EPUIZAREA, STRESUL și INSOMNIA - Sfaturi de prim ajutor

Rodica Demian
Primăvara pe negativ

1. EXTENUARE

Primăvara, echilibrul energetic este dereglat. Ne simțim obosiți, sleiți de puteri, amețiți, precum gâzele care se dezmorțesc la soare. Din fericire, ne stau la îndemână remedii casnice cu efect rapid. Cu cât le folosim mai repede, cu-atât mai iute ne vom pune pe picioare.

Banane și ulei de măsline
Decojiți o banană coaptă, galbenă, și zdrobiți miezul cu o furculiță, într-un bol sau într-o farfurie de supă. Turnați dea­supra o linguriță de ulei de măsline presat la rece și amestecați bine. Lă­sați apoi piureul să stea 30 de minute la temperatura camerei sau, în ano­timpul cald, chiar afară, la soare. Mân­cați pasta savurând-o încet.

Apă chioară cu lingurița
Oboseala e pusă pe fugă și printr-un procedeu incredibil de simplu: beți un pahar de apă rece cu înghițituri mici sau, și mai bine, cu lingurița.

Rețetă Ayurvedică
Puneți pe foc un sfert de litru de apă, turnați-o într-un pahar și beți-o cât puteți de fierbinte, cu în­ghițituri foarte mici.

Varză murată crudă
Pentru că în cazul epuizării, organismul duce lipsă, în mod frecvent, de vitamina B12 (vita­mi­na energiei), apelați la un pro­dus natural cu un conținut ridicat de B12: varza murată crudă. Luați în gură o lingură cu vârf de varză acră și mestecați-o bine.

7 plus 7 plus 7
Când vă simțiți fără vlagă, mâncați, din timp în timp, 7 migdale, 7 curmale și 7 stafide. Și ciocolata amăruie, cu cel mai ridicat conținut de cacao, vă poate ajuta la combaterea oboselii care se instalează brusc.

Miere de flori de câmp
Lăsați, pur și simplu, să se to­pească încet, în gură, o linguriță de miere polifloră. Hormonii vege­tali, vitaminele din grupa B și mag­neziul pe care le conține îi ajută pe cei slă­biți să se repună repede pe picioare.

Fulgi de ovăz
Ovăzul este un bun energizant. Înmuiați, seara, 3 linguri de fulgi de ovăz în 5 linguri de apă. Lăsați-i să se "umfle" peste noapte și mâncați-i a doua zi, dimi­neața, cu iaurt și miere. Sunt super-energizanți. Pentru refacerea rapidă a puterilor, se recomandă, cu căldură, și supa de fulgi de ovăz.

Start bun dimineața
Amestecați 2 lingurițe de nucă rasă cu 2 lingurițe de miere și cu o linguriță de iaurt degresat. Sunt să­țioase și vă dau energie pentru întreaga zi.
(Atenție: aceste rețete nu le sunt recomandate diabeticilor.)

2. STRES

De câte ori n-ați auzit de la colegi, prieteni, cu­noscuți sau rude apropiate îndemnul "Evită stresul"? Este, cu siguranță, cel mai stupid sfat pe care-l poate da cineva. Trăim vremuri agitate, haotice, în care fiecare dintre noi este afectat de stres, de care nu putem scăpa și pe care nu-l putem evita. Nimeni n-o poate face, indiferent de vârstă sau de stilul de viață. Dacă vrem, totuși, să nu ne îmbolnăvim, singura posi­bilitate este să ne întărim organismul împotriva rele­lor pe care le aduce după sine stresul, adică să devenim rezistenți la el. Și acest lucru este mai ușor decât ne închipuim, cu condiția să cu­noaștem câteva mecanisme importante ale propriului organism.

Măsură anti-stres nr. 1
În perioadele agitate, aprovizionați-vă, de 2 ori pe zi, cu vitamina C. Este important să o faceți de două ori pe zi, pentru că vita­mina C este descompusă foarte repede. Mâncați, de pildă, câte 2 portocale, 4 manda­rine, 2 kiwi sau 1 ardei gras pe zi. Cei ce suferă de stres și au ne­cazuri consumă în această perioadă o cantitate mare de vitamina C, care trebuie recuperată rapid. Altminteri, mecanismul de apărare al organismului nu poate face față virusurilor gripale care ne atacă.

Măsură anti-stres nr. 2
Beți 1-2 pahare de apă. În stare de stres, se pierde o can­titate mare de apă, prin trans­pirație și urină. Urmarea: sân­gele se îngroașă, curge mai lent prin vene și nu trans­portă sufi­cient oxigen și sub­stanțe nu­tritive spre creier. De aceea, în situații de stres, se întâmplă frecvent să nu gândim clar. Apa aju­tă la fluidizarea sângelui și la aprovizionarea creie­rului cu o cantitate suficientă de substanțe vitale. Iar noi de­venim rezistenți la stres și reușim să facem față celor mai dificile situații.

Măsură anti-stres nr. 3
Lăsați să curgă apă caldă peste pulsul ambelor mâini 2-3 minute, după care relaxați-vă, ridicați ca­pul și inspirați și expirați profund. Veți vedea că aplicând aceste 3 măsuri o să răzbiți mai ușor și mai relaxat în orice situație de stres.

3. INSOMNIA

Vi s-a întâmplat, cu siguranță, și dvs. să veniți acasă după o zi solicitantă, plină de încordare și stres, să mâncați ceva și să vă prăbușiți, morți de oboseală, în pat. Dar somnul odihnitor, pe care îl așteptați cu atâta nerăbdare, se lasă așteptat. Vă răsuciți de pe-o parte pe alta, gândurile vă cotropesc, iar pe parcursul nopții nu vă bucurați de regenerarea atât de impor­tantă pentru sănătate. Urmarea: a doua zi vă simțiți obosiți, fără vlagă. Pentru această situație ar fi bine să urmați un "program" special, cu un efect pozitiv aproa­pe sigur:

Aerisiți bine dormitorul
Aveți grijă ca încăperea să aibă suficientă umi­ditate, adică circa 50%. Camera n-ar trebui să fie prea încălzită, temperatura urmând să oscileze între 18-20 de grade Celsius.

Presopunctură
În medicina tradițională chineză există un punct de masaj și de presopunctură numit "Insomnie". Acesta se află exact la mijlocul ambelor călcâie, cam la 1 cm distanță de marginea posterioară a acestora. Dacă vi se întâmplă să nu puteți adormi, așezați-vă în pat și masați cu degetele mâinii drepte mai întâi călcâiul stâng și apoi pe cel drept. Apă­sarea trebuie să fie ușoară, iar masajul se execută cu miș­cări circulare, dinspre interior spre exterior. În continuare, masați - suplimentar - și mijlocul tălpilor.

Baie fierbinte
În locul masajului, puteți face - din când în când - o baie fierbinte la picioare. Tes­tele efectuate la Universitatea din Basel au arătat că per­soanele care au picioarele cal­de adorm după doar 10 mi­nute, iar cu picioarele reci, abia după o jumătate de oră.

Rețetă cu bere neagră
Puteți încerca următoarea rețetă naturală: ames­tecați 50 g de conuri de hamei, 80 g de coada-racului și 40 g de frunze de răchită albă și fierbeți 3 linguri de amestec cu 1/2 l de bere neagră (doar câteva clocote). Lăsați "ceaiul" să se odihnească 15 minute și beți-l cu o jumătate de oră înainte de culcare.

Ceai din ace de brad
Luați un pumn de ace de brad, spălați-le foarte bine și zdrobiți-le cu sucitorul pe planșeta de bucătărie. Opăriți o linguriță cu vârf de ace, cu o ceașcă de apă clocotită. Lăsați să se infuzeze 1-2 mi­nute și strecurați. Ceaiul se bea călduț, cu 30 de minute înainte de culcare, îndulcit cu puțină miere.

Cină ușoară
Străduiți-vă să nu mâncați prea "greu" la cină, pentru că mâncarea grasă poate duce la dereglări de somn (adormiți greu, aveți un somn întrerupt). Și nu consumați alcool în exces. Veți dor­mi agitat, iar cea mai importantă fa­ză a somnului - REM - va fi afec­tată.

Mișcare
Faceți o plim­ba­re seara. Mer­gând puțin pe jos, vă pu­teți deconecta și puteți scăpa de stresul de peste zi.