Cum își întrețin obrazul rusoaicele

Elena Josan
Produsul de bază al postului - cartoful - este un prieten fidel al doamnelor dichisite din Moscova.

Bo­gat în microelemente, vitamina C și amidon, el oferă posibilitatea de a înti­neri pielea cu cheltuieli minime și cu rezultate maxime. Vă propun, în con­tinuare, câteva rețete practicate de ac­trițele din Rusia anilor '50, care s-au bucurat de mare succes.

Mască pentru ten luminos

Un cartof fiert în coajă se curăță și se pisează bine. O lingură de piure se amestecă cu o lingură de brânză de vaci sau lapte prins, câte o linguriță de ulei de masline sau de migdale și gli­cerină farmaceutică. Dacă masca este prea subțire, se adaugă puțin amidon, făină de orez sau de ovăz. Amestecul se încălzește pe baie de aburi sau pe calorifer și se întinde pe pielea ușor umezită de pe față, gât și decolteu. După 15-20 de minute masca se spală cu apă caldă, urmată de apă rece. Pro­cedura se face o dată la 3-4 zile, timp de 4-6 săptămâni.

Mască antirid

Se amestecă câte o lingură de piure din cartofi cu o lingură de piure de fasole și o lingură de lapte cald. Masca fierbinte se întinde pe fa­ță, se acoperă cu un pro­sop și se lasă 15-20 de minute. Dacă pielea este uscată, masca se spală cu un șervețel de in înmuiat în lapte încălzit la 45 de grade, iar de pe pielea gra­să, se înlătură cu apă fiar­tă și răcită. Fața se unge cu o cremă hi­dratantă. Pielea devine fină, netedă, dispar sau se previn ridurile mici.

Mască pentru pielea îmbătrânită a feței și a mâinilor

* Se pisează 3 cartofi fierți, se ames­tecă cu 3 linguri suc de manda­rine proaspăt stors, un gălbenuș de ou crud și o lingură de lapte. Masca se întinde pe față și pe mâini, se acoperă cu o folie alimentară (pentru palme se pot folosi mănuși de cauciuc) și se lasă timp de 15-20 minute. Masca se spală apoi cu un ceai cald, preparat din can­tități egale de mentă și flori de tei.
* În loc de cartofi se poate folosi amidon. Se dă pe răzătoare o feliuță de pepene galben, se adaugă suc dintr-o mandarină mică, amidon de cartofi, astfel ca masca să fie mai groasă decât smântâna. Se unge pielea mâinilor, se lasă 15 minute și se spală cu apă fier­binte.

Riduri timpurii pe gât

* Se amestecă repede, ca să nu se răcească, 2 linguri de piure de cartofi și o linguriță de miere încălzită. Pasta se întinde pe un prosopel de bumbac, se înfășoară gâtul și se leagă cu un fu­lar de lână. Compresa se ține 30-40 de minute, apoi se spală cu apă la tempe­ratura camerei. Procedeul se repetă de 2-3 ori pe săptămână.
* O altă mască se prepară dintr-un cartof mare, crud, ras pe răzătoarea cu orificii mici, amestecat cu can­tități egale de făină de ovăz sau de secară și lap­te. Se leagă gâtul ca în rețeta prece­dentă, se acoperă cu hârtie pentru com­prese și cu un fular deasupra.
* Ochii umflați, cu pungi. Dacă trebuie să rezolvați problema rapid, se fierbe un cartof, se taie pe lung, se ră­cește puțin și se aplică pe ochi. Pro­ce­dura durează 30 de minute. Apoi zona dimprejurul ochilor se freacă cu un cubuleț de gheață din apă minerală, ceai de mușețel sau flori de tei.