Programul de primăvară: Cele mai bune rețete de slăbit

Rodica Demian
- Luați-vă după vedete -

- O veste bună: până ce sosește primăvara cu-adevărat, puteți scăpa de kilogramele în plus și fără antrenor personal, consilier nutriționist sau bucătar specializat în diete. "Formula AS" vă prezintă cele mai cunoscute regimuri ținute de vedetele de la Hollywood. Știți cum arată! Puteți merge pe mâna lor -

Facem ce facem, și după ce reușim să scăpăm de câteva kilograme, o bere rece sau o sin­gură felie de tort le aduce înapoi. Pantalonii ne strâng, bluza nu se mai închide la ultimul nasture, cântarul din baie ne devine dușman. Cursa contra grăsimii reîncepe. Dar mai există, oare, vreun regim neîncercat?
Un exemplu demn de urmat în materie de slăbit sunt vedetele. Mulți se întreabă cum reușesc ele să nu de­pășească măsura 36 și să-și etaleze, pe covorul roșu de la evenimentele culturale, mereu aceeași siluetă perfectă. "Nu vă înșelați" avertizează specialiștii. "Genele bune, singure, nu ajută prea mult. Vedetele trebuie să muncească din greu și disciplinat pentru a-și menține trupul de vis". Și starurile le con­firmă spusele. Britney Spears face jogging de 5 ori pe săp­tă­mână, iar celebra cântăreață Rihanna ține, în mod re­gulat, o dietă strictă. Și totuși, pentru ele lucrurile sunt mult mai simple. Au o bu­cătăreasă care le pre­pară mâncăruri de regim, au un expert nutriționist, un psiholog, un antrenor personal și, firește, o bonă care se ocupă de copii. Și-atunci, nu le rămâne decât să mănânce ce li se pune în față și să alerge cu antre­norul.
Dar ce facem noi, muritorii de rând? Trebuie să renunțăm la un corp frumos doar pentru că nu trăim la Hollywood? Nici vorbă! Primul pas e chiar foarte ușor: putem merge la librărie și putem cumpăra cele mai recente cărți despre curele de slăbire. Autorii aces­tora, în general medici sau antrenori ultracu­noscuți, își prezintă propriile programe alimentare și sportive pentru o siluetă de vis. Sau putem căuta pe internet. Dar celor ce nu au acces la internet sau vre­me de libră­rie, le propunem noi o mică antologie a celor mai eficiente rețete de slăbit.

1. Regimul muscular

- Antrenamentul de forță și proteinele topesc kilogramele -

Cum funcționează
Programul cuprinde câte un antrenament de forță, scurt și intens, cu gantere, de două ori pe săptămână. Cu ajutorul lui, corpul este modelat, și datorită dez­vol­tării țesutului muscular este stimulat metabolis­mul. Cu cât e mai mare masa musculară, cu-atât mai multă energie consumă orga­nis­mul. Majoritatea exer­cițiilor se efectuează cu gan­tere (sau cu sticle umplute cu apă). Conceptul ali­mentar: să se consume mai mul­te proteine (lactate și carne) și vita­mine (legume și fructe) și mai puțini hidrați de carbon (pâi­ne, paste, pro­duse de patiserie). Mesele regulate ajută la evi­tarea "atacurilor" de foame. O dată pe săptă­mână este permisă o zi de "excese", în care, practic, se poate mân­ca orice.

Ce spun experții
Programul li se potrivește mai ales culturiștilor și persoanelor cărora le place să "tragă" de fiare la sa­la de fitness. Nu are nimic de-a face cu mișcarea, iar schimbarea regimului alimentar nu este suficien­tă. Se pretinde că s-ar putea da jos 2-3 kg pe săptămână, dar promisiunea a rămas neconfirmată până acum. În general, este un program adecvat mai degrabă bărba­ților, pentru că femeile care se dau în vânt după gantere nu sunt prea numeroase.

2. Regimul Dukan

- Patru faze severe de regim, încununate de succes: fără efect yo-yo -

Se pare că ducesa Kate a ținut acest regim, pentru a atinge forma maximă în ziua nunții. Jennifer Lopez a slăbit, și ea, cu ajutorul lui, după nașterea copiilor, iar top-modelul Gisele Bündchen este o adeptă stator­nică a regi­mului Dukan. Cărțile medi­cului francez Pierre Dukan, inițiatorul acestei diete, au devenit bestseller-uri mondiale, după metoda lui reușind să slăbească milioane de oameni.

Cum funcționează
Regimul se bazează pe consumul de alimente bogate în proteine (lactate și carne), fructele și hidrații de carbon, precum pâinea sau pastele făinoase, jucând un rol secundar.
Marele avantaj: nu trebuie numă­ra­te caloriile! Iar prin mișcarea re­gulată (plimbări și câteva exerciții de gimnastică) se împiedică reducerea masei musculare. Dieta este împărțită în 4 faze:
În faza 1, numită faza de atac, nu se consumă decât alimente bogate în proteine: carne slabă de pui, pește, fruc­te de mare, ouă, brânză de vaci și iaurt. Sunt permise, de asemenea, dar numai în cantități mici, tărâțele de grâu și de ovăz - pentru stimularea digestiei. Fructele, legumele, pâinea sau pastele sunt tabu. Această fază ar trebui să țină maximum 10 zile, pentru că pe durată mai lungă poate dăuna sănătății. După aceste zile difi­cile și monotone urmează faza 2: cea de edificare, care durează până la atin­gerea greutății țintite. În aceas­tă fază, se slăbește - în medie - câte 1 kg pe săp­tămână. Zilele cu consum strict de proteine alternează cu zile în care sunt per­mise chiar și 28 de legume dife­rite. De pildă: luni, miercuri, vineri și duminică se mănâncă exclusiv carne, pește și produse lactate, iar marți, joi și sâm­bătă se pot consuma și legume ca: vinete, broccoli, salate, morcovi, castraveți, roșii etc.
Cei ce au ajuns la greutatea dorită trec la faza 3, de stabilizare. Aceasta durează 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut (de ex. 80 de zile pentru 8 kg date jos). În felul acesta, se poate menține greutatea atinsă și se poate evita efectul yo-yo. În plus față de alimen­tele bogate în proteine din faza 1 și de dife­ritele soiuri de legume din faza 2, acum se pot adăuga 2 felii de pâine integrală și 40 g de brânză pe zi, o porție de 200 g de fecule fierte (cartofi, orez, paste), o dată pe săptămână, și o masă "festivă" pe săptămână, care să conți­nă un antreu, o mân­care de bază, un desert și un pahar de vin... Dar: o zi pe săptămână se mă­nâncă "strict" numai proteine!
În ultima parte a regimului, se mai permit două fructe, două porții de orez sau paste și două mese "festive". Această fază ar trebui să dureze, în mod ideal, tot restul vieții.

Ce spun experții
Programul este destul de sever. Pentru a res­pecta fiecare fază e nevoie de o disciplină de fier. Cu toate acestea, regimul Dukan ne poate ajuta să slăbim fără a ne afecta organismul.

3. Regimul beauty-detox

- Recomandabil celor ce pot renunța la produsele animale -

Atât actorii cât și actrițele de la Hollywood sunt încântați de acest regim, care se întinde pe o perioadă mai lungă, organismul urmând să se adapteze pas cu pas la noul stil de viață.

Cum funcționează
Componentele cele mai importante sunt fructele și legumele, care-ar trebui să reprezinte 80% din pro­gramul alimentar. Celelalte 20% sunt hidrați de car­bon, proteine și grăsimi sănătoase. Produsele animale - carne, lactate și ouă - vor fi șterse treptat-treptat de pe lista de cumpărături. Permise sunt alternativele ve­getale, precum laptele de soia, de migdale și de orez și, din când în când, puțină brânză de capră.
Nu este necesară numărarea caloriilor, dar trebuie respectate câteva reguli: înaintea fiecărei mese să se mănânce o salată. Să se înlocuiască hidrații de carbon dăunători - de ex. zahărul, produsele din grâu și ore­zul alb - cu hidrați de carbon sănătoși, conținând multe fibre.
Regimul Detox este compus din 3 faze și e însoțit de meniuri și rețete adecvate.
Prima fază, "Frumusețea înfloritoare", durează - în funcție de reacția organismului fiecăruia - mini­mum șapte zile. În această fază nu se consumă decât legume combinate cu hidrați de carbon sănătoși. Fruc­tele, lactatele, zahărul, edulcoranții sintetici, grăsimea și mâncărurile gata preparate din magazine sunt tabu.
Următoarea fază, a "frumuseții iradiante", ar tre­bui să dureze cel puțin 30 de zile. Pe zi, se pot consu­ma 2-3 porții de fructe și o lingură de ulei, iar pe săptămână, 3 porții de produse animale. Cei ce simt ne­voia de dulce pot mânca și 30-60 g de ciocolată amă­ruie.
Ultima fază este cea a "frumuseții adevărate". Din acest moment, carnea este tabu. De două ori pe săp­tămână se pot mânca ouă, brânză proaspătă de capră, pește și fructe de mare.

Ce spun experții
Teoria că organismul nostru nu este făcut pentru consumul de carne este greșită. Cu toate acestea, aceste reguli alimentare merită să fie respectate: 80% legume și fructe, înlocuirea pro­tei­­nelor animale cu proteine vegetale, consumul de fibre și de nuci, germeni și semințe - absolut minu­nat! Alimentația este sănătoasă și nu mai trebuie nu­mărate caloriile. Programul ne stimulează să ne gân­dim la noi și la organismul nostru și li se potrivește tuturor celor ce se "descurcă" cu puține produse animale.

4. Regimul pentru forma maximă

- Super-eficient pentru toți cei ce fac sport -

Cum funcționează
Regimul este bazat pe o alimentație echilibrată, cu grăsimi sănătoase, cu multe proteine (de ex. pește, pui, produse lactate) și cu hidrați de carbon bogați în fibre (cereale integrale, legume, fructe).
Sunt interzise ciocolata, chips-urile și alte "vicii" și consumul de hidrați de carbon după ora 15. Pentru cei ce vor să slăbească, acestea sunt tabu chiar după ora 12.
Factorul esențial al regimului îl reprezintă miș­carea, dar nu urcatul scărilor sau mersul la plimbare. "Antrenamentul adevărat trebuie să doară. Trebuie atinse limitele", spun inițiatorii programului.

Ce spun experții
Mișcarea este cea mai importantă pentru redu­cerea surplusului de greutate. Dar regimul acesta nu le este destinat supraponderalilor, ci este ideal pentru cei ce sunt, oricum, activi și vor să dea jos doar câte­va kilograme. Nu sunt necesare aparate, iar exerci­țiile pot fi executate acasă. Regimul alimentar echili­brat poate împiedica producerea efectului yo-yo. În 60 de zile (atât durează), se slăbește în mod sigur, poa­te chiar până la 10 kg.

5. Regimul de două zile

- 5 zile regal mediteranean, 48 de ore post -

Cum funcționează
În două zile pe săptămână, consumul de calorii este redus drastic, la 600. Sunt permise doar porții exact cântărite de alimente bogate în proteine - pui, peș­te, ouă, lactate - legume și fructe puține și maxi­mum 50 g de hidrați de carbon pe zi. Zilele de post le stabiliți dvs., dar pentru ca succesul să fie sigur, ar fi bine să se succeadă (2 zile una după alta). În ce­lelalte 5 zile se mănâncă normal, în acest caz mân­că­ruri me­diteraneene. Alimentele trebuie să fie cât mai puțin pre­lucrate industrial, meniurile să conțină multe fruc­te și legume, cereale integrale, fasole, linte, ma­zăre, dar și pește, pui și lactate slabe. Pastele, pizza și vinul roșu sunt permise, din când în când, dar cu mă­sură. Restricții: alcool puțin (de ex. 1/2 l de vin, 4 pa­hare de șampanie sau 3 sticle de bere pe săptămână), pu­ține sucuri - limonadă, suc de fructe sau de legume (maximum 1 pahar pe zi) și "economie" la ciocolată, chipsuri etc. (90 g pe săptămână).

Ce spun experții
Pentru europenii neobișnuiți cu meniul meditera­nean, cele 5 zile reprezintă, deja, o restricție. Iar cu cele 2 zile de post în plus, nu este ușor de rezistat.
Este important să nu se prelungească perioada de post, pentru a nu apărea fenomenele de carență (dis­trofie).
În ciuda criticilor, regimul este sănătos, iar cei ce reușesc să-l integreze pe durată lungă în viață vor avea succes. În acest caz, nici nu va mai fi nevoie de zilele de post: cei ce se hrănesc mereu mediteranean vor fi și vor rămâne supli.

6 trucuri pentru a rezista mai ușor

* Evitați cântarul! Cântăritul zilnic nu prea face vizibile rezultatele pozitive și provoacă frustra­rea. Cântărindu-vă doar o dată, la sfârșitul săptămâ­nii, pro­gresele vor deveni evidente și vă veți simți mo­tivați.
* Stopați atacurile de foame! Infuzia fier­binte de ghimbir umple stomacul și "strunește" pof­ta de mân­care. Un astfel de "atac" durează, în me­die, doar circa 15 minute. Distragerea atenției poate fi de mare aju­tor.
* Savurați încet! Senzația de sațietate se in­sta­lează după circa 20 de minute. Cei care "înfule­că" mă­nâncă mai mult, deși stomacul e deja plin.
* Consumați multe proteine! Proteinele stimu­lează descompunerea grăsimilor și împiedică redu­ce­rea masei musculare. Ideal: brânză de vaci cu fructe, la micul dejun, iar la prânz și seara, legume cu pui sau cu pește.
* Căutați "tovarăși de luptă"! Slăbitul ală­turi de alte persoane care au același obiectiv pro­duce mo­­ti­vații și succes, arată un studiu efectuat la Brown University.
* Dormiți mult! Cel puțin 7 ore pe noapte - pentru că lipsa de somn produce foame! În cazul deficitului de somn, organismul reduce producția de leptină (hor­monul sațietății) și o sporește pe cea de grelină, care stimulează pofta de mâncare.


Să mori ca să slăbești?

- Există femei care și-ar da ani din viață în schimbul unei siluete de vis. Cine le obligă să slăbească? Bărbații? Moda? Statutul social? D-na ALINA GHEȚIE, nutriționist, răspunde la câteva întrebări -

- De ce "flămânzesc", de fapt, atâtea femei?

- Când e vorba să-și găsească "minusuri" la pro­priul trup, femeile sunt în frun­te. Cunosc persoane cu un trup ab­solut superb, dar care se con­si­deră prea gra­se și cred perma­nent c-ar mai trebui să slăbeas­că.

- Conform unui studiu american, femeile ar fi dis­puse să renunțe la viața se­xuală pentru o siluetă fru­moasă.

- Categoric. Ba sunt chiar dispuse să-și dea ani din viață, când e vorba de corpul lor. Da­că i s-ar spune unei femei: poți să ai mărimea 36 până la capă­tul zilelor, dar va trebui, în schimb, să mori cu zece ani mai de­vreme, ar fi de acord. Ceea ce nu i-ar trece niciodată prin cap unui bărbat.

- Vina este exclusiv a băr­baților?

- Nu, vinovate sunt femeile. Majoritatea bărbaților consideră femeile cu talie 40 cât se poate de atră­gă­toare. Iar doamnele ar trebui să înceapă să "lucreze" urgent la propriul ego și să nu se mai compare cu modelele care li se vântură tot timpul în fața nasului: actrițe sau manechine atât de slabe, încât ar trebui puse imediat la îngrășat, din motive de sănătate.

- De ce nu lucrează creatorii de modă cu ma­nechine cu măsuri peste 40?

- Peste 40? Ce vorbiți, de-acum încolo, mo­delele vor fi prezentate de manechine cu talia 34. Bărbații creatori de modă preferă si­lueta bă­iețoasă. În fond, este mult mai ușor să îmbraci tru­puri slă­bănoage, care sunt așa de ase­mănătoare încât se con­fundă. Este mult mai greu să îmbraci o femeie cu rotunjimi, care poartă mărimea 40: una are sânii mai mari, alta șoldu­rile, a treia are coapse puter­nice... Designerii n-au chef să-și bată capul cu o asemenea va­rie­tate de forme. Așa se face că, la multe maga­zine, măsu­rile 42 sau 44 nici nu există, deși în majori­tatea țări­lor euro­pene, femeile nu sunt chiar scân­duri de călcat.

- Corpolența este astăzi și o problemă de statut social?

- Neapărat. De la un anumit nivel social în sus, nu prea mai vezi grăsime. Suplețea este deli­mi­tarea de un nivel social mai scăzut. Nu-i o situație prea plă­cută, dar asta este.