METABOLISMUL - Mai bun decât orice dietă de slăbit

Gilda Fildan
- Kilogramele se depun când metabolismul nu mai poate arde grăsimile. Dar flacăra lui nu se întețește prin regimuri dure, de înfometare, ci prin mișcare -

E frustrant. Te chinui să-ți impui mereu alte și alte diete, îți interzici cu strictețe să ronțăi câte ceva între mese, iar seara plimbi fără chef furculița printr-o salată. Și pentru ce toate astea? Numai ca să constați, după un promițător succes inițial, că acum cântărești chiar mai mult decât înain­te: faimosul efect yo-yo a lovit din nou!
Care să fie cauza? "Cine reduce drastic porțiile de mâncare își transformă corpul într-un inamic per­sonal", declară nutriționistul britanic Tony Howell, de la Universitatea din Manchester. "Dacă dorim să fim supli, nu ne este permis să acționăm împotriva naturii noastre. În schimb, putem folosi în avantajul nostru, în lupta cu kilogramele exceden­tare, anumite procese fiziologice proprii organis­mului, cum ar fi metabolismul". Specialistul ne explică ce strategii trebuie să aplicăm pentru a ne programa corpul astfel încât să-și mențină suplețea pe termen lung.

"Fiecare dintre noi are posibilitatea să-și influențeze metabolismul, adoptând un comportament adecvat"

- De ce este atât de dificil să slăbim cu succes?

- Ca să înțelegem aceasta, e necesar să știm ce se întâmplă cu alimentele introduse în organismul nos­tru. El prelucrează tot ce mâncăm și bem. De aici își obține energia, precum și întreaga cantitate de "mate­riale de construcție" de care are nevoie. Valorificarea substanțelor utile din hrana ingerată se face printr-o mul­titudine de procese complexe, care compun ceea ce noi numim metabolism. În fiecare din cele 60 de miliarde de celule din care este alcătuit corpul nostru se desfășoară un asemenea metabolism. Datorită lui ne pulsează inima, putem respira, alerga sau râde, pe scurt, datorită lui suntem vii.

- Dar ce legătură au toate acestea cu suplețea?

- În funcție de intensitatea cu care funcționează me­tabo­lismul se ard calorii mai multe sau mai puține. El hotărăște dacă orice bucățică de ciocolată merge imediat să se lipească pe șolduri sau nu.

- Dacă lucrurile stau într-adevăr așa, bine­înțe­les că ne vom dori cu toții un metabolism cât mai activ. Însă nu ne este el dat din naștere?

- Zestrea genetică joacă aici un rol secundar. Fie­care dintre noi are posibilitatea să-și influențeze me­tabolismul, adoptând un comportament adecvat. A­ceas­ta este vestea bună.

- Și cea proastă?

- Din nefericire, la multe persoane care au avut mereu variații semnificative de greutate de-a lungul anilor și au ținut nenumărate diete, metabolismul este complet dereglat. El nu reintră în ritm, e ca și cum s-ar afla într-o somnolență fără sfârșit. Așa li se în­tâm­plă tuturor celor ce cad în capcana dietelor de slăbit.

- Concret, în ce constă această capcană a die­te­lor despre care auzim vorbindu-se atât de des?

- Dietele contravin naturii noastre. Pentru a fi ca­pabil să funcționeze la parametri optimi, organis­mul necesită zilnic un anumit număr de calorii - acesta este metabolismul bazal, cunoscut și sub de­nu­­mirea de metabolism de întreținere. Numeroase diete nu asigură nici pe departe acest consum ener­getic mi­nim, necesar menținerii funcțiilor vitale. Atunci, în corpul nostru se dă alarma. Pentru a su­pra­viețui, el se vede obligat să-și restrângă nece­sa­rul zilnic. În con­secință, trece într-un regim de eco­no­misire a ener­giei, reducând turația metabolis­mu­lui.

"Cine vrea să slăbească eficient pe termen lung trebuie să mănânce suficient"

- De ce, după încheierea unei diete, metabolis­mul nostru nu revine, pur și simplu, la regimul său normal?

- Fiecare din zecile de miliarde de celule se teme de o eventuală nouă înfometare în viitor. De aceea, ele adună febril rezerve care să le garanteze supra­vie­­țuirea. Studiile clinice ne-au demonstrat că, după dietele prea severe sau prelungite, organismul rămâ­ne până la douăsprezece luni în regim de economie.

- Cum poate fi evitat acest risc?

- Sună paradoxal, însă cine vrea să slăbească efi­cient pe termen lung trebuie să mănânce suficient. Cam 60-70 de procente din necesarul nostru zilnic de calorii ne sunt indispensabile ca să trăim. (Nu ca să lucrăm ori să facem sport!). Acest metabolism ba­zal trebuie să ni-l asigurăm, în scopul de a evita peri­colul ca organismul să treacă în regim de avarie. La restul de 30-40 de procente putem renunța.

- Cum poate fi repornit metabolismul?

- Nu e ușor, din păcate, însă, dacă am reușit, me­tabolismul devine un veritabil motor de mare putere, care înghite, pe rând, kilogramele în plus, 24 de ore din 24.

- Ce trebuie făcut în mod concret?

- Mișcare. Să ne fortificăm masa musculară. Cu cât avem o musculatură mai dezvoltată, cu atât mai ri­dicată este valoarea metabolismului bazal, respectiv consumul zilnic de calorii - chiar și în stare de re­paos. Gândiți-vă la o mașină. Cu cât sunt mai mari ca­­pacitatea cilindrică și numărul de cai putere, cu atât mașina arde mai multă energie. Același lucru se în­tâm­­plă atunci când ne activăm metabolismul. Un kilo­gram de masă musculară arde aproximativ 50 de ki­localorii pe oră. Dacă, prin mișcare, dezvoltăm ma­sa musculară, suplimentând metabolismul bazal cu 200 de calorii, organismul va arde într-un an cu zece kilograme de grăsime mai mult.

"Stați cât mai mult în picioare"

- Cât sport ar fi nevoie să facem pentru a atinge un asemenea țel ambițios?

- De trei ori pe săptămână, câte o jumătate de oră de exerciții pentru întărirea musculaturii (gimnastică) și, obligatoriu, o plimbare în fiecare zi.

- Și așa vom continua până la sfârșitul vieții?

- Cel puțin timp de opt săptămâni, pentru a redeș­tepta metabolismul amorțit. După aceea, vor fi sufi­cien­te două ore de activitate fizică săptămânal, în sco­pul de a menține metabolismul la acest nivel ridicat.

- Se pare că e vorba de muncă, nu glumă!

- La început, da. Dar și în viața de fiecare zi ne aflăm în numeroase situații în care putem influența po­zitiv metabolismul, fără a depune un efort deose­bit. Când stăm mult timp așezați pe scaun, de exem­plu la birou, metabolismul se află ca și în comă. De aceea, din oră în oră, ar trebui să ne ridicăm. Putem merge să ne luăm un pahar cu apă sau măcar să tele­fonăm stând în picioare. Dacă vorbim la telefon 60 de minute stând jos, organismul arde aproximativ un gram de grăsime. Când facem același lucru stând în picioare, ajungem deja la două grame. Prin simpla schimbare a poziției corpului, mușchii sunt activați mai puternic și se realizează un consum energetic sporit.

- Ce rol joacă pentru metabolismul nostru ale­ge­rea alimentelor?

- Important este să-i oferim metabolismului ceea ce-i face lui trebuință, la momentul oportun. Dimi­neața, el are nevoie de multă energie, deci îi putem da carbohidrați sănătoși și puțină grăsime. Pentru prânz, este ideală o hrană variată, bogată în substanțe indispensabile organismului, așadar pește, multe le­gu­me și fructe. Seara ar fi bine să renunțăm la carbo­hidrați, mai ales dacă avem intenția să slăbim. O cană cu supă caldă și o farfurie de salată de legume ar fi suficient.

- Multă lume se mulțumește cu o cafea la micul dejun. E bine așa?

- Fără micul dejun, metabolismul funcționează în gol. În afară de aceasta, creierul nostru are nevoie de energie la începutul zilei, pentru a fi capabil să lu­­creze. Celor ce s-au obișnuit să sară peste masa de dimineață le recomand să se deprindă treptat cu ea, mâncând cereale, iaurt și fructe cu conținut bogat de carbohidrați, cum ar fi bananele, sau bând sucuri de fructe. Stimularea intensă a metabolismului înseam­nă pentru multe persoane o schimbare profundă a stilului de viață și renunțarea la o rutină confortabilă. În schimb, nu vor mai avea nevoie să țină vreo dietă niciodată în viața lor. Prin urmare, efortul merită făcut.


Cum vă puteți ajuta metabolismul

• Beți suficiente lichide - Aveți nevoie de 30 mililitri pe kilo-corp, pentru ca metabolismul dvs. să se desfășoare în bune condiții (de pildă, 2,1 litri la o greutate corporală de 70 kg).

• Condimentele iuți, cum sunt pa­prika, chilli și piperul, stimulează se­crețiile hormonale, implicit și metabo­lismul.

• Principiile amare impulsionează producția de bilă, activând astfel digestia. Așadar, ați putea introduce mai des în meniu rucola, andive, păpădie și anghinare. Curcuma are un efect similar, indife­rent dacă o consumați proaspătă, ca infuzie pentru sănătatea ficatului și a vezicii biliare, ori sub formă de capsule.

•  Merele conțin pectină, o substanță organică vegetală ce constituie așa-numitele fibre ali­mentare solubile, care ajută la îmbu­nă­tățirea digestiei și a valorificării hranei in­gerate. Și smochinele proaspete sunt bo­gate în pectină. De asemenea, din compo­zi­ția lor mai face parte și ficina, o enzimă care con­tri­buie la un bun tranzit intestinal și favorizează creș­terea masei musculare.

• Proteinele constituie materialul de bază din care se construiesc celulele organismului, în primul rând, cele ale mușchilor. Corpul nostru necesită zil­nic circa 1 gram de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporală normală (înălțimea exprimată în centimetri minus 100). Alimente deosebit de bo­ga­te în proteine sunt peștele (ex. păstrăvul), carnea (ex. fileul de porc), brânza de vaci degresată și nu­cile.

•  Ajutați-vă cu homeopatia - O combinație de mai multe remedii homeopate - și anume Kalium sulfuricum (diluție D6), Natrium chloratum (D6), Natrium phosphoricum (D6) și Natrium sulfuricum (D6) - are rolul de a stimula principalele organe par­ticipante la metabolism: ficatul, intestinul și rinichii. Cura durează opt săptămâni.



Exerciții ajutătoare

- Cei ce decid consumul nostru zilnic de calorii sunt, înainte de toate, mușchii. În cazul când nu v-ați stabilit până acum un program de gimnastică, cele opt exerciții de mai jos, efectuate de trei ori pe săptămână, vă vor fortifica muscu­latura, activându-vă metabolismul -

1. Musculatura picioarelor
Stați în picioare, cu spatele drept, lăsând brațele să atârne în voie. Faceți o ușoară genuflexiune și apoi lua­ți-vă avânt din glezne și genunchi, astfel încât să vă des­prindeți ambele tălpi de podea, în vreme ce brațele se ri­dică în față. În timpul săriturii, încordați puțin mușchii abdominali. Important: aterizați cu genunchii ușor îndoiți și fiți atenți ca trunchiul dvs. să rămână drept și puțin în­cli­nat înainte.
30 secunde, 2 serii

2. Musculatura brațelor și a pieptului
Sprijiniți-vă palmele de un perete la înălțimea umerilor. Brațele stau aproape întinse, iar vârfurile degetelor sunt ușor orientate unele spre altele. Cor­pul formează o linie dreaptă. Atenție: cu cât vă veți plasa picioarele mai departe de perete, cu atât exer­cițiul va fi mai obositor. Pe inspirație, îndoiți lent coatele, fără a schimba poziția spatelui în raport cu șoldurile. Trageți ombilicul spre interiorul abdo­menului și încercați să mențineți coloana dreaptă. Pe expirație, întindeți din nou brațele, însă nu la maximum.
12 repetări, 2 serii

3. Musculatura picioarelor și a feselor
Stați cu picioarele depărtate la distanța umerilor, împingeți pieptul înainte și contractați abdomenul. În timpul exercițiului, lăsați-vă greutatea corpului pe călcâie. Întindeți brațele în sus, în prelungirea coloanei vertebrale, palmele fiind îndreptate una spre cealaltă. Îndoiți genunchii cât mai mult, ca și cum ați vrea să vă așezați pe un scaun. În tot acest timp, gambele rămân verticale, genunchii fiind pe aceeași linie cu labele picioarelor, iar spatele e per­fect drept. Ridicați-vă din nou în picioare. Coborâ­rea în poziția șezând se face pe inspirație, iar reveni­rea în picioare - pe expirație.
12-15 repetări, 2 serii

4. Musculatura abdomenului
Așezați-vă pe podea, cu genunchii îndoiți într-un unghi de 90 de grade, mâi­nile sprijinite lejer pe coapse și tălpile lipite în întregime de podea. Pe inspi­ra­ție, înclinați lent trunchiul înapoi, mâi­nile rămânând mai departe pe coapse. Aveți grijă să nu curbați spatele. Simțiți o tensiune în abdomen? Mențineți aceas­tă poziție 15 până la 20 de secunde, con­ti­nuând să respirați liniștit. Pe urmă­toarea expirație, reveniți lent și controlat în poziția de pornire.
10-15 repetări, 2 serii

5. Întărirea musculaturii feselor și a zonei lombare
Culcați-vă pe spate, cu labele picioarelor depărtate la dis­tanța șoldurilor și brațele odihnindu-se destinse pe lângă corp. Pe expirație, apăsați coloana lombară pe podea, apoi ru­lați-o lent, vertebră cu vertebră, în sus, astfel încât corpul să for­me­ze o linie în diagonală, de la bazin până la ge­nunchi. Mus­culatura umerilor și a cefei rămâne relaxată. Mențineți po­ziția pe parcursul a două respirații. Pe urmă­toa­rea expira­ție, rulați iarăși coloana, vertebră cu vertebră, până reveniți pe podea.
8-12 repetări, 2 serii

6. Musculatura abdomenului, spatelui, brațelor și picioarelor
Luați poziția de flotare: mâinile se află dedesubtul ume­ri­lor, cu degetele îndreptate înainte, picioarele sunt întinse înapoi, în prelungirea trunchiului, degetele de la picioare și pernițele de sub ele se sprijină pe podea. Ridicați piciorul stâng în prelungirea trunchiului în așa fel încât să puteți ține coloana și bazinul nemișcate, Rămâneți în poziție 5 secunde, apoi coborâți piciorul. Coatele trebuie să fie tot timpul ușor îndoite. Când întindeți piciorul, încordați energic abdomenul - nu permiteți formarea unei curburi în zona lombară. După 10 repetări, schimbați piciorul.
10 repetări cu fiecare picior, 2 serii

7. Antrenament pentru trunchi și mușchii oblici ai abdomenului
Culcați-vă pe partea stângă, sprijinindu-vă pe ante­braț, cu cotul plasat dedesubtul umărului. Picioarele sunt ușor îndoite, genunchii fiind exact suprapuși. În­dreptați trun­chiul, astfel încât capul să se afle în pre­lungirea coloanei, iar omoplații să fie trași înapoi și în jos. Încordați-vă corpul și, pe expirație, ridicați trun­chiul, bazinul și coapsele, până când trupul dvs. va for­ma o linie. Mențineți această poziție 20 până la 40 de se­cunde. După o repetare, întoarceți-vă în poziția de por­nire și reluați exercițiul pe partea opusă.
Menținerea poziției pe fiecare parte 20-40 se­cun­de, 2 serii.

8. Musculatura spatelui, a feselor și picioarelor
Culcați-vă pe burtă, cu capul odihnindu-se relaxat pe dosul mâinii drepte. Întindeți brațul stâng înainte și strângeți mâna pumn, apoi ridicați brațul întins și piciorul drept. Apropiați-le din nou de podea, foarte lent, fără să le lăsați jos cu totul. Evitați orice răsucire a șoldurilor sau ridicare a trunchiului de la podea. Pentru a vă păstra stabilitatea, întindeți bine brațele și picioarele. Repetați de 10 ori, după care executați exercițiul pe partea opusă.
10 repetări pe fiecare parte, 2 serii