Leacul care cade din cer: ZĂPADA

Ilie Tudor
- Transformată în sperietoare și anunțată cu avertismente, precum marile cataclisme, zăpada este unul dintre cele mai puternice medicamente ale naturii. Înainte să fie înlăturată cu mânie proletară de peste tot, folosiți-i virtuțile vindecătoare și bucurați-vă de frumusețea ei -

Când zăpada întârzie, întreaga natură o aș­teaptă: câmpurile tânjesc după ea, pentru că altfel nu pot deveni roditoare, izvoarele și râurile încep să sece, iar plantele riscă să moară de frig, fără covorul ei pro­tec­tor. De aceea, când nin­ge, este o adevărată bine­cuvântare pentru natură. Și pen­tru om! Efectul zăpezii ne face eufo­rici, ne îmbujorează obra­jii și ne face privi­rea să stră­lucească. De parcă zăpa­da ar avea o energie secretă, dă­tătoare de viață și bucurie.
Dacă natura știe să pri­mească zăpada cu bucurie, lu­mea adulților nu pare nicio­dată suficient de pregătită pen­tru ea. Ba, în ultimul timp, cu aju­torul "bocitorilor pro­fesioniști" din televiziuni și politică, zăpada repre­zintă un pericol, e semnalizată cu co­duri de aver­tisment. S-a dez­voltat o fobie față de ză­padă. Ea este cea care blo­chează drumurile, cea care ne adu­ce cortegiul de boli ale ier­nii, care ne anunță că mai este mult până la primă­vară. Frumu­sețea ei o remarcăm mai degrabă în fotografii și în filme decât în realitatea înconjură­toare. Miracolul ei, așa de prezent în anii copilăriei, s-a pierdut. Și, odată cu el, și "sănă­tatea zăpezii", efec­tul ei extraordinar ca medicament, pe care vă pro­pun să ni-l reamintim împreună.

O posibilă definiție

Ce este, de fapt, zăpada? Este o formă de agregare a apei, care ascunde multe mistere, o plăsmuire de fulgi și de vânt, cu proprietăți ieșite din comun. Sim­bol al unei purități arhetipale, zăpada are calități care pun pe gânduri fizicie­nii de mai bine de un secol. Aceștia nu știu să explice, de exemplu, de ce for­ma ful­gilor de nea este atât de diferită de la o regiune la alta, de ce la popoarele înrudite ca limbă și ca men­ta­­lități apa cristalizează sub forma unor fulgi cu for­me foarte apropiate. De parcă fiecare fulg de zăpa­dă ar fi capabil să recepteze în structura sa gândurile și emoțiile oamenilor. Apoi, zăpada și frigul au o ac­țiu­ne foarte greu de înțeles asupra plantelor. De pil­dă, după ce au stat câteva săptămâni în zăpadă și au îndu­rat câteva porții de ger, semințele plantelor ger­mi­nează mult mai bine și dau naștere unor vlăstare mai viguroase și mai rezistente. Tot sub zăpadă, mu­gurii co­pacilor, aparent amorțiți de frig, cresc, zi de zi, într-un ritm lent, dar implacabil. Brazii încărcați de zăpa­dă, la fel ca și pinii sau jnepenii, secretă mai multe uleiuri volatile...

Proprietățile terapeutice ale zăpezii

Aparent, ne aflăm în fața unui para­dox: cum ar putea fi zăpada și frigul - coautorii unui întreg cortegiu de boli care abundă în sezonul rece - factori de vin­decare? Răspunsul e, totuși, sim­plu: do­zân­du-le corect, așa încât să creas­că re­zis­tența organismului, nu să o scadă. Expu­nerea controlată la frig, procedurile cu zăpadă efectuate o perioadă cores­pun­ză­toare de timp sunt mijloace excep­ționale de călire și revigorare, care ne pot aduce o adevărată imunitate la boli, cu condiția să știm cum și când să apelăm la ele. Apoi, zăpada, prin efectul său ter­mic, este un puter­nic antiinflamator, calmant al usturimii și al mân­cărimilor, vasoconstrictor și tonic pentru piele. În alternanță cu căldura și cu efortul fizic, zăpada este un excelent reglator al circu­lației periferice, precum și un stimulent imunitar redutabil. Apa rezultată din topirea zăpezii are calitățile apei de ploaie, fiind indicată pentru întreți­nerea pielii și a părului, precum și pentru tra­tarea anumitor afec­țiuni ale aces­tora. Mai multe despre efectele vindecătoare și des­pre indicațiile terapeutice ale zăpezii vom afla, însă, cu­nos­când procedurile sale de uti­lizare.

Călcatul pe zăpadă

Este o metodă de vinde­ca­re frecvent recomandată de părintele medicinii natu­riste - preotul german Se­bastien Kneipp - pacienților săi cu o mare sensibilitate la bolile specifice sezo­nului rece. Mo­dul de aplicare a acestei metode este foarte sim­plu: ne descălțăm de ghete și șosete, după care pășim vreme de 30-40 de secunde prin zăpadă desculți. La sfârșitul acestui interval de timp, ne încălțăm la loc, după care mergem câteva sute de metri în pas alert, rulând bine talpa pe sol, pentru a pune sângele în miș­care. Primul efect îl vom simți în maximum 10 mi­nute: picioarele se vor încălzi foarte tare și o căldură extrem de plă­cută se va răspândi în tot corpul, con­comitent cu o senzație de înviorare și tonus fizic. Repetând de 2-3 ori pe săp­tămână această procedură, a cărei dura­tă o vom mări progresiv la trei minute (dar nu mai mult!), vor apărea și efec­tele terapeutice specifice. Călcatul prin zăpadă este o excelentă metodă de pre­venire a cistitelor și infecțiilor urinare (inclusiv formele reci­di­vante sau cro­nicizate), anexitelor și metro-anexi­telor, a puseelor reumatice, a insuficienței cir­cula­to­rii la nivelul tălpilor, a bolilor vasculare la nivelul picioa­relor. Mai ales persoanele care suferă de frig iarna și au mai tot timpul picioarele reci vor beneficia din plin de această procedură, care mai este indicată și pentru preve­nirea crizelor de sciatică, a cârceilor, a deranjamentelor digestive care apar din cauza frigului.

Frecatul mâinilor cu zăpadă

Procedeul se aseamănă foarte bine cu cel prezen­tat anterior: se freacă mâinile cu zăpadă, vreme de 1-2 minute, după care se pun mănuși călduroase și se fac mișcări cu degetele și încheieturile mâinii, pentru punerea în mișcare a sângelui. În câteva minute, pal­mele și degetele se vor încălzi puternic și își vor recă­păta sensibilitatea parțial pierdută în contact cu zăpa­da rece. Este un tratament pentru îmbunătățirea cir­culației și creșterea rezistenței la frig la nivelul mâi­nilor, pentru îmbunătățirea reflexelor atunci când este ger afară, pentru prevenirea degerăturilor. De asemenea, mărește imunitatea la nivelul pielii palme­lor, fiind un bun adjuvant în combaterea anumitor infecții și eczeme, mai ales dacă după revenirea de la frig se face tratamentul specific, care va avea o efi­ciență mult mai mare. Procedeul va fi completat cu aplicarea unui unguent gras pe mâini, la persoa­nele la care pielea se usucă și tinde să se crape în contact cu frigul.

Frecatul corpului cu zăpadă

În Dobrogea, în Bărăgan, precum și în anumite sate de munte din Moldova, exista obiceiul ca, ime­diat după prima ninsoare, copiii să fie dezbrăcați și apoi frecați cu zăpadă într-un troian, vreme de câteva secunde, după care erau înveliți și puși lângă sobă, pentru a se încălzi. Este un procedeu ancestral de că­lire, consemnat de mai mulți etnologi, al cărui scop era să-i ferească pe cei mici de răceli și de bolile de plămâni, să-i învioreze și să le dea poftă de mâncare, să le risipească teama de frig și să-i ajute să se inte­greze în natură în orice anotimp.
În anumite sate din Basarabia, flăcăii și fetele mer­geau la revărsatul zorilor în cete separate și se fre­cau, vreme de câteva minute, cu zăpadă pe tot cor­pul, pentru a deveni "curați, frumoși și luminoși ca omătul", după care se îmbrăcau călduros și o luau la goană pentru a se încălzi. Și maturii aplicau acest procedeu, pentru a le crește puterea fizică, rezistența la boli și a se "spăla de oboseala și de necazurile de pes­te an". De fapt, prin această metodă destul de dură, dar și foarte eficientă, erau puse în valoare atât calitățile terapeutice, cât și cele magice ale zăpezii, care era văzută ca un agent purificator, capabil să ab­soarbă și să elimine bolile, tensiunile sufletești și ne­cazurile. Din punct de vedere terapeutic, această pro­ce­dură este eficientă pentru prevenirea bronșitelor și a gripelor, pentru dinamizarea circulației periferice, pentru profilaxia reumatismului, a degerăturilor, pre­cum și a majorității bolilor care se agravează la frig. De asemenea, frecatul cu zăpadă este eficient contra unor tulburări emoționale, cum ar fi depresiile pasa­gere sau cronicizate, stările de astenie, diferite fobii, atacurile de panică, crescând nu doar rezistența fizi­că, ci și pe cea psihică.

Comprese cu zăpadă și gheață

Sunt recomandate în special pentru punerea în valoare a efectelor calmante, antiinflamatoare și anes­tezice ale zăpezii și gheții, la nivelul pielii. Mo­dul de aplicare este simplu: o mână de zăpadă sau o bucată de gheață se pune pe zona afectată (eventual pe o folie de nailon), unde se ține 5-10 minute, după care se îndepărtează și se lasă zona să se usuce. Dacă este necesar, procedura se aplică după 10 minute, din nou. De regulă, această aplicație nu se face în aer liber, la frig, deoarece poate deveni dureroasă și poa­te produce degerături, hipotermie etc. Se aduce ză­pada în casă. Este recomandată pentru combaterea stărilor de mâncărime și/sau usturime care apar în cazul unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi herpesul, erizipelul, diferite eczeme in­fecțioase. De asemenea, este recomandată în cazul contu­ziilor (vânătăilor), pentru a le limita extinderea, a entor­selor (când se ține zăpada sau gheața într-o pungă de plastic, vreme de minimum o oră, pe zona afectată).

Spălături cu apă de zăpadă

Apa rezultată din zăpadă este un adevărat elixir pentru piele și pentru păr, fiind ex­trem de pură, în ma­re parte demineralizată și având de asemenea o miste­rioasă com­patibilitate cu tegumentele uma­ne. Se obține simplu, prin încălzirea pe calorifer sau pe sobă a zăpezii, într-un vas de mare capacitate (din 10 litri de zăpadă afânată abia dacă rezultă 1 litru de apă) și se folosește imediat după topire. Se fac spă­­lări ale părului cu această apă de zăpadă, încăl­zită și pusă într-un lighean, pentru combaterea mătre­ții, pentru a întări firul de păr și a împiedica despica­rea vârfurilor sale, pentru a elimina descuamarea pielii capului. De asemenea, apa obținută din zăpadă este excelentă pentru clătirea părului după ce am fo­losit "șampoanele" naturale, pe bază de gălbenuș de ou și tincturi de plante (la un gălbenuș de ou se pun 2 lingurițe de tinctură de urzică și patru linguri de apă și se amestecă foarte bine). Aceste șampoane pe bază de gălbenuș, în combinație cu apa de zăpadă, spală foarte bine părul, împiedică formarea mătreții și devi­talizarea firelor de păr.

Băile de soare pe zăpadă

Câteva zeci de minute petrecute pe zăpadă, într-o zi cu soare puternic, sunt un to­nic extraordinar pentru corp și pen­tru psihic. Razele soarelui reflectate în zăpadă îi dublează sau chiar îi triplează acesteia lu­minozitatea, extraordinara baie de lumină astfel creată fiind re­ceptată la nivelul ochilor și al pielii. Pentru a beneficia de efec­tele terapeutice ale acestei băi de soare trebuie să ne dezve­lim pentru 10-20 de minute chi­pul, gâtul și mâinile - un de­mers suficient pentru ca în corp să crească exponențial produc­ția de vitamina D, pentru ca fo­toreceptorii de la nivelul pielii să trimită semnale pozitive sis­te­mului nervos central, care ne va induce o stare de tonus și op­ti­­mism, pentru ca pielea expusă la soare să înceapă să capete un bronz cu adevărat consistent.
Este o procedură simplă, cu efecte benefice rapide, dar de care nu trebuie să abuzăm, pen­tru a nu răci, pe de o parte, și pen­tru a nu căpăta arsuri solare serioase, pe de altă parte. De ase­menea, ochii nepro­tejați pot su­feri adevărate leziuni în con­tact cu exce­sul de lumină care apare prin reflectarea soarelui puternic în zăpadă.

Precauții și contraindicații ale aplicațiilor cu zăpadă

Așa cum am arătat, zăpada este un remediu puter­nic, care în doze mici și bine controlate, face foarte mult bine. În exces, însă, poate crea mari neplăceri și poate afecta grav sănătatea. De aceea, la aceste trata­mente nu vor recurge persoanele care au boli acute, cum ar fi virozele respiratorii, bronșita, pneumonia, tulburări circula­torii grave ori cele care sunt în con­valescență. De aseme­nea, persoanele foarte sensibile la frig vor face trata­mentele cu zăpadă un timp foarte scurt, mai ales la început, pentru a nu ajunge la hipo­termie. Aplicațiile cu zăpadă direct pe piele nu se vor face niciodată în aer liber, în zilele foarte geroase, mai ales dacă este și vânt, întrucât pericolul de a face degerături este foarte mare.

ZĂPADA ȘI FRUMUSEȚEA

* Înfrumusețarea tenului - aplicarea vreme de 2-5 minute a unui bulgă­re de zăpadă direct pe pie­lea obrazului, care va fi fre­cată ușor cu el, are efecte de curățare, de revigorare și de tonifiere.
* Reîntinerirea pielii - aceeași procedură făcută vreme de câteva săptă­mâni, dimineața și seara, redă pie­lii elasticitatea, fermi­ta­tea și culoarea plăcută, pli­nă de prospețime. Pentru a împie­dica formarea și ex­tin­derea ridurilor, după tra­tamentul cu zăpadă, se va aplica, la cinci-zece minute după efec­tuarea procedurii, o cremă hidratantă.
* Curățarea tenului - se face cu un tampon de vată înmuiat în apă obținută prin topirea zăpezii, acest remediu simplu fiind un excelent dema­chiant. Apa trebuie să fie cât mai proaspătă, întru­cât atunci are cele mai puternice calități de agent de curățire și de revitalizare.
* Silueta - poate beneficia și ea din plin de pe urma zăpezii. De ce? Pentru că mersul rapid prin­tr-o zăpadă de 20-30 de centimetri înălțime pune foar­te bine în mișcare toate grupele musculare de la nivelul picioarelor și abdomenului, tonifiindu-le. Apoi, o bulgăreală serioasă cu zăpadă este un exce­lent mijloc de întărire a musculaturii brațelor și a ce­lei pectorale, constituind o ședință de fitness ex­trem de agreabilă. Și mai este un secret: acest gen de "activități" ne ajută să ne reîntoarcem la clipele fericite ale copilă­riei, cu eterna sa bună dispoziție.