Misterul părului

Natasa Galche
Din cele mai vechi timpuri, omul a considerat că părul este sursa forței și energiei sale vitale.

Strămoșii noștri credeau cu tărie în puterea magică a părului, socotindu-l o punte de legătură cu Universul. Tocmai de aceea, femeile purtau părul lung, împletit în cosițe, iar copiii nu erau tunși până la vârsta de șapte ani. Pes­te veacuri, medicina modernă a confirmat adevărul acestor "su­perstiții": podoaba capilară umană reprezintă o adevărată bază de date, o arhivă cu informații esențiale. Prin analiza firului de păr se poate determina nu doar starea de sănătate a persoanei că­reia îi aparține, dar se pot stabili și personalitatea, obiceiurile, chiar statutul său social. Conform unor teorii, părul are memorie, putând influența nu doar caracterul omului, ci și soarta lui.

Samson al Rusiei

"Să nu tăiați părul blond și nici pe cel castaniu sau chiar cărunt, căci înțelepciunea pe care Domnul v-a hărăzit-o o veți pierde și sănătatea vi se va șubrezi!" - astfel se povățuiește într-una din cele mai vechi scrieri rămase de la slavii răsăriteni, în "Pravila Ru­să", ce datează din secolul al XI-lea. În vremuri de­mult apuse, oamenii nu se abăteau de la slova tra­di­ției, iar cutumele erau respectate aproape cu sfin­țenie. În secolul al XXI-lea, când totul se învârte în jurul științei și al tehnologiei, puțini sunt cei care mai țin seamă de asemenea îndrumări izvorâte din înțelep­ciu­nea populară. Elena Hlebnikova însă nu este o fe­meie obișnuită. Născută într-o familie cu vechi ră­dăcini rusești, ea își lasă viața călăuzită de pravilele și datinile ancestrale, considerate astăzi simple su­persti­ții primitive.
"De când ne știm în neamul nostru, atât bărbații, cât mai ales femeile, au purtat mereu părul lung. Soții și fiii noștri nu se vor tunde niciodată scurt, chiar da­că astăzi unii oameni ne consideră ciudați. Când am dat naștere primului meu băiat, în 1989, și am văzut că este complet chel, m-am gândit că firul tra­diției noastre se va rupe. Lip­sit de păr, cu ochii mici, negri, ușor oblici, bă­­iețelul meu îmi a­min­tea de înfățișarea unui călugăr Shaolin. Timpul mi-a dovedit că impresia mea fusese eronată. La câteva luni, părul lui a început să crească brusc și, în scurt timp, el părea mai mult o fetiță. Până și me­dicul pediatru a fost ulu­it de părul negru, des, lu­cios, care creștea pe creștetul copilului, într-o claie sârmoasă. Deși aș fi respectat fără tăgadă tradiția familiei de a nu-i tăia părul, nicio­da­tă nu mi-aș fi închipuit cât a­de­văr zace în spa­tele u­nei simple credințe. Căci cine și-ar fi ima­ginat atunci că băiatul meu va deveni unul din­tre cei mai puternici oa­meni de pe planetă? Și nici chiar eu nu m-aș fi gândit că forța sa fizică aproape titanică stă toc­mai în părul ce-i creștea cu re­peziciune?!"
Înzestrat cu o forță fizică aproape supra­na­tu­rală, Bruce Hlebnikov a bătut încă din copilărie re­cord după record, in­trând în Guinness Book pentru cel mai puternic copil din lume. Destinul său a fost poate influ­en­țat și de numele pe care îl poar­­tă. Mama lui, o admira­toare a legendarului maestru în arte marțiale, Bruce Lee, hotărâse încă din tinerețe că primul său fiu va purta numele celebrului luptător. Urmând, se pare, calea tainică a karmei numelui, băiețelul a început din fragedă copilărie să-și uluiască familia. La vârsta de patru ani, sub privi­rile înspăimântate ale părinților, a zdrobit cu mânuța sa un clit cu plăci din faianță, fără să capete nici mă­car o zgârietură. Atunci a fost prima dată când Bruce le-a spus părinților că vrea să facă karate, și deja în anul următor a primit cen­tura galbenă de Wushu, de­venind cel mai tânăr campion al Rusiei. La cinci ani, a călcat cu picioarele goale pe cuie și sticlă, iar la doar opt anișori, băiețelul a urcat desculț, în fugă, scările turnului Ostankino, care are o înălțime de 540 de metri, într-un timp record: 20 de minute. Pe când avea zece ani, "băiatul-fe­no­men" și-a legat de păr două mașini și le-a tras după el. Câțiva ani mai târziu, a uluit întreaga planetă, tâ­rând în urma lui un vapor de 105 tone, folosindu-și pă­rul pe post de odgon. Astăzi, Bruce Hlebnikov este cel mai puternic bărbat din Rusia și printre primii din lume.
Supranumit Samson al Rusiei, Bruce susține că se­cretul forței sale neobișnuite stă în părul său, care are o lungime de 140 de centimetri. De altfel, el a in­trat în Cartea Recor­durilor și pentru podoaba capila­ră, grosimea firului său de păr fiind de cinci ori mai mare decât cea a unui om obișnuit. "E un dar de la Dumnezeu! Fiecare dintre noi este înzestrat de Sus cu capacități de-a dreptul miraculoase, doar că o­mul, desprinzându-se de legătura cu divinitatea, își pierde aceste forțe. Crezul meu care vine din moși-strămoși este că această legătură tainică se rea­lizează prin părul cu care am fost înzestrați".

Firele sorții

Așa cum se povestește în Vechiul Testament (Ju­de­cători, cap. 13-16), uri­a­șul Samson a fost din naș­tere hărăzit cu puteri supranaturale, pentru a ocroti poporul israelit de urgiile filistenilor, o popu­lație păgână, ce a atacat Egiptul antic. "Nu se va atinge briciul de capul lui, pentru că pruncul acesta va fi chiar din pântecele mamei sale nazir al lui Dumnezeu și va începe să izbăvească pe Israel din mâna filistenilor". Dar iată că puternicul voinic s-a îndrăgostit de preafru­moa­sa Dalila, o femeie năs­cută din poporul vrăj­ma­șilor săi și, încredin­țându-i taina puterii sale, a fost tuns mișelește, în to­iul nopții, în timp ce uri­a­șul era cufundat într-un somn adânc, pierzându-și astfel întreaga putere miraculoasă. Conform teoriilor cercetătorilor în fenomene pa­ra­normale, în spatele acestei povești biblice stă ascuns un secret. Se pare ca strămoșii noștri dețineau cu­noș­tințe ample despre legătura tainică dintre părul omului și alcătuirea întregului Univers. Potrivit afirmațiilor acestora, între lungimea părului și capacitățile extra­sen­zoriale pe care unii oameni le dețin există o core­lație directă. "Oare de ce strămoșii noștri acordau părului o im­portanță atât de mare? Părul lung nu era o simplă modă a vremii, ci se considera că are o funcție esen­țială, aceea de receptor și emițător între forțele su­perioare ale Universului și ființa umană. În fiecare secundă, părul transmite și receptează infor­mații vitale, acest proces desfășurându-se automat, fără a putea fi controlat de conștiința umană", afirmă Olga Kohas, cercetătoare în domeniul parapsihologic și, totodată, medic dermatolog la Spitalul de Boli Infec­țioase din Moscova.
În timpuri străvechi, în Rusia exista tradiția con­form căreia părul copiilor nu trebuia tăiat până la vârsta de șapte ani. Conștiința lor nu era încă formată, părul slujind ca instrument de acumulare de infor­mații și cunoștințe primite de la forțe superioare. Astfel, se cre­dea că un copil poate căpăta darul telepatiei sau al proorocirii, și, dacă părul îi era tăiat, legătura sa cu for­țele supranaturale era întreruptă. Mai mult decât atât, se socotea că, prin tunderea podoabei capilare, per­­so­nalitatea copilului se poate modifica. De ase­menea, exista și credința potrivit căreia nici femeile însărcinate nu trebuiau să-și taie părul căci, astfel, pu­teau întrerupe soarta viitorului copil. Feme­ile căsă­to­ri­te purtau părul împletit în cosițe, pentru a nu capta sau răspândi gânduri ascunse și dorințe păcă­toa­se. Toc­mai de aceea, și astăzi, femeile măritate nu au voie să intre în biserică cu capul descoperit, căci pă­rul lor este un adevărat depozit de informații și ener­gii negative care, eliberate, pot necinsti Casa Dom­nului.
În toate religiile lumii există practici și ritualuri legate de păr. Budiștii se rad în cap, lepădându-se astfel de viața anterioară; în religia sikh, practicată în India, părul lung simbolizează credința și acceptarea voinței lui Dumnezeu, în vreme ce, în hinduism, cre­din­cioșii își rad părul, lăsându-și doar o șuviță de care vor fi ridicați la cer de zeul Krishna. Pe te­ritoriul Africii, masaii din est au darul de a aduce ploaia, doar dacă poartă părul lung și barbă, iar preoții din triburile Africii de vest consideră că părul este lă­cașul Ființei Supreme. Pe tărâmul pieilor roșii, scalpul reprezenta o modalitate de a poseda sufletul morților. În credința amerindienilor, se spunea că sufletul mi­grează către pielea capului, căci se știe faptul că părul continuă să crească o perioadă chiar și după moarte.

O antenă către Cosmos?

La începutul anilor '90 ai secolului trecut, în presa lo­cală a statului american Virginia, a apărut un mate­rial care a stârnit entuziasmul comunității cercetă­to­rilor din domeniul parapsihologiei. O oarecare Sally, o tânără al cărei nume fusese schimbat din motive de protejarea securității personale, relata o po­veste des­pre cum, în anii '70, armata americană as­cun­sese opi­niei publice o descoperire senzațională. Con­form măr­turiei sale, în timpul războiului din Vietnam, spe­cialiștii de la departamentul de parapsihologie din cadrul US Army realizaseră în secret un studiu amplu asupra abilităților extrasenzoriale ale indienilor Hopi, descoperind o legătură mistică între păr și capacitățile lor paranormale.
Întreaga poveste Sally o aflase de la soțul ei, care lucra ca psiholog în cadrul unui spital unde erau tra­tați veteranii de război ce luptaseră în Vietnam, care su­fe­reau de sindromul de stres post-traumatic.
"Îmi amin­tesc seara în ca­re so­țul meu a ve­nit aca­să cu un teanc gros de dosare la subraț. Chipul său părea vădit în­­grijorat. De­­și era un băr­bat foar­te vo­­lu­bil, în a­cea sea­ră era foar­te tă­cut. Abia a do­ua zi îmi destăi­nui că do­sarele pe care le adusese acasă con­­țin sute de pa­gini cu măr­tu­rii ale foștilor lup­tă­tori, despre stu­dii­le co­mandate de guver­nul ame­rican. Conform decla­rațiilor veteranilor, în timpul războiului din Vietnam, trupe speciale din cadrul departamentului de război primiseră mi­siunea de a scotoci toate rezervațiile amerindienilor, în căutarea acelor indivizi care dețin abilități extra­sen­zoriale. Indienii Hopi, dintre toți amerindienii, erau recunoscuți ca fiind cei mai buni vânători, cu capacități în depistarea inamicului, pe căi numai de ei știute. Indivizii selecționați erau ade­vărați experți în tehnici de urmărire și de supra­vie­țuire. Ei au fost rapid înrolați în armata americană și expediați, cu direcția Saigon, în Vietnamul de sud. Însă imediat după înregimentare, indienii, dintr-un mo­tiv aparent straniu, au început să-și piardă abi­litățile. Oricare le-ar fi fost puterile în rezervațiile de unde fuseseră scoși, acestea păreau să fi dispărut complet, noii recruți eșuând misiune după misiune. În scurt timp, au fost introduși într-un program de tes­tare, pentru a se stabili cauza acestor eșecuri. S-a descoperit că, odată cu înrolarea și tunderea păru­lui lor, conform regulamentului militar, indienii au pierdut accesul la lumea extrasenzorială. Părul lor lung, folosit ca aparat de emisie-recepție, nu le mai putea transmite informații despre inamic, nu mai putea citi semnele subtile pe care Universul le transmitea. Cel de-al șa­selea simț cu care fuseseră înzestrați din naștere dis­păruse com­plet.
Pentru a proba uimitoarea concluzie, la baza secretă de cercetare au fost aduși noi recruți, cărora însă le-a fost permis să-și păstreze părul lung. Atât soldații tunși militărește, cât și cei care purtau plete, au fost supuși la zeci de teste identice. Probă după pro­bă, indianul cu părul lung obținea rezultate re­mar­­cabile, pe când cel tuns scurt nu reușea să trea­­că testele nici cu un scor minim. Astfel, s-a hotărât ca toți cercetașii indieni înrolați în armata americană să fie scutiți de tunsoarea militărească. Mai mult decât atât, noii recruți erau selectați și în funcție de lungimea părului.
După ce a citit arhiva de mărturii ale veteranilor, soțul meu și-a schimbat complet modul de viață: și-a lăsat părul lung și barbă. În plus, a reușit să-i con­vingă și pe alți angajați ai spitalului de importanța vitală a părului, de forța sa energetică uriașă, de rolul lui magic".