Răspuns pentru BOGDAN I. - București, F. AS nr. 1105 - "Fratele meu are trombocitopenie. Știe cineva vreun remediu?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

De la bun început trebuie spus că trombocito­penia are drept cauze principale scăderea pro­­ducției de plachete din măduva osoasă hematogenă, prin distrugerea lor prematură de către sistemul imun și sechestrarea lor în splină (organ care filtrează sângele). Chiar dacă scăderea numărului de plachete în sânge este o problemă care uneori se corectează de la sine, în cazul fratelui dvs. pare să fie vorba (conform amănuntelor furnizate în scrisoare), despre una din formele patologice, în care trata­mentul este indispensabil. Această formă, numită purpură trombocitopenică idiopatică (PTI), apare atunci când sistemul imun funcționează prost, în sen­sul că anticorpii atacă plachetele sănătoase. Purpura trombocitopenică idiopatică are indu­bi­tabil un raport de cauzalitate cu o boală autoimună, care apare, de obi­cei, după o infecție re­centă sau după administrarea anu­mi­tor medicamente (heparina, chini­dina, sulfonamide, rifampicina, pro­cain­amida și majori­tatea medica­men­telor chimiotera­pi­ce). În altă or­dine de idei, gravitatea trombo­cito­pe­niei de­pinde de cauza ei, iar în cazul în care fac­torul determi­nant este cunos­cut (de­pistat), tratarea cauzei subiacente sau întreruperea uti­lizării medicamen­tului incriminat pot fi suficiente. Trom­­bo­citopenia idio­patică la adulți este de­seori cronică, poate varia ca severitate în timp și poate chiar pre­zenta recă­deri, după o aparentă remi­siune completă. Din fericire, cele mai grave complicații, cum ar fi hemoragiile cerebrale și cele de la nivelul tractului digestiv, apar foarte rar. În mod obișnuit, tratamentul acestei forme de trombo­citopenie include corticoterapie (1-1, 5mg/kgc/zi Prednison, timp de 3-6 săptămâni). Uneori, în cazul formelor grave, hemoragice, se administrează injecții cu imuno­globuline (0,5g/kgc/zi timp de 5 zile), cu ac­țiune foarte rapidă, dar tranzitorie, sau Danazol (600-800mg/zi timp de cel puțin 3 luni), atunci când se constată, precum în cazul fratelui dvs., inefica­citatea corticoterapiei. Sigur, există și opțiunea efec­tuării splenectomiei, mai ales când celelalte terapii repre­zintă un eșec, iar proba diagnostică pune în evi­dență sechestrarea splenică prin determinarea duratei de viață a plachetelor sanguine. În acest contex, tre­buie menționat că, deși fratele dvs. se opune sple­necto­miei, ar fi util să înțeleagă că această procedură tera­peutică permite vindecarea trombocitopeniei idio­­patice în proporție de 80%. Ca tratament naturist complementar recomand utilizarea unor remedii (ge­moderivate) precum extractul din muguri de Car­pen (indicat în disglobulinemii, insuficiență hepa­tică cu hipergamaglobulinemie, trombocito­penii, sindrom he­moragic), extractul din mlădițe de Caprifoi și ex­tractul din mlădițe de Tamarix, care stimulează he­ma­topoieza și ajută la restabilirea funcțiilor hepatice și splenice.
Să auzim numai de bine!

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, București, tel. 0723/51.07.37

"Vreau să scap de pungile de sub ochi"
(Răspuns pentru MIHAELA - București, F. AS 1104)


Dragă Mihaela, pungile de sub ochi nu sunt altce­va decât venele ce drenează sângele din unele zone ale creierului și sinusurilor. Sunt un fel de varice și trebuie tratate ca atare. Tratamentul cel mai bun este cel intern cu flavone, ce au puterea de a crește elas­ti­citatea vaselor, care neavând un mușchi propriu au tendința de a se lăr­gi, iar sângele stagnează și creează acest aspect inestetic. Se pot folosi și unguente locale, așa cum este He­mor­zonul (alifie anti-inflamatoare pentru hemoroizi), dar nu are efect de durată și nici nu repară.
Așa cum am spus, rezultate specta­culoase s-au obținut cu suplimente pe bază de flavone și vitamina C.
Dacă doriți mai multe sfaturi sau chiar un con­sult, mă puteți contacta telefonic.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Există un remediu pentru Zona Zoster?"
(Răspuns pentru STELA ZAHARIA - Rădăuți, F. AS nr. 1061)


Stimată doamnă,
Din cele spuse de dumneavoastră, nu se poate vorbi despre zona zoster (herpes zoster), ci despre ne­­vralgie post-zosteriană, care este o complicație a zonei zoster și apare atunci când simptomele bolii persistă după 3 luni de la dis­pariția erupțiilor. De reținut este faptul că zona zoster poa­te fi precedată, însoțită și ur­mată de simptome nevralgice, fără să vorbim de nevralgie post-zoste­riană, aceasta diag­nosticându-se doar atunci când simp­tomele per­sistă. În plus, zona zoster poate să se manifeste fără erupții evidente (așa-numitele zos­ter sine her­pete).
Nevralgia post-zosteriană afec­tea­ză până la 5% din pa­cienții cu zona zoster, persis­tând în 3% din cazuri chiar după un an. Este cel mai frec­vent întâl­nită la oamenii în vârstă de peste 60 ani și tot cei mai în vârstă tind să aibă simptome mai severe. Nu pare să existe vreo pre­dilecție pen­tru unul dintre sexe, deși există lucrări care sugerează că ar fi mai frecventă la femei.
Simptomele sunt descrise ca fiind de tip: arsuri, usturimi, jun­ghiuri, precum și o hi­persensibilitate la atingere, de regulă, cea mai intensă în zona în care a fost prezentă erupția (bubele). Uneori, simptomele pot fi foarte puternice, afectând chiar și calitatea vieții pacienților. Nevralgia post-zosteriană nu este, însă, fatală.
O cauză a bolii nu a fost precis stabilită, însă se con­sideră că lezarea nervilor ar putea duce la modi­ficările structurale ce produc dureri așa de persis­tente.
Din punct de vedere naturist, se poate vorbi, prin­tre altele, de un blocaj ener­getic ce duce la dureri, posi­bil și din cauza eliberării căl­durii de-a lungul traiectului afectat (erupție herpetică).
Posibile abordări naturiste:
* Consiliere de specialitate - care ar ajuta pa­cienții să treacă mai ușor peste sufe­rințele lor, mai ales pe cei depresivi. Aceasta ar putea fi foarte utilă pentru vârstnici, care sunt și singuri.
* De evitat fumatul, care con­tri­buie la accentua­rea de­ficitului imu­nitar, ducând la agravarea simpto­melor.
* Gimnastica acționează ca un stimul pentru eli­berarea endorfi­nelor. Acestea sunt substanțe natu­rale produse de corp, care au efect de îm­bunătățire a stării psihice. În ace­lași mod acțio­nează și masajul.
* Dietă bogată în legume verzi, ca surse naturale de vitamine din grupele B și C. Usturoiul și ceapa sunt imunostimulenți naturali.
* Suplimente nutritive cum ar fi acidul alfa-lipoic (un antioxidant produs în corp) și acetil-L-carnitina (un precursor al proteinelor) par să fie utile în nevralgii.
* Preparate din plante medicinale: cremă de Ardei iute (Capsicum annum), ulei de Mentă (Men­tha piperita) sunt utile pentru dureri, în aplicație lo­cală. Sunătoarea (Hypericum perforatum) sau Vale­riana (Valeriana officinalis), folosite intern, sunt cal­mante bune.
Atenție! Capsaicina poate cauza accentuarea durerii, înainte de a o ameliora. Sunătoarea și Vale­riana pot interacționa în mod nefavorabil cu alte medicamente luate concomitent.
* Acupunctura - este un excelent remediu pen­tru dureri. Ea deblochează canalele energetice, echili­brează energia corpului. De menționat este faptul că eliberarea endorfinelor în creier pare să fie unul dintre mecanismele de acțiune ale acupuncturii. Între meridianele utile sunt Ficatul, Vasul Guvernator, Vezica urinară, precum și punctele locale.
* Stimularea electrică, numită TENS (Trans­cu­taneous electrical nerve stimulation), prin care zonei afectate îi este aplicat un stimul electric, pentru a contracara durerile, are efect în unele situații.
* Homeopatie - este de mare folos în tratamentul nevralgiilor. Unele remedii, cum ar Arsenicum al­bum, Capsicum annum, Cuprum metallicum, Hype­ricum perforatum pot fi utile. Însă cel mai bine este să ne folosim de medicamente constituționale, rea­lizate de un medic specialist.
Vă urez succes!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Caut tratament naturist pentru sindromul Tourette"
(Răspuns pentru PETRONELA - Piatra-Neamț, F. AS nr. 933)


Afecțiune neurologică rară, caracterizată prin prezența a numeroase ticuri ce apar în ge­neral la vârsta copilăriei (2-10 ani) și însoțită de "ecolalie" - repetarea cuvin­telor sau frazelor, Sindromul Gilles de la Tourette se datorează, se pare, hiperacti­vității receptorilor specifici dopaminergici ce funcționează ca neurotransmițători pul­satili-necontrolabili ce ating unele terminații ner­voase în mod repetitiv. Aceste mișcări stereotipe, ne­regulate și repetitive, denumite și "ticuri convulsive" pot cuprinde și anu­miți mușchi ai feței gâtului și umerilor. Pot fi con­trolate tem­porar de voință, dar reapar odată cu dis­tragerea atenției.
În lipsa tratamentului care poate blo­ca acești receptori dopaminergici (Orap, Fenotiazine, Meto­clo­pramid, Clor­pro­mazină, Trifluoperazină - medi­camente antipsihotice), boala persisă de-a lungul în­tregii vieți, se poate agrava, bol­navul, pe lângă ticu­rile verbale, pro­nun­ță, fără motivație, și cuvinte obs­cene.
Medicamentele din categoria neurolepticelor sunt eficiente în general și în multe cazuri asigură vin­decarea. Efectul acestora poate fi po­tențat printr-un tratament natu­rist cu Tre-en-en, Imune Gold Green, Solar, Branched Chain Amino Acid Complex, Cal­cium Complex.
Consumați Lăptișor de matcă Pur (10 g/ 500 g miere - amestec), ce conține acetilcolină, cu rol în transmiterea impulsului nervos, alimente bogate în mine­rale (Magneziu), acizi grași esen­țiali, lipide și oligoelemente, infuzie de soc sau cimbru - 2 căni pe zi. Nu ezitați să apelați la un tratament reflexogen, acupunctură sau presopunctură.
În paralel cu procedeele mai sus menționate cu rol de a reechilibra energetic organismul, beți 3 căni pe zi infuzie de măghiran, după mese, 20 zile pe lună, iar seara, o dată pe săptămână, faceți baie cu flori de valeriană sau levănțică. Consumați Full Spectrum și Super Mega 50, 15 zile pe lună. Uleiul de semințe de cânepă (Canah Hemp Oil), 3 lingurițe pe zi, cu cei trei acizi grași esențiali în compoziție (Omega 3, 6, 9), poate reduce substanțial frecvența ticurilor.
Multă sănătate!