Violetele Buneivestiri

Parasca Fat
În anul acela fusese o iarnă lungă și grea: începuse prin octombrie și a ținut tot așa până spre jumătatea lui martie, încât ne săturasem de ea, ca de pere pădu­rețe.


Și Tatăl Nostru din ceruri știa că-i trecuse vre­mea demult, așa că se îndură, din­tr-o dată, s-o trimită pe Sfânta Primăvară, cu poala plină de flori. Și Ea, grăbită, pe aripi ușoare de vânt, se apucă să colinde munții, câmpiile, dealu­rile, grădinile și să presare cu hărnicie minuni mici, suave, în zeci de culori. Până în ziua de azi cred c-o făcea noaptea, pentru că în fiecare dimi­neață însorită apărea o altă cerguță, de o altă cu­loare. Mai întâi au fost gingașii ghiocei albi, apoi lușcuțele cu poale galbene și verzi; după ele, îm­bă­tă­toarele mări de brândușe mov, în care se des­fă­tau mii de albine zumzăitoare; prin iarbă, la tot pasul, se ițeau bănuțeii tiviți cu roz, primulele găl­bui și, ca din senin, apăruseră preluci de viorele (mniriuțe), albastre ca cerul cel mai înalt al verii, pe care cu numai o zi în urmă nu le-ai fi putut bănui sub nici o formă. Îmi era cât se poate de clar că treaba aceasta se săvârșea într-o mare taină, în vreme ce oamenii dormeau duși.
În doar câteva zile, fața pământului se pre­schim­­base într-un tărâm vrăjit, plin de bucurie și de viață, așa încât Bunavestire, scăldată într-un soa­re vesel, făcu să se reverse către biserică puhoi de lume. Ur­cam și eu - pentru că se urcă și se tot urcă pe ulița bisericii noastre -, cu sufletul ușor, dar, vai, cu mâinile goale, fără nici o floare pentru icoana Maicii Sfinte. Uitasem. Pur și simplu uita­sem și-mi părea nespus de rău. La marginea dru­mului, am zărit însă o mulțime de violete, de un albastru-indigo, din acelea de gră­dină, frumos mirositoare, și aplecându-mă repede, am cules trei firicele plăpânde și două frunze rotunde, verzi, care să le încadreze. Acuma era în ordine, îmi mai veni sufletul la loc.
Cam pe la jumătatea aleii din cimitir, în drep­tul unui stejar secular, mă învălui, deodată, un mi­ros puternic de violete. Nu putea fi de la cele trei firicele din mâna mea. Cobora în valuri, dinspre ușa deschisă a bisericii, dar odată ajunsă înăuntru, parfumul acela pieri. Depunând minusculul bu­che­țel pe icoana Prea­curatei, am ieșit, ca de obi­cei, să ascult slujba afară, lângă zidul din partea de nord. De acolo pot vedea, din când în când, căsuța de veci a părinților mei și văd cum ard lumânările pe care le pun de fiecare dată. Și ard întotdeauna foarte frumos. Mare vânt trebuie să bată, ca să le stingă. Se spune că dacă au lumânări aprinse, apoi și sufletele morților participă la Sfânta Liturghie, ori tata, neprețuitul de el, a cân­tat în strana bisericii din Desești timp de patruzeci și patru de ani și se cade să fie, în continuare, prezent.
La întoarcere, am adunat un buchet de violete. Acasă, punându-le în apă fir cu fir și numărân­du-le, am constatat că erau treizeci și trei, anii la care Mântuitorul a fost răstignit. Și asta m-a bul­ver­sat! Abia-mi venea să cred că mie, neputin­cioa­sa, mi s-a întâmplat una ca asta: adică, pentru infima-mi stră­danie de a merge la biserică, cu câ­te­va flori, primeam acum, prin buchețelul de vio­lete, un semn de mulțu­mire de la chiar Fe­cioara Maria și Domnul nostru Iisus Hristos.