Chirurgul îngerilor - Prof. dr. Gheorghe Burnei: "Dumnezeul meu locuiește în România"

Cristian Curte
- Este chirurg "de copii", șef al "Clinicii de chirurgie ortopedică pediatrică" a Spitalului "Marie Curie" din București, și profesor universitar. De-a lungul vieții a operat 20 de pacienți prin metode care au constituit premiere la nivel mondial. Acum, doctorul Gheorghe Burnei mărturisește smerit că aceste intervenții i-au fost revelate de Dumnezeu, a cărui grație l-a însoțit mereu, în sala de operații -

Sunt într-o încăpere largă și luminoasă, ticsită de icoane și cărți. Mă privesc atâtea chipuri de sfinți, încât, dacă nu ar fi rumoarea spitalului care palpită la o distanță de câțiva metri de mine, m-aș crede în chilia unui călugăr. Pe patul sim­plu, de "gardă", stau risipite câteva dvd-uri. Recunosc chipul părintelui Dumitru Stăniloae și al lui Neagu Dju­vara. Pe birou, deasupra unui vraf de tratate de me­dicină, se află un volum de Amos Oz, iar în mica bi­bliotecă, multe titluri creștine: "Feri­ciți cei prigoniți", "Ne vorbește părin­tele Iustin Pârvu", "Viața lui Iisus", de Pappini.
E cald și pace. E bine. Atmosfera asta liniștită mă potopește pe negândite, după ce m-am luptat cu frigul năprasnic și nămeții de afară. Mă gândesc că doar câțiva pereți mă despart de saloanele în care se scurg dramele mute ale unor co­pii răstigniți de soartă. Strâmbi, defor­mați, cu spatele încovoiat, cu picioarele răsucite, cu încheieturile dislocate încă din naștere, prichindei amărâți, care nu au putut să meargă niciodată sau nu și-au putut privi la față părinții decât întinși în pat. Copii proscriși care vin aici, la "Clinica de chirurgie și ortope­die pediatrică" a Spitalului "Marie Cu­rie" din București ca la un ultim liman. Dincolo de el, nu se mai întinde decât deznădejdea neagră și o viață în infern. Părinți care vin cu gândul că pruncii le-ar putea fi salvați, dacă "domnul profesor" face o mi­nune. Și-a și făcut. Urmaș al unui medic gigant, doc­torul Pesamosca ("Tata Pesi, îngerul copiilor"), căruia i-a fost ucenic, Gheorghe Burnei împlinește mai departe miracolul unor intervenții chirurgicale ne­scrise în vreo carte de medicină, dar care astăzi sunt vestite pretutindeni. Tehnici operatorii îndrăznețe, des­pre care domnul profesor doctor Gheorghe Burnei vorbește cu o smerenie dezarmantă, spunând - "Nu le-am inventat eu. Mi-au fost revelate de Dumnezeu!".
Când am citit aceste cuvinte ale sale era în seara de Ajun, înainte de Crăciun. Vă mărturisesc că sinceritatea acestui om m-a șocat și mi-a smuls o lacrimă adevărată. Așa că am vrut neapărat să-l cunosc, iar acum sunt chiar în cabinetul său. Un ca­binet-chilie, în care cred că domnul doctor vine pentru a se umple de har, rugându-se la icoanele de pe pereți. Altfel nu-mi explic de unde atâta pace, de parcă ai fi în odaia unui duhovnic iscusit.

Ceaslovul de învățătură

A vrut să fie medic. Asta își amintește limpede. Încă de mic, de prin clasa a patra, când copiii se visează pompieri sau avia­tori. De fapt, aviator s-a gândit că se poate face și el, privind cerul albastru de deasu­pra satului. Sau agricultor, ca părinții lui. Dar numai dacă nu se va putea face medic. Daaaaa... Asta își dorea din adâncul sufle­tului. Nu pentru faimă, și nici pentru bani, deși, în vremea comunismului, medicii aveau și una, și cealaltă. Nu. Ci pentru a fi aproape de oameni. Pen­tru a-i ajuta. "Medicina a fost pentru mine un vis, încă din școala generală. Unchiul meu avea un prieten care era doctor. Se vizitau reciproc, iar eu ascultam discuțiile dintre ei. Medicul îi povestea unchiului meu despre oamenii care veneau la el cu boli grave și care, odată salvați, îi mulțumeau ori de câte ori îl întâlneau pe stradă. Asta pe mine m-a impre­sionat profund și m-a făcut să aleg medicina. Mi s-a părut extraordinar să poți să faci atâta bine semenilor tăi. Așadar, nu am ales o profesie, ci un vis".
Dar din satul Vul­cana-Pandele și până la "Clinica de chirurgie și ortopedie pediatrică" de la Spitalul "Marie Curie", al cărei șef este acum, a fost un drum lung.
"Eu am fost tot timpul credincios. Așa m-a învățat mama, care este o femeie cu credință vie, puternică. Mă credeți că eu am învățat să citesc pe Biblie? Era singura carte din casă, iar mama așa mi-a arătat primele litere. Ca și Creangă cu Ceaslovul!"
În satul în care s-a născut domnul doctor Bur­nei, oamenii nu aveau ambiții atât de mari. Puțini copii visau la liceu sau la facultate. O școală profesională era de ajuns, pentru că în acele vremuri cenușii, tot ce-și doreau țăranii pentru pruncii lor era să aibă o meserie. Majoritatea plecau dimineața, cu "rata", la muncă la Târgoviște, iar seara, munceau în bătătură. Gheorghiță a fost singurul copil din sat care și-a pus în minte să învețe cât de mult va putea.
"Eu nu am vrut nicio clipă să fiu o povară pentru ai mei. De aceea, mi-am zis că o să fac un liceu la ca­re o să învăț o meserie, și, dacă nu reușesc să intru la Medicină, voi avea unde să lucrez. Am fost învățat de mic cu munca. Încă de când aveam zece ani, cam de prin clasa a patra, munceam în bătătură, ajutân­du-mi părinții. Am învățat atunci ceva foarte folositor, că un lucru bun se face cu efort și concentrare și că trebuie să duci la capăt ceea ce începi. E un lucru util și în sala de operație, când aleg calea cea mai bună, chiar dacă e și cea mai grea".

Mâna nevăzută a lui Dumnezeu

"Cu timpul, mi-am dat seama că întotdeauna în viață te călăuzește mâna nevăzută a lui Dumnezeu. E o forță care te cuprinde în totalitate, îți deschide un univers pe care nu-l știai înainte și te face să te simți în siguranță, chiar dacă ești pus în fața unor situații complet noi. Pe mine, ea m-a condus ori de câte ori aveam de făcut o alegere. După ce am terminat școala primară în satul meu, am plecat la Târgo­viște, să mă înscriu la un liceu. Căutam unul în care să învăț o meserie, pentru că v-am spus că nu doream să le fiu o povară alor mei, dar, în același timp, voiam un liceu care să-mi permită să mă pregătesc pentru facul­ta­tea de medicină. Așa am ajuns, cu totul în­tâmplător, colindând străzile orașului, în fața Liceului Economic. Era un liceu bun, din care ieșeam cu o meserie, dar în care m-am putut pregăti și pentru facultate. Aveam das­căli care țineau atât de mult la mine, încât, în timpul orelor, mă lăsau într-un colț să ci­tesc cărțile mele de medicină. Atunci mi s-a părut că am găsit acest liceu întâmplător acum însă sunt convins că Dumnezeu m-a în­drumat către el. Așa am ajuns să fiu singurul din clasa mea care am intrat la Facultatea de Medicină din București, în condițiile în care la admitere am fost 12 pe un loc".
Facultatea de Medicină a fost grea. Grea și frumoasă. Studenții puțini formau o elită. Erau tineri și determinați să reușească. "Toți co­legii mei din acel timp au ajuns sus. Au reușit, pen­tru că au muncit cu toții foarte mult. Atunci nu exis­tau cursuri pe care să le putem scoate la imprimantă și nici nu era atât de ușor să tragi ceva la xerox. Cărți de medicină erau puține în li­brării, așa că trebuia să ne bazăm pe niște cursuri litografiate. Era câte un exemplar pentru fiecare an, așa că făceam cu rândul ca să le citim. Trăgeam la sorți și ne îm­păr­țeam în ture. Putea să-ți vină rândul la miezul nopții. Dar eram fericiți, iubeam ceea ce făceam. Ne-am dat seama că am for­mat o familie. Nu plecam nici în vacan­țe decât pentru o săptămână, două. Stă­team în spital, ca să învățăm de la alți me­dici. Așa a trecut toată studenția. Nu am știut de chefuri sau de distracții. Dar nu le-am dus dorul".

Cu credință, în fața morții

Era chircită pe pat, făcută ghem de o coloană vertebrală bolnavă. Nu putea sta dreaptă, nu putea să meargă la fel ca toți oamenii. "Era atât de încovoiată, încât îți era greu și să vorbești cu ea. Am discutat cu ea doar întinsă în pat".
Ca să o opereze, doctorul Burnei a venit special la Brașov. Urma să conducă o echipă de medici din oraș, într-o intervenție care se anunța foarte grea. Era într-o sâmbătă, în timpul lui liber, singurul răgaz în care se putea desprinde puțin de clinica de la București. S-a frământat cum să o opereze, și-a făcut un plan și se gân­dea să-l pună în aplicare.
În dimineața aceea s-a trezit foarte devreme, în camera lui de hotel. Ceasul arăta ora 4.30, iar inima îi era strânsă. S-a grăbit la spital, i-a așteptat pe medici, a vorbit încă o dată cu fetița, dar apoi s-a întâmplat ceva neașteptat. În inimă, acolo unde caută răspunsuri de la Dumnezeu, a simțit că greșește, că nu e bine să in­tre în sala de operații. Le-a spus asta și celorlalți me­dici, apoi s-a urcat în tren și s-a întors la București. "Ceilalți mi-au spus că am înnebunit, că am făcut atâta drum de pomană, că am venit de la București doar ca să mă întorc, dar eu nu am cedat. Am simțit foarte clar că fetița nu trebuia operată. Nu atunci!". În cele din urmă, intervenția chirurgicală a avut loc. Dar s-a petrecut doar atunci când a simțit că este de la Dumnezeu. "Și ne-a reușit! Așa a lucrat harul Lui, că operația a fost un mare succes. Fetița e acum dreaptă, merge ca orice om, dacă o vezi pe stradă, nu recunoști în ea infirma care a fost. Sunt foarte fericit că va avea o viață normală, că se va căsători și va avea o familie, la fel ca noi toți".
Să iei decizii bazându-te pe rugăciuni, să pui totul pe seama lui Dumnezeu, fără teamă de ironia celor din jur, să crezi că-i datorezi toate realizările tale, tot chi­nul, toate nopțile nedormite, toată inspirația, asta în­seamnă să fii smerit. O smerenie pe care nu o întâl­nești foarte des, nici măcar la călugări. Domnul doctor Burnei face asta zilnic și o face cu o sinceritate și o sim­plitate dezarmante.
"Nu știu dacă fac bine sau rău, dar eu vă mărtu­risesc ceea ce am învățat timp de 33 de ani: când faci intervenții operatorii, în cazuri excepționale, în cazuri care știi că se soldează de obicei cu un deces, numai Dumnezeu este Cel care te poate înconjura cu harul său și te poate ajuta să vindeci copilul. Atunci son­dezi, practic, necunoscutul. Să știți că toți prietenii mei chirurgi sunt credincioși. Poate că nu o arată, dar cred în Dumnezeu. Când te afli zilnic în fața morții, nu poți să fii altfel.
Odată mi-a fost trimis un copil care era foarte bolnav. Avea o afecțiune a coloanei vertebrale atât de gravă, încât îl împiedica să respire. Am citit zeci de articole de specialitate despre această boală, dar în toată literatura mondială nu existau soluții care să-l vindece. Erau cinci, șase variante de a-l opera, care însă doar îi ameliorau situația. Când am intrat în sala de operație le aveam în minte pe toate, dar când am început să operez, am avut, deodată, o străfulgerare, o soluție nouă, care nu mai fusese încercată până atunci. Am simțit că este de la Dumnezeu și am pus-o în aplicare imediat. A trecut un an de la acea inter­venție, iar evoluția copilului mi-a dovedit că nu am greșit. Puteam să aplic celelalte variante indicate de literatura de specialitate, dar rezultatele ar fi fost de o sută de ori mai proaste. Am convingerea că, în acel moment, prin rugăciunea mea și a părinților copilu­lui, a apărut grația lui Dumnezeu. Eu însumi spun de multe ori: «Tu, Doamne Atotputernic, ajută-ne să re­zol­văm acest caz!». Și m-a ajutat! Întot­deauna".

Un mare maestru: doctorul Pesamosca

Domnul doctor Burnei e înalt și zvelt. Când vorbește, își caută cu atenție cuvintele. E atent, de parcă ar opera. So­bru, calm. Din când în când, fața toată i se luminează de un zâmbet și atunci e parcă alt om. Când însă ajunge la ca­zurile sale dificile, la copiii pe care i-a vindecat, vocea îi tremură și ochii i se încețoșează. Acolo e punctul în care i se adună întreaga existență și în care începi să-l descoperi cu adevărat. Pentru că, dincolo de tratate și pricepere profesio­nală, el este un om îndrăgostit de oa­meni. De ei și de Dumnezeu.
"Vedeți colțul acesta cu icoane? Eu îi spun «catapeteasma mea», pentru că mi-au spus preoții care au venit la mine că seamănă cu o catapeteasmă de bise­rică. Icoanele nu sunt însă luate de mine. Fiecare dintre ele e un dar de la un pacient vindecat. Vin și mi le aduc după operație, iar eu le atârn aici, în cabinet. Un chirurg trebuie să aibă trei lucruri - mână, minte și inimă. Dar în momentele în care operezi, e nevoie de sânge rece. Ești conștient că tu faci o mică agre­siune, ca să înlături un mare rău care asuprește un copil. Eu mă atașez de copii, intru pe aceeași lungime de undă cu ei, iar ei, la rândul lor, simt nevoia să se lege sufletește de mine. Nu e ușor, legătura nu se pe­trece instantaneu, dar, odată făcută, nu mai poate fi ruptă. Ei simt că eu mă apropii de ei ca să le fac un bine. Simt!".
Domnul doctor Gheorghe Burnei operează de pes­te 30 de ani. O viață de om. Una petrecută alături de un alt mare doctor, care i-a fost maestru - Alexandru Pesamosca. Numele său este astăzi foarte cunoscut, datorită miilor de copii pe care i-a salvat și datorită vie­ții ieșite din comun pe care a dus-o. Devenise un mit. S-a scris mult despre el. În "Formula AS" a apă­rut un reportaj excep­țio­nal despre "Tata Pesi, îngerul copiilor". Nu mai avea casă, nici familie, mulțumindu-se cu camera lui cât o chilie, în care pe­trecea puținul timp în care nu era alături de copiii bol­navi. Un om cu o ini­mă uriașă și un zâmbet de neșters. Un doctor minu­nat, care a știut că, înainte de a avea o mână sigură, un chirurg de copii tre­buie să aibă o inimă fier­binte.
"Douăzeci și trei de ani am lucrat cu domnul doctor Pesamosca. A­proa­pe întreaga mea carieră medicală. La el am ajuns, după ce m-am rugat înde­lung, la sfatul mamei mele. Voiam să uce­nicesc pe lângă el, dar speciali­ta­tea chi­rur­giei ortopedice pediatrice tocmai fu­sese desființată. Dar harul lui Dumnezeu a lucrat și, în cele din urmă, am ajuns să fac rezidențiatul cu el. Domnul doctor Pesamosca m-ar fi vrut alături de dânsul și după aceea, dar nu s-a putut. Ca să ră­mân în Bu­cu­rești, ar fi trebuit să trec pe la Elena Ceau­șes­cu. Era singura în mă­sură să aprobe așa ceva. Dar nu am vrut să mă duc și am plecat la Mangalia, un­de am aștep­tat zece ani. După revolu­ție, am primit un telefon de la domnul doctor Pesa­mosca. Mă chema la Bu­cu­rești și am venit. De atunci am ră­mas împreună, până la moartea sa, iar acum, ori de câte ori operez și îi văd pe fereastră mormân­tul, știu că mă privește. Locul său de veci a fost așe­zat special în fața sălii de ope­rație, un­de a lucrat timp de decenii. Să vegheze în continuare".

Operațiile din vis

Când doctorul Burnei se întâlnește cu un copil ca­re este grav bolnav, iar operația sa este foarte difi­cilă, somnul nu se mai lipește de el. Se frământă până la epuizare, se roagă, citește, întreabă, căutând o solu­ție.
"Mă scol din somn de multe ori, pen­tru că dacă adorm cu această fră­mântare, subconștientul, atunci când găsește ceea ce caută, mă trezește. Unele cazuri le visez. Pur și simplu adorm cu frământarea în min­te, iar în timpul somnu­lui visez o abordare pe care nu a mai încercat-o nimeni. E revelația lui Dumnezeu! Cău­­tând în sine rezolvarea, la un moment dat, acea scân­­teie divină îți aduce lu­mina de care aveai ne­voie. Eu cred că, atunci, rugă­ciunea mea se u­neș­te cu rugăciunea pă­rinților copiilor, iar gra­ția lui Dumnezeu vine ca o scânteie în ajutorul acestor ființe plăpânde și mă sprijină, mai apoi, pe tot parcursul, ca să ajung la un rezultat bun. Eu sunt un om obișnuit. Ca toți ceilalți. Nu fac nimic pentru a atrage această grație. Nu am nicio practică spe­cia­lă. Mă rog doar lui Dumnezeu, ca orice om, res­pect anumite rânduieli ale Bisericii Ortodoxe, dar sunt orientat către un scop precis - implor ajutorul lui Dumnezeu pentru a putea opera, iar venerația mea atrage grația lui Dumnezeu. În momentul când harul Lui se coboară asupra mea, am o senzație de descă­tu­șare, de libertate, și tot ceea ce fac în acele mo­mente evoluează cu siguranță și certitudine".
Visele domnului doctor Burnei nu sunt simple sem­ne legate de apropierea de Dumnezeu. Nu. Ele se concretizează în cazurile excepționale care sunt re­zolvate într-un mod diferit, apoi sunt publicate în revis­te de specialitate și recunoscute la nivel mondial. Pâ­nă acum, domnul doctor a strâns 20 de cazuri de acest fel. Cazuri care l-au făcut faimos.

Când Bucureștiul dă "ora exactă" în medicina internațională

În cabinetul domnului doctor, peste drum de pere­tele cu icoane, este un perete plin de diplome. O recu­noaștere internațională pentru performanțele unui chi­rurg român, luptându-se cu problemele unui sistem me­di­cal de care ne izbim cu toții. A pus în viața lui multă muncă, multă credință și rugăciune și-a izbutit. Mă întreb de ce nu a plecat în străinătate, la fel ca ceilalți 10.000 de medici care pără­sesc, anual, România.
"Eu cred că se întâmplă ceva cu țara aceas­ta a noastră. Papa nu a numit-o degea­ba «Grădina Maicii Domnului». Deasupra ei există un har, unul de care putem să ne împărtășim cu toții. Eu, în concedii, colind mult prin mânăstiri. Nu a existat vacanță în care să nu merg cel puțin la o mânăstire. Chiar și când am fost plecat în străinătate, am căutat mânăstiri catolice și am mers la ele. Am vizitat unele mânăstiri de la noi de peste 20 de ori. Dar de fiecare dată a fost altfel... Parcă aș fi fost în alt loc... Pentru că întâlnirea cu ele mă schimbă, mă transfor­mă. Și cel mai drag loc pentru mine este nor­dul Bucovinei. Acolo merg mereu. Așa că nu aș fi putut părăsi această țară niciodată. Dumnezeul meu locuiește în România.
În plus, am avut și ambiția de a face la noi ceea ce alții fac în țările lor. Am avut ambiția ca în această clinică de ortopedie pediatrică de la spitalul nostru să poată fi efectuate toate operațiile care se pot face la Viena sau la Paris. De ce să meargă părinții disperați în străinătate? Și am mai avut o dorință. Din când în când, atunci când apar cazuri excepționale, care nu au fost rezolvate nici în Occident, să fim noi capabili să le rezolvăm. Să dăm noi ora exactă, de aici, de la Spitalul «Marie Curie» din București, pentru tot restul lumii medicale. Și am reușit! De 20 de ori!".

(Fotografiile autorului)