Un englez, pe Dâmbovița: PETER GABRIEL

Dana Ene
- Pe 8 mai a.c., la Romexpo, în Capitală, îl puteți asculta live pe Peter Gabriel - o adevărată legendă muzicală a anilor '70 - '80 -

Britanicul acum în vârstă de 64 de ani are o carieră impresionantă. Numele lui a fost înscris deja în Muzeul muzicii rock, alături de cel al trupei Genesis. Deținător a 6 premii Grammy, 3 Brit Awards, 13 trofee MTV Video Music, a nume­roase discuri de platină și de aur, Peter Gabriel este incontestabil unul dintre cei mai influenți artiști din industria muzicală internațională.
Concertul lui de la București face parte din turneul "Back to Front", ce marchează 25 de ani de la apariția celui mai cunoscut album solo al artistului, "So" (1986). Chiar dacă a renunțat la costumațiile extrava­gan­te care l-au făcut celebru în tinerețe și, cu toate că în ultimii 20 ani a scos numai patru albume, Peter nu și-a dezamăgit fanii. Din 2012, de când a început tur­neul, a susținut nu mai puțin de 36 de concerte în America și Europa, reușind să um­ple stadioane întregi. În acest turneu este însoțit de muzicienii alături de care a înregistrat, în 1986, albumul "So", dar și de fiica lui, Melanie (38 ani), care este și ea vocalistă. Cei doi cântă alături din 2002.

Genesis

Peter Brian Gabriel s-a născut pe 13 februarie 1950, în satul Chobham din sudul Angliei. Provine din pătura de mijloc. Talentul și înclina­țiile muzicale le-a moștenit de la mama lui, care l-a și învățat să cânte la clarinet și la pian. Tatăl a fost inginer și a decedat în 2012, la vârsta de100 de ani! "Cred că părinții sunt pragul dintre noi și eternitate. Atunci când ei mor, ești obligat să privești abisul", spunea el într-un interviu, imediat după moartea tatălui său.
În liceu, i-a întâlnit pe Tony Banks, Anthony Phillips, Mike Rutherford și Chris Stewart, alături de care avea să înființeze trupa Genesis în 1967. "Am vă­zut că mulți muzicieni din Anglia își ascund origi­nile, mai ales atunci când se trag din clasa de mijloc. E mai spectaculos să spui că te tragi dintr-o familie foarte săracă sau că provii dintr-o familie nobiliară și te-ai apucat brusc de muzică. Niciodată nu am ascuns de unde venim. Genesis a luat naștere într-un liceu public, cu internat - Charterhouse, care avea doar o sală în care pu­teai să asculți muzică dată tare. Uneori, seara, reușeam să fugim și să mergem la câte un concert. Așa i-am văzut pe John Mayall, Hendrix și Otis Redding", povestește Peter.
Cei cinci adolescenți nu au devenit peste noapte vedete. Primul lor album, "From Genesis to Reve­la­tion" (1969), nu s-a bucurat de mare succes. Dar o idee mai bizară a lui Peter Ga­briel, pe atunci solistul tru­pei, avea să atragă curând atenția asupra lor. "Primii trei ani au fost cei mai grei. Eram mai mult compozitori decât cântăreți. Eu, unul, cân­tam prost la flaut, la oboi și mai prost, și mă bă­gam și la tobe, unde cân­tam cel mai prost, dar eram plin de entuziasm. A fost greu să găsim un echilibru. Când l-am găsit, în sfârșit, și muzica noastră începuse să sune bine, am observat că în timpul concertelor, când ceilalți băieți din tru­pă își acordau chitarele, mulți din spectatori plecau de la mese, se duceau la bar, și atunci mi-a venit ideea să fac ceva ca să-i țin pe scaun. Și am înce­put să mă costumez și să țin spectatorii de vorbă, să le spun poan­te și po­ves­tioare. Am în­ceput să-mi pun aripi de liliac și, de la show la show, am încercat costu­me din ce în ce mai scandaloase, până ce am ajuns să mă îmbrac în rochia soției mele de atunci...", își amintea artistul într-un interviu acordat revistei britanice "Uncut". Odată cu succesul au început să apară și disensiunile. Colegii de trupă ai lui Peter au considerat că ținutele lui nonconformiste și "vor­băria" din pauze atrag mult prea multă atenție asu­pra lui, în detrimentul lor.
După lansarea albumului "The Lamb Lies Down on Broadway" (1974), Peter Ga­briel se desprinde de Genesis. "Nu mai suportam să am viața plani­ficată pe luni sau chiar ani de zile în avans. Soția mea avusese o sarcină dificilă, iar doctorii îi dă­deau primei mele fete, Anna, șanse minime de su­praviețuire. Tot timpul cât am înregistrat «The Lamb Lies Down», am făcut naveta între Wales, unde aveam studioul, și Paddington, unde erau soția și fiica mea. Nu există nimic mai important în viață decât familia, dar colegii mei de trupă nu mi-au acordat sprijinul de care aveam nevoie și nu erau dispuși să mă aștepte", povestea el în același interviu. În 1975 părăsește Genesis, fără a se certa însă cu foștii lui colegi.

Peter Gabriel și atât

La doi ani după ce a părăsit trupa, Peter Gabriel se reinventează. Renunță la ținutele extravagante și își lansează propriul album, inti­tulat "Peter Gabriel". Și pen­tru următoarele trei albume va folosi același titlu, singura deosebire fiind imaginea de pe copertă. Producătorii și fanii le-au numerotat de la I la IV. Deși sunt bine primite, niciunul nu reușește să urce prea mult în topuri. Artistul începe să fie fascinat de mu­zica lumii și introduce ritmuri și sunete exotice în melodiile lui.
În 1986, lansează albumul cu numărul cinci, și-l intitu­lează "So". Acesta ajunge pe locul 1 în topuri și depășește în popularitate "Invisible Touch", lansat în același an de fosta lui trupă, Genesis.
Videoclipul melodiei "Sledgehammer", de pe acest album, a câștigat nu mai puțin de 9 MTV Video Music Awards. Cu toate acestea, nu este melodia favorită a artis­tului. "«Passion», melodia compusă pentru coloana so­noră a filmului «Ultima ispită a lui Iisus» (1989), în regia lui Scorsese, este, cred eu, cea mai bună melodie a mea."
Dar succesul proaspăt căpătat avea să-i fie umbrit de divorțul de prima lui soție, Jill Moore. Cei doi au împreună două fete: Anna-Marie (născută în 1974) și Melanie Gabriel (născută în 1976). Peter a fost extrem de afectat de divorțul din 1978, și abia în 1996 lansează un nou album, "Us". Albumele lui devin tot mai rare, ultimul dintre ele, "New Blood" (2011) fiind, de fapt, o colecție de melodii reorchestrate.
Pentru că s-a implicat activ în numeroase cauze umanitare, în 2006 a fost răsplătit cu premiul "Man of Peace" (Om al păcii).
După o scurtă relație cu Rosanna Arquette, Peter Gabriel și-a găsit, în sfârșit, fericirea alături de Meabh Flynn (inginer de sunet, 42 de ani). Cei doi s-au căsătorit în 2002, la un an după nașterea primului lor fiu, Isaac Ralph. Mezinul familiei Gabriel se numește Luc și s-a născut în 2008. În 2012, artistul britanic a devenit și bunic, din partea Melaniei. "Fiul meu mai mic nu înțelege cum pot să fiu și tată, și bunic, în ace­lași timp. Dar așa se întâmplă când faci copii mai târziu", le povestea el ziariștilor.
(Bilete la concertul din București mai găsiți la prețul de 495 lei, pe myticket.ro.)