Alimentația vegană

Gilda Fildan
- Hrana fără produse de origine animală e lăudată de tot mai multă lume. Încercați-o și dvs. acum, în perioada postului, ca să vedeți dacă vă simțiți bine cu ea -

Un model care atrage: Bill Clinton

Fără carne, fără pește, fără ouă, fără lapte - vega­nii au avut întotdeauna reputația de a fi asceți desă­vârșiți sau militanți pentru cau­za unei lumi mai bune. Într-ade­văr, as­pectele etice prevalează printre moti­vele ce-i determină pe oa­meni să renunțe la alimen­tele de origine animală, după cum reiese dintr-un studiu efectuat la Universitatea Jena. Totuși, veganii au reușit să scape de eticheta de misionari ecolo­giști de când personalități pu­blice de prim rang, cum este fostul pre­ședinte american Bill Clinton, au adoptat acest stil de nutriție. "Pe de altă parte, ali­mentația vegană nu se potri­vește oricui", ne atrag atenția spe­cialiștii. Cine optează pentru despărțirea de produsele ani­ma­le trebuie să-și alcă­tuiască mi­nu­țios me­niul. Deoarece și un vegan se poa­­te hrăni nesă­nătos, dacă mă­nâncă numai pâine cu unt de arahide, cartofi prăjiți și cio­co­lată amăruie. "La fel ca orice altă formă de alimen­tație, hra­na vegană ar trebui să fie echi­librată, bogată și diversă. E necesar să se introducă în me­niu multe le­gu­minoase, nuci, di­ferite ce­reale și, firește, o pa­letă largă de fructe și legume".
Veganii sunt obligați să gă­sească alternative vegetale pen­tru acei nutrienți care se gă­sesc cu precădere în produsele ani­male. De exemplu, cine nu mă­nâncă somon, macrou și scrum­bie își poate acoperi necesarul de acizi grași Omega 3 cu uleiul de in, de rapiță sau de nucă. Pro­teinele nu sunt prezente doar în lapte și ouă, ci și în lin­te, fasole, cereale și nuci. Iar ală­turi de carne și peș­te, legu­minoasele și produsele din ce­rea­le integrale sunt și ele surse bogate de fier și zinc. Ce-i drept, organismul nostru valo­rifică mai ușor fierul de origine animală, însă cine combină fierul vegetal cu vitamina C, de pildă, adăugând felii de măr la müsli sau amestecând puțină zeamă de lămâie în supa de linte, poate îmbunătăți consi­derabil asimila­rea fierului.
Teama de eventuala apari­ție a unor carențe este neîn­temeiată. Lucrurile stau exact invers: "Studiile demonstrează că veganii sunt singura cate­gorie de persoane care se con­formează recomandărilor OMS referitoare la aportul de nutrienți esențiali. Restul popu­lației consumă prea multe grăsimi, prea multe proteine și prea puțini carbohidrați. Alimentația tradițională oferă, de asemenea, prea puțin acid fo­lic, pe care hrana vegană îl conține din belșug".
Cu toate acestea, specialiștii nu recomandă nutri­ția sută la sută vegană femeilor însărcinate, mamelor care alăptează și copiilor aflați în perioada de creș­tere: "În această etapă a vieții, ar fi necesară o con­siliere profesionistă, pentru a exclude cu cer­titudine posibilele carențe. Altfel, poate fi periclitată dezvol­tarea fizică și mentală a copilului".
Acesta este și motivul pentru care o vegană con­vinsă, cum este actrița Natalie Portman, s-a hotă­rât să facă o excepție în lunile când a fost însărcinată cu băiețelul ei, Aleph: "Am ascultat de corpul meu, care simțea nevoia de ouă și lactate. Pur și simplu, trebuie să fiu prudentă și să țin sub control valorile fierului și ale vitaminei B12". Nunta și-a serbat-o un an mai târziu, însă cu un meniu festiv de astă dată vegan. Se pare că a avut un succes deplin, de vreme ce colega ei, Anne Hathaway, a apelat și ea la același organi­za­tor de nunți, în momentul când s-a decis să se căsă­torească.
Prin urmare, convingerea că un meniu care nu conține nimic de origine animală nu poate fi gustos este doar o prejudecată. Nimeni din cei ce preferă ali­mentația vegană nu e silit să facă asceză. Datorită fap­tului că supermarketurile își extind în permanență sortimentul de alimente, oferta pentru vegani se îm­bunătățește continuu, ei având posibilitatea să ducă o viață perfect normală, atât în familie, cât și la servi­ciu. Există o piață uriașă, aflată la dispoziția unei bu­că­tării creative. Leguminoasele, fructele, legumele și nucile sunt ușor de procurat. Și, cu rețetele potri­vite, nu e deloc greu să te hrănești sănătos și, totodată, să te bucuri de gustul delicios al mâncării.

Mai supli, mai sănătoși

După cum reiese din studiile efectuate pe plan mon­dial, veganii sunt de regulă mai supli decât con­sumatorii de carne. Se observă însă că acest tip de ali­mentație poate face mult mai mult decât să ne ajute la slăbit: veganii au, în general, o sănătate mai bună, su­feră mai rar de așa-numitele boli ale civilizației și sunt mai longevivi. Trebuie recunoscut în același timp fap­tul că ei cultivă deliberat un anumit stil de viață, nu prea fumează și beau mai puțin alcool.
O sinteză elaborată pe baza a patru studii de lungă durată, cu participarea a peste 66.000 de persoane, a condus la concluzia că în comparație cu consumatorii de carne, veganii au un risc cu 25% mai redus de a su­feri un infarct miocardic fatal. "Veganii consumă foarte puțini acizi grași saturați, în schimb, o cantita­te mai mare de acizi grași mono și polinesaturați, pre­­cum și fibre. Și aportul sporit de vitaminele C, E, betacaroten și substanțe vegetale secundare are un efect de protecție", explică specialiștii. "Nu e mai pu­țin adevărat că acest avantaj este contrabalansat de faptul că veganii primesc deseori prin alimentația lor cantități insuficiente de acizi grași Omega 3, indis­pen­­sabili pentru protecția inimii, iar când au un de­ficit de vitamină B12, le crește nivelul homocis­teinei".
Aceasta ar putea fi explicația riscului mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare, observat la vegani, comparativ cu vegetarienii (care mănâncă lactate și ouă) și cu un alt grup de participanți la studiile amin­tite, care nu consumă carne, în schimb mănâncă pește. Alte cercetări, desfășurate în SUA în cadrul unui studiu intitulat "Adventist Health Study 2", au condus la constatarea că riscul de diabet al veganilor este cu 50% mai mic decât al consumatorilor de carne. Iar studiul european "EPIC-Oxford" a arătat că veganii au tensiunea arterială mai scăzută și o speranță de viață mai mare decât amatorii de carne.
Există chiar și un studiu cu prilejul căruia spe­cialiștii au măsurat obiectiv aspectul mai tineresc al veganilor: "Cu ajutorul biozoom-ului, un scanner op­tic care determină potențialul antioxidativ al pielii, au putut fi demonstrate următoarele efecte: după numai 60 de zile de alimentație vegană, participanții la studiul nostru aveau valori antioxidative mai mari, ca și o piele mai fermă și mai netedă".
Cifrele sunt grăitoare, dar ne-au convins argumen­tele aduse de specialiști în așa măsură, încât să ne trans­formăm, pe loc, în vegani pursânge? "N-ar tre­bui să vă supuneți privațiunilor, dar în orice caz, me­rită să încercați hrana exclusiv vegetală". Perioada postului vă oferă cea mai bună ocazie pentru o ase­menea experiență. Căci numeroase îmbunătățiri ale stării de sănătate se fac simțite deja după câteva săp­tămâni.

Alternative vegetale pentru prevenirea carențelor

Pentru a se feri de carențe, veganii trebuie să se preocupe de înlocuirea prin alternative vegetale a unor nutrienți prezenți mai ales în produsele de origine ani­mală. Vitamina B12 nu se găsește în cantitate su­ficientă în alimen­tele ve­getale, așadar tre­buie compensată prin su­pli­mente nu­tri­țio­nale, ali­mente îm­bo­gățite sau o pas­tă de dinți spe­cială, comer­cia­li­zată în ma­gazinele na­­turiste. Acizii grași Omega 3 sunt con­ținuți în nuci, se­mințe de in, în uleiul extras din aces­tea și în cel de rapiță. Necesarul de fier poate fi aco­pe­rit, de exemplu, cu fasole, năut, linte și se­mințe de dovleac sau cu suplimente. Ca sur­se de zinc, veganii pot folosi leguminoasele și cerea­lele integrale, dar le stau la dispoziție și suplimentele alimentare. Pentru asigurarea aportului de calciu, se recomandă legumele de culoare verde închis, nucile și semințele, precum și apele minerale.

Și bucătăria vegană încântă ochiul

E nevoie doar de creativitate pentru a înlocui pro­dusele animale. De fapt, nu renunți la ceva, ci des­coperi ingrediente noi, acesta este credo-ul bucătăriei vegane moderne. Ne vom convinge că, într-adevăr, nu avem nevoie de produse de origine animală pen­tru a mânca pe săturate și cu plăcere. Carnea e înlo­cuită de mâncăruri cu tofu, apetisant condi­men­tate. Mai puțin cunoscut decât tofu, tempeh se pre­pară din boabe întregi de soia, combinate cu diferite cereale (mei, grâu, orez), fermentate și presate într-un baton. Produsele de soia au puține calorii, însă oferă mult calciu, vitamină E, fier și proteine de calitate supe­rioară. Mâncărurile cu carne se pot imita și cu seitan, care se găsește și în magazinele româ­nești (o cocă din făină bogată în gluten, din care se îndepărtează amidonul, prin spălare sub un jet de apă). Cu aroma lor marină, algele reprezintă o bună alternativă vege­ta­lă la pește. Și, pe post de dulce, se pot folosi ca în­dulcitori mierea, siropul de arțar și siropul de sfeclă. Nici iubitorii de lapte n-au nimic de pierdut: laptele de soia, cel de migdale sau de cereale, își găsesc la fel de multe întrebuințări ca și laptele de vacă, iar lap­­tele de cocos conferă mâncărurilor o notă exotică. Crea­tivitatea bucătăriei vegane se ma­nifestă și atunci când e vorba de înlocuirea ouălor. O lingură de făină de soia, amestecată cu 1-2 linguri de apă, leagă o com­poziție ce urmează a fi coaptă sau fiartă, tot atât de bi­ne ca un ou. La dulciuri se folo­seș­te jumătate de ba­nană zdro­bită, iar în bur­ge­rii ve­­getali se pune pastă de tomate.