ZODIACUL LUNII MARTIE

Tana Rosca
Luna începutului de primăvară debutează prietenos, cu Mercur în mișcare directă, (să nu se întâmple încurcături cu mărțișoarele) și cu o Lună nouă, sensibilă, în zodia Peștilor.

Micul malefic Marte, în schimb, începe să creeze discordie, din 2, când intră în mișcare retrogradă. Optimismul se datorează marelui benefic Jupiter, care se pregătește să-și reia traiectoria directă, din 7. Până atunci ar trebui să ne ferim să dăm curs impulsurilor bruște de-a ne schimba direcția și să avem așteptări exagerate. Proiectele începute acum vor evolua bine, vreme de măcar opt luni. La mijlocul lunii vom avea o perspectivă cuprinzătoare și relativ realistă asupra planurilor noastre, putând pune la punct ultimele detalii. Saturn intră în mișcare retrogradă pe 3, ceea ce ne ajută să ne folosim experiența adunată până acum pentru a deveni mai eficienți în ceea ce facem, mai ales la capitolul afaceri și investiții. Nodul Lunar Nord (sensul vieții) părăsește pe 23 zodia Scorpionului, pentru a intra în Balanță, pe care o va traversa timp de 18 luni.

BERBEC
21 martie-20 aprilie
Familia în prim plan


Năbădăiosul Uranus în semnul dvs. vă îndeamnă să fiți mai individualiști, să vă revendicați tot mai multă independență, în timp ce Jupiter în Rac încearcă să vă convingă, mai ales după data de 7, cât de bine vă sim­țiți în mijlocul familiei și ce bine vă ies planurile legate de casă. E o perioadă în care ar fi de dorit să acordați prioritate familiei, consolidând legăturile, inclu­siv cu rudele prin alianță, căci în felul acesta preveniți rezultatele negative ale unor tulburări ulterioare. Micul benefic Venus se ocupă de armonia din viața dvs. socială și vă poate aduce noi prie­teni, începând din 6. Anul acesta, Soa­rele intră în semnul dvs. mai devreme, respectiv pe 20, cu o nouă porție de energie, menită să vă ajungă tot anul.
BANI: Aceia dintre dvs. care au posibilitatea de-a face inves­tiții în casă sau doresc să cumpere o bu­cată de pământ pot găsi, după 7, cele mai bune variante. Țineți separat prie­tenia și afacerile în ultimele două zile ale lunii.
CARIERĂ: Sunt numeroase presiuni în viața dvs. acum, care vă împiedică să vă concentrați asupra carierei, iar ajutorul pe care l-ați primit de la începutul anului din partea micu­lui benefic, Venus, încetează din 6.
DRAGOSTE: Partenerul de cuplu vă pune pe tapet nemulțu­mirile din trecut, începând cu data de 2, și ar fi bine să luați în seamă nemul­țumirile sale, chiar dacă nu sunteți de acord cu ce vi se cere.
SĂNĂTATE: Circulația lasă de dorit la începutul lunii, 4 fiind ziua în care inima nu face față bine la efort, iar circulația periferică e jalnică.

TAUR
21 aprilie-20 mai
Luna cu prieteni


Luna nouă în Pești, care se în­tâm­plă de Mărțișor, vă poate inunda cu emoții, care vă fac să vă pri­viți prietenii cu alți ochi. E un moment bun pentru a face in­ventarul priete­nii­lor, să analizați per­soa­nele de care vă ata­șați și să în­țe­le­geți de ce simțiți ne­voia de-a vă în­con­jura de asemenea per­soane. Acest pro­ces este stimulat de aspectul dintre Ju­piter și Uranus, care provoacă situații ne­obișnuite, în urma cărora îi vedeți pe cei din anturajul dvs. cu alți ochi. Gră­biți-vă să finalizați până pe data de 6 un proiect care pre­supune o veri­fi­care a cunoștințelor dvs., o de­plasare în străinătate sau o apariție pu­blică.
BANI: Chestiunile multe, mărunte și încurcate de luna trecută își intră pe făgaș încă din primele zile ale lunii martie. Înainte să vă numărați banii, ar trebui să vă asigurați că descâl­cirea ițelor s-a făcut ca lumea.
CARIERĂ: Micul benefic Venus începe să vă sporească cre­ativitatea la serviciu, începând din 6. Planeta dvs. guvernatoare este res­pon­sabilă și de bunăvoința cu care vă pri­vesc șefii dvs., atitudine care poa­­­­te trezi invidii din 20 încolo, când e bine să vă păziți spatele.
DRAGOSTE: Taurii solitari ar putea să-și schimbe statutul, în preajma Lunii pline din 16, când se poate înfiripa o relație, într-un context promițător. În cuplurile sudate poa­te interveni o detensionare sau o clarifi­care majoră după 22.
SĂNĂTATE:Tensiunea arterială, cea intraoculară sau ambele, pot crește progresiv, începând din 20. Ultimele zile sunt cele mai periculoase.

GEMENI
21 mai-21 iunie
Maximum intelectual


Respirați ușurați, la propriu și la figurat, încă din prima zi a lunii, odată cu revenirea lui Mercur în mișcare directă. Sunteți din nou cu vor­bele la dvs., vă recâș­ti­gați mobi­li­tatea și viteza de reacție. Mai mult, cu ajutorul ener­gii­lor cu­mu­late ale micului bene­fic Ve­nus și ale lui Mercur în Vărsător, vă puteți lansa în îm­bunătățirea imaginii dvs. pu­blice. Intervalul 6-17 este cel mai potrivit pentru așa ce­va, dar și pentru călătorii, partici­pa­rea la confe­rințe, cursuri ori semi­nare. În formă intelec­tua­lă maximă vă găsiți pe 15, când și ener­gicul Marte se de­cide să contri­buie la succesul dvs. Și ultimele zile ale lunii sunt potrivite pentru activi­tăți creative, cu posibi­litatea ca poten­țialul dvs. să fie re­marcat.
BANI: Unele proiecte financiare, în care ați crezut la în­cepu­tul lui noiembrie dar care nu au putut fi nici măcar începute, se pot de­bloca după 7 și e o perioadă bună pen­tru noi începuturi.
CARIERĂ: În urma Lunii noi de la 1 martie vă puteți pu­­ne pe treabă, pe plan pro­fe­sional. Este vremea să vă eva­luați atât performanțele, cât și mo­­dalitatea prin care vă pu­teți realiza următorul obiec­tiv.
DRAGOSTE: Din 2, când pa­sionalul Mar­­te in­tră în mișcare retro­gra­dă, o fostă iu­bi­re poate să rea­pară. Pe 15 și în ulti­mele zile ale lunii, e mare tentația unei re­luări, dar probabil fără a renunța la ce aveți acum.
SĂNĂTATE: Aceia dintre dvs. care au fost consec­venți în tratarea unei afecțiuni cro­ni­ce către care erau predispuși genetic se pot trezi vindecați, după 22.

RAC
22 iunie - 22 iulie
Ura! Revine Jupiter


Sunteți zodia care are de cules cele mai multe beneficii de pe urma revenirii marelui benefic Ju­pi­ter în mișcare directă, pe data de 7. Proiectele la care vă gândeați în no­iembrie au suferit stag­nări. Pot reveni în ac­tua­litate și se profilează de ase­me­nea unele noi. Jupiter fa­vori­zea­ză noile ini­țiative și își ex­tin­de protecția pe o pe­rioadă de circa opt luni. Ju­piter direct determină, de ase­me­nea, de­blo­carea creativității și a cu­rajului în ex­primare. Micul male­fic Marte intră în mișcare retrogradă pe 2, semnali­zând debutul unei pe­rioade în care frustrări adunate în via­ța de familie sau legate de locuință încep să se adu­ne, dar nu vor atinge punctul culminat decât la începutul lui aprilie.
BANI: Ocazii de a face afaceri sau investiții favorabile apar încă din prima zi a lunii, datorită abilului comerciant Mercur, iar din 7, Ve­nus sporește șansele. Intervalul op­tim pentru demersuri financiare este 6 - 17.
CARIERĂ: Aveți nevoie de auto­con­trol ca să țineți pa­sul cu schimbările bruște de idei ale șefilor, care se întâmplă pâ­nă pe 7, dată cu maxim potențial de risc.
DRAGOSTE: În grațiile par­te­ne­ru­lui de cu­plu sunteți până pe 5, dar acesta nu se în­țelege cu familia dvs. Saturn vă poate trezi amintiri, în­ce­pând din 3, în timp ce soarta conspiră, până pe 22, să vă pună în situația de a duce până la capăt relații rămase în coadă de pește.
SĂNĂTATE: După o perioadă de dezenergizare, treceți printr-un proces de regenerare, care durează până pe 17.

LEU
23 iulie - 22 august
Atenție la falsele victime!


Aceia dintre dvs., probabil mulți la număr, care își doresc în această perioadă un plus de imagine, ar tre­bui să recurgă la mijloace con­ser­­va­toare. Încerca­rea de a vă face re­marcați prin ex­cen­tri­ci­tăți sau origi­nalitate cu orice preț nu s-ar solda decât cu atra­ge­rea unor antipatii sau chiar duș­mănii as­cunse. Odată cu in­trarea în miș­care retrogradă a mi­cului malefic Marte, supra­nu­mit și planeta ac­cidentelor, pe data de 2 vă reco­man­dăm pru­dență la volan și mo­derație în atitudinile luate față de cei din anturaj, căci vă puteți pier­de răb­darea mai lesne ca de obicei, iar pe final de lună puteți fi de-a dreptul agresivi.
BANI: În primele zile ale lunii vă lipsește claritatea necesară pentru a lua decizii chibzuite, legate de bani. Dacă vă lăsați înduioșați de false victime, v-ați putea trezi cu o pierdere substanțială. Flerul vă revine pe 18, dar după 22 trebuie respectate aceleași mă­suri de pre­cauție ca la începutul lunii.
CARIERĂ: Pluton, planeta puterii, și micul be­nefic, Venus, concură, până pe 5, ca să vă asigure și să vă con­solideze devotamentul co­la­bo­ratorilor.
DRAGOSTE: Relațiile de cu­plu încep pe un fond bun de comunicare, asi­gu­rat de un Mercur prietenos (mai puțin pe 11 și 12). Venus are și ea un apor­t, din 6 (mai puțin pe 30). Per to­tal, o mini-lună de miere.
SĂNĂTATE: Forma optimă o aveți pâ­nă pe 5, dar pe 3 ar tre­­bui să evitați eforturile bruște.

FECIOARĂ
23 august-22 septembrie
Răbdare cu vârstnicii


Faptul că severul Saturn intră în mișcare retrogradă pe data de 3 înseamnă că ar trebui să-i tratați cu îngăduință pe oa­me­nii vârstnici din anturajul dvs. A­ceas­tă răbdare este necesară și din pricina faptului că No­dul Nord (sensul vieții) parcurge în mar­tie ultimele zile în Scorpion, efec­tu­ând reglaje karmice. Pentru a face față solicitărilor, este bine să acceptați situațiile mai ne­plă­cu­te, fără a vă re­volta sau a-i cri­tica pe alții. Pâ­nă pe 7 inclusiv ar fi indi­cat să vă ab­ți­neți de la inițierea unor acti­vități de grup.
BANI: Marte cel voluntar devine re­trograd pe 2, motiv pen­tru care s-ar putea să fie nevoie să re­ve­niți asupra unor decizii luate an­te­rior. Pe 3, o reacție mai brutală poate duce la pierderea unor sume alocate distracțiilor, iar din 23 se poate să reluați niște colaborări mai vechi.
CARIERĂ: Ca­pi­ta­lul de sim­patie maxim îl pu­teți câștiga între 6 și 17, printre colegi, iar în virtutea acestei popu­­larități, puteți spera la o promovare prin iunie-iulie.
DRAGOSTE: Viața de cuplu este re­­lativ așezată, mai pu­țin în jurul zilelor de 4, 23 și 28. Poveștile de amor (posibil două la număr) pot evolua în di­recții diferite, după data de 5, când una dintre ele se poate termina. Ea s-ar putea încheia amiabil (cu excepția zilei de 2).
SĂNĂTATE: Combinația dintre Mercur și Venus vă asi­gură atât mobilitatea, cât și buna funcționare a glandelor endocrine, în special între 6 și 17.

BALANȚĂ
23 septembrie - 22 octombrie
Nemulțumiri din trecut


Marte cel voluntar, care vă stră­bate semnul zodiacal încă de la sfârșitul anului trecut, intră în mișcare retrogradă pe data de 2, ceea ce vă poate redeștepta ne­mulțumiri din trecut, sub o formă destul de agre­sivă pentru firi pașnice, ca a dvs. Chiar pe 3 are loc un meci între blânda dvs. pa­troană, Venus, și Marte cel arțăgos, dispută care se poate desfășura pe teri­to­riul familiei. Dar același Marte vă poate folosi pentru a pune la punct niște situații în care ați fost prea toleranți, pe 15, și apoi din nou, în ultimele zile ale lunii. Nodul Nord (sensul vieții) intră pe 23 în semnul dvs. zodiacal, unde va petrece următoarele 18 luni, aducându-vă în față si­tuații și persoane predestinate.
BANI: Anumite obligații materiale de care nu ați putut scăpa nicicum pot înceta după 22, odată cu ieșirea Nodului Nord din Scorpion. Dar faptul că Saturn intră retrograd pe data de 3 în aceeași zodie arată că trebuie să strângeți, în conti­nuare, cureaua.
CARIERĂ: Viziunea șefilor poate fi la polul opus față de aceea a dvs. Consecințele nu sunt tocmai plă­cute, până pe 7. După această dată însă, cotele vă cresc din nou.
DRAGOSTE: Unele reacții ale partenerului, pe care le considerați inexplicabile, dar care vă creau doar o stare de iritare modică, vă pot călca rău pe nervi începând cu data de 2, când Marte retro­grad vă taie drastic din rezerva de toleranță.
SĂNĂTATE: Imunitatea poate fi scăzută, la în­ceputul și la sfârșitul lunii, iar picioa­rele sunt sensibile și se umflă din te miri ce.

SCORPION
23 octombrie - 22 noiembrie
Nu răspundeți la provocări


Vechiul guvernator al zodiei dvs., Marte, în­cepe să meargă de-a-ndoaselea din 2, reac­tivând dușmănii mai vechi. Probabil că aceștia sunt rivali ambițioși, care nu îndrăznesc însă să vă atace direct, preferând să recurgă la uneltiri. Pentru a scă­pa de capcanele întinse de ei, e bine să vă abțineți să răspundeți la provocări. Saturn, care vă supune unor teste de anduranță începând din toamna lui 2012, intră de asemenea în mișcare retrogradă pe 3 și ia­tă-vă supuși unei alte încercări, aceea de-a vedea cu câtă eficiență v-ați ges­tio­nat problemele personale. Dintre re­lațiile existente în viața dvs. acum, unele nu vor rezista scrutinului, dar lu­crurile nu se întâmplă dintr-o dată.
BANI: În primele cinci zile ale lu­nii este posibil să câștigați bani în urma unei colaborări, pe care ulterior vă puteți decide să-i investiți în casă.
CARIERĂ: Martie nu este o lună în care să în­cer­cați să progresați, ci una în care trebuie să vă apărați statutul actual. Cei de acasă vă pot da sfaturi bune, mai ales pe 15 și pe 30, cu pri­vi­re la contracararea adversarilor dvs.
DRAGOSTE: Plăcere și durere sunt rimele îndră­gostiților, la începutul și sfârșitul lunii, când vă afectează și cele mai mici gesturi ale persoanei iubite. Probleme mai vechi, legate de comunicare, apar în cuplu în jurul datei de 11.
SĂNĂTATE: Insomnia și durerile de cap sunt probleme care se intensifică, înce­pând din 3.

SĂGETĂTOR
23 noiembrie - 20 decembrie
Corvezi sociale


În ultimele luni ați in­vestit multă energie ca să cultivați relații de prietenie și se poate să vă fi implicat și în mai multe proiecte de grup. Energia și motivația au venit din partea planetei Marte. Din data de 2, însă, Marte devine retrograd și senzația este că s-a supărat și-și ia energia înapoi. Obligațiile sociale pe care înainte le onorați cu plă­cere și fără vreun efort se pot transforma în cor­vezi care vă seacă de energie. În plus, Saturn, care devine la rândul său retrograd, din 3, accentuează nevoia de interiorizare și vă taie cheful de-a mai întreprinde ceva împreună cu alții. În cazul în care v-ați angajat în proiecte sociale în urmă cu circa două săptămâni, ar trebui să vă străduiți să le duceți la bun sfârșit, altfel cei care contau pe dvs. se pot supăra pe voi, iar supărarea nu le va trece ușor.
BANI: Veniturile dvs. directe ar putea să creas­că până pe 5. Data de 2 însă reprezintă un pericol pentru buzunarele dvs. Afacerile în schimb prind avânt, din 7, datorită revenirii lui Jupiter în mișcare directă.
CARIERĂ: Probabil că nu veți băga de seamă că șefii vă observă mai atent ca de obi­cei, începând din 3, pentru că o fac cu discreție sau îi pun pe alții să urmărească cu câtă conști­in­cio­zitate vă îndepliniți îndatoririle.
DRAGOSTE: Viața dvs. amoroasă devine mai pal­pitantă după data de 7, poate pentru că vă lansați într-o aventură.
SĂNĂTATE: Oasele încep să scârțâie, după 3, pielea devine sensibilă și dinții la fel. Pe 11 ar fi cazul să vă menajați și încheieturile brațelor.

CAPRICORN
21 decembrie - 19 ianuarie
O lună prosperă


Când guvernatorul dvs., Sa­turn, începe să se miște îna­­poi pe ceruri, îi urmați exem­plul, devenind și mai retrași ca de obicei. Începeți să vă analizați prieteniile, rolul pe care acestea le-au jucat în viața dvs. și felul în care v-au afectat viața. În timp ce le revizuiți, începe să se petreacă un proces subtil de triere, iar în momentul în care Saturn revine în mișcare directă, către finele lunii iulie, veți putea constata - și accepta - schimbările intervenite în viața dvs. socială. Din 18 puteți constata însă că în­cepeți să personalizați relațiile cu persoanele cu care vă inter­sectați toată ziua, iar după echinocțiul de primăvară sunteți dornici să petreceți mai mult timp cu familia.
BANI: Mercur și Venus vă promit o lună pros­pe­ră, intervalul optim pentru negocieri și sem­­nări de contracte fiind cuprins între 6 și 17, cu ex­­cepția zilei de 11. Și restul lunii arată bine, doar că pe 30 puteți fi tentați de cumpărături prea costisitoare.
CARIERĂ: Șefii dvs. pot deveni mai reținuți și mai nervoși, începând cu data de 3, când Marte intră în mișcare retrogradă. Deși Venus vă poate îndemna, până pe 6, să încercați să-i liniștiți, aspectul tensionat dintre ea și Marte arată că e mai bine să stați deoparte.
DRAGOSTE: Buna dispoziție se întoarce în cuplu după data de 7, când marele benefic, Jupiter își regăsește jovialitatea.
SĂNĂTATE: E bine să vă faceți timp pentru a intra în formă, până pe 17, căci aveți chef de mișcare și vă ajută și corpul.

VĂRSĂTOR
20 ianuarie - 18 februarie
Pace cu dușmanii


Planetele sunt de partea dvs. În primul rând, stați bine la capitolul comunicare, cu Mercur în zodia dvs. până pe 17. El vă poate lăsa în pană doar pe 11, când ar fi bine să vă rezumați la rolul de ascultător. Pe 15, în schimb, vă vin idei îndrăznețe și puteți face o im­presie deosebită și prin siguranța de sine, cu care le prezentați. Micul benefic Venus vine pe 6 alături de dvs., unde rămâne până la sfârșitul lunii - un câștig categoric pentru calitatea tuturor relațiilor din viața dvs. În ultimele două zile ale lunii puteți face pace și cu persoane cu care aveți în mod tradițional con­flicte. Deplasările lungi sau scurte sunt însoțite de riscuri, la începutul lunii. În ultima parte a lunii începe să vă bată gândul să schimbați mediul sau să vă de­dicați unui studiu menit să vă lărgească orizontul.
BANI: Și la începutul, și la sfârșitul lunii, ches­tiunile bănești pot fi greu de deslușit. Pu­teți face calcule greșite sau puteți fi induși în eroare, cu sau fără intenții, de altcineva.
CARIERĂ: Șefii devin mai exigenți, cu începere din 3, și ar fi bine să vă pregătiți pen­tru o evaluare a prestațiilor dvs. trecute. Vechi greșeli rămase necorectate vă pot costa în jurul datei de 11 ori în ultimele zile ale lunii.
DRAGOSTE: Aceia dintre dvs. care-și doresc o re­lație stabilă au ce alege, mai ales du­pă 6, când Venus intră în semnul dvs.
SĂNĂTATE: Eforturile ar trebui evitate cu stric­tețe în primele zile ale lunii. Ficatul și pancreasul încep să funcționeze mai bine după 7.

PEȘTI
19 februarie - 20 martie
Stări nebuloase


Atât la începutul, cât și la sfârșitul lunii, vă puteți trezi inundați de stări grele, ale căror cauze nu se regăsesc în lu­mea reală din jurul dvs. Se poa­te ca anumite dureri pe care ați crezut că le-ați lă­sat în urmă să nu fi fost vindecate, ci doar repri­mate și acum ies din nou la iveală. Le puteți cădea pradă mai cu seamă pe 4 și pe 22. În cazul în care credeți că așa ceva se poate întâmpla, n-ar strica să vă luați liber, deoarece vă va veni greu să vă concentrați pe orice altceva. Străduiți-vă să acceptați trăirea acestor stări de spirit, dar fără a vă identifica cu ele, ci ima­gi­nân­du-vă că sunteți doar un obiect prin care ele trec. Pen­tru a vă păstra imaginea pe care v-o doriți, după data de 3, când Saturn devine retrograd, ar trebui să faceți efortul de-a vă revizui opiniile prea conserva­toa­re, căci prin rigiditate nu aveți decât de pierdut.
BANI: Începând cu data de 2, când Marte intră în mișcare retrogradă, s-ar putea să fiți ne­voiți să reveniți asupra unor decizii de afaceri sau să redirecționați niște resurse. Mișcările cele mai inspi­rate le puteți face la mijlocul și la sfârșitul lunii.
CARIERĂ: Alianțele discrete și informațiile pri­mite între 6 și 17 vă pot fi de mare fo­los.
DRAGOSTE: O poveste de dragoste care a trecut printr-un proces de redefinire din no­iembrie încolo poate fi reluată după 7, în condițiile unei mai bune înțelegeri reciproce.
SĂNĂTATE: Odihna și somnul pot avea un efect profund regenerator, mai ales în in­ter­­valul 6-17.