Despre lipsa de fier, în întrebări și răspunsuri

Redactia
- Epuizați, respirând din greu la cel mai mic efort și cu fața precum o lămâie stoarsă... Cauza ar putea fi - pur și simplu - lipsa de fier. Aflați mai multe despre acest mineral indispensabil și despre anemia pe care o produce o cantitate insuficientă de fier în organism, din întrebările și răspunsurile de mai jos -

* Care sunt semnele ce ne avertizează că avem fier prea puțin?
O oboseală neobișnuită, pierderea suflului și paloarea feței sunt semnele anemiei produse de lipsa de fier. Dar anemia poate fi semna­lată și de tulburările de memorie, de scăderea performan­țelor intelec­tuale, de căderea părului sau de o mai mare vulnerabilitate la infecții.

* De ce sunt expuse mai cu seamă femeile?
Pur și simplu fiindcă din adoles­cență până la menopauză ciclul lor adu­ce după sine pierderi de fier de ne­ne­glijat. Supuse acestui risc sunt mai ales femeile cu fibrom uterin, pentru că ele pierd mai mult sânge în tim­pul ciclului, ceea ce se repercutează asupra rezer­velor de fier ale acestora. Riscul de carență sporește, de asemenea, în cazul sarcinilor repetate, apropiate în timp.

* Există și alte situații de risc?
În perioada de creștere, necesarul de fier este foarte important. Iar pe parcursul vieții, toate bolile ce pot pro­voca hemoragii repetate (ulcer, hemoroizi, cancer, afecțiuni inflamatorii...) prezintă riscul unui deficit de fier. Deficit ce poate apărea și la persoanele în vârstă care mănâncă prea puțin.

* Practicarea sportului ar putea fi una din cauze?
Da. Este cazul alergărilor și al marșului, de pildă. Impactul repetat al picioarelor cu solul creează micro­traumatisme care provoacă "explozia" globulelor roșii. Dar și transpirația excesivă din timpul efortului poate fi o cauză. Și să nu-i uităm nici pe cei care își "strâng cureaua" înaintea unor competiții, privându-se, impli­cit, de fierul prețios, insuficient într-un regim alimen­tar prea restrictiv.

* Ce analize trebuie să facem pentru a ne proteja de anemie?
Lipsa de fier poate fi con­statată doar printr-o ana­liză de sânge. Cerută de medicul generalist, atunci când constată o stare de oboseală sau o paloare a­nor­mală. Dar, mai mult de­cât fierul, cea care trebuie dozată este feritina. Această proteină, care permite sto­ca­rea fierului este, efectiv, dovada rezervelor noastre. În unele cazuri, acest dozaj poate fi completat cu cel al fierului și al transferinei, proteina care asigură trans­portul fierului în organism.

* Ce-ar trebui să mâncăm, pentru a ne face "plinul" cu fier?
Organismul e incapabil să sintetizeze fierul, deci aportul trebuie făcut prin ceea ce punem în farfurie. Campionul tuturor categoriilor este sângeretele (calta­boșul negru), urmat la o mică distanță de carnea roșie. Înscrieți-o, așadar, în meniu de cel puțin două ori pe săptămână. Excelente sunt, de asemenea, măruntaiele, peștele gras, fructele de mare (mai ales stridiile). Pen­tru a atinge "cotele", apelați și la fructele uscate și la legumele verzi (închis). Popeye marinarul știa ce face: spanacul este foarte bogat în fier! Dar nefiind bine ab­sorbit de organism, utilitatea sa este, totuși, redusă...

* Ce sfaturi ar trebui date vegetarienilor?
O vigilență mai mare. Căci pentru a-și acoperi necesarul de fier, ei trebuie să "jongleze" cu alte surse decât carnea. "De regulă, identificând sursele vegetale cele mai bogate și asociindu-le cu vitamina C, necesarul de fier poate fi acoperit în mod satis­făcător", spun experții. Vegetarienii ar putea opta, de pildă, pentru anumite alge, cereale, nuci și unele legume pe care să le asocieze cu alimente bogate în vitamina C (portocale, lămâi, grape­fruit...). Iar acum, primăvara, să facă o cură de urzici.

* Prin ce anume este interesantă vitamina C?
Este unul din prietenii cei mai buni ai fierului, a că­rui eficiență o ajută să crească, într-un anumit fel. Un pahar de suc de portocală băut în timpul mesei triplea­ză, practic, absorbția fierului neheminic (existent în produsele vegetale). Și invers: anumite alimente frâ­nea­ză fixarea acestui mineral. Este vorba de ceai, ca­fea, cacao și de produsele lactate. Feriți-vă, de ase­me­nea, de acidul fitic, care se găsește mai ales în cerealele integrale. Ceea ce nu înseamnă, însă, că trebuie să le excludeți din alimentația dvs., ci să le consumați, pur și simplu, la distanță de mesele principale.

* Suplimentele alimentare pot fi suficiente?
"Săpăturile" în panoplia de suplimente pe bază de fier existente în farmacii nu sunt o idee rea, însă numai atunci când deficitul este redus. Dar cum semnele care îl pot dovedi sunt destul de banale, nimeni nu poate ști cu exactitate în ce situație se află. Este, deci, mai bine să consultați medicul de familie. Pentru că, atenție, excesul de fier este la fel de dăunător ca și lipsa lui!

* Când trebuie luate medicamente?
Când deficitul este con­fir­mat, adică atunci când valoarea feritinei este insufi­cient de mare. Numai medi­cul care a făcut dozajul poa­te interpreta rezultatul și poa­te stabili tratamentul, în funcție de contextul pacien­tului.
Dacă există o anemie (valoarea hemoglobinei este sub 120 g/l la femei și sub 130 g/l la bărbați), trata­mentul este indispensabil. În acest caz, medicul va pre­scrie un produs cu fier, care ar trebui luat la începutul mesei, pentru a-i facilita absorbția.

* Cui îi e destinat fierul intravenos?
Celor ce suferă de malabsorbții intestinale sau de anumite afecțiuni cronice. Și mai poate fi prescris după o anemie deosebit de severă, dacă suplimentarea orală se dovedește insuficientă. Eficiența este de ne­contestat, iar efectele durează câteva luni.

BINE DE ȘTIUT...

Fier heminic, fier ne-heminic. Adică?
Fierul ne-heminic. Este cel ce se găsește în ali­men­tele de origine vegetală, ouă și produse lactate.
Fierul heminic. Este cel existent în carne și or­gane animale. Organismul asimilează 25% față de doar 5%, în cazul fierului ne-heminic.