nr. 1074 din 2013. Rădăcinile se folosesc cel mai mult sub for­mă de macerat, mucilagiile din compoziția rădăcinii fiind solubile în apă rece.

Tratamente interne

Maceratul la rece
Mod de preparare: peste 15 g (o lingură) de rădăcină de Nalbă mărun­țită se toarnă 250 ml de apă rece. Se lasă vasul acoperit 12 ore, eventual de dimi­nea­ța până seara. După această perioadă, se fil­trează. Maceratul se ține la loc răcoros. Se va folosi în maximum 24 de ore de la preparare, pen­tru că se alterează foarte ușor.
Adevărat elixir pentru bolile faringelui și la­rin­gelui, maceratul de Nalbă ameliorează răgu­șeala, datorită substanțelor emoliente, și este un autentic adjuvant în tratamentul celor care suferă de tuse, bronșite, infecții renale, tulburări gastro-intestinale sau enterită.
Mod de administrare: se bea o cană de mace­rat la rece pe zi, în mai multe reprize.

Tratamente externe

* Amigdalită, infamații ale coar­delor vocale, ab­ces dentar - se face gargară cu ma­ce­rat de Nalbă.
* Cuperoză, ac­nee, dermatită se­boreică - se aplică comprese cu ma­cerat de Nalbă.
* Ulcer varicos - se aplică ca­taplasmele cu Nalbă.
Ambele procedee se completează cu alifii spe­­ciale, preparate în laboratorul Faltis.
* Bolile anusului (anite, hemoroizi, fisuri anale) - se fac băi terapeutice cu macerat de Nalbă, preparat după metoda descrisă mai sus, urmând apoi tra­tamentul local cu unguente și supozitoare pre­pa­rate în laboratorul farmaciei Faltis.

Frumusețe
* Mască din Nalbă și argilă - se iau 5 g (o linguriță) de argilă și macerat de Nalbă, cât e necesar pentru a obține o pastă moale. Se amestecă până la omogenizare, iar mixtura rezultată se aplică pe față. Pentru efecte optime, este indicat să se țină vreme de 15 minute. Se îndepărtează prin clătirea feței cu ceai de mușețel călduț. Se aplică seara.

Rădăcina de Păpădie
(Radix taraxaci)


Afecțiuni renale, reumatism, boli de piele
Se pare că rădăcinile Păpădiei sunt mai bogate în principii active, de aceea este bine ca extractele să se prepare din rădăcini. Din păcate, în magazinele cu produse naturiste, ceaiul din rădăcină de Păpădie este foarte greu de găsit, de aceea, recomand ca rădăcina de Păpădie să fie recoltată de cei care pot și doresc să o folosească în gospodărie, având în vedere că este una dintre cele mai comune și mai răspândite plante de pe teritoriul României, găsindu-se din abundență atât la șes, cât și la deal sau în zonele montane.
Cura cu decoct de rădăcină de Păpădie contri­buie semnificativ la normalizarea circulației sângelui și a ritmului cardiac și este un valoros tratament ad­ju­vant în ciroza hepatică, cistită și dereglări ale glan­dei tiroide. Decoctul contribuie și la eliminarea calculilor renali (cunoscutele pietre la rinichi), fiind un bun diuretic.

Tratamente interne

* Afecțiuni renale - datorită principiilor amare, Păpădia tonifică ficatul obosit, stimu­lează activitatea rinichilor și a intestinelor, fiind consi­derată un deto­xifiant de elecție.
În afecțiunile renale, tinc­tura de Păpădie com­binată cu tinctură de hrean (se iau 30 picături, de 2 ori pe zi) se poate asocia cu gelulele cu albastru de metil preparate la farmacia Faltis. Efectul este ime­diat.

Tratamente externe

* Dureri reumatice și articulare, probleme dermatologice - băile cu fiertură (decoct) din Păpădie au un bun efect rela­xant, dar și de eliminare a toxinelor, pielea fiind unul dintre filtrele de dezin­toxicare ale organismului. Băi­le cu Păpădie alină durerile reumatice și articu­lare, fiind recomandate și pentru calmarea iritațiilor pro­duse de afec­țiunile dermatologice.
Rețetă: 100 g rădăcină de Păpădie se fierb timp de 10 minute în 2 litri de apă, după care se filtrează prin tifon dublu. Soluția rezultată se toarnă în cada cu apă călduță.
Frumusețe
* Mască de față cu argilă și Păpădie - se ob­ține amestecând 2 linguri de praf de argilă cu decoct de Păpădie, până se obține o pastă subțire, care poate fi întinsă pe față și gât. Masca este lăsată să acționeze vreme de 15 mi­nute, după care poate fi în­de­părtată prin spălare cu in­fuzie călduță de mușețel.

Rădăcina de Cicoare
(Radix cichorii)


Înainte de 1989, pulberea de Cicoare amestecată cu năut, ovăz, orz și urme de cafea naturală a fost o alternativă la cafeaua ara­bică, aceasta fiind foarte greu de găsit în comerț, la vremea res­pec­­tivă. Acest surogat (cei mai în vârstă își aduc amin­te) era numit în jargonul urban "Nechezol", fă­cându-se cozi in­terminabile când se "băga" în ali­mentare. Bu­cu­reștiul era privilegiat, pentru că pe pia­ță era mai mult "nechezol", și când veneai din pro­vincie la Bu­curești, căutai să te întorci acasă, pe lân­gă altele, și cu o pungă din această "cafea".
Pulberea de Cicoare se obține prin măcinarea rădăcinii uscate. Dacă această rădăcină este prăjită, se poate prepara cafeaua de Cicoare, o băutură re­con­fortantă și plăcută, care prezintă avantajul că nu conține cofeină.
Din punct de vedere tera­peutic cartea de vizită a rădăcinii de Cicoare este impresionantă, ea fiind folosită în bolile apara­tului digestiv, hepatobiliar, aparatului cardio-respi­rator, în alergii, afecțiuni dermatologice, boli meta­bolice (diabet, coleste­ro­lemie, trigliceridemie). Dar pe lângă toate aceste virtuți, se acreditează din ce în ce mai mult ideea că preparatele farmaceutice din Ci­coare re­glează metabolismul organismului, în sensul că, luate înainte de masă, stimulează hormonul foa­mei, numit grelină, iar luate după masă, stimu­lează hormonul sațietății, numit leptină, care în­târ­zie apa­riția apetitului. Dacă această ultimă ipo­teză se va ade­veri, va fi o alternativă de combatere a mult discuta­tului fenomen yo-yo, care se insta­lează după o cură intensă de slăbire, când orga­nis­mul ia proporții, crescând în greutate chiar dacă consumul de alimente e mai mic.
Rețetă: peste o linguriță de rădăcină uscată și mărunțită se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat. Se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi. Are acțiune laxativă.
La farmacia Faltis se prepară un extract fluid de Cicoare, care li se recomandă cașecticilor (ce­lor slăbiți) pentru declanșarea poftei de mâncare.
Suntem în plin proces de verificare dacă pul­berea de Cicoare, sub formă de ceai, consumat după masă, va împiedica apariția apetitului. Le re­co­mandăm persoanelor care au făcut o cură inten­să de slăbire să bea o cană de ceai de Cicoare pră­jită după fiecare masă. Sugerăm această soluție tu­turor celor ce se tem de efectul yo-yo.

Rădăcina de Ferigă
(Rhizoma filicis maris)


Tratamente interne

Viermi intestinali
Preparatele din Ferigă pentru uz terapeutic sunt foarte neplăcute la gust, de aceea se recomandă ca planta să se folosească sub formă de sirop.
Rețetă: Se prepară un decoct dintr-o lingură de ri­zomi de Ferigă proaspeți răzuiți (nu uscați) și 100 ml apă, iar peste decoctul rezultat, după filtrare, se adaugă 100 g zahăr și se mai fierbe 10 mi­nute. Se administrează dimineața, pe stomacul gol, câte o lingură în două reprize, la interval de 15 mi­nute. După 2 ore de la adminis­tra­re, se folosește un purga­tiv, de exem­plu, sare amară (30 g) sau 2 linguri de ulei de ricin, pentru evacuarea vier­milor paralizați.
Contraindicații - la supradozare, Feriga poate provoca fenomene toxice de ordin gastrointestinal (vomă, greață), somnolență, tulburări vizuale.

Rădăcina de Lemn-dulce
(Radix liquiritiae)


Tratamente interne

Îndulcitor pentru diabetici
Rețetă: 100 g rădăcină de Lemn-dulce mărunțită se lasă la macerat cu 200 ml apă, în care s-a dizolvat 5 g (1 linguriță) de bicarbonat alimentar, timp de 3 zile, agitându-se de câteva ori pe zi. Maceratul se în­călzește apoi pe baie de apă, timp de 10 minute. Ur­mează strecurarea și stoarcerea prin tifon dublu. Se lasă la rece timp de câteva zile, după care se decan­tea­ză, îndepărtându-se reziduul. Se păstrează la frigi­der și se folosește ca edulcorant.

Tratamente externe

Cataplasme cu Lemn-dulce pentru afecțiuni reumatice
Se iau cantități egale de rădăcină de Lemn-dulce pulverizată foarte fin și argilă. Separat, se prepară o infuzie de troscot (1 linguriță de plantă la o cană de apă). Se amestecă pulbe­rile cu ceaiul până se ob­ține o pastă. Preparatul se întinde pe zona afectată, aco­perindu-se cu o folie de polietilenă. Se ține câ­teva ore, înfășurând locul bolnav și cu un fular de lână. A­ceastă cataplasmă se poate folosi și în cazul dife­ritelor afecțiuni der­matologice autoimune, precum Lupus eritematos, psoriazis, pemfigus, sclerodermie.
Pentru completarea tratamentului, se recomandă crema Benzofenil forte, preparată în laboratorul farmaciei Faltis.

Rădăcina de Ștevie
(Radix rumicis)


Laxativ de excepție
Rețetă: 2 linguri de rădă­cini de Ștevie proaspete se fierb cu 200 ml apă, timp de 10 mi­nute, se lasă în re­paus 15 minute, apoi se filtrează. Decoctul se bea îndulcit cu miere, seara, înainte de cul­ca­re. Până di­mineața, apare efec­tul laxativ al ceaiu­lui.

Rădăcina de Săpunariță
(Radix saponariae)


Mama săpunurilor
Rădăcina de săpunariță poate fi considerată mama naturală a săpunurilor și detergenților, datorită conți­nutului în saponine triterpenice.
Modul de preparare a unui "săpun natural": 200 g rădăcină de Să­punariță se fierb cu 1 litru de apă, de preferat distilată sau de izvor, timp de 10 minute, apoi se adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu (poate fi și cel ali­mentar). Se lasă în repaus timp de o oră. Saponinele din rădăcină devin solu­bile în pre­zența bicarbonatului. Se filtrează. Ex­tractul rezultat poate fi folosit atât ca săpun, cât și ca șam­pon.

Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Far­macia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com pentru informații despre procesarea plantelor medi­cinale sau alte preparate produse în laboratorul pro­priu. Gama de preparate poate fi vizualizată pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­maceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.