Răspuns pentru IOAN ROȘCA - Brașov, F. AS nr. 1056 - "Caut tratament naturist pentru steatoză hepatică, hemangiom hepatic, bradicardie sinusal?"

Redactia
Dr. Li LuoXi -specialist în medicină tradițională chineză - București, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

În cazul steatozei hepatice se recomandă:
* Nu fumați, nu consumați alcool.
* Evitați prăjelile, iar alimente pre­cum carnea sau produsele făinoase trebuie consumate în cantități mici.
* Seara, înainte de ora 6, mâncați ușor: o supă, o salată sau un fruct.
* Seara culcați-vă la timp, evitați nop­țile nedormite.
* Faceți mișcare, sport, fiți activ.
* Fiți calm, evi­tați supărarea, nu vă obosiți psi­hic.
* Practicați următoarea rețetă: 50 bucăți de goji se pun într-o cană cu apă fiartă. După ce s-a consumat prima cană, se poate adăuga în continuare apă fiartă peste aceleași fructe. Se beau trei căni pe zi. Fruc­tele se pot mânca la sfârșitul zilei.
* Beți ceaiuri din frunze de Lotus. Acestea se găsesc la plafar sau la magazinele specializate. Sunt ne­cesare în jur de 5 g frunze de Lotus pe zi.
* Consumați soia roșie, cu bo­bițe mici, și coajă uscată de man­darină. Se fierb 250 g soia roșie cu 20 g coajă de mandarină în 3 l de apă. După ce a fiert timp de o oră, amestecul este gata de băut. Se vor bea 200 ml, de 3 ori/zi.
* Utilizați produsul QING BI SAN. Are următoa­rele funcții terapeutice: detoxifiant, drenează lichidul biliar, stimulează funcția hepatică, reglează tempera­tura ficatului, scade irascibilitatea, reduce senzația de amar și uscat în gură, inhibă formarea de adenoame și grăsime în ficat, ajută la eliminarea grăsimii din organism.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Am fost diagnosticată cu keratoconjunctivită Sicca"
(Răspuns pentru GINA PRICOP - Curtea de Argeș, F. AS 1059)


Stimată doamnă,
Keratoconjunctivita Sicca face parte din ceea ce se numește sindromul ochilor uscați. Am cazuri de bol­navi, aflați la ora actuală în grija mea, care răs­pund bine la tratamente, deși rezultatele apar treptat.
Există mai multe cauze pentru sindromul ochilor uscați:
* Diminuarea calității lacrimilor (stratul lacrimi­lor care acoperă ochiul se împarte astfel: strat uleios extern, produs de glandele de la marginea ochiului și care ajută la împiedicarea evaporării stratului mijlo­ciu, apos; strat apos mijlociu, produs de glan­dele la­cri­­male, și care ajută la curățirea ochiului; strat muci­laginos intern, care ajută la distribuirea egală a stratu­lui apos. Disfuncția celor trei straturi poate produce uscăciune dar și ulcerația corneei (stratul transparent care acoperă partea din față a ochilor).
* Diminuarea cantității lacrimilor, fenomen ce se poate întâmpla în unele situații, cum ar fi:
- Oamenii cu vârste de peste 50 ani.
- Persoanele de sex feminin, mai ales după me­no­pauză.
- Bolnavi de diabet zaharat, boli tiroidiene, artrită reumatoidă, sindromul Sjörgren, lupus eritematos și rosaceea.
* Unele tratamente, cum ar fi laserterapia și ra­dio­terapia, pot duce la lezarea glandelor lacrimale.
* Medicamente cum ar fi retinoizii (folosiți în tratamentul acneei și al psoriazisului), antidepresive, diuretice, contraceptive hormonale, antihistaminice. Și antibioticele din clasa penicilinelor pot cauza iri­ta­rea ochilor (nu ați specificat ce fel de antibiotice fo­losiți).
* Probleme legate de funcționarea pleoapelor, care pot duce la dificultăți de clipit.
* Alte cauze: aerul uscat, vântul, concentrarea în timpul citirii, al lucrului la calculator, șofatului, care (în mod inconștient) duc la reducerea frecvenței cli­pirii.
Simptomele pe care le poate avea cineva care suferă de sindromul ochilor uscați includ, printre altele - senzația de mâncărime, oboseală, ochi uscați, ochi roșii, intoleranță la lumină (fotofobie), tulburări de vedere.
În general, sindromul nu creează probleme mari, dincolo de disconfort. Totuși, pentru că uneori anunță prezența unor boli cu potențial grav (lupus eritema­tos, sindromul Sjörgren, artrita reumatoidă, diabetul zaharat, boli tiroidiene), este binevenit un consult la medic.
Printre testele importante ce trebuie făcute pentru această problemă se află și următoarele: un examen cuprinzător al ochilor (la me­dicul oftalmolog), o mă­surare a cantității și a calității la­crimilor, precum și alte analize care să confirme sau să infirme pre­­zen­ța unora dintre boli­le men­țio­nate mai sus.
Posibilele abordări natu­riste includ:
* Aplicări de comprese cu apă călduță. Cu ochii închiși, un prosop udat cu apă călduță este pus pe ochi. Ochii pot fi masați ușor, pentru a elimina resturile de țesut sau praf. Un procedeu nou (Lipoflow), care presupune prac­ti­carea unui masaj ocular special pentru deblocarea glandelor, ar putea fi util.
* Repausul este important pentru ochi, mai ales pentru cei care citesc mult, lucrează mult în fața cal­culatoarelor sau șofează foarte mult. Atenție la feres­trele deschise, avertisment mai ales pentru șoferi!
* Fumatul ar trebui oprit, iar alcoolul redus la mi­nimum.
* Dietă bogată în fructe și legume verzi, fiindcă ele conțin multă vitamina A (deficiența acestei vita­mine poate duce la ochi uscați).
* Omega-3 - acizii grași par a avea un efect foarte bun pentru ochi. Ei se află în unele specii de pești. Consumul lor (unii spun și aplicarea locală), pare să fie de mare folos.
* Modificarea medicamentelor trebuie făcută doar la consultația cu medicul curant (e și cazul antibioticelor pe care le-ați luat dvs.).
* Homeopatia este de mare ajutor. Remedii cum ar fi Alluminum oxydata, Allium cepa, Arsenicum album, Bryonia, Sarsaparilla ar putea fi utile. Un tra­ta­ment al cauzei, ceea ce presupune un tratament in­dividualizat, este ideal.
* Acupunctura este și ea excelentă. Punctele utile includ stomacul, vezica urinară, vezica biliară, intes­ti­nul subțire, intestinul gros, ficatul și plămânul, după caz.
Vă urez succes!

Dr. CĂTĂLIN LUCA - Cabinet BIONATURA PLUS, tel. 0752/15.29.70, 0752/15.29.71, e-mail: contact@bionaturaplus.com
www.bionaturaplus.com


"Sunt operată de neoplasm mamar și sufăr și de steatoză hepatică. Ce pot face pentru a mă simți mai bine?"
(Răspuns pentru MIHAI ALEXANDRU - Botoșani, F. AS nr. 1093)


Pentru a vă îmbunătăți starea de sănătate este ne­ce­sar să respectați câteva reguli simple, dar impor­tante, în ce privește stilul dvs. de viață. În pri­mul rând, eliminați din alimentație protei­nele animale de orice tip. Apoi, intro­duceți treptat, în dieta zilnică, sucuri de legume sau fructe (minimum 3 pahare pe zi). Atenție, nu amestecați sucurile de fructe cu cele de le­gu­me. Puteți lua câte trei linguri de polen pe zi și nu uitați să vă odihniți. Trebuie să vă faceți un pro­gram "sănătos" de odihnă, nu să stați pur și simplu de­­geaba. Vă re­co­mand și o cu­ră cu trei produse natu­riste de excepție: Activ Protect Zeolit (câte 4 capsu­le, de două ori pe zi), Biostem (câte 2 capsule, de două ori pe zi) și su­cul de Aloe Vera Essential (câte două linguri, de trei ori pe zi). O altă metodă eficientă de tratament în ca­zul dvs. este clis­ma cu cafea. Tre­buie să faceți clisma zil­nic, pen­tru a vă curăța corpul de toxine. Doza reco­man­dată este de 3 linguri de cafea la 1 litru de apă fiartă.
* Puneți la macerat următoarele plante: cătină (100 g), măceșe (100 g), lemn-dulce (50 g), vâsc (50 g), rostopască (50 g), păpădie (100 g), anghinare (50 g), armurariu (100 g) și ulei de cătină (10 g). Luați câte o linguriță de macerat, de trei ori pe zi. În com­pletarea acestui tratament naturist, vă sfătuiesc să faceți un amestec dintr-un litru de ulei de măsline, un litru de apă și 20 g măceșe, 20 g lemn-dulce, 20 g su­nă­toare, 20 g cătină, 20 g armurariu și 20 g rosto­pască. Aceste plante se fierb până ce se elimină toată apa, apoi se strecoară. Introduceți câte 20 ml din acest ulei (călduț) în colon, de două ori pe zi - dimi­neața și seara. Vă doresc multă sănătate!

ANDREI LICIU - apifitoterapeut, București, tel. 0722/45.07.60, www.terapia-propolicium.com

"Am hirsutism și ovare polichistice și nu mă ajută niciun tratament"
(Răspuns pentru IONELA SÂRBU, F. AS nr. 1093)


Stimată doamnă, vă propun tratamentul cu PRO­PO­LICIUM - ovule, produs exclusiv natural, prepa­rat din propolis, alte produse apicole și pulberi de plante (39 ingrediente), cu care vă puteți trata boala de care suferiți. Aveți nevoie să repetați tratamentul cel puțin de două ori pentru obținerea vindecării com­plete. Acest tratament ajută la vindecarea oricărei afecțiuni ginecologice. Pentru ova­re polichistice, de obicei sunt necesare 3-4 serii de tratament - depinde de mărimea chisturi­lor. Avem până acum în evidență 14 doamne care au reușit să ră­mână însărcinate, după ce și-au vindecat proble­me­le genitale cu ovulele preparate de noi și, mai impor­tant, au născut copii perfect sănătoși!