"Ce mirare că sunt!"

Bogdan Lupescu
Cum vă întâlniți cu primăvara?

Ca un om care a stat multă vreme bolnav... Ză­vo­rât îndelung, în penumbrele unei case... Se în­tâmplă așa, deodată: într-o bună zi, te ridici din fotoliu și te îndrepți spre fereastră. Fără să mai stai pe gânduri. Și rămâi acolo uimit, în picioare, în plină lumină, încercând parcă să îți faci curaj. Apeși anevoios pe clanță, tragi de încheieturile amorțite de mult două rânduri de geamuri largi, ce se deschid tremurând, în­cet, ca-ntr-un ritual...
Mie mi se taie respirația. Efectiv, văzduhul cel proas­păt care-mi invadează fața aproape mă sufocă. O simfonie copleșitoare de păsări, miresme, țipete co­pilărești, și vântul, vântul acela amețitor, călduț, care înfoaie oceanul de ramuri ale pomilor înalți, toa­te apar deodată chiar înaintea mea, printr-o simplă deschidere a ferestrei. Așa se întâmplă. Și ți se pare că este ceva prea mare, prea covârșitor, ca să poți să-i faci față, să înțelegi, să te bucuri. Ceva prea imens. Parcă te îns­păi­mânți, privind: "Când s-a în­tâm­plat asta? Cum este po­si­bil?!..." Cum se poate așa, peste noapte, ca toți oa­menii să fie în mânecă scurtă? Cum aleargă ei și râd zgomotos, fără nicio reținere? Cum merg pe biciclete? Atâtea mingi colo­rate... Parcă ieri copacul acela era desfrunzit!... Apoi, imediat, apar flori. Tot mai multe flori și cu­lori. Prea repede! E deja primăvară, până-n slăvile cerului, și fiece lucru pe care-l privesc mă uimește, mă înspăimântă cu ființa lui, pentru că toate sunt noi, parcă abia acum născocite.
"Ce mirare că sunt!", versul ăsta-mi stăruie me­reu, pă­șind printre minunății. Mic, singur, în mijlo­cul firii imense ce clocotește de viață brută, atât de plăpând și ne­pregătit, urmăresc timid tot ce se pe­trece. Iar fiece amă­nunt mi se pare un mare mi­racol. Florile, pietrele, cu­lorile, vântul... Ați simțit vreo­dată asta? Că ești pri­vi­legiat să poți vedea lumea asta minunată și mare? În ce mă privește, nu con­tenesc să mă întreb: "Cum se poa­te?..." Și-mi pare că, la rându-le, lucrurile toate par­că vor să mă vadă. Să fie. Să mă uimească. Să mă pri­vească... Apartamentul meu din București e la etajul întâi și are în fața ferestrelor niște arbori foarte înalți. E singurul loc cu ceva mai multă vegetație, între blocurile uriașe și cenușii din acea zonă a cartierului Drumul Taberei: Aleea Compozitorilor... Jos, între co­paci, e un fel de... "maidan", așa îi zic eu, un pă­mânt prăfos, cu multe denivelări, pe care se adună toți copiii ce coboară de la blocuri. Un spațiu rupt par­că din alte vremuri, unde încă se mai joacă prin­sa, "nouă pietre", pac-pac", "măgărușul", miuță cu o beșică spartă, "țară, țară, vrem ostași...", adică vechile jocuri ale copilăriei mele, pe care eu însumi le-am cam uitat. Stau la fereastră, mă uit și-mi aduc aminte. Aș vrea să cobor, să mă joc și eu împreună cu ei, dar... nu mai știu... Cu lacrimi în ochi stau acolo, sus, și încerc să reînvăț.
Seara, copiii rămân mai mult timp. E primăvară, și părinții îi lasă. Până pe la ora nouă seara, ba chiar și trecut de zece, uneori. Mă bucur că n-au plecat, că încă mai sunt împreună cu mine. Se aprind încet lu­minile în cartier, iar maidanul se învăluie de oranjul palid al becurilor de pe alei. Se vede mingea, încă se mai poate juca. Încă mai e timp pentru asta. O imagine simplă: în noapte, un dreptunghi de pământ luminat, pe care stau copii. Nu știu de ce, dar în aceste seri de primăvară, maidanul ăsta mi se pare ce­va... frumos. Într-adevăr. Ceva emoționant de fru­mos.
Iar diminețile, când ferestrele sunt închise, pri­mă­vara rămâne tot acolo, afară. Dar parcă mai blândă, mai poetică, ca o continuă promisiune. Îți dă voie să visezi. Din umbra casei tale, începi să te gândești la câte ai putea face cu șansa asta de a trăi încă o primăvară. Aș putea porni liber pe străzi, îm­brăcat lejer, mi-aș per­mi­te, de ce nu, chiar și o bi­cicletă -, aș putea să mă opresc la câte o terasă elegantă din centru, unde aș cunoaște niște oameni frumoși, cu care să vorbesc. Aș putea scrie poezii, pe care probabil nu le voi începe niciodată. Să plec undeva, departe de orașul ăsta cenușiu, într-un loc unde să-mi găsesc puțină liniște... Măcar pentru câ­teva zile. Sau chiar să mă îndrăgostesc... puțin, poa­te. Toa­te-mi sunt în putință în acele dimineți cu soa­re. M-aș putea ridica chiar acum să pornesc.
Însă chiar dacă nimic din toate astea nu se va în­tâmpla, chiar dacă voi rămâne tot aici, în spatele unei ferestre anonime, totuși visarea e uneori mai plă­cută chiar decât împlinirea. Te scutește de deza­măgiri sau detalii care strică povestea. Fiindcă doar în acele clipe simți că, într-adevăr, poți face CE VREI, fără opreliști, o forță lăuntrică ce intră în tine printr-o magie a unei lumini vindecătoare. Lumi­na!... Lumina asta nouă și vie a primăverii, ce pă­trun­de în toată ființa ta, până în ultima celulă, ce-ți dă puteri mai mari decât orice medicament sau eu­forizant de pe pământ. Fie și numai pentru câteva clipe. Pe urmă, o tristețe tandră te cuprin­de. Și parcă ai vrea să adormi zâmbind.
Așa că, pentru mine, primăvara vine mereu prea re­pede și rămâne, adesea, doar o promisiune dintr-o fe­reastră. O uimire. Un dreptunghi de pământ lu­minat, cu copii.... Dorul, visarea către ceva... Ferici­rea trecută a unei lumini. Și eu, an după an, tot mai sin­gur.