ASTENIA DE PRIMĂVARĂ

Dr. Cristina Aosan
"Leacul" de bază: Polenul crud

Frigul încă ne dă târcoale, dar semnele pri­mă­­verii au venit. Odată cu ele, a apărut as­te­nia. Spre revigorare, se recomandă un re­gim ali­mentar ușor, împrospătător, bogat în vitamine, en­zime; surse imediate - verdețurile primăvăratice sau suplimente potrivite. Unul care a devenit la înde­mână este polenul apicol crud.
Tocmai am intrat în postul Învierii, cu o înte­me­iată așezare în această perioadă. Polenul, sub ra­port legal, este produs animalier, albina fiind înca­drată în legislația veterinară. Stiințific vorbind, e un produs vegetal, căci albina intervine minimal asupra sa, doar la recoltarea de pe flori. Părinții duhovnicești orto­docși consideră polenul apicol un produs vegetal ce poate fi administrat în post.
Pe de altă parte, se apropie sezonul alergiilor la polenuri. Aceste alergii sunt provocate de polenurile purtate de vânt, numite și anemofile. Ele sunt diferite de polenurile recoltate de al­bi­ne, numite și entomofile. Im­por­tant e că albinele recol­tează doar polenuri ce nu sunt purtate de vânt. Între cele două tipuri de polen nu există încru­cișări la nivel de alergii. Ca urmare, cei cu alergii de primăvară sau vară la polenurile purtate de vânt pot lua po­len apicol fără probleme. Mai mult, polenul apicol ajută la liniștirea reac­țiilor alergice față de polenurile ane­mo­file. Ne referim la pole­nul apicol crud, căci cel uscat nu are același efect.
Observăm cu bucurie, de o vreme, că tot mai mulți oameni caută infor­ma­ții despre folosirea polenului api­­col, un semn bun pentru vigoarea sănătății în ge­neral.

Câteva repere pentru compoziție și proprietăți

Polenul crud, spre deosebire de cel uscat, păs­trea­ză bine valențele vitaminelor, enzimelor, coenzi­melor și, mai ales, proprietățile probiotice și pre­biotice.
Polenul este un bun revigorant și reconstructor pentru sânge, fluidul vieții, un trofic general pentru organism și în particular pentru ficat, inimă, mușchi. Conține precursori de neurotransmițători, cu efecte antidepresive și normalizatoare pentru funcțiile creie­rului; e recomandat în toate problemele neuro­logice. Acțiu­nea sa trofică generală, "hrănitoare", este obser­va­tă de uti­lizatori într-un timp scurt, de numai câteva zile de la începerea administrării, și este cu atât mai ra­pidă și mai evidentă, cu cât persoana în cauză e mai slăbită.
De remarcat că polenul românesc este în cea mai mare parte poliflor, motiv pentru care e mult apreciat pe piața externă, datorită varietății compoziționale și aromatice. În alte țări (ex. Portugalia, Spania), po­le­nul apicol provine, în majoritate, de la 1-2 specii florale, fiind mai modest nutrițional. Polenul poliflor este mai adaptat necesităților alimentare umane. Ceea ce pentru alții e raritate, la noi e uzual, mai ușor de pro­curat, deci și la un preț mai accesibil decât pole­nu­rile mo­noflore.

Cum se administrează

Cel mai bun moment pen­tru administrarea pole­nu­lui crud este dimineața. Când situația o impune, poa­te fi administrat și la prânz. Fiind un aliment cu efect tonic, nu este recoman­dabil seara, căci poate întârzia sau superficializa som­nul.
Pentru cei care utilizează prima dată polen, este indi­cat să înceapă cu 1-2 lin­­gurițe (ne referim la lin­gu­rița de ceai) cu vârf, adică 5-10 grame. Se pune în sus­pensie (la di­zolvat, cum se mai spune). Soluția pen­tru sus­pensie poate fi apă cu zeamă de lămâie, sucuri fresh de fruc­te, borș, iaurt, sana, kefir. Polenul cu sucuri de fructe poate fi dulce-acrișor, iar în "solu­țiile" lac­tate este mai degrabă dulce-dulceag. Lichi­dul pentru suspen­sie se alege și se poate schimba după gust. Volumul minim necesar e de circa 50 de mililitri pen­tru 2 lin­gu­rițe de polen; la doze mai mari cantitatea de lichid crește pro­porțio­nal. Timpul minim de inter­ac­țiune a celor două e de 20-30 minute, până când ghe­motoacele de po­len se des­fac aproape total la o sim­plă agitare cu lin­gurița. Se poate lăsa în sus­pensie și pentru mai multe ore. Iar dacă nu puteți să vă luați doza pre­gătită, ea vă poate aștepta în frigider până mâi­ne. Lingu­ri­țele pot fi de lemn, plastic sau chiar și metal ino­xi­dabil, cu condiția să nu lăsați lin­gurița de me­­tal cu­fun­dată în mixtură. Avan­tajul sus­pen­siei, do­ve­dit și în laborator, și prin practică, e că prin­­cipiile active ale polenului trec din microgranule în soluție, așadar devin ușor și integral absor­babile.
Dacă sunteți la primele administrări de po­len, cel mai bine este să-l luați imediat după mi­cul dejun, până se obișnuiește stomacul cu el. Da­că v-ați obiș­nuit, după una-două săptămâni pu­teți începe să majo­rați dozele cu câte o lin­gu­riță pe săptămâ­nă. Cam la 5-6 lin­gurițe, încer­cați-l înain­te de micul dejun. Da­că sto­macul îl suportă bine, păs­trați acest mod de admi­nis­trare și majorați dozele în con­ti­nuare, pâ­nă spre 10 lingurițe pe zi. Dacă sun­teți în recupe­rare fi­zică ori a greutății, pe lângă polen, păstrați și mi­cul dejun integral. Dacă vreți să slă­biți, scădeți con­comitent ra­ția volu­mi­că și calo­rică a micului de­jun, pâ­nă la a-l înlocui cu pole­nul. Pen­tru un adult în plină acti­vitate fizică și/sau intelec­tua­lă, femeie sau băr­bat între 50-70 de kilograme, 10 lin­gurițe de polen crud reprezintă un mic dejun sufi­ci­ent. Dacă mai adăugați și 2-4 mililitri de lăp­tișor de matcă crud, aveți un mic dejun regal.
Dozele cele mai mici la care se poate constata un efect benefic într-un timp scurt sunt de 2-4 lingurițe cu vârf. Cele mai mari doze pe care le-am încercat în pro­prie experiență sunt de 20 de lingurițe pline, adică vreo 100 de grame pe zi. Generic, putem considera uti­lă pentru o persoană activă o doză de 5 grame de polen crud (o linguriță cu vârf) pentru fiecare 5-10 kilo­grame masă corporală. Nu sunt obligatorii pau­zele, dar pentru armonizare fizico-emoțională reco­mandăm 3-4 săptămâni cură și o săptămână pau­ză, sau 5 zile cură cu 2 zile pauză.
Sunt persoane cărora le place mult gustul polenu­lui crud, încât preferă să-l ia ca atare. Metoda e mai puțin eficientă decât dacă se dizolvă într-un lichid, dar se poate compensa parțial prin masticare îndelun­gată.

Posibile efecte neplăcute - cauze și rezolvarea lor

Dintre utilizatorii adulți, cam unul din 20 ne spun că polenul le provoacă senza­ții neobișnuite la sto­mac. Cam unul din 100 raportează chiar dureri. Aceasta, de re­gulă, dacă îl iau de la început pe sto­ma­­cul gol sau nedizolvat, mai ales dacă e polen us­cat și dacă au o sensibilitate gastrică ori au avut în trecut gas­trită sau ulcer. Faptul se datorează în prin­cipal conținutului ridicat proteic, care stimu­lează se­creția de suc gastric. De aceea începem ad­minis­tra­­rea după micul dejun. Numărul celor care re­cla­mă astfel de stări neplăcute crește din păcate la generația tânără, probabil din cauza ali­mentației tot mai dena­turate care irită stoma­cul. Foar­te co­ro­zive sunt bău­turile răcoritoare sinte­tice, care au ajuns să provoace gastrite și la vârste de 10-15 ani. Pentru co­rectare se trece la administra­rea po­le­nu­lui după masă. Dacă to­tuși senzațiile persis­tă, se face pauză în administrarea de polen și se ia un ma­cerat de Obligea­nă. Este un tra­tament bun și re­la­tiv rapid, după experi­en­ța noas­tră, pentru cal­marea sto­macului. Se prepară din o linguriță de pul­bere de plantă (rizom), la 250 de mili­litri de apă rece, lăsat la plămădit 8-10 ore, de sea­ra până dimineața, la tempe­ra­tura camerei, dar nu lân­gă o sursă de căldură. Dacă stă mai mult, riscați să fer­men­teze. Licoarea re­zultată după strecurare se bea în șase prize, câte una înainte și imediat după fiecare ma­să. După 2 săptă­mâni se poa­te reîncepe cura cu polen, câte 1-2 lin­gurițe/zi, după masă, cu creștere progre­sivă, cum am menționat deja. În paralel, se continuă ceaiul încă 2-4 săptămâni în cazurile obiș­nuite. Desi­gur, este necesară și o revi­zui­re a alimen­tației, pentru a evita reinstalarea aces­tor pro­bleme. Vă recomand "Ceaiul de obli­gea­nă" de la Larix, un bun producător. De menționat că extrac­tele sau capsulele cu pulbere nu au nici pe de­par­te un efect la fel de bun și de prompt asupra sto­macului.
La doze mai mari de polen, scaunul poate căpăta cu­­loarea polenului ingerat. Sau poate deveni mai moa­­le, uneori chiar diareic, mai ales după adminis­trare pe stomacul gol sau nedizolvat. De regulă, administrarea după masă rezolvă problema. Dacă persistă, se ia o pau­­ză în cura cu polen și se urmează un tratament cu ar­gilă, pentru a stopa diareea.
Două lingurițe de pulbere de argilă pe zi sunt sufi­ciente pentru un adult. Se lasă în apă de seara pentru administrarea de dimineață, și de dimineață pentru administrarea de seară. Se beau pe stomacul gol, atât apa cât și argila, în totalitate.
După ce tranzitul intestinal s-a normalizat, se reia polenul la un număr de lingurițe redus cu 30-50% față de volumul anterior, administrându-se la început după masă. Când corpul se obișnuiește cu el, se poate crește lent doza.

Cine poate lua polen

Polenul poate fi consumat, practic, de toată lu­mea: copii (inclusiv sugari și fetițe), femei, gravide, băieți, bărbați tineri sau vârstnici. Am observat că foarte bine reacționează copiii, inclusiv sugarii, mai ales pre­ma­turii, ori cei cu tare genetice sau deficite neuro­logice. Polenul crud NU conține hormoni.
La diabetici, indiferent de tip, am administrat doze mai mici de polen, întrucât conține și o cantitate de glu­cide. Am recomandat 3 până la 6 lingurițe cu vârf pe zi. Ritmul recomandat de administrare e cel cu 5 zile da, două zile pauză.
Cele mai neașteptate beneficii le-am întâlnit la pacienții cu epilepsie: sub un consum constant de po­len, crizele au dispărut, ori au scăzut frecvența și in­ten­sitatea lor. Efect similar constatat și în cazul con­sumului de produse cu apilarnil.
Deși polenul a fost foarte utilizat în sportul ro­mâ­nesc înainte de 1989 (pe atunci era disponibil doar uscat), azi nu avem solicitări, tocmai din partea spor­tivilor, care ar putea avea numeroase și, îndrăznesc să spun, nebănuite beneficii de pe urma consumului con­stant de polen, mai ales că îl avem pe cel crud, care e mai activ. Dar cine știe, poate în viitor, când energi­zan­tele și troficele sintetice își vor arăta pe deplin fața ascunsă, ni se vor alătura și ei, în atașamentul față de natură și de bogățiile dăruite de Bunul Dum­nezeu.

www.melidava.ro