UNTURA DE BURSUC

Florentin Popa
Un leac din bătrâni, scos la lumină din bârlog

Țăranilor români de la poalele munților nu le lipsea din gospodărie seul de vită, untura de bursuc și de urs. Răni, luxații, entorse sau diverse boli trupești se topeau ca prin minune, exact ca grăsimea jivinelor când era preparată pe focul din sobă, cu flori din inima pădurii și descântece, pentru ajutor în vindecare. Mențiuni despre proprietățile medicinale ale unturii de bursuc s-au descoperit chiar și în vechile scrieri ale călugăriței germane Hildegard von Bingen. Folosită în scopuri terapeutice de bătrâ­nii și doftoroaiele satului, atât ca alifie pentru "tras oase" și masaje, cât și ca medicament de uz intern, un­tura sălbăticiunilor era foarte apreciată acum câteva dece­nii, când încă nu existau medicamente pe toate dru­murile, ca în prezent. Iar dacă strămoșii noș­tri au folosit-o cu succes în rețetele tradiționale, noi de ce nu ne-am bucura de proprietățile ei terapeutice?
Vestea bună este că biologii ruși (medicina popu­lară siberiană e cea mai tare din lume) au realizat o gamă largă de produse terapeutice din untură de bursuc, dintre care două au ajuns de curând și în farmaciile din țara noastră. Detalii despre utilizarea terapeutică și indicațiile unturii de bursuc aflăm de la Ludmila Bzovîi, o tânără moldoveancă, studentă în București, care cunoaște din proprie experiență beneficiile acestui leac natural.

"În bolile pulmonare, remediul este de mare folos"

- Ludmila, de unde vine preocuparea ta pentru medicina populară și ce te-a făcut să aduci în Ro­mâ­nia aceste produse din untură de bursuc?

- În copilărie, am avut o mare problemă la plă­mâni, iar medicii nu-mi dădeau mari șanse de vinde­care. Făcusem complicații din cauza unei pneumonii puternice care recidivase. Un prieten de-al tatălui meu, aflând despre suferința mea, i-a trimis din Rusia un borcan mare cu untură de bursuc, cu care mama m-a vindecat în numai câteva săptămâni! Aproape că uitasem de această poveste, dar anul trecut, un bun amic din Chișinău a avut o problemă similară. S-a molipsit de o boală pulmonară gravă: tuberculoză. Fiindcă fusese fumător, tratamentul medicamentos părea că nu dă rezultate. Se simțea foarte rău și era slăbit, așa că i-am povestit la telefon prin ce trecusem și i-am recomandat să ia untură de bursuc. Cum el era încă internat în spital, fiind contagios, iar tatăl meu pierduse legătura cu amicul său din nordul Rusiei, m-am interesat de unde altundeva aș putea să fac rost de leacul-minune. Am găsit pe internet un site rusesc, de unde am aflat mai multe detalii despre efectele terapeutice ale unturii de bursuc, dar și cine produce aceste medicamente naturale. Am dat telefon la firma producătoare și am făcut o comandă pentru amicul meu. Am primit trei cutii cu capsule care conțineau untură de bursuc pură. La circa o lună după ce a început cura, era complet schimbat: nu mai tușea deloc, febra i-a scăzut și devenise plin de energie. Mi-am dat seama că, cel puțin în bolile pulmonare, untura de bursuc poate fi de un real folos, așa că am hotărât, împreună cu tatăl meu, s-o aducem și în România, unde am auzit că se folosea cândva, dar în prezent nu mai există.

- Ce proprietăți terapeutice are untura de bursuc?

- Grăsimea de bursuc este un produs pur. Pro­prietățile sale benefice sunt date de substanțele bio­logic active pe care bursucul le acumulează în orga­nism, pentru menținerea vieții și a sănătății, în timpul celor patru luni de hibernare (de la sfârșitul lunii noiembrie până la începutul lunii martie), fără mân­care și apă. În compoziția grăsimii de bursuc se evi­dențiază o cantitate mare de vitamine, acizi orga­nici și macronutrienți: vitaminele A, E, K, PP, complexul B (B2, B3, B5, B6, B9, B12), tocoferol, acid folic, carotenoizi etc. Concentrația mare de acizi grași polinesaturați (Omega 3, Omega 6 și Omega 9) face untura de bursuc benefică în afecțiunile cauzate de nivelul ridicat de colesterol din sânge, pe care-l eli­mină din organism. Totodată, acizii grași contri­buie la extin­derea lumenului vaselor inimii și inhibă depu­nerea acidului uric în articulații și în organele siste­mului urinar, iar alte substanțe active din grăsimea de bursuc au acțiune antiinflamatoare, îmbunătățesc funcționarea sistemului nervos, reglează balanța hor­monală și echilibrul fosfo-calcic al persoanelor dis­trofice și al copiilor rahitici. Consumul grăsimii de bursuc stimulează circulația sângelui, stimulează pro­cesul de vindecare al țesuturilor deteriorate, ajută la dezvoltarea hormonilor steroizi, accelerează meta­bolismul proteinelor, au un rol important în sistemul de reproducere feminin și masculin (sinteza hormo­nilor masculini și feminini, cu efecte benefice mai ales asupra spermatogenezei) și ajută la sinteza de proteine naturale (colagen și cheratină). De aseme­nea, normalizează funcția tractului gastro-intestinal și îmbunătățește procesele digestive (crește secreția de sucuri gastrice și pancreatice, are efect coleretic și stimulează peristaltismul intestinal). Studiile știin­țifice atestă că acest complex de substanțe naturale stimulează hematopoieza și producerea leucocitelor, având un rol activ în prevenirea formării celulelor canceroase.

- În ce afecțiuni s-au evidențiat cele mai bune rezultate?

- Grăsimea de bursuc este folosită în special pentru tratarea tuberculozei pulmonare, în compo­nența sa găsindu-se substanțe active care acționează asupra bacilului Koch, responsabil de declanșarea bolii. Aceleași efecte be­nefice are și în alte boli pul­monare și ale tractului respirator: pneumonii cro­nice sau complicate, pleu­rezii, silicoze în stadiul incipient, bronșite cronice astmatice (întâlnite mai ales la fumători), astm bronșic, faringite, larin­gite, amigda­lite acute și cronice, fiind totodată ad­juvant în cance­rul pulmo­nar. Este indicată preven­tiv fumătorilor, pentru protecția căilor respi­ra­torii și regenerarea țesu­tului pulmo­nar. Produsul stimulează acti­vitatea sis­te­mului imuni­tar, crește rezistența organis­mului la agenți patogeni și infecții, fiind astfel prevenite bo­lile asociate cu deficitul imunitar. Tratamentul cu untură de bursuc are un efect excelent în răcelile de sezon, fiind eficient în infecțiile tractului respira­tor, tuse și dureri în gât, prin efectele sale anti­inflamatoare și ex­pectorante.
Untura de bursuc poate fi utilizată cu succes și în alte probleme de sănătate: afecțiuni gastro-intestinale (colite, enterocolite, gastrite, ulcere gastrice și duo­denale, disfuncții ale microflorei intestinale); afec­țiuni cardio-vasculare (ateroscleroză, trombofle­bită, tromboze, varice, hemoroizi, tulburări ale circulației sanguine la nivel cerebral, hipertensiune arterială, angină pectorală); afecțiuni metabolice (distrofie, rahitism, poliartrită reumatoidă, intoxicații medica­mentoase și alimentare). Aplicată local, untura de bur­suc are efecte benefice în: boli sau leziuni mus­culare și scheletice (artrite, tendinite, osteocondroze, osteoporoză, osteomielite, miozite, fracturi, entorse de ligamente și tendoane etc.); afecțiuni articulare (reumatism poliarticular); boli dermatologice (ecze­me, psoriazis, dermatită atopică, acnee, urticarie etc.); leziuni ale pielii (zgârieturi, tăieturi, răni, ar­suri, piele crăpată, escare, dege­rături, fisuri anale, fistule, vergeturi, furuncule, abcese, mușcături de insecte etc.).
În Siberia, bursucul a fost considerat dintotdeauna un trofeu valoros, nu numai pentru blană, utilizată la confecționarea hainelor călduroase. Grăsimea lui, consumată încă de-acum 200 de ani, s-a dovedit sal­vatoare în caz de hipotermie și pentru protejarea pielii împotriva degerăturilor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldaților ruși li se dădea zilnic o doză de untură de bursuc, pentru a prinde puteri. De asemenea, era inclusă în dieta răniților, pentru recuperarea lor în timp mai scurt. Fiind cu­noscut efectul cicatrizant al grăsimii de bursuc, a fost des utilizată în spitalele de campanie pentru tratarea rănilor produse prin împușcare și cicatrizarea rapidă a amputațiilor.

- Există și contraindicații în utilizarea grăsimii de bursuc?

- Conform studiilor medicale realizate de cerce­tătorii ruși, pe baza cărora produsele au fost înregis­trate ca medicamente naturale, tratamentul cu untură de bursuc este contraindicat la pacienții cu boli hepa­tice, afecțiuni pancreatice (în special pancreatită), litiază biliară și la cei care au avut diverse reacții alergice în trecut. De asemenea, nu poate fi folosită de femeile gravide și de copiii cu vârsta sub 3 ani, pentru că nu s-au făcut studii pe acești subiecți.
Nu este ascuns faptul că, în unele cazuri, trata­mentul cu untură de bursuc poate provoca reacții ad­verse, în special tulburări digestive (greață, vărsături) sau intestinale. Dacă apar astfel de reacții, în funcție de inten­sitatea lor, este bine să se reducă doza sau să se oprească tratamen­tul. Țin minte din co­pilărie că, atunci când luam untură cu lin­gura, în două din trei situații vărsam tot! Nu are deloc un gust plă­cut! Acum, problema este ca și rezolvată, pentru că grăsimea es­te introdusă în capsule care se dizolvă în tu­bul digestiv.

- În ce condiții se face extragerea gră­simii? Bursucii sunt cumva sacrificați pen­­tru prelevarea ei?

- Nu! Eu sunt o mare iubitoare a ani­ma­­lelor și vă dați sea­ma că mi-am pus în­trebări refe­ritor la modul de recoltare a grăsimii de la simpaticii bursuci. Am aflat că nu este ucis niciun animal pentru a i se preleva prețiosul leac! Extracția unturii se face la începutul iernii, când bursucii (crescuți în condiții apropiate de cele natu­rale, într-o re­zervație specială și hră­niți din belșug) sunt pregătiți pentru hibernare, iar în grăsimea lor sunt sintetizate suficiente elemente nutritive și minerale, care de altfel îi conferă și proprietățile tera­peutice amintite. Practic, ei sunt adormiți cu somni­fere introduse în hrană și li se face o "lipoaspirație", fiind extrase circa 700 grame de untură de la fiecare ani­mal, astfel încât să le rămână suficiente rezerve pentru hibernare.

- Cum se numesc produsele din untură de bur­suc și de unde pot fi procurate?

- Momentan, nu am schimbat numele produselor - au denumirea rusească: CYCTAME? (SUSTA­MED). Se găsesc în magazinele naturiste, iar fiecare cutie conține 100 de capsule moi. Practic, este aceeași compoziție, dar în două variante: pentru adulți și pentru copii mai mari de 3 ani, la care există un adaus de ulei din germeni de grâu și miere de albine polifloră, pentru o acțiune sinergică și rezultate rapide. Urmează ca în viitor, în funcție de cum sunt pri­mite aceste două produse de piața farmaceutică, să aducem și o serie de unguente speciale cu untură de bursuc, pentru masaje terapeutice și boli derma­tologice.

(Detalii despre aceste produse puteți afla la tel. 0733/02.45.11, 0722/31.60.98)



"Grăsunul" vindecător

Bursucul (viezurele) are 60-80 cm lungime și o coadă de 15-20 cm. Este ușor de recunoscut prin verdeața din pădure: are bot alungit, este îndesat, iar pe spate are două dungi mai des­chise la culoare, care-i străbat blana de la bot până la coadă. Animal omni­vor, se hrănește cu fructe, semințe, larve, ouă furate din cuiburile păsărilor care cuibăresc la sol, găini, șoareci, iepuri, pui de vulpe. Dacă îi este foame, nu se dă în lături să atace chiar și reptile veninoase, fără să fie afectat de veninul acestora. Inteligent și curajos, atacă orice animal, indiferent de talie, dacă este sâcâit.
Gospodar prevăzător, toamna își face pro­vizii din belșug. Mare amator de porumb, șter­pelește știuleți din lanuri și înghesuie în vizuină cantități uriașe (până la 50 kg!). Deși bursucul are iarna o activitate redusă sau hibernează (în funcție de temperatura de-afară), stratul de gră­sime pe care-l depune toamna îi asigură supra­viețuirea fără să bea deloc apă și chiar fără re­zer­vele de hrană din vizuină. Constructor pri­ceput (sapă mai repede decât un om, cu lo­pata!), își face vizuine adânci, la 2 metri sub pământ, cu galerii complexe, de 7-8 metri lun­gime, prevăzute cu încăperi separate pentru locuit, pentru provizii și pentru dejecții, cele din urmă fiind periodic astupate și înlocuite cu al­tele noi. În comparație cu alte animale sălbatice, bursucul este un maniac al cură­țeniei!