Se poate salva o relație?

Redactia
Psihologie practică

Să menții o relație armonioasă cu cel de lângă tine pare din ce în ce mai greu în ziua de azi. Lipsurile de toate felurile, nesiguranța zilei de mâine, ofertele sexuale în extindere pe internet și te­levizor, oboseala cronică, lipsa comunicării și emoției afective, se reflectă direct în relația cu cel lângă care trăim. Suntem mai iras­cibili, mai egoiști, mai neatenți, și uităm că micile detalii de zi cu zi, adesea nebăgate în seamă, încet-încet, destramă o relație. Psihologii vă oferă câteva idei despre ce să faceți și ce să nu faceți într-o relație de cuplu, pen­tru ca aceasta să fie durabilă.

Puneți-vă în locul celuilalt

Când unul din membrii cu­plu­lui se plânge că, în multe privințe, lu­cru­rile nu mai funcționează ca îna­inte, nu vă grăbiți să ripostați ri­dicând sprânceana și tonul. Îna­inte să vă transformați cu­vintele în pie­tre, respirați profund, lăsați să treacă o vreme, apoi invitați-vă par­tenerul la "masa verde". Cu calm și răb­dare, rugați-l să-și reca­pitu­leze nemul­țu­mirile cât mai pre­­cis. Ascultați-l cu atenție, fără a riposta, și încercați să vă ima­gi­nați cu ce se confruntă și ce simte. Se pot pune și întrebări care să du­că discuția spre esență, pe te­renul stabil al argumentării, din­colo de zona sentimentală care plutește în ceață. "Indiferent dacă suntem sau nu de acord cu cineva, dacă do­ve­dim că ne interesează nemul­țu­mi­rea lui, vom crea o legătură mai pu­ternică. De cele mai multe ori, atunci când sunt înțeleși, oamenii sunt dispuși să investească mai mult efort într-o relație", spun psi­ho­logii. Iar dacă totuși trebuie să le spuneți ce­va care poate fi agre­siv sau dureros pentru ei, uti­li­zați cât mai mult tact. Nu țipați, vorbiți calm, încercați să le susțineți privi­rea.

Cereți ajutor

Mulți oameni ezită să ceară aju­torul sau sprijinul celorlalți, cel mai adesea din neplăcerea de a afla și alții că "povestea nu mer­ge", ori pentru a nu le fi po­vară, a nu-i plic­tisi sau enerva. "Cu toate aces­tea, a te întâlni, a vorbi la telefon, prin mesaje sau e-mail, cu prietenii sau membrii familiei, despre pro­blemele pe care le ai într-o relație, poate fi sal­va­tor, o gură de oxigen", spun psihologii. Dacă vă decideți, nu faceți gestul acesta în nume propriu. Explicați-i și partenerului de viață că vă doriți ca prietenii și familia să vă asculte și să vă sprijine, deși nu vă așteptați să vă rezolve pro­ble­mele. Vede­rea obiectivă pe care o au asupra cuplului dvs. vă poate fi, totuși, de ajutor. În plus, mărturisirile sufle­tești ușurează.

Comunicați cu cel de alături

Unii oameni interacționează cu cel de alături doar ca să se plângă sau să obțină ceva. Atunci când se bazează pe aceste contacte negative, relația înce­pe să se erodeze. Nu exagerați în a vă jelui de boa­lă, de lipsuri, de oboseală etc. Negativismul e coro­ziv. Alegeți comunicarea pozitivă. Ea nu înseamnă cine știe ce gesturi mărețe. În cazul în care ați aflat în­tâm­plări noi și interesante, împărtășiți-le cu parte­nerul. Tot pozitive sunt și aprecierile față de un suc­ces pe care l-a repurtat și, în general, declarațiile deschise de atașament față de el, chiar dacă par banale. ("Ce bine ne simțim amândoi!". "Nu mai am nevoie de nimeni", "Când ești lângă mine, nu-mi mai lipsește nimic" etc.) Răsuflate în aparență, asi­gu­ră­rile sentimentale creează senzația "cuibului", a uni­cității cuplului. Uneori, suntem mai buni și mai ama­­bili cu străinii decât suntem cu propriii noștri par­­te­neri. Multe cupluri nu își spun "bună dimineața", "noapte bună" sau "mul­țumesc". Poate părea ciudat, dar aceste lucruri mici înseamnă mult, în starea generală de sănătate a unei relații.

Evitați comunicarea superficială

Partenerii unui cuplu pot fi atât de prinși de problemele de zi cu zi sau atât de suficienți sieși, încât să comunice cu superficialitate. "Nimic nu poate supăra mai mult pe cineva decât să fie nevoit să repete aceeași frază, pentru că soțul/soția era cu gândul în altă parte, dezinteresată de ce urma să afle. Partenerul tre­buie să se simtă auzit și înțeles. A-l înțelege pe celălalt înseamnă a-l asculta cu atenție și interes real. Să fii prezent când cineva ți se adre­sează. Să te întrerupi din ceea ce faci, acor­dându-i prioritate. Comu­nicarea este liantul care păstrează vie o relație", spun psihologii. Când co­mu­nicarea dispare, partenerii se distanțează.

Abandonați obișnuințele iritante

Dacă lăsați ceașca de cafea mur­dară în dormitor, ciorapii folosiți aruncați pe covor sau tubul de pastă de dinți cu capacul alături - ei bine, repetarea acestor obiceiuri poate otrăvi și cele mai frumoase sen­ti­mente. Stu­diile au arătat că lucrurile aparent banale ("fleacuri"), de la lăsatul vaselor murdare în chiuvetă și până la a vorbi la telefon când partenerul ți se adresează, pot lua dimensiuni catastrofice și pot ruina o relație. Un gest repetat, în ciuda ne­plă­cerii pe care-l produce, do­ve­dește brutalitate și indiferență față de cel lângă care trăiești. O bucurie prostească de-a dovedi că "cel mai tare din parcare" ești tu.

Nu bârfiți

"Bârfa va afecta întotdeauna orice tip de rela­ție, de la o relație de cuplu sau de prietenie și până la una de afaceri", spun psihologii. Ni­mănui nu îi place să fie vorbit pe la spate, obiect al persiflării și al derâderii. Nu participați la bârfă. Dacă vă provoacă cineva, spuneți simplu: "Subiec­tul nu mă intere­sea­ză" și schimbați vorba.

Nu vă răstiți, nu țipați

Să țipați pentru a vă impune punctul de vedere și a vă face auzit e un mod sigur de a face ca o relație să moară. "Astfel se reduc intimi­tatea și le­gă­tura între două persoa­ne. Țipatul activează instinctul de luptă, de apărare, care se află în stare latentă în noi. El schimbă felul în care creierul procesează informațiile. Creierul este concentrat pe strigăt - nu pe conținut -, și pe apărare", spun psi­hologii. Dacă țipați unul la altul, ar putea fi un semn că v-ați pierdut controlul emo­țional și lucru­rile intră într-o zonă de confuzie ab­solută. "Țipatul nu este comunicare. Ceea ce se în­tâmplă în mintea și sufletul dvs. - sunteți trist, furios, speriat, copleșit - este doar responsabilitatea dvs., nu a soțului, copilului, părintelui", spun specialiștii.

Fiți de încredere

Dacă întârziați mereu sau nu vă țineți de ceea ce ați promis, aceasta poate arăta partenerului că nu vă pasă de sentimentele și așteptările lui. Nu vă mirați, deci, că în cele din urmă, partenerul se îndepărtează. Dacă aveți de gând să întârziați, sunați-l și anunțați. La fel, dacă nu sunteți în stare să țineți o promi­siune, explicați motivul.

DINA BRAN