Muzici de primăvară - Jazz, Jazz, Jazz

Dana Ene
- Chiar dacă Bucureștiul este asediat de tot felul de muzici de primăvară, așa cum se și cuvine în Martie, pentru jazz va fi totdeauna loc. Mai ales când scena e ocupată de soliști de etnii diferite, hotărâți să-și dispute întâietatea cu anotimpul primilor muguri și al celor dintâi iubiri -

Aylin și Cantaloop la Jazz Syndicate Live Sessions

La Palatul Ghika, de pe malul lacului Tei, a în­ceput una dintre cele mai rafinate și antrenante sta­giuni de jazz, intitulată Jazz Syndicate Live Sessions. Ridicat în stil neoclasic de rafinatul domnitor muntean, palatul găzduiește în fiecare lună câte două concerte de gen pe seară, recomandate și prezentate de inegalabilul realizator radio-tv și prezentator de jazz Florian Lungu. Pe 20 martie, cele două concerte vor fi susținute de formațiile Aylin & The Lucky Charms - "Jazz' Like Tha și Cantaloop" - "License To Chill".
În primul caz, e vorba și de-o foarte plăcută sur­priză: Aylin Cadîr nu e alta decât simpatica și talen­tata adolescentă de odinioară, membră a formației Pops, care după ruperea grupului s-a apucat să studieze serios actoria. Cu toate acestea, nu a renunțat niciodată la marea ei pasiune, muzica, și după ani lungi de căutări, a găsit stilul care se potrivește cel mai bine temperamentului și timbrului ei vocal - jazzul. După câțiva ani de peregrinări cu diverse trupe de gen prin mici baruri din țară, Aylin și-a creat propria trupă de jazz, The Lucky Charms. Iar după ce și-a unit forțele cu produ­cători și compozitori de pro­fil, precum Elena Moro­șanu (Jazzapela, Three For Helen) sau Moonlight Breakfast, în aprile 2013 a lan­sat albumul de jazz-pop "Cloud", un debut foarte apre­ciat de critici, dar și de public. Piesele de pe acest album au fost incluse în emisiunile unor posturi mu­zicale de radio din Germa­nia, Turcia etc.
Pe scena Palatului Ghika, Aylin & The Lucky Charms vor prezenta melo­diile de pe albumul lor, "Cloud", dar și mai noua lor piesă "10 Feet Tall", com­pusă de artistul ameri­can Naz Tokio.
A doua trupă de jazz prezentă în concert va fi "Cantaloop", un quartet alcătuit din saxofonistul Costin Roșu, toboșarul Ște­fan Benedict, basistul A­drian Flautistu și Alex Bor­șan - clape. Cei patru mu­zicieni promit să le ofere spectatorilor o oră de bucu­rie jazzistică, în confortul ambianței de la Palatul Ghika. Vor fi interpretate piese de atmosferă, precum "Blue Monk", "Misty" sau "In a Sentimental Mood".
(Biletele pentru acest eve­­niment au prețuri între 48 și 98 lei și pot fi pro­cu­rate online pe myticket.ro)

Hiromi

Pe 25 martie, la Sala Radio, cu sprijinul Amba­sadei Japoniei la București, va concerta celebra pia­nistă niponă Hiromi. Prezentă pentru prima oară în România în 2012, când a evoluat alături de Simon Phillips și Anthony Jackson într-un concert sold out, anul acesta, Hiromi se va prezenta pe scena Sălii Radio pentru un extraordinar recital de pian solo, din seria "Jazz Night Out".
Hiromi Uehara s-a născut pe 26 martie 1979, în orășelul Hamamats din Japonia. Cântă la pian încă de la vârsta de cinci ani, iar la doar 14 ani dădea concerte în fosta Cehoslovacie, cu Orchestra Na­țională din Praga, pentru ca trei ani mai târziu să se regăsească pe aceeași scenă, la Tokio, cu Chick Corea, improvizând, alături de cele­brul pianist, în ovațiile publicului japonez.
În 1999 se mută în Statele Unite, unde își definitivează studiile, la "Berklee College of Music" din Boston. Urmează o perioadă fastă, în care a avut șansa să cânte alături de celebrul jazzman canadian Oscar Peterson și de mentorul ei, jazz­manul american Ahmad Jamal.
Hiromi a debutat pe piața mu­zicală în 2003, cu albumul "Another Mind", care s-a vândut în peste 100.000 de exemplare și a fost pre­miat cu "Jazz Album of the Year" (Albumul jazz al anului) în Japonia. De atunci a mai scos încă șapte albume de studio, primite extrem de bine de critici și de public.
Nelipsită de pe sce­nele marilor festivaluri de jazz, pianista japo­neză concertează în dife­rite formule, alături de instrumentiști de marcă, precum Stanley Clarke, Simon Phillips, Anthony Jackson, David Fiuc­zynski și mulți alții.
Virtuozitatea și efer­vescența ei creativă, bu­cu­ria de a experimenta, dar și carisma pe care o răspândește molipsitor, au impus-o printre primii pianiști și compozitori de jazz contemporan, pre­miile primite până acum confirmându-i a­cest statut.
La București, Hiromi va fi prezentă cu un re­cital de pian solo, ce va dura 90 de minute și va include atât compoziții origi­nale, cât și numeroase surprize.
(Biletele pentru acest eveniment costă 75, 115, 135 de lei, în funcție de categorie, și pot fi achizi­ționate prin rețeaua Eventim.)

Dhafer Youssef:
de la minaret, sub luminile scenei


Pe 10 aprilie, la Sala Radio, jazzmanii bucureșteni sunt aștep­tați la concertul trupei Dhafer Youssef 4tet.
După cum trădează și numele, quartetul este condus de tunisianul în vârstă de 46 de ani Dhafer Yous­sef. Acesta s-a născut în 1967, în Teboulba, și s-a îndrăgostit de jazz încă din copilă­rie. Și-a construit singur primul oud (un instrument muzi­cal tradițional arab), la care a în­vățat să cânte după ureche, ghidându-se după frag­mente muzicale auzite la radio. "Nu știam care era muzică clasică, care jazz... Pentru mine era muzică și doar ea conta... Dacă m-aș fi născut în Africa, aș fi bătut la tobe. Dacă aș fi fost din New York, aș fi cântat la saxofon. Dar s-a întâmplat să mă nasc în Tunisia, așa că am ales să cânt la oud. Dacă m-aș fi născut lângă un pian, poate că aș fi învățat să cânt la pian. Dar eu, unul, am văzut cum arată un pian abia când am ajuns la Viena, în 1986", mărturisea artistul.
A cântat la nunți, până a reușit să strângă suficienți bani ca să-și cumpere un oud "adevărat". Vocea lui deosebită, cultivată pentru a psalmodia Coranul și a chema la rugăciune din vârful unui minaret, este un atu al muzicii sale, căreia îi conferă o notă exotică. La 19 ani a ajuns la Viena, unde și-a continuat studiile muzicale și a devenit un virtuoz al oud-ului, instru­ment considerat strămoșul chitarei acustice.
Pe 10 aprilie 2014, Dhafer Youssef prezintă la Sala Radio al patrulea și cel mai recent material discografic al său, intitulat "Birds Requiem", la care a contribuit și celebrul trompetist norvegian Nils Petter Molvaer. El vine la București însoțit de: Kristjan Randalu - pian; Phil Donkin - contrabas; Chander Sardjoe - tobe.
(Biletele pentru acest eveniment costă 80, 120, 140 de lei, în funcție de categorie și pot fi achizi­ționate prin rețeaua Eventim.)