Răspuns pentru IOAN PĂTRUI - Mediaș, F. AS 1112 - "Vreau un leac pentru ficat gras"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Este important de știut că steatoza hepatică repre­zintă, de cele mai multe ori, o manifestare benignă, care rareori necesită tratament. Totodată, acumularea de grăsimi în exces în interiorul celulelor hepatice poate fi un fenomen temporar sau de durată. Ficatul este organul responsabil de transformarea grăsimilor ingerate prin alimentație, astfel încât să poată fi asimilate și stocate în organism. Când acest proces este perturbat din cauze va­riate (abuzul de alcool, unele medi­ca­mente, tulburările de nutriție sau en­docrine), grăsimile, în special triglice­ridele, se acumulează în interiorul hepatocitelor. Și, chiar dacă, așa cum spuneam, steatoza hepatică poate avea mai multe cauze determinante, cum sunt tulbu­rările de nutriție, diabetul sau administrarea unor me­di­camente (tetracicline, cortizon), alcoolul rămâne cel mai important factor favorizant. Mai mult, exce­sul de alcool se asociază frecvent cu expu­ne­­rea la toxine și poate produce alte simp­tome, ca febră, oboseală și icter, chiar dacă, de regu­lă, simptomele steatozei sunt vagi sau chiar lipsesc, cu excepția situațiilor în care dimen­siunile ficatului sunt foarte mari față de nor­mal și poate apărea durerea.
În concluzie, descoperirea și înlăturarea cauzei care stă la baza apariției steatozei he­pa­tice este importantă, deoarece, lăsată netra­tată, această anomalie poate determina apa­riția altor patologii.
Ca abordare terapeutică, anumite măsuri die­tetice (reducerea aportului de grăsimi și dul­ciuri, evitarea consumului de alcool), un pro­gram regulat de exerciții fizice și reduce­rea greutății corporale pot contribui sub­stan­țial la normalizarea funcției hepatice. Totodată, la pacien­ții cu diabet, ținerea glicemiei sub control este impor­tan­tă pentru atenuarea severității steatozei he­pa­tice.
Tratamentul fitoterapeutic al steatozei hepatice vi­zează încetinirea evoluției bolii, corectarea deze­chi­librelor și, în special, restabilirea funcției hepatice.
* Armurariul - Este recunoscut rolul acestei plan­­te în tratamentul complementar, nu numai pen­tru steatoza hepatică, ci și pentru alte afecțiuni ale fica­tului, cum ar fi hepatită sau ciroză.
* Păpădia - Acționează foarte bine în asociere cu armurariul și are un pronunțat efect depurativ asu­pra ficatului. Stimulează producția bilei și amelio­rează congestia hepatică. Se recomandă consumul frunzelor crude, sub formă de salată, sau decoct de plantă uscată (3 căni pe zi).
* Turmericul - Conține un pigment galben (curcu­mina), care stimulează notabil funcția hepatică și protejează ficatul de acțiunea radicalilor liberi. Extractele de Turmeric sunt standardizate la 90-95% curcumină și pot fi administrate în doze de 250-500 mg, de trei ori pe zi.
* Garcinia - Conține acid hidroxicitric, care re­duce transformarea glucidelor în grăsimi și, împreună cu picolinatul de crom conținut, prezintă un efect protector asupra ficatului, activând digestia și pro­cesul de topire a grăsimilor. Se adminis­trea­ză câte o capsulă, cu 30 de minute înaintea meselor principale.
* Un alt produs complex, ce poate fi folosit în com­baterea steatozei hepatice, este Lipotropic 1000 Plus, care reduce nivelul colesterolului și al triglice­ridelor și stimulează sinteza hepatică a fosfolipidelor, care reduc acumularea de lipoproteine de foarte joasă densitate (VLDL). Să auzim numai de bine!

Dr. RAREȘ SIMU - Cabinetul "APIMEDICA", București, str. C.A. Rosetti nr. 31, tel. 021/317.38.96

"La 23 de ani, fiul meu are lupus eritematos sistemic"
(Răspuns pentru MARIA - Sighetu Marmației, F. AS nr. 1106)


Lupusul eritematos sistemic este o boală a siste­mu­lui imunitar - o boală autoimună. La ora actuală, se cunosc destul de bine cauzele și mecanismele de apa­riție ale acestei boli. Din punctul de vedere al me­di­cinei clasice, boala apare pe un anumit teren gene­tic. Se declanșează sub influența anumitor factori ex­terni (stres, me­di­camente, infec­ții). Lupusul este mai frecvent la femei, în special la vâr­stă tânără, dar poate apărea la orice vâr­stă, inclusiv la noul născut. Faptul că este mai frecvent la femei tinere su­gerează că un rol în dez­vol­tarea bolii îl au es­tro­genii, deci ad­mi­nis­trarea aces­to­ra este contra­in­dicată în lu­pus. Meca­nismele bolii constau în apari­ția unor com­plexe imune formate din anticorpi proprii, care cir­culă prin tot organismul și atacă diverse organe. Exis­tă două forme de lupus: lupusul cutanat, localizat la piele, și lupusul sistemic, forma cea mai gravă, în care pot fi afectate oricare din or­ga­nele și sistemele corpului: rinichiul, sângele, pie­lea, articulațiile, inima, plămânii, creierul și nervii.
Din punct de vedere al medicinei alternative, cau­za bolii o reprezintă un conflict la nivel emoțional, legat de comunicare, în special în relațiile de iubire și de subapreciere a propriei persoane. De asemenea, în declanșarea bolii un rol important îl are alimentația. Consumul de proteine animale duce la dereglarea sistemului imunitar, cu producția unor anticorpi care nu mai recunosc propriile celule și le atacă. Lupusul sistemic este o afecțiune extrem de com­ple­xă și de multe ori greu de diagnosticat. Cu cât boala este mai pre­coce diagnosticată, cu atât tratamentele sunt mai eficiente.
Din punct de vedere al medicinei al­terna­tive, tre­buie re­zol­vată în pri­mul rând problema emo­­țio­na­lă, care stă la baza bolii. Apoi, un rol im­portant îl are regimul alimentar: exclu­derea căr­nii și a pro­duselor lactate din ali­mentație este re­comandată. Regimul Oshawa, în care se consumă doar grâu, orez, hrișcă și mei, timp de 10 zile, trebuie repetat periodic. Su­plimentele care conțin acizi grași polinesaturați, de tip ome­ga 3, sunt indicate în tera­pie. Există plante și ciuperci care au efecte imu­no­modulatoare și antiin­flamatoare, indicate în lupus. Aș men­­ționa aici coa­­căzul negru, socul, călinul, po­rum­­barul, rodhiola rosea, noni, sal­cia albă, hameiul, cătina, ganoder­ma. Și antioxi­dan­ții de tip CoQ10 sau res­veratrol au efecte bune în lupus. De ase­menea, există trata­mente homeopate care dau rezultate bune. Tre­buie înțeles faptul că lupu­sul este o boală cronică și necesită un tratament complex, susținut, timp înde­lungat. Netra­tată corespunzător această boală poate duce la com­plicații grave.
Din punct de vedere alopat, tratamentul constă în medicamente antiinflamatoare și imunosupresoare, începând cu cele ușoare - hidroxicloroquina, trecând prin corticoizi și până la medicație extrem de pu­ter­nică, imunosupresoare: ciclofosfamida, micofenolat (în cazurile grave). De asemenea, efecte bune se ob­țin prin injectarea de imunoglobuline de tip Ig G. Cea mai nouă terapie este cea biologică. Aceasta constă în administrarea unor anticorpi produși în la­bo­rator, care inhibă dezvoltarea limfocitelor B, răs­punzătoare de sinteza autoanticorpilor ce atacă pro­priul organism.

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Vă rog să-mi recomandați un specialist pentru parodontoză"
(Răspuns pentru RODICA PRECUP, F. AS nr. 1097)


Stimată doamnă, referitor la rugămintea dvs. de a vă recomanda un medic stomatolog specialist în parodontologie, vă răspund că nu pot să vă ajut, în schimb, vă pot oferi un tratament naturist. Paro­don­toza este o afecțiune degenerativă a parodonțiului, structura ce permite fixarea dinților în osul alveolar. Aceasta înglobează mucoasa gin­gi­vală, osul alveolar și cementul, cu rol de fixare a dinților în alveolă.
Ca primă urgență, vă reco­mand să țineți urmă­torul regim alimentar, până la vindecare:
* Alimente recomandate: orez, grâu, po­rumb, supă de fasole, produse lactate (exceptând iaurtul și brânza telemea), dovleac, dovlecel, miere de albine (miere vie), struguri și alte fructe dulci (banane, mere Golden, pepene verde, piersici, pere dulci, prune dulci, cireșe pietroase "inimă de porumbel" (varietate de cireșe din județul Vrancea), apă distilată și ceai de salvie între mese. În loc de ulei se va folosi unt.
* Alimente interzise (otravă în cazul bolii dvs.): carne de porc, vită, berbec, bivol, pasăre, alcool, SARE, fructe acre, lămâie, gref, roșie, ananas, con­dimente picante, ardei iute, fasole soia, produse din soia, ulei, băuturi fierbinți (inclusiv ceai, cafea), car­tofi, ridichi, legume verzi (ceapă verde, usturoi verde, fasole verde, salată), iaurt, brânză telemea, oțet, mân­căruri grase, alimente fripte sau prăjite.
Sfaturi pentru regimul alimentar:
* Se recomandă ca între orele 18 și 11 să nu mâncați.
* Veți face terapia cu ulei: după trezire, primul gest să fie scuiparea salivei adunate în gură. După aceea se ia o lingură de ulei de floarea soarelui, se mestecă, timp de 10 minute, apoi se scuipă și se ra­clează limba, îndepărtând stratul albicios-gălbui de­pus. Se clătește gura cu apă sărată (o linguriță de sare la o cană) și se repetă raclajul limbii de 30 de ori. Apoi se perie de câteva ori limba cu periuța de dinți destinată special pentru acest lucru.
* Veți consuma grâu încolțit cu brânză de vaci și miere, orez cu condimente carminative, grâu fiert amestecat cu miere, dovleac copt și alte preparate pregătite din alimentele recomandate.
Automasajul este foarte eficient în tratarea paro­dontozei. Veți masa zonele reflexogene corespun­zătoare maxilarului superior și inferior, câte 10 mi­nute, și câte 3 minute, zonele corespunzătoare glan­delor limfatice, corp superior și marea limfă. Veți ma­sa tălpile picioarelor timp de 3 minute, prin procedeul "PRIN CĂLCARE". Luați o ladă de carton sau lemn fără capac de (60-100)cm x (40-60)cm x 15cm, pe fundul căreia se pun boabe de fasole întregi sau pietriș mărgăritar, în strat de 1-2 cm. Masarea zone­lor se rea­lizează în acest caz prin călcarea pe fasole sau pietriș, alternativ, cu picioarele des­culțe. Timpul de masaj este de maximum 3 minute, deoarece patru zone co­res­punzătoare a patru organe nu suportă ma­sajul a că­rui durată depășește 3 minute.
Pentru masajul manual veți folosi un unguent. Masajul efectuat de către maseuri nu este reco­man­dat.
De mare eficiență pentru tratarea parodontozei sunt următoarele rețete, lăsate moștenire de regre­tatul ing. Valeriu Popa:
* Se masează gingiile, de 3 ori pe zi, cu ulei de măsline presat la rece.
* Se vor mesteca zilnic 4-5 grame de propolis, care se vor înghiți ulterior. Procedeul se repetă până la vindecare.
* Se mestecă zilnic rondele de rădăcină de hrean.
Notă: Rețetele se fac pe rând.
Faceți acest tratament cu cea mai mare încredere. Vă doresc mult succes!
Pentru orice nelămurire, cât și pentru harta tălpii piciorului necesară la masaj, mă puteți suna la telefonul 0723/74.23.98, între orele 20-22.