Albăstrelele

Iulia Vlad
Cunoscute ca plante medicinale, Albăstrelele sunt ideale pentru îngrijirea frumuseții. Au un efect anti­in­flamator, calmant, tonifiant, hidra­tant, ușor antiseptic și astringent. După nopți nedormite sau perioade stresante, albăstrelele au darul de a reda ochilor și pielii luminozitatea și aspectul sănă­tos.

* Pentru tonifierea și împros­pă­tarea pielii, precum și pentru "șterge­rea" ri­du­rilor, se loționează tenul, gâtul și de­colteul în fiecare seară, după ce au fost curățate cu macerat de albăstrele. (Se pun de seara până dimineața 2 lin­gurițe de plantă proaspătă sau o lingu­riță de plantă uscată într-o cană cu be­re. Se strecoară și se utilizează.) După 20 de minute, fața se clătește cu apă rece.
* Contra cearcănelor, pen­tru ochi iritați, înroșiți sau umflați, con­tra ridu­rilor fine din jurul ochilor: a­plicați comprese înmuiate în infuzie de albăstrele, timp de 20 de minute. (Se opărește o lin­guriță de plan­te cu o cană de apă clocotită. Se lasă 15 mi­nute, apoi se strecoară.)
* Pentru piele ofilită, ternă sau ri­dată: aplicați comprese înmuiate în in­fuzie de albăstrele pe fața proaspăt spălată, timp de 20 de minute, seara, înain­te de culcare, în cure de câte 20 de zile.
* Tonic pentru tenul normal, us­cat sau sensibil: după curățarea cu lapte demachiant, loționați fața și gâtul cu infuzie de albăstrele. Aplicați apoi crema de zi sau de noapte, înainte de uscarea completă a infuziei pe piele.
* Pentru păr frumos și sănătos: după spălare, întindeți pe păr macerat de albăstrele, cu ajutorul unui tampon de vată. Nu se clătește.
* Pentru calmarea pielii înroșite după ex­punerea la soare: a­mestecați în părți egale infuzie de albăstrele și iaurt. Com­pre­sele înmuiate în a­cest preparat se țin 30 de mi­nute pe zo­nele afectate, apoi se spală cu apă rece. Procedeul se repetă la 2 ore.
* Nuanțator pentru părul alb sau grizonat: turnați o cană de apă clo­co­tită peste o cană de flori uscate de al­băs­trele. Lăsați vasul 5-6 ore acoperit cu capac. Strecurați lichidul și adăugați o lingură de suc de lămâie proaspăt stors. Înmuiați în el o bu­cată de vată și tam­ponați părul, șuviță cu șu­vi­ță. Va căpăta reflexe ar­gin­tii-albăstrui strălu­ci­toare.

Mască cu albăstrele, ovăz și miere
Ingrediente: 2 linguri infuzie concentrată de al­băs­trele, 2 linguri fulgi de ovăz bine mărunțiți, 1 lingură de mie­re. Se ames­tecă infuzia de albăstrele cu fulgii de ovăz, apoi se adaugă mierea. Se aplică pe fața și gâ­tul proaspăt spălate timp de o jumătate de oră, apoi se înde­părtează cu apă căl­duță. Pielea devine catifelată și netedă, revigorată, hidra­tată, iritațiile se ate­nuează. Este potri­vită pentru toate tipu­rile de ten, inclu­siv cel sensibil.

Cremă de albăstrele pentru corp
Ingrediente: 4 linguri de albăstrele bine mărunțite, 6 linguri de unt, o lin­guriță de ceară de albine. Se pune un­tul pe baie de aburi până devine lichid, apoi se adaugă albăstrelele și ceara. Se lasă pe foc 15 minute, amestecând din când în când. Se ia de pe foc și se trece prin strecurătoare. Se păstrează într-un recipient de sticlă, la frigider, nu mai mult de o lună. Hrănește și regenerează pielea uscată și aspră, calmează zonele iritate.