Ridichile de lună - sănătate curată!

Ilie Tudor
- E primăvară, ridichile răsar prin grădini și se adună, grămezi, pe tarabele din piețe. Proaspete și roșii în obraz, culoarea lor vie vorbește despre comorile de sănătate pe care le ascund. Leacuri de frunte în farmacia de primăvară a naturii, abia așteaptă să fie puse în farfurii -

Carte de vizită

Ridichile sunt printre legumele domesticite cel mai timpuriu de către om, primele urme arheologice despre folosirea lor fiind mai vechi de 7000 de ani. În lumea științifică există o adevărată dispută despre originea acestei plante înrudite cu varza și broccoli și extrem de adaptabilă și vivace. Cei mai mulți cer­cetători susțin că ridi­chile ar fi originare din bazinul Mă­rii Mediterane și al Mării Negre, dar sunt dovezi și despre existența lor din timpuri străvechi, în China sau în India. Cert este că ridichea nu contenește să-i uimească pe cer­cetători, în primul rând cu vitali­tatea sa extraordinară. Practic, nu există legumă care să răsară și să se maturizeze mai repede decât ea. De aceea, denumirea sa științifică este Raphanus sativus, raphanus în­sem­nând "ceva ce apare devreme", iar sativus, "comestibil". Apoi, ri­dichea secretă substanțe antiinfec­țioase atât de puternice, încât, prac­tic, e ferită de boli, iar rezistența sa la temperaturi scăzute este proverbială. În ce privește efectele sale terapeutice, ele sunt atât de puternice, încât un vechi proverb chi­nezesc spune: "Bea iarna ceai verde fierbinte, iar pri­măvara mănâncă ridichi crude și nu vei avea nevoie de doctor!".

O farmacie într-o legumă

Aproximativ 90% din alcătuirea plină de prospe­țime a unei ridichi este apă, restul fiind constituit dintr-un amestec uimitor de puternic de vitamine, mine­rale și diverse principii active. Cea mai mare pondere o are vitamina C, o legătură de ridichi asigu­rând mai mult de un sfert din necesarul zilnic. Ri­dichea conține, însă, și cantități semnificative din vita­minele complexului B (B1, B2, B6, B9), vita­mi­nele A sau E. Apoi, ridichile conțin potasiu, magne­ziu, cantități mici de fier, mangan și cupru biologic. Însă cele mai importante substanțe ale ridichii sunt cele care îi dau mirosul ușor înțepător și gustul picant, care sunt un formidabil antibiotic, detoxifiant și antio­xidant. Înain­te de a afla ce fac aceste medicamente conținute de ridichi, să aflăm câteva lucruri despre adminis­trarea lor.

Preparate din ridichi

De la bun început trebuie spus că nu doar rădăcina acestei plante este utilă în terapie, frunzele și chiar semințele sale fiind, la rândul lor, niște remedii redu­ta­­bile. Ce-i drept, rădăcina are cele mai multe utili­zări, motiv pentru care vom și începe prin a vorbi des­pre ea:

Rădăcina de ridiche

Se consumă după spălarea atentă și curățarea de eventualele părți stricate, dar fără a fi cojită. Pentru a obține efecte vindecătoare, este necesar să consu­măm minimum 100 de grame din această legumă zilnic, adică măcar patru ridichi mari și cât mai proas­pete pe zi. Durata unei cure de ridichi este de minimum 3 săptămâni, limită maximă neexistând. Rădăcina poate fi consumată simplă, tăiată felii și presărată cu puțină sare, suc de lămâie și ulei de măs­line, ori adăugată în salată.
Sucul obținut prin centrifugare se consumă în ames­tec cu cel de morcov, în proporția de 1:10, și se administrează imediat după stoarcere, deoarece vite­za sa de oxidare este foarte mare.

Frunzele de ridiche

Se consumă doar cele tinere, foarte fragede, de o culoare verde vie, care vor fi spălate, tăiate mărunt și adăugate în salate sau în ciorbe. Ca și rădăcinile, frun­zele de ridiche conțin cantități importante de vitamina C, la care se adaugă o extraordinară bogăție în clo­rofilă - substanță cu puternice efecte detoxifiante, antivirale și anti­mutagene. Se pot consuma ală­turi de verdețurile consacrate, cum ar fi leușteanul, pătrun­jelul, mărarul etc.

Semințele de ridiche

Efectele lor în administrarea internă sunt prea puțin cunoscute, în schimb, aplicarea lor externă are o tradiție milenară. Pulberea de semințe de ridiche se presară pe rănile infectate, fiertura lor se aplică pe infecțiile fungice, iar maceratul în oțet se folosește pen­tru tulburările de pigmentație sau cancerul de piele.

Tratamente interne cu ridichi

1. Ridichile, ficatul și vezica biliară
Substanțele active din ridichi sunt de un real aju­tor pentru ficat, a cărui funcție o stimulează, ajutân­du-l totodată să lupte cu eventualele infecții virale și mărindu-i capacitatea de regenerare. Între altele, ridi­chile proaspete sunt un remediu tra­dițional contra icte­rului (îngălbe­nirea pielii și a corneei), întrucât această legumă favorizează elimina­rea rapidă a ex­cesului de biliru­bină din organism și ajută la reve­nirea la culoarea normală a tegumentelor. La nivelul vezicii biliare, ridichea are efect antiin­flamator și antiinfecțios, ajutând la eliminarea pe cale naturală a calculilor ("pietrelor la bilă"), formați din bilirubină.

2. Ridichile și problemele venoase
Se pare că rădăcinile acestei legume au pro­prietăți venoto­nice, adică întăresc pereții venoși și ajută la men­ținerea elas­ti­ci­tății lor, pre­ve­nind di­la­tarea venelor și for­ma­rea varicelor sau a he­mo­roi­zilor. În cazul hemo­roi­zilor, ac­țiunea ridi­chilor este și mai com­plexă, ea având efecte ușor laxa­tive și antiin­flamatoare, ceea ce ajută la ținerea sub control a acestei afecțiuni, extrem de supărătoare.

3. Ridichile și slăbitul
Regula este simplă: consumați patru ridichi mari, înainte de fiecare masă. De ce? În primul rând, pen­tru că fibrele și alte substanțe din această legumă vă vor calma foamea, făcându-vă să consumați fără efort mai puțină hrană în timpul mesei propriu zise. Apoi, ridichea intervine în sens reglator asupra digestiei și a metabolismului, prelungind timpul de eliberare a glucozei în sânge. Aceasta înseamnă că hipoglicemia se va instala mai greu, adică ni se va face foame din nou, la un timp mai îndelungat după ultima masă. Nu în ultimul rând, ridichile ajută la eliminarea surplu­sului de apă din organism, ceea ce ne duce la o pier­dere semnificativă în greutate, într-un timp foarte scurt. Acțiunea de eliminare a apei din țesuturi se da­torează efectelor ridichilor asupra rinichilor, care sunt atât de importante, încât le vom detalia mai mult în continuare:

4. Ridichile și bolile de rinichi
Este demonstrat științific: 100 de grame de ridichi, consumate de două ori pe zi, previn formarea sau refa­cerea pietrelor la rinichi. Sărurile care se aglo­me­rează și duc la formarea pietrelor la rinichi, adică oxa­lații și urații, sunt spălate, pur și simplu, de sub­stan­țele diuretice naturale existente în ridiche. Mai mult, sulforafanii conținuți de ridiche sunt niște adevărate antibiotice naturale, ajutând la eliminarea infecțiilor rinichilor și ale căilor urinare, reducând inflamația, usturimea și senzațiile de jenă la urinare. Din aceste motive, în perioada de primăvară, când infecțiile re­nale și urinare recidivează adesea, este excelent să ținem o cură cu ridichi, pentru prevenirea acestor afec­țiuni.

5. Ridichile și cancerul
Nu mai puțin de cinci substanțe active conținute în ridichile proaspete au efecte de prevenire și comba­tere a bolii canceroase. Cele mai importante sunt pig­menții și sulforafanii, care împiedică multiplicarea ce­lulelor canceroase și le activează programul de auto­distrugere (apoptoza). De altfel, ridichile fac par­te din familia cruciferelor, fiind înrudite cu varza, broccoli și conopida, renumite pentru efectele lor anti-cancer. Conform unor cercetări recente, ridichile sunt active contra cancerului bucal, intestinal, gastric și renal, dar efecte bune s-au obținut și în cancerele de piele sau de sân. Pentru efecte mai puternice, curele de primăvară cu ridichi vor fi continuate de cele cu broccoli, vara, și cu varză și conopidă, toamna și iarna.

6. Ridichile și pielea
Fiind una dintre legumele cu efectele detoxifiante puternice, ridichea este un medicament excelent con­tra bolilor dermatologice. Mai ales în afecțiunile cro­nice, cum ar fi eczema alergică, psoriazisul, acneea, ori în dermatitele atopice, cura cu această legumă este de un real ajutor. Ridichile vor fi consumate în salate, unde vor fi asociate cu uleiul de măsline presat la rece, care le completează și le potențează foarte mult acțiu­nea terapeutică. Așa cum vom vedea la sfârșitul acestui articol, ridichile sunt excelente folosite și pe cale ex­ternă, în afecțiunile pielii.

7. Ridichile și bolile respiratorii
Persoanele care suferă de afecțiuni cronice, cum ar fi bronșita (inclusiv cea tabagică), astmul sau sinuzita, ar trebui să facă o cură de o lună cu ridichi, în fiecare primăvară. Substanțele care-i dau ridichii mirosul înțe­pător sunt un dezinfectant foarte puternic, ajută la eliminarea surplusului de secreții de pe arborele bron­șic, drenează sinusurile și luptă contra infecțiilor cro­ni­cizate. În cazul tusei productive, ridichile sunt ex­trem de eficiente ca expectorant, iar în virozele gripale, aceste legume au efect de scădere a febrei și de calmare a inflamației. Persoanele care fumează (ac­tiv sau pasiv) vor consuma, pe lângă rădăcinile aces­tei plante, frunzele sale verzi și proaspete, ce con­țin din belșug clorofilă, care ajută la eliminarea meta­lelor grele și a altor substanțe toxice din fumul de țigară.

8. Ridichile și hipertensiunea
Fiind o sursă foarte bună de vitamina C și de potasiu, ridichile sunt un ajutor de nădejde în tratarea hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare, în general. Ele pun umărul la eliminarea surplusului de apă din organism, protejează rinichii de efectele unor medicamente anti-hipertensive, previn depunerea co­les­terolului pe artere, dar și apariția altor complicații ale hipertensiunii. Persoanele care consumă aceste legume au un risc mai scăzut de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.

Câteva aplicații externe

* Înțepăturile de insecte - sunt tratate popu­lar cu o rădăcină de ridiche tăiată în două, cu care se freacă bine locul afectat, după înde­păr­tarea prealabilă a acului. Ridichea face inactive unele substanțe care produc alergie și inflamații, ani­hilează eventualele bacterii transmise prin înțepătură de insecte.
*Vitiligo - cinci linguri de semințe de ridi­che măcinate fin sunt macerate în jumătate de pahar de oțet, vreme de o lună, iar soluția astfel ob­ținută se aplică pe locul afectat, sub formă de com­prese. Nu se cunoaște felul în care acționează această plantă pentru refacerea pigmentației, dar este cert că, în unele cazuri, tratamentul funcționează. În China, dar și în unele sate românești, pulberea de semințe se umezește cu urină de vacă și se aplică, sub formă de legătoare, pe locul afectat, rezultatele fiind - se pare - și mai puternice.
*Tenul ofilit - se revigorează dacă este frecat în fiecare dimineață cu o rădăcină de ridiche tăiată în două. Tratamentul durează 5 minute pentru fiecare obraz. Stimulează pu­ternic circulația sanguină, îndepăr­tează celulele moarte de la nivelul pielii și stimulează refacerea și întinerirea țesuturilor.
* Tenul acneic - se aplică ace­lași tratament cu ridi­chea tăiată în două, cu care se freacă bine părțile afectate, de două ori pe zi. Acest tratament are un du­blu efect: desfundă porii pielii și inactivează bacteriile de la nivelul ei. Cele mai bune efecte le are atunci când este dublat de consumul frecvent de ridichi, care au efect laxativ și detoxifiant puternic.

Precauții la administrarea ridichilor

Principala precauție la administrarea acestor legu­me se adresează persoanelor cu digestie sensibilă, cu predispoziție către gastrită hiperacidă sau dischinezie biliară hipertonă. Dacă simțiți cea mai mică jenă di­gestivă după administrarea lor, reduceți porția zilnică și consumați-le doar la sfârșitul mesei.

Contraindicații la administrarea ridichilor

Cu excepția afecțiunilor digestive acute (gastrită, diaree, colită), acestea nu se cunosc.