"Dosarul Transferurilor": o sentință istorică

Ciprian Rus
Curtea de Apel București a fost, la începutul săptămânii trecute, scena celei mai sonore sentințe din istoria jurispru­den­ței post-decembriste.

Opt nume so­no­re din lumea fotba­lului românesc au fost condamnate, toate, la închisoare cu executare și la plata unor despăgubiri totalizând peste 10 milioane de dolari. Decizia pronunțată de cele două ju­de­cătoare este cu atât mai semnificativă, cu cât vizează per­so­naje de prim-plan ale scenei publice românești din ulti­mele două decenii: un mare om de afaceri, fost vice­pre­mier al țării - George Copos, un fost mare internațional ro­mân, că­pi­tan al echipei naționale și al Barcelonei și vir­tual președinte al Federației Româ­ne de Fotbal după alegerile ce urmau să aibă loc a doua zi după pronunțarea sen­tinței - este vorba despre Gheorghe Po­pes­cu, mana­ge­rul general al campioanei Steaua București și mâna dreaptă a lui Gigi Be­cali - Mihai Stoica, apoi o în­trea­gă rețea de oameni de afa­ceri care au ocupat sau ocupă funcții de conducere în im­portante cluburi de fotbal, precum Cristian Borcea, Gheor­ghe Nețoiu sau Jean Pădureanu. Pe lângă ei, in­fluenții agenți de jucători Ioan și Victor Becali, verii lui Gigi Becali.
Personaje unul și unul, oameni care, vreme de 20 de ani, au făcut legea în Ro­mâ­nia, fără teama că altă lege, cea dreap­tă, s-ar putea întoarce contra lor. Angre­nați în afaceri de culise, cu aparențe, dar și cu apucături tipic mafiote, mulți dintre cei condamnați de Curtea de Apel în "Do­sarul Transferurilor" au fost victi­me­le prejudecății, des întâlnite în mediile politice și de afaceri în care se învârteau, că având bani și relații, nimic rău nu ți se poate întâmpla. Ani de zile - iar asta acoperă doar cazurile cuprinse între cele 444 de pagini ale rechizitoriului pre­zen­tat de procurorii DNA - acești oameni au fentat statul român, cluburile pe care le conduceau sau cluburi partenere, cu bani de ordinul milioanelor de euro, decla­rând sume de transfer mai mici decât cele reale. În vreme ce "oamenii de fot­bal" s-au îm­bo­gățit, cluburile au sărăcit sau au ajuns la faliment. Ceea ce sur­prin­de sentința celor două curajoase judecă­toare e doar gămălia din vârful unui aisberg: e vorba de doar 12 transferuri, efectuate între 1998 și 2005. Ce o fi fost înain­te, în harababura lui 1990, când s-a transferat în exterior întreaga "Generație de Aur"? Ce o fi fost după? Cât s-o fi furat la transferurile interne, în cumetria generalizată din fotbalul românesc? Asta nu mai știm. Căci probele cele mai grele din "Dosarul Transferurilor" nu vin din țară; vin de la cluburile din străinătate, care au declarat procurorilor noștri sumele reale ale transferurilor.
Ce știm sigur e că peste 10 milioane de dolari s-au furat în cazurile instru­men­tate de DNA și validate de verdictul Curții de Apel. Înmulțiți cu 10, înmulțiți cu 100, înmulțiți cu 1.000, extrapolați ce se întâmplă în fotbal la scara în­tre­gii economii din ultimii 25 de ani și veți avea, cât de vag, intuiția prăpădului pes­te care acești oameni condam­nați pe 4 martie tronau seniorial, plini de ei și si­guri că nimic nu li se poate întâmpla. Au fă­cut scene în sala de judecată, le-au jig­nit și umilit pe judecătoare, s-au agitat să-și spele ima­gi­nea la televizor, punând presiune pe actul de justiție, au sfidat, până în ultimul moment, evidența celor 20.000 de pa­gini depuse la dosar. Toc­mai de aceea, soluția din "Dosa­rul Trans­ferurilor" este una istorică. Mai mult, poate, decât în cazul Năstase, unde mai puteai bănui polițe politice, de­ci­zia celor două judecătoare este un mare semn de speran­ță. Iată că în România nu te mai poți cățăra deasupra legii, după bunul plac!