Oțetul de mere

Iulia Vlad
Din vremuri străvechi, licoarea acrișoară și aromată a fost ne­lipsită din gospodăriile țărănești, pen­tru calitățile ei vindecătoare, de men­ținere a sănătății, precum și pentru a fi adăugată la diverse mâncăruri.

Din in­gre­dientele folosite la prepararea lui, mere și drojdie alimentară, cărora ulte­rior li se adaugă și miere, oțetul reține toate mineralele, vitaminele și alte sub­stanțe binefăcătoare. Este antibac­te­rian și antimicotic puternic, regenerator, re­vitalizant și antiinflamator. Atunci când este utilizat în cosmetică, face ade­vărate minuni pentru păr și piele, cu condiția să fie de calitate (preparat în casă sau bio).

Mască cu oțet de mere, albuș și fructe

Ingrediente: 1 lingură oțet de mere, 1 albuș de ou, 3 linguri de pulpă de fruc­te zemoase (pere, piersici, căpșuni).
Mod de preparare: Puneți într-un castron albușul. În altul pasați cu fur­cu­lița fructele până se transformă într-un piure. Adăugați apoi albușul și ames­­tecați bine. Turnați oțetul puțin câte pu­țin și amestecați până obțineți o pastă omogenă. Aplicați amestecul pe fața și pe gâtul proaspăt spălate și lăsați să acționeze 20 de minute. Clătiți cu apă călduță, apoi cu apă rece.
Masca este potrivită pentru tenul gras, mixt sau normal și vă lasă pie­lea strălucitoare și netedă.

Loțiune tonică I

Ingrediente: 2 lin­guri oțet de mere, 2 linguri apă distilată.
Mod de preparare: a­mestecați apa cu oțetul, apoi, cu aju­torul unui tam­pon de vată, loționați fața după demachiere. Lăsați să-și facă efectul 20 de mi­nute, apoi clătiți cu apă rece. Hidratează, reîmprospătează, to­ni­fică, ajută la restabilirea ph-ului na­tu­ral al pielii, curăță, reduce petele și coșurile. Loțiunea poate fi folosită cu succes pentru toate tipurile de ten. În ca­zul tenului uscat, se scade cantita­tea de oțet și se crește cantitatea de apă. De asemenea, aplicată zi de zi, tonifică și ca­tifelează gâtul și decol­teul.

Loțiune tonică II

Ingrediente: 3 linguri oțet de mere, 1 legă­tu­ră de mă­rar proaspăt (tocat), 1 ceaș­că de apă.
Mod de pre­pa­rare: Mărarul proaspăt se pu­ne la fiert în apă, pentru 2-3 minute. Se ia de pe foc și se lasă la infuzat, acoperind vasul cu capac. Du­pă ce s-a răcit, se strecoară și se adau­gă oțetul de mere. Se loționează fața proaspăt spălată, dimineața și seara. Loțiunea este ideală pentru tenul gras, cu pori dilatați.

Tratament pentru coșuri, acnee

Zona afectată se umezește cât mai des cu un tampon de vată înmuiat în oțet de mere. Se lasă și peste noapte să acționeze. De asemenea, beți o dată pe zi, de preferat înainte de masă, o cană de apă în care ați adăugat 2 linguri de oțet de mere, sucul unei jumătăți de lămâie și o linguriță de miere. În câteva zile, veți vedea rezultatele tratamen­tu­lui. Pielea se va curăța și se va lumina.

Cremă contra celulitei

Ingrediente: 3 părți oțet de mere, o parte cremă de corp. Se amestecă cre­ma cu oțetul și se aplică, cu masaj ușor, pe zonele afectate de celulită, de 2-3 ori pe zi.

Loțiune pentru păr

Ingrediente: oțet de mere și apă în părți egale. După spă­lare, turnați pe pă­rul u­med și pe scalp amestecul de apă și oțet. Nu clătiți. Atunci când este uti­lizat în mod regulat, oțetul de mere re­vitalizează părul, lăsându-l mătăsos și lucios. De ase­me­nea, previne și tratea­ză căderea păru­lui. Nu vă faceți griji, mirosul de oțet se va risipi după câteva minute.

Loțiune pentru părul lipsit de volum

Ingrediente: 3 linguri oțet de mere, 3 linguri de rozmarin mărunțit, 1 ju­mă­tate de litru de apă.
Mod de preparare: Puneți apa pe foc și când fierbe adăugați rozmarinul. Lăsați să fiarbă 5-6 minute, îndepărtați de pe foc și acoperiți vasul cu capac, până se răcește. Strecurați lichidul și amestecați-l cu oțetul de mere. Această loțiune, pulverizată pe părul uscat sau umed, îi dă volum, vitalitate și stră­lucire.