Selecția Formula As

Adriana Bittel
Constantin Bacalbașa, "Bu­cureștii de altădată. Volumul I 1871-1877", ediție îngrijită și note de Aristița și Tiberiu Avramescu, ediția a II-a re­văzută și întregită, Editura Humanitas, 454 p.

Această reeditare după 27 de ani este de două ori prețioasă. O dată pentru valoarea documentară și sa­voa­rea cronicii lui Constantin Bacalbașa și apoi pentru aparatul critic ce dublează practic textul original, nelăsând nimic nelămurit pentru cititorul de azi. Din păcate, asemenea editori exemplari precum regretata Aristița Avramescu și Tiberiu Avramescu (și alții din vechea școală, între care Zigu Ornea, Adrian Marino, Gh. Pienescu, Al. George, Niculae Gheran, Gabriela Omăt) nu mai avem acum, fiindcă tineri cu o temei­nică pregătire filologică, dispuși, din pur devotament pentru profesie, la o muncă nenormată și prost plătită, cu luni și ani de detectivistică studioasă prin biblioteci - nu mai există. De aceea n-au cum să apară noi ediții critice, lucrate după toate regulile editării, și nu putem fi decât recunoscători celor care ni le-au dat o dată pen­tru totdeauna. Un asemenea model de profesio­na­lism este ediția critică în trei volume a memo­rialisticii lui Constantin Bacalbașa care cuprin­de toate aspec­tele vieții bucureștene din­tre 1871 și 1914, de la cele so­cial-politice și cul­tural-artistice la monde­ni­tăți și fapte diverse. Con­sem­nate de un om "cu patima ziaristicii în sân­ge", ele și-au adău­gat cu timpul buchetul vinului vechi. Publicate inițial în foileton între 1927 și 1933 în "Ade­vărul" și apoi în "Uni­versul", evo­cările lui C. Bacalbașa nu se bazează doar pe pro­pria memorie ci și pe pu­blicațiile în care au rămas fixate și comentate eveni­mente, atitudini, polemici dar și detalii efemere ce con­tribuie la "aerul timpului". Cu încă doi frați în branșă (Anton - copil teribil al presei socialiste, pam­fletar de temut și Iancu - cronicar dramatic), Con­stantin Bacalbașa (1856-1935) e un ziarist profesionist, cu mii de articole scrise în 54 de ani de presă, și care, deși a trecut pe la ziare cu orientări politice diferite, și-a păstrat convingerile democratice. La moartea lui, Ni­co­lae Titulescu scria că "Independența de gândire, talen­tul și combativitatea lui care nu a călcat niciodată regulile curteniei vor rămâne de-a pururi pilde pentru greaua profesiune de ziarist".
Ar fi multe de spus despre acest prim volum, în așteptarea celorlalte două, anii 1878-1884 și 1885-1889, ce vor apărea tot la Humanitas. Toate reiau ediția realizată de soții Avramescu începând din 1983, în condiții foarte anevoioase, datorate dificultăților de documentare (evocate în prefață) și cenzurii care tăia tot ce nu convenea "forurilor" ceaușiste. Schilodit astfel a fost volumul I, apărut după multe șicane în 1987 la Editura Eminescu, următoarele două, publicate după '90, scăpând de foarfecele cenzorilor. Firește, în cartea de azi au fost reintroduse pasajele eliminate atunci iar notele de subsol au fost actualizate cu acribia proprie marelui editor care e Tiberiu Avramescu (în aceste note nu ni se dau doar lămuriri cu privire la toate numele și evenimentele menționate de Bacalbașa, ci sunt corectate și unele informații inexacte). Astfel, aparatul critic amănunțit, realizat în ani de muncă de soții Avramescu, poate fi folosit de cercetători "cu de­plină încredere în ceea ce privește autenticitatea știin­țifică a afirmațiilor", scutindu-i de verificări obo­sitoare în biblioteci, iar cititorului de plăcere îi oferă toate elementele necesare pentru înțelegerea mai co­rectă a unor evenimente de la desfășurarea cărora a trecut atâta timp. Pentru cei interesați de crearea Ro­mâniei moderne, de istoria politică, viața culturală și traiul cotidian din Bucureștii de altădată, ediția soților Avra­mescu e o lectură pe cât de plăcută, pe atât de instruc­tivă.