Prim-ajutor pentru urechi

Elena Josan
Scăderea auzului este una din cele mai răs­pândite afecțiuni.

Auzul afectat nu te doare, dar uneori - sunt multe cazuri descrise în statistica medicală - îți năruie viața, ducând în cele mai grave cazuri, la paroxism, la tentative de sinu­cidere. Țiuitul, vâjâielile permanente, pierderea capa­cității de coordonare în spațiu, nu permit celui care suferă să se concentreze și să ducă la bun sfârșit acti­vitățile cotidiene, îl izolează social. Indiferent de cau­zele care îl provoacă (ereditare, inflamatoare, disfunc­ții ale unor organe), pierderea de auz, fie și parțială, afectează psihicul, produce neîncredere în forțele proprii, irascibilitate, naște idei de inferioritate. Mult rău fac și zgomotele profesionale, industriale, dar și petardele, muzica dată la maximum, gălăgia traficului rutier. Indiferent la ce soluții optați, alopate sau natu­rale, important este ca tratamentul contra scăderii au­zului să înceapă la timp.

Tratamente naturiste

Rețete cu plante


* Mărar. Două linguri de plantă uscată se sfă­râmă, se infuzează 30 de minute, în 500 ml apă clocotită, apoi se strecoară. Se beau câte 150 ml, de 2 ori pe zi.
* Ceapă. Se alege o ceapă mare, se curăță, se taie partea de sus (aproximativ a 5-a parte din bulb). Mijlocul cepei se scobește și se pune în ea o linguriță de semințe de mărar. Se coace la cuptor, până devine maronie. Se stoarce sucul și se picură câte 9 picături în fiecare ureche, de 3 ori pe zi. Este important ca preparatul să fie încălzit înainte de folosire. O cură durează 4 săptămâni, timp în care din ureche pot să se elimine bucățele de ceară.
* Roiniță (melisă). Dacă scăderea auzului se asociază cu vâjâit în urechi, se face un ceai din 3 lingurițe de Roiniță și 500 ml de apă fierbinte și se bea în timpul zilei, când vă este sete.
* Ienupăr. Se macerează o lingură de boabe bine coapte (de culoare albas­tră) în 75 ml de alcool dublu rafinat sau țuică de 60 de grade, timp de 21 de zile, la întuneric. Înainte de culcare, se picură în ureche 3 picături de tinctură și se stă vreme de 5 minute. Apoi se repetă proce­dura cu cealaltă ureche.
* Hrean. Se rade o rădăcină mare, se amestecă cu 1/3 linguriță de sare și se lasă să stea 20 de minute. Când apare sucul, terciul se stoarce prin presare. Se pun câte 2-3 picături de suc în urechi. Când vâjâitul în urechi este asociat cu amețeli, se dau pe răzătoare 2-3 ră­dă­cini de hrean, se pune terciul într-un săculeț de tifon sau din pânză de in topit și se aplică la ceafă. Se pansează sau se leagă cu o năframă.
* Leurdă. Din frunzele bine dezvoltate ale plantei se stoarce suc și se folosește pe post de picături, câte 2-3 în fiecare ureche, înainte de culcare.
* Sfeclă. Se fierbe o sfeclă de mărime medie, intens colorată, se stoarce sucul. Se picură câte 3-4 picături în fiecare ureche pentru izbăvire de surditate.
* Usturoi. Se curăță și se pisează 300 g de usturoi, se pune într-o sticlă de 500 ml, care se umple cu alcool dublu rafinat. Se macerează la întuneric, la temperatura camerei, închis ermetic, timp de 3 săptă­mâni. Se beau câte 20 picături, amestecate cu 150 ml lapte, pentru vindecarea vâjâitului în urechi. (Reme­diul este contraindicat în caz de afecțiuni renale.)
* Pepene verde. Dopurile de ceară din urechi se scot mai ușor, dacă de 3 ori pe zi se pun în fiecare ureche 2-3 picături de suc de har­buz copt.

Combinații de plante și alimente

Mii de ani locuitorii satelor și-au vindecat suferințele cu combinații de plante. Până în secolul 19, mai mult de 90% dintre prescripțiile medicale, inclusiv pentru surditate, proveneau din medicina satelor.
* Usturoi și camfor. Un cățel de usturoi se curăță de coajă, se pisează și se amestecă cu trei picături de ulei de camfor. Cu 20 de mi­nute înainte de a vă culca, înmuiați un tifon în ames­tec, rulați-l și introduceți-l în ureche. Lă­sați-l acolo până apare o senzație de arsu­ră. Procedura făcută zilnic va contribui la îmbunătățirea auzului.
* Ceapă crudă și coaptă. Înainte de culcare, coaceți o feliuță decupată din ceapă, înveliți-o într-o bucățică de tifon și împingeți-o ușor în ureche, astfel încât codița tifonului să rămână afară, și lăsați așa până dimineață. Concomitent, se pi­cu­ră în nas suc de ceapă, diluat cu apă 1:1, imediat înainte de utilizare. O cură durează trei săptămâni fără pauză. Îmbu­nătățește auzul după ce ați suferit de gripă.
* Dafin, oțet și țuică. Se amestecă un vârf de cuțit de pulbere obținută din frunze de dafin râșnite, cu o lingură de oțet de 9% și 100 ml țuică. Se mace­rează timp de 14 zile, se strecoară și se picură în urechi după cum urmează: în prima săptămână - o pi­cătură de trei ori pe zi, apoi trei picături, până la restabilirea auzului.
* Roiniță și salvie. Se amestecă câte 2 lingurițe rase de roiniță și salvie, se opăresc cu 500 ml de apă clocotită, și se lasă la infuzat o jumătate de oră. Se bea cald, împărțit în patru doze. Vindecă vâjâitul în urechi.

Leacuri rusești

* Pentru îmbunătățirea auzului, se recomandă să mâncați zilnic câte un sfert de lămâie cu coajă.
* O metodă veche, rusească, pro­pune consumul de trei ori pe zi, între mese, a unui pahar de lap­te cald, în care se adaugă o linguriță de gudron de mes­teacăn (se găsește în farmaciile veterinare). Durata tratamen­tului poate fi între o lună și trei luni, în funcție de vechimea afecțiunii.
* Dacă urechile se infla­mea­ză, înainte de culcare se picură câte 2 picături de tinctură obținută din 2 părți de suc de ceapă și 4 părți țuică.
* O lingură de propolis (so­luție alcoolică) se amestecă cu 2 linguri ulei de po­rumb sau de măsline, și se agită bine. Se rulează o bucățică de tifon, se îmbibă cu emulsia obținută și se introduce în ureche pentru 24 de ore, cel puțin 12 zile. Se recomandă persoanelor de vârsta a III-a, cu hi­po­acuzie.
* Un pahar de frunze de salvie sau de frasin (se poate în amestec) se toacă mărunt, se pun pe foc într-un litru de apă. Când apa clocotește, se țin ure­chile deasupra vasului din care ies aburii, întorcând periodic capul. Aveți grijă să nu vă opăriți! Alternativ, se încălzesc urechile cu aburi de flori de fân.
* Dacă hipoacuzia este asociată cu dureri, se prepară suc din frunze de pătlagină și se picură în ure­chea bolnavă. Deasupra se acoperă cu un strat de vată încălzită și se leagă cu un fular de lână.
* Altă rețetă siberiană pentru refacerea auzului: se amestecă în părți egale flori de gălbe­nele, frunze și flori de sulfină, frunze de pătlagină, coada-calului și lăstari de afin. Plantele se trec prin mașina de tocat, ca să le puteți amesteca mai bine. Două linguri de amestec se infuzează în 500 ml apă fier­binte, în termos, timp de 12 ore. Se beau câte 85 ml, de 3 ori pe zi, între mese. Du­rata unei cure este de 2 luni, după care se face o pauză de 2 săptămâni. Dacă este ne­cesar, cura se repetă.
* Dacă durerile periodice în zona ure­chilor au legătură cu sistemul nervos, cule­geți capsule de semințe verzi, ne­coapte, de mac. Se fierb 7 capsule sfărâmate, în 500 ml de lapte, timp de 40 de minute, pe un foc mic, într-un vas pus pe baie de aburi. Cu o pipetă sau un pulverizator se spală urechea cu decoct cald. În același timp, bolna­vului i se oferă un ceai sudorific fierbinte, pentru provocarea transpirației abundente.

Reflexoterapie

Exercițiul trebuie făcut dimineața, cu fața la răsă­rit, sau după-amiaza, după o zi de muncă, pentru a scăpa de oboseală.
Metodă
* Spălați-vă palmele cu săpun, uscați-le și frecați-le energic una de alta, pentru creșterea energiei.
* Așezați brațul stâng pe masă cu palma în sus. Masați plica cotului, cu trei degete de la mâna dreap­tă, în așa fel ca degetul mijlociu să frece plica, degetul arătător să fie plasat cu 1 cm mai sus, iar inelarul cu 1 cm mai jos de plică. Mișcările în jos și în sus se fac 3 minute cu apăsare slabă, apoi se repetă exercițiul la brațul drept.
* În spatele lobilor urechilor, în fosa mandibulară, se află punctele care îmbunătățesc auzul. Aplicați vârfurile degetelor mari pe adâncitură, cu palmele îndreptate în sus, și degetele sprijinite de frunte. Aple­cați capul spre dreapta, în vreme ce cu buricul dege­tului, opuneți rezistență, apăsând în sus. Repetați în partea stângă. Se fac câte 10 mișcări de fiecare parte. Este importantă respirația corectă: la aplecarea capu­lui se expiră pe gură, la revenirea în poziția inițială se inspiră pe nas.
* Așezați palmele peste pavilioanele urechilor, cu degetele îndreptate spre spate. Apăsați puternic 2 secunde, apoi îndepărtați brusc palmele, ca să se audă o pocnitură slabă. Exercițiul se repetă de 5-6 ori.
* Pavilionul urechilor se acoperă cu palmele în așa fel ca degetele mijlocii să se unească pe ceafă. Se lovește ceafa cu toate degetele, de 12 ori. După aceea introduceți degetele arătătoare în urechi, rotiți-le de 3 ori înainte și înapoi și scoateți-le brusc ca să se audă un pocnet clar.
Efectuate consecvent, exercițiile prezentate sunt foarte eficiente, iar dacă veți apela și la remediile cu plante, vă puteți considera vindecați.