ROTUNGIOARA (Glechoma hederacea)

Elena Josan
Planta pentru patruzeci de suferințe

N-au mai rămas multe zile până când zâm­betul soarelui va scoate iar la lumină ier­burile înmiresmate, atât de-așteptate de adepții tratamentelor naturiste. Înarmați cu foarfeci de grădinărie și coșuri mari, vor porni iarăși, ca într-o cruciadă a primăverii, prin crânguri și prin păduri. Mare bucurie să găsești "comorile" căutate, pe care de-acum le știi pe de rost, dar și mai mare, atunci când îți iese în cale o plantă nouă, despre care ai aflat că face minuni. De aceea vreau ca în materia­lul de astăzi să vă prezint Rotungioara, o ierbușoară prea puțin cu­noscută, deși stră­mo­șii o numeau "planta pentru pa­truzeci de suferințe". Denumirile vechi ale plantei, "bu­­ruiana leacului" sau "buruiana de bu­be", ne spun clar că strămoșii îi cunoș­teau bine calitățile tămă­dui­toare. "Hai la cules!", prin urmare. Soarele poate să iasă în orice cli­pă și e bine să fim pregătiți.

Carte de vizită

Soră cu talpa-gâștei și cu sovârful, Rotungioara răsare primăvara, devreme, împreună cu ghioceii și cu urzicile. Vârfu­rile firave cu greu își croiesc drumul, prin frunzișul uscat al pădurii, ca să se ridice la 15-20 de cm deasupra pământului. Grăbiți-vă s-o cu­legeți cât mai devreme, ca s-o puteți consuma ca atare, pusă în salate, dar și pe post de condiment, în mâncăruri gătite.
Rotungioara se culege în două serii. Frunzele - înainte de înflorire, iar mai apoi toată planta, dar nu­mai cu foarfeca de grădinărit, ca să nu scoți rădăcinile fine din pământ. În calitatea ei de plantă eterică, Ro­tun­gioara se culege în zilele însorite, deoarece există o legătură directă între temperatura aerului și canti­tățile de ulei din flori și frunze. Se usucă la semiîntu­neric, la temperaturi mai mici de 30 de grade, răsfirate pe coli de hârtie albă și nu pe ziare poroase, care îi ab­sorb esențele. Încă un secret care ne permite să obținem materie primă de calitate superioară constă în uscarea întregii plante, ca să nu se scurgă sucul, ce conține uleiuri care se evaporă și se pierd. De aceea, întindem pe hârtia albă un strat subțire de plantă, iar când trebuie s-o întoarcem, o acoperim cu altă hârtie, de aceeași dimensiune, ridicăm tot "sandvișul" și îl așe­zăm invers, apoi înlăturăm hârtia de deasupra. Planta uscată se păstrează în borcane cu filet, închise ermetic, sau în cutii de tablă cu capac.
Important: afecțiunile stomacului, ficatului și splinei se vindecă mai repede și sunt suportate mai ușor, dacă în paralel cu prescripțiile medicului specia­list se administrează și preparate ce conțin Rotungioa­ră. Modesta plantă este un regenerator puternic pentru celulele ficatului afectate de ciroză sau cancer, un sti­mu­lator bun al metabolismului și un energizant veri­ta­bil. În terapia populară rusească, majoritatea rețe­telor pentru eliminarea pietrelor mici sau a nisipului din rinichi și ve­zica biliară conțin Rotun­gioa­ră, iar pentru diminuarea du­rerilor de cap, sucul se pi­cură în nas.
Rotungioara este și o plan­tă meliferă de top, al­bi­nele o vizitează activ din luna mai și pot aduna de pe un hectar 14-19 kg de miere aromată, extrem de bu­nă pentru sănătate.

Tratamente interne

Mastopatie fibrochistică
Se amestecă următoarele plante, tocate mă­runt: câte 2 linguri Rotungioară, gălbenele, rostopască, urzică, scai măgăresc, câte 5 linguri flori de trifoi și rădăcină de brusture, 3 linguri rădăcină de bujor, câte 4 linguri dentiță și rădăcină de șapte-degete. O lingură de amestec se opărește în termos cu 350 ml de apă și se infuzează timp de 4-6 ore. Se strecoară ceaiul și se bea cald, câte 120 ml, de 3 ori pe zi, cu o oră înainte de masă. O cură de 30 de zile se repetă după 10 zile pauză, până la obținerea rezul­tatului dorit.

Menopauză, probleme ginecologice
Se opăresc, cu 750 ml de apă, un amestec compus din câte o linguriță de Rotungioară, sovârf, flori de gălbenele și 1/3 linguriță de sulfină. Se infuzează o oră, într-un vas învelit în prosop flaușat. Se bea ceaiul cald, câte un pahar, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înain­te de masă.

Endometrioză
Câte o lingură de frunze de Ro­tungioară, urzică, salvie și o lingu­riță de semințe de pătlagină se a­mes­tecă bine. Într-un vas cu 50 ml apă caldă, se în­moaie o lingură plină vârf de plantă, se ține 15 minu­te, apoi se adaugă încă 100 ml de apă și se pune pe foc, pentru 5 minute. După răcire, se strecoară și se bea câte o lingură, de 4 ori pe zi, timp de două săp­tămâni. Plantele rămase se adună, se mai fierb o dată și se folo­sesc pentru spălături vaginale.

Scăderea auzului
O lingură de flori și frunze de Rotungioară și două lingurițe ace de pin tocate se infuzează timp de o oră în 300 ml de apă fierbinte, apoi se strecoară. Se bea câte 100 ml ceai, de 2-3 ori pe zi, până la îmbună­tă­țirea auzului.

Cancer de ficat, metastaze
Câte o linguriță de flori de Rotungioară, ghimpe și den­tiță se infuzează două ore în termos, în 300 ml apă fierbinte, apoi se strecoară. Se bea ceaiul împărțit în 4 doze, cu 30 minute înainte de masă. În fiecare porție se adaugă 5-15 picături de suc proaspăt (în funcție de greutatea corporală). Pentru perioada de iarnă, sucul se congelează sau se amestecă cu miere de albine, în proporție 1:1. În cazuri de urgență, până obțineți toate ingredientele necesare, se consumă pulbere din frun­ze uscate, câte 1/3 linguriță, de 3 ori pe zi.

Expectorant
Trei lingurițe de amestec în părți ega­le de Rotun­gioară, ghimpe și pochiv­nic, se opăresc cu un litru de apă clo­co­tită și se infuzează până la răcire. Se bea ceaiul în 5 reprize, de-a lungul zilei.

Tuse
10 cepe de mărime mică se curăță, se toacă mă­runt, se amestecă cu o căpă­țână de usturoi tocat. A­mes­tecul se fierbe într-un litru de lapte, până când cea­pa devine moale. După răcire (la tem­pe­ratura ca­merei) se adaugă câte 3 linguri de miere de albine și suc de Rotungioară. Se consumă câte o lingură la fie­care oră, de la ora 8 dimi­neața până la ora 20 seara.

Afecțiuni pulmonare cronice
Un amestec din 2 linguri frunze de Rotungioară, 2 linguri muguri de plop și o lingură flori de soc se infuzează 8 ore, în 750 ml de apă fierbinte. Se bea în 5 reprize, între mese.

Astm bronșic, afecțiuni renale
Câte o lingură de Rotun­gioa­ră cu flori, podbal și rădă­cină de lemn-dulce se mace­rea­ză la întuneric, timp de 10 zile, în 300 ml de țuică, agi­tându-se periodic. Se adminis­trează câte 15 picături, cu 50 ml apă, de 3 ori pe zi, după-masă.

Hipotensiune arterială
Se amestecă următoarele plante: câte o lingură de Rotungioară, coada-șoricelului, frunze de pătlagină, de zmeură, câte 2 linguri troscot, urzică, fructe uscate de măceș și de fragi, 3 linguri frunze de mesteacăn, 7 linguri scai măgăresc, câte o linguriță men­tă și ră­dă­cini de iarbă mare. Din ames­tec se iau 2-3 linguri (În funcție de greutatea corporală), se infu­zea­ză în ter­mos, în 350 ml de apă, timp de 6-8 ore. Se bea de dimineață, îm­părțit în 3 doze egale, cu 30 minute înain­te de masă.

Tratamente externe

Fracturi, furunculoză, edem, dureri de dinți, hemoroizi
1. Pentru regenerarea osului fracturat sau diminuarea durerilor și senzațiilor de pru­rit se iau 4-5 linguri de frunze, se opă­resc cu un pahar de apă clocotită, se țin pe baie de aburi 15 minute și se stre­coară. Frun­zele se învelesc sub formă de plic într-o cârpă de bumbac și se aplică pe locul afectat.
2. Dacă bolnavul refuză compresa, pu­teți să ames­tecați pulbere din frunze uscate cu ulei sau cu ceai concentrat din plantă, și să frecați ușor lo­curile bol­nave.

Gută, răni cu puroi, ulcerații, dermatoze
Se pun pe foc 3 litri de apă rece, cu 2 pahare de Ro­tungioră și un pahar de pelin tocat, se lasă lichidul până ce fierbe, după care se mai ține pe foc mic încă 15 minute acoperit cu capac. Se strecoară în cada cu apă caldă. Băile se fac înainte de culcare, de 2-3 ori pe săptămână, timp de 20-25 de minute.

Rinită
În 250 ml de apă clocotită se infuzează 5 g Rotun­gioară și 10 g coada-șoricelului. După răcire, se stre­coară și se picură câte 5 picături, în fiecare nară, de 3 ori pe zi. Cu infuzia se fac și inhalații, dar nu mai mult de 10 proceduri, cu durată de 5 minute fiecare.

Scabie
Două linguri pline de plantă cu flori se macerează timp de 7 zile, în 200 ml de oțet. Se freacă porțiunile afectate, dar nu mai mult de două ori pe zi.

Dureri de dinți
Câte o lingură de frunze de Rotungioară și de cim­bru se opăresc cu 250 ml de apă clocotită, se fierb pe foc mic 5 minute și se strecoară prin presare. Li­chidul fierbinte se ține în gură, aplecând capul în partea din­telui bolnav. În nici un caz nu se înghite preparatul.

Lăcrimare abundentă, bolile ochilor
Se infuzează în termos, pe timp de noapte (8-10 ore), 2 linguri flori de albăstrele și 3 linguri iarbă de ro­tungioară, în 600 ml de apă fierbinte. Se îmbibă tampoane de vată cu lichidul obținut și se aplică pe ochi, pentru 8-10 minute.

Precauții și contraindicații

Nu există date oficiale, științifice, despre toxici­tatea plantei. În enciclopedii, ea se clasifică ca relativ to­xică, de aceea depășirea dozelor indicate este inter­zisă. Supradozarea poate provoca salivarea sau trans­pirația abundentă, dereglarea ritmului cardiac, în ca­zuri grave, posibil un edem pulmonar. Folosirea plan­tei se interzice în criza hipertensivă.