DNA, DIICOT, SRI: România pe mâna profesioniștilor!

Ciprian Rus
Direcția Națională Antico­rup­ție (DNA) și Direcția de Investigare a Infrac­țiu­nilor de Criminalitate Organizată și Te­ro­rism (DIICOT)

După laudele tot mai apăsate venite dinspre Bruxelles pentru Direcția Națională Antico­rup­ție (DNA) și Direcția de Investigare a Infrac­țiu­nilor de Criminalitate Organizată și Te­ro­rism (DIICOT) și după valul de con­dam­nări curajoase din ultima vreme, ca­re au vizat personaje-cheie ale scenei publice din România (fostul premier Adri­an Năs­tase, celebrul lot din Dosarul Trans­fe­­rurilor, iar acum fostul ministru Co­druț Șereș, care tocmai a primit, săp­tă­mâna aceasta, o condamnare la 4 ani de închisoare, ce urmează a fi atacată cu re­curs, n.r.), recentul bilanț al Servi­ciu­lui Român de Informații (SRI) a adus în prim-plan încă una dintre orga­nizațiile care tac și fac, și cărora le da­torăm bru­ma de echilibru instituțional într-o țară pe care, de câțiva ani încoace, poli­ti­cie­nii încearcă parcă dinadins să o dea cu totul peste cap. Formal, dar mai ales in­for­mal, cancelariile occidentale au con­firmat că de fiecare dată când a apărut în ultimele luni o criză institu­țio­nală în România, de fiecare dată când noii li­deri de la București și-au tratat "în stil Antena 3" partenerii de dialog din Uni­u­nea Europeană - Washington-ul, Pari­sul și Berlinul au găsit la DNA, la DIICOT și la SRI oameni responsabili, pe care s-au putut bizui că vor putea face față derapajelor politicianiste de tot felul.
"Avem exemple demne de tot res­pectul - SRI, DNA, DIICOT. De ce func­ționează bine? Pentru că nu a mai ve­nit nimeni să spună că în județul Bo­toșani avem un ofițer extraordinar, hai să-l punem șef. Asta nu a mai mers, iar instituția, nemaifiind afectată de politic, funcționează excelent", a remarcat pre­ședintele Băsescu, ca unul care, de-a lungul carierei, a renunțat el însuși prea ușor la adevărații profesioniști depo­li­tizați în detrimentul unor "yesmeni" cu carnet de partid.
Sunt pline companiile de stat și agen­țiile guvernamentale de politruci că­țărați pe scaune comode și pe salarii babane. Guvernanții au ajuns să-și nu­mească apropiații ca experți până și la Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), ministerele col­căie de nechemați, miniștrii sunt schim­bați cu nonșalanță, de la Sănătate la Finanțe, ajung la Transporturi oameni a căror singură competență cu domeniul sunt excursiile cu charterul, în destinații exotice, și ne mirăm apoi că se întâmplă nenorociri precum accidentul aviatic din Munții Apuseni. Nu zice nimeni că, automat, o anumită apartenență politică te descalifică profesional. Șeful SRI, George Maior, fost PSD-ist, e doar un exemplu în acest sens. Însă atâta vreme cât, în pur stil dâmbovițean, politizarea e dublată de cumetrie și de obediența oarbă față de interesele șefului de partid - și sunt atâtea cazuri la cel mai înalt nivel în România! -, cazuri precum cele ale DNA, DIICOT sau SRI vor continua să rămână, din păcate, excepții de la regulă.