2014 - de BINE sau de RĂU?

Ruxandra Constantinescu
- Adunate, cifrele anului 2014 dau 7, un număr cu noroc. Aveți temeiuri să credeți că va fi la fel și pentru dvs.? -

OTILIA ȚEPOSU

"Cu siguranță, anul acesta, aflat sub imperiul cifrei șapte, va fi un an bun"

Sunt născută sub puterea magică a cifrei șapte, așa că mi se potrivește ca o mănușă între­ba­rea legată de anul în care am intrat de cu­rând. Ca o mănușă de bal, pe care di­mineața o găsești uitată pe speteaza unui scaun de grădină, ușor acoperită de rouă.
Cu siguranță, anul acesta aflat sub imperiul cifrei șapte va fi un an bun, căci șaptele nu e sever și moro­că­nos ca treiul, nu e distrat și insensibil ca cin­ciul, ori le­neș ca șasele care doar­me, doarme, ca un motan ce-și acoperă ochii cu coa­da. Șaptele nu e rigu­ros ca unu, dar nici static, sever și serios ca patru, care-ți dă fiori. Din șirul cifrelor sub care se ordonează viața noas­tră, cu vrute și ne­vru­te, cu bune și rele, cu vesele și triste, au mai rămas pe dinafară doiul cel hăbăuc, căci alear­gă mereu să-și caute tovarăș, optul, rigid și in­corup­tibil, ca un in­finit întors, și nouăle cam tainic și tene­bros, dar oare­cum marțial, totuși, în sta­tura lui de lord ușor afumat de un whiskey irlandez.
Așadar, șaptele rămâne singurul năs­cut cu căiță, adică, singurul norocos între toți tovarășii săi de nu­mă­­­rătoare, și cred că asta i se trage de tare demult, de-atunci, de la începutul lumii, când Bunul Dumne­zeu a hotărât ca ziua a șaptea a facerii să fie a odihnei și a săr­­bătorii. A recapitulărilor necesare, spre cla­rifi­carea minții, a judecării și ana­lizei făcutelor și nefă­cu­telor din zi­lele trudnice, din zile­le obișnuite, acelea de rând.
Nu e de mirare, deci, că rezonanța lui șapte stă la că­­­pătâiul lumii, de-acolo de unde începe și muzica, căci șapte sunt și notele muzicale, și șapte de toate sunt și artele, după cum ne-au învățat cei bătrâni. Șap­te sunt și vocalele acestei limbi, în care ne-am năs­­cut. Până să devină simple litere în alfabet, ele au fost, cu siguranță, strigătele disperării și ale singu­ră­tății divine, ale durerii nașterii lumii, cântate ori șu­ierate în asfințit.
Știu că nu se poate ca tot anul aflat sub puterea lui șapte, ca de altfel toți anii pe care-i trăim, să fie o săr­bă­toare continuă, dar știu și-mi place să cred că stă în puterea minții mele, că depinde de mine, în mare mă­sură, ca să transform plumbul unei zile în aur, să scot din cărbune diamantele, să aleg dintre cețuri nesfâr­șite lumina firavă a unui lujer de primăvară, să scurm cenușa ca să aprind din nou o scânteie.
Așadar, cred că anul acesta va fi un an bun, noro­cos, dacă Dumnezeu ne va da puterea să trăim cum se cuvine și să trecem, să depășim cu înțelepciune, toate aceste jocuri ale numerelor care ne înconjoară la tot pasul, ca să vedem, dincolo de ele, întreaga Lui mă­re­ție și să putem rămâne ancorați la chemarea și la țăr­mul Său.

VETA BIRIȘ, interpretă de muzică populară

"Vreau să cânt și să mă iubească lumea"

Eu sper ca 2014 să fie cel puțin la fel de bun ca anul ce a trecut. Sper să fie un an cu noroc. Sper să-mi ajute Dumnezeu să duc la îndeplinire tot ce mi-am propus. Îmi doresc ca anul acesta să scot un album nou, să am în continuare cât mai multe spec­ta­cole, să-mi încânt, așa cum știu eu mai bine, publicul. Mi-aș dori să fim sănătoși, laolaltă cu soțul meu, cu copiii și cu nepoții mei, că asta e cea mai importantă dorință a unui om. Eu am o viață frumoasă, căci locuiesc la țară, iar bucuria cea mai mare este atunci când îi am pe cei dragi alături. Îmi doresc să fiu sănă­toasă (repet des asta, ca să mă audă și Dumnezeu, căci pe El îl rog să mă țină), să pot cânta în continuare și să mă iu­bească lumea. Și acum, țin nea­părat să vă măr­turisesc ceva le­gat de concertul de colinde orga­ni­zat de "Formula AS", la care ne-am întâlnit cu toții (și uite ce repede tre­ce vremea, de parcă a fost ieri) în de­cembrie, anul trecut. În seara aceea feerică, străjuită de lumână­rile de pe brad, mem­brii redacției, citito­rii revistei și noi, invitații din Ar­deal, am simțit o bucurie așa de ma­re, o legătură așa de puternică între noi încât, de-aș fi putut, aș fi lăsat-o veș­nic pe chipul și în sufletele as­cul­tătorilor. Pentru sen­timentele aces­­tea, noi, artiștii, ne înclinăm în fața pu­bli­cului, și asta mi-aș dori să trăiesc încontinuu și în 2014.


DENISA COMĂNESCU, poetă, editor, autoarea colecției "Raftul Denisei", de la Humanitas Fiction

"Mă încred în cifra 7"

Fiecare an începe pentru mine cu aceeași pro­mi­siune, reiterată cu aceeași convingere de moment - scri­erea unui nou volum de versuri. De cum începe anul, vin surprizele. De obicei le presimt, le amu­și­nez, mă bucur dinainte de ivirea lor. Anul acesta nu am fost pre­gă­tită pentru surprize - cred că pe ju­mătate le-am ignorat cu bună-ști­in­ță, iar pe jumătate, n-am mai cre­zut în apariția lor. Dar iată, în decurs de două săp­tămâni, cel puțin două lucruri m-au trezit din ru­tina căl­duță în care mă com­plă­ceam. Amândouă țin de profe­siunea mea de editor. În noiembrie trecut, citisem și mă impresionase romanul "Le quatrième mur", al scriitorului fran­cez Sorj Chalan­don, care a primit atât "Prix Goncourt des lycéens", cât și primul premiu Gon­court românesc, votat de stu­denți din mai multe uni­versități din țară (București, Cluj, Iași etc.), sub umbrela Insti­tutului Francez. Un roman convin­gător, scris foarte bine, despre utopia unui tânăr francez de a pune în scenă "Antigona" lui Jean Anouilh, la Bei­rut, în 1982, în timpul răz­boiu­lui din Liban, cu actori amatori din ambele tabere. În pri­mele zile ale lui 2014, am făcut oferta de achi­zițio­nare a licenței și vestea bună este că Institutul Francez îl va invita pe Sorj Chalandon la Târgul Internațional de carte Bookfest de la finele lui mai, când romanul său, "Al patrulea zid", va apărea tradus în colecția "Raf­­tul Denisei", pe care o coor­do­nez. Și cum o bucu­rie nu vine niciodată singură, săp­tă­mâna trecută un telefon primit de la Institutul Cer­van­tes m-a făcut să țopăi: scriitoarea catalană Care Santos va veni la București, la mijlocul lunii martie. I-am publicat, în toamna trecută, romanul "Încăperi ferecate", în tra­du­cerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, o narațiune pu­ter­nică, despre destinul secret al unei celebre familii. Acestea sunt semnele bune ale noului an. Concret, pe plan editorial, pentru mine, 2014 a debutat sub magia unui mare roman apărut la "Hu­manitas Fiction": "Baladele usturoiului din Para­dis", semnat de scri­i­torul chinez Mo Yan, deținător al Premiului Nobel pentru Literatură 2012 și transpus în limba română de Luminița Bălan. De la începutul anului, nu am scris încă nici un poem. Dar mă încred în cifra 7.

BEATRICE RANCEA, balerină, actriță, regizor, manager la Opera Națională Română din Iași

"Pentru noi, pentru mine, pentru Opera din Iași, va fi un an foarte bun"

Da, și mie cifra 7 mi-a purtat noroc și cred că anul acesta va fi un an bun. Alături de colectivul Operei din Iași avem proiecte importante, cu interpreți re­mar­cabili, cu invitați din străinătate, cu nume ex­traor­di­nare. Iată că tot în acest an va avea loc reîntâlnirea noastră cu maestrul Andrei Șerban, care va fi cu noi din august până în decembrie, când vom realiza două producții importante. Pentru noi, pentru mine, pentru Opera din Iași va fi un an foarte bun, așa cum cred că va fi pentru toată lumea. Chiar am crezut în previ­ziu­nile care spuneau că anul ce a trecut, al Șarpelui, urma să fie un an destul de ciudat - și a și fost, iar acum, simt că acest an, al Calului de lemn, care a în­ceput din 31 ianuarie, va fi un an mult mai bun, iar toată energia va fi mult mai deschisă și pozitivă față de existența noastră. Sau, cel puțin, asta doresc, pentru că, repet, cifra 7 mi-a purtat totdeauna noroc și e o cifră bună.
Dacă până acum am avut tot timpul înțelegere din partea soțului meu (actorul Doru Rancea), care a fost de acord să vin la Iași, îmi doresc ca și anul acesta să fie la fel de deschis și de indulgent, având în vedere că ne petrecem destul de puțin timp împreună. El vine la Iași doar atunci când îi permite timpul, pentru că are, la rândul lui, spectacole. Cu toate astea, suntem în armonie și la fel de fericiți ca și până acum, alături - evident - de cățeii noștri. Mă bucur că am reușit să-i aduc de la București. Până la urmă, am reu­șit să-l conving pe soțul meu să ne mutăm în Iași și astfel am animalele lângă mine, căci tare greu aveam grijă de ele de la distanță. Cred că am o energie po­zitivă și da­to­rită lor, a dra­gos­tei cu care mă în­tâm­pină atunci când ajung aca­să. Acum avem 21 de căței (doi dintre ei sunt proaspăt în­fiați de-aici, din Iași) și îmi do­resc ca și ei să aibă un an bun, să fie sănătoși. 21 e di­vi­­zibil cu 7, așa că norocul sper să ne su­râdă și din acest punct de ve­de­re. Deci, să fim optimiști. Anul 2014 va fi cu sigu­ran­ță un an foarte bun.