Ciuperca tibetană - inamicul nr. 1 al cancerului

Ilie Tudor
- Titlul de mai sus nu este un truc jurnalistic menit să dea o tentă de senzațional textului pe care vi-l propun lecturii. Pur și simplu, acest remediu natural, studiat de o armată impresionantă de specialiști, este un medicament redutabil în zeci de forme de cancer și multe alte afecțiuni -

Când l-au descoperit pe înaltele platouri din Podișul Tibetului, savanții nu știau cum să clasifice acest organism, venit parcă de pe altă planetă. Localnicii spuneau despre el că iarna este animal, pentru ca vara să se transforme în iarbă, dar și faptul că vindecă toate bolile. Au trebuit ani de studii de laborator până să se determine faptul că este vorba de o ciupercă, pe cât de ciudată, pe atât de evo­luată, ca adaptări pentru supraviețuire. Ciuperca tibe­tană, cum mai este ea numită, are capacitatea unică de a trăi pe insecte și de a deveni, practic, una cu ele, viețuind în simbioză cu organismele care o găzdu­iesc, de unde și credința populară că această "ființă" s-ar pu­tea transforma din iarbă în animal și invers.

Carte de vizită

Numele său în tibetană este yart­sa gunbu, ceea ce tradus în­seamnă: ceea ce este iarna insectă și vara iar­bă, făcând referire la faptul că iarna ciuperca trăiește invizibilă, pe in­secta-gazdă, sub pământ, pentru ca vara să dezvolte un organ de fruc­tificație, care se înal­ță deasu­pra pământului, precum iar­ba. Se dezvol­tă doar la alti­tudini foarte mari, nefiind ni­ciodată întâlnită la sub 4000 de metri, și numai în golurile alpine, deasupra limitei la ca­re crește vegetația fores­tieră. Savanții europeni care au în­tâlnit-o pri­ma oară în Tibet i-au dat de­numirea științifică de Cordy­ceps, ceea ce s-ar traduce prin bățul în­suflețit sau iarba vie. În Asia (Tibet, Nepal, Bhutan, zona mun­toasă a Indiei) au fost des­coperite până în pre­zent aproximativ 300 de specii de ciuperci din genul Cor­dyceps, care mai toate trăiesc pe insecte și foarte rar pe plante, însă versiunea tibetană are - se pare - cali­tățile cele mai puternice. Într-o scriere chine­zească antică, din timpul dinastiei Tang, ciuperca tibe­tană este pentru prima oară descrisă drept un am­pli­ficator al energiei Yang (masculine), dar și un pu­ternic stimulent al meridianelor rinichilor și al plă­mânilor. Era adusă cu mari sacrificii de la poalele mun­ților Himalaya și era remediul administrat aristo­craților, pentru a le prelungi viața și pentru a-i vin­deca de bolile grave. Știința modernă a început să cunoască abia în ultimele decenii virtuțile terapeutice ale acestei ciuperci. Iar principalul merit pentru aces­te descoperiri îl au zecile de echipe de oameni de știin­ță chinezi care au studiat în spitale și labo­ra­toare, ani întregi, pentru a descifra misterele ciu­percii aduse din Tibet.

Preparate din Cordyceps. Mod de administrare

Cordyceps este o ciupercă cu o acțiune terapeu­tică extrem de eficientă. Nu există un singur principiu activ care să explice acțiunile ei antitumorale, imu­no­stimulatoare și imunomodu­latoare și, ca atare, obți­ne­rea medicamentelor de semisinteză din ciuperca tibetană nu este de dorit, extractul integral fiind mult mai eficient. Substanțele vindecătoare acționează prin cumul, efectele lor terapeutice apărând ceva mai lent, dar apoi menținân­du-se și după încetarea trata­mentului.

Pulberea de ciupercă tibetană

Se obține prin măcinarea organu­lui de fructifi­cație al plantei, pulberea fiind apoi ambalată sub for­mă de capsu­­le. De regulă, se iau 3-4 grame de pul­bere zilnic, în cure de minimum două luni. Problema este că această pulbere - foarte bogată în bacterii și alte microorganisme - trebuie sterili­zată, iar steri­lizarea se face fie la tem­peraturi mari, fie prin expu­nere la raze ultraviolete, ambele metode dis­tru­gând masiv principiile active ale ciupercii. Apoi, dozele folosite pentru obținerea efectelor tera­peutice sunt destul de mari, de ordinul gramelor, ceea ce ar în­semna administrarea de pumni de capsule. Cum pot fi re­zol­vate aceste probleme? So­luția este extractul de ciupercă tibe­tană, despre care vom vorbi în conti­nuare.

Extractul de ciupercă tibetană

Se obține prin punerea în alcool a corpului de fructifica­ție al ciupercii, ceea ce pe de o par­te va distruge microor­ga­nis­mele dăunătoare, iar pe de altă parte va extrage masiv sub­stanțele active valoroase. Apoi, prin eva­porarea com­pletă a alcoolului, se obține o pulbere fină, extrem de bogată în principii active complexe și perfect asimi­labile de către orga­nismul uman: Extractul de ciuper­că tibetană. Con­form unor rețete străvechi, acest ex­tract se amestecă în pro­porții egale cu șofranul de India (Curcuma lon­ga), obți­nându-se un produs cu o eficiență remarca­bilă. La noi în țară, acestea sunt pro­duse și comercia­lizate de către firma "DVR Farm" și se găsesc la farmaciile și magazinele naturiste.

Ciuperca tibetană și cancerul

În biologie s-a constatat un fapt extrem de inte­resant: plantele parazite sunt mari specialiste în a secreta substanțe menite să distrugă tumorile malig­ne, care în ultimă instanță sunt tot un fel de... paraziți, extrem de periculoși. Vâscul sau Torțelul, de pildă, două plante parazite extrem de răspândite la noi, sunt printre cele mai puternice antitumorale din flora europeană. Ei bine, ciuperca tibetană, specialistă în parazitarea animalelor, se pare că știe mai bine ca oricine cum să lupte eficient cu o tumoră invadatoare. Iată câteva dintre formele de cancer în care eficiența ciupercii tibetane a fost demonstrată:
* Cancerul de colon și de rect - o cercetare a savanților chinezi făcută în 2007 arată faptul că două principii active, cordicepina și acidul cordice­pic, inhibă creșterea tumorilor la colon. În combinație cu șofranul de India, eficiența acestor principii active sporește, având și un efect de blocare a vascularizării tumorilor de la nivelul intestinului.
* Cancerul la sân - un studiu japonez făcut în anul 2008 a demonstrat că administrarea extractului de Cordyceps stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva tumorilor mamare, făcându-le să intre în remisie.
* Cancer la plămâni - două studii, datând din 1999 și din 2007, demonstrează că substanțele active din ciuperca tibetană declanșează așa-numita apop­toză, adică moartea programată a celulelor maligne localizate la plămâni.
* Cancerul de piele - un experiment făcut pe animale cu melanom malign (cea mai agresivă formă de cancer de piele) a demonstrat o dublă acțiune a ciupercii tibetane: 1. Inhibă dezvoltarea melanomului 2. Împiedică metastazarea sa în organism. În com­binație cu șofranul de India, efectul său este și mai puternic, curcuminozidele din acesta împie­dicând re­cidiva melanomului după ce el a intrat în remisie.
* Cancerul de prostată - ex­tinderea sa este stopată în multe cazuri, după un tratament de 24 de săptămâni cu extract de ciupercă tibetană.
* Alte forme de cancer în care s-a demonstrat efectul pozi­tiv al ciupercii tibetane sunt: can­cerul hepatic, cancerul de col ute­rin, limfomul malign, cancerul bucal, cancerul gastric, leucemia etc.
Ciuperca tibetană poate fi folosită și înainte de apariția bolii. Pentru prevenție, se adminis­trează câte 600 de miligrame de extract de Cordyceps zilnic, în cure de 3 luni, urmate de alte 3-6 luni de pauză. Pen­tru tratarea cancerului deja instalat, se adminis­trea­ză câte 1200 de miligrame de extract de ciupercă tibe­tană, în cure de 6 luni, urmate de 1-2 luni de pau­ză, după care administrarea se reia.

Ciuperca tibetană și chimioterapia

Un studiu desfășurat simultan în China și în Japonia, pe pacienți cu cancer pulmonar în stadiile 3 și 4, a arătat că ciuperca tibetană potențează efectele antitumorale ale chimioterapiei. Din cei 50 de pa­cienți cu cancer la plă­mâni care făceau chimioterapie și care au partici­pat la studiu, la 46% s-a observat o intrare în remisie a tumorilor, iar la 22% dintre ei, o scă­dere a ritmului de creștere sau o stopare a dezvol­tării lor. Într-un alt studiu de medicină experimentală s-a mai demonstrat un lucru foarte important: ciuper­ca tibetană combate efectele adverse ale citostati­celor. De exemplu, s-a observat că ciuperca tibetană stimulează refacerea celulelor imunitare distruse de către citostaticele folosite în tratarea cancerului la sân, îmbunătățind astfel capacitatea de apărare a or­ga­nismului în fața microbilor, dar și a cancerului.

Creșterea imunității

Nenumărate cercetări științifice arată faptul că o cură de câteva săptămâni cu extract de ciupercă tibe­tană ajută la îmbunătățirea rapidă a capacității de apă­rare a organismului. Se administrează câte 800 de mili­grame de extract zilnic, pe stomacul gol, vreme de patru săptămâni. Astfel crește capacitatea de apă­rare în fața virozelor respiratorii, crește eficiența tra­ta­mentelor cu antibiotice folosite în tratarea pneumo­niilor, tuberculozei și a infecțiilor urinare. Nu în ulti­mul rând, cu ajutorul ciupercii tibetane sunt com­bă­tute efectele de scădere a imunității care apar la anu­mite medicamente de sinteză, cum ar fi cortizonul și derivații săi, antiinflamatoarele nesteroidiene (ibu­pro­fen, ketoprofen etc.), citostaticele, unele antibio­tice. Uimitor este că un imunostimulent atât de puter­nic cum este ciuperca tibetană nu este contrain­dicat în bolile auto-imune sau alergice, ci din contra. Efec­tele imunomodu­latoare ale acestui remediu sunt atât de bune, încât în spitalele din China este folosit pen­tru a ajuta organismul pacienților să primească mai bine transplantul de rinichi.

Afecțiuni respiratorii

În practica medicală s-a observat că evoluția spre astm a bronșitelor cronice este oprită atunci când se admi­nistrează ciuperca tibetană, iar infecțiile respi­ratorii rezistente la antibiotice răspund mai bine la tratament. Într-un grup de pacienți cu astm, tratați cu ciupercă tibetană, procentul de ameliorare a bolii (obiec­tivat prin teste specifice) a fost de peste 80%, față de doar 10% la pacienții tratați doar cu medica­mente clasice de sinteză. Interesant este că această ciupercă stimulează și respirația celulară, cercetările arătând că, după adminis­trarea sa, oxigenarea celu­lară crește cu 20-40% - un pro­cent nemaiîntâlnit. Se țin cure de minimum 6 săptămâni, timp în care se admi­nistrează câte 800-1200 miligrame de extract de ciu­percă tibetană zilnic.

Boli de rinichi

Ciuperca tibetană este un excelent protector al rinichilor, pe care îi apără de infecții, de efectele ne­faste ale consumului de alimente aditivate chimic (cu nitriți, nitrați, fosfați), dar și de efectele secundare ale unor medicamente (canamicină, gentamicină, unele antivirale ș.a.m.d.). Ca atare, per­soanele cu predis­poziții spre afecțiuni ale rinichilor, cum ar fi infec­țiile, formarea de calculi sau de chis­turi, ar fi bine să urmeze o cură de o lună cu extract de ciupercă tibe­tană, timp în care se administrează câte un gram pe zi, pe stomacul gol. Această cură este recomandată și persoanelor la care eliminarea deșeu­rilor toxice este deficitară, la care valorile ureei sau creatininei din sânge sunt peste cele normale. În urma acestei cure, eliminarea ureei și a creatininei prin urină crește cu aproximativ 35%, iar organismul este astfel des­povărat rapid de toxine.

Fertilitatea la bărbați

Într-o serie de studii clinice, făcute în trei spitale diferite din China, au fost obiectivate efectele trata­men­tului intern cu această ciupercă în cazul bărba­ților cu tulburări sexuale cum ar fi: scăderea libidou­lui, lipsa erecției, oligospermia. În studiile care au durat 8 săptămâni au fost incluși 200 de bărbați, iar la finalul lor, 64% dintre participanți au observat îmbunătățiri certe, față de doar 24% în grupul de con­trol (care a luat remedii false, placebo). Într-un alt studiu, făcut de data aceasta la o clinică din Shanghai, cu 400 de bărbați complet impotenți, s-au observat, de asemenea, îmbunătățiri, de data aceasta la un pro­cent de aproape 50%. Se pare că extractul de ciupercă tibetană, pe de o parte, stimulează secreția endo­crină și exocrină a testiculelor, iar pe de altă parte, reduce reactivitatea la stresul psihic, ceea ce con­tri­buie la îmbunătățirea vieții sexuale și a fertili­tății bărba­ților.

Boli cardiovasculare

Cordyceps este un extraordinar ajutor pentru inimă și vasele de sânge, prevenind apariția in­farc­tului, accidentului vascular cerebral și a arte­ritei. Un gram de extract din această ciupercă, ad­mi­nistrat zilnic, ajută la scăderea colestero­lului cu 15% în medie, și a trigliceridelor cu aproape 12%. Nu în ultimul rând, extractul de ciupercă tibetană stimulează activitatea inimii, ceea ce se traduce printr-o mai bună rezistență la efort și prin pre­venirea infarctului miocardic. Din aceste motive, administrarea ciupercii tibe­tane face parte din pregătirea standard a sporti­vilor chinezi pentru olimpiade, fiind - se pare - o explicație a suc­ceselor extraor­dinare pe care aceștia le-au obținut în probele de atletism din ultimii ani.

Ficatul și hepatita

Un grup de 83 de copii, cu vâr­ste între 2 și 15 ani, infectați cu he­pa­tită B, a fost tratat cu extract de ciu­percă tibetană, vreme de trei luni. La sfâr­șitul curei, rezultatele au fost uimi­toare: 33 dintre ei nu mai pre­zentau în sânge antigenul specific acestui virus, iar 50 dintre ei, deși aveau virusul prezent, nu au pre­zentat nici un simptom al hepa­titei, nici chiar la un an de la înche­ierea tratamentului. În cazul hepa­titei C, rezulta­tele sunt mai puțin spectacu­loase, dar - conform cer­cetătorilor de la Uni­versitatea din Michigan - ciuperca tibe­tană este prin­tre foarte puți­nele re­me­dii care împiedică fibrozarea ficatului și evo­luția spre ciroză, susținând totodată funcțiile acestuia.
La pacienții cu ciroză, efec­tele au fost verificate într-un studiu de mici di­mensiuni, cu 22 de partici­panți. După 3 luni de ad­ministrare, la 16 dintre ei nu mai apăreau simptomele clinice ale cirozei, analizele imagistice confirmând și ele acest lucru. Chiar și în cazurile de cancer hepatic, ciuperca tibetană este un ajutor de nădejde, îmbu­nătățind starea generală a pacienților. Se țin cure de 3 luni, urmate de o lună de pauză, după care tra­tamentul se reia. Pe parcursul curei se iau 1200-1600 miligrame de extract de ciu­percă tibetană, singur sau - mai bine - cu șofran de India, care îi potențează și completează efectele.

Precauții

Cel mai important este să folosiți ciuperca tibe­tană de calitate. Trebuie reținut că cel mai eficient este extractul. Apoi, nu confundați ciuperca tibetană cu amestecul de drojdii și bacterii care cresc în ceai și care uneori este denumit impropriu ciupercă tibe­tană, fiind vorba de fapt de Kom­bucha, care nu are aceleași efecte. Ca atare, atunci când achiziționăm acest produs ne vom asigura că pe etichetă este în­scrisă denumirea științifică de Cordy­ceps.

Contraindicații

Deși este un remediu atât de puternic, ciuperca tibetană este aproape lipsită de reacții adverse. Foarte rar s-au constatat în timpul administrării simptome cum ar fi greața, accesele de vomă și accelerarea pul­su­lui, caz în care tratamentul va fi întrerupt.
Efectele sale asupra gravidelor și a mamelor care alăptează încă nu sunt foarte bine cunoscute.