Astenia de primăvară

Florentin Popa
Topul medicamentelor naturiste din România

Odată cu trecerea de la iarnă la primăvară, atunci când crește brusc luminozitatea, organismul nostru reacționează, adeseori, iritat. Schimbarea este prea bruscă și produce som­no­lență, lipsă de energie și apatie, stări care ne împiedică să ne desfășurăm viața la ritmul cu care suntem obiș­nuiți. Numele răului este astenia sau oboseala de pri­măvară, cunoscută din timpuri străvechi. Nu întâm­plător, strămoșii noștri urmau primăvara cure cu ur­zici, ștevie, leurdă, spanac și alte plante verzi, bogate în minerale și vitamine, surse naturale de energizare. Dar omul modern, supus poluării și stresului zilnic, resimte mult mai intens scăderea fiziologică a energiei din organism. Ca să nu mai vorbim de răul pe care și-l face singur, muncind nebunește, alimentându-se prost, fumând și consumând alcool în exces, uitând să se miște, să meargă pe jos.
Simptomele fiziologice ale asteniei sunt: durerile de cap, palpitațiile, nervozitatea, scăderea memoriei, comportamentul labil.
Pentru a vă ajuta să treceți mai ușor peste neplă­cerile ascunse în culisele primăverii, ne-am adresat câtorva firme de medicamente naturiste din România, solicitându-le informații despre cele mai bune remedii împotriva asteniei de primăvară, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Laboratoarele PLANTEXTRAKT Cluj-Napoca

Gemoterapia, prin intermediul celulelor stem ve­ge­tale - celule multipotente, care au ca efect echili­brarea proceselor fiziologice, este o modalitate natu­rală, blândă, dar extrem de eficientă pentru depășirea dezechilibrelor cu care ne confruntăm primăvara.
* Pentru copii - preparatul fito-gemoterapic Vita­nemin (sirop) conține extracte gemoterapice de brad și cătină roșie, care susțin metabolismul fosfo-calcic și stimulează producerea de glo­bule roșii, dar și extracte fitoterapice din fructe de coacăz negru, măceș și afin, care cresc vitalitatea organismului. Se poate administra în cure periodice, susținând procesul de creștere și dez­voltare armonioasă, precum și refacerea în perioada convalescenței.
* Pentru școlari și studenți - cura cu extracte gemoterapice din muguri de Coacăz negru (dimineața) și se­mințe de Mesteacăn (după-amiaza). Coacăzul negru susține organismul prin creșterea rezistenței la stres (acțio­nează asupra glandei supra­renale), iar semin­țele de mesteacăn tonifică siste­mul nervos, fiind utile în dificultăți de con­centrare.
* Pentru adulți - preparatul com­plex Poly­gemma 8, cu proprietăți revi­talizante la nivel fizic și psihic, util și în stări de astenie mentală. Conține ex­tract din rădăcină de ginseng siberian (Eleu­thero­coccus senticosus) - cu pro­prietăți imunostimulante și adaptogene, și ex­tracte ge­moterapice din muguri de stejar, mlădițe de rozmarin și semințe de mesteacăn, cu efecte tonice la nivel he­patic (ficatul fiind organul-cheie în producția de ener­gie pentru organism) și al sistemului nervos. O cură de două săptămâni revitali­zează orga­nismul, efectul fiind simțit de la primele administrări.
* Pentru vârstnici - extractul din mlădițe de Se­quoia (Sequoia gigantea), ale căror țesuturi vegetale au o pro­nunțată acțiune antiastenică. Se poate asocia cu extractul din muguri de Ginkgo biloba, cu efect be­nefic asupra circulației cerebrale, reducând feno­me­nele de senescență și degradare a func­țiilor intelec­tuale.
- Extractul gemoterapic din mu­guri de Măr pădureț (Malus sylvatica) fortifică nervii și memoria, fiind util în cazul solici­tărilor intelectuale. Se re­co­mandă o cură de 1-2 luni. Se poate aso­cia cu extractul de semințe de Mes­tea­căn, cu care acționează sinergic. E­fectul se extinde asupra întregului orga­nism, fiind un puternic antioxidant și un bun protector vascular, care reglează ten­siu­nea și permeabilitatea vasculară, repară și regenerează peretele capila­relor, redu­când tulburările vasomotorii.

Laboratoarele FARES BIO VITAL Orăștie

* Capsulele Spirulină și urzică - au efect tonic general, remineralizant, fiind efi­ciente în sindromul de oboseală cro­nică, astenie, anemie, convalescență. Spi­ruli­na conține 70% proteine de înaltă calitate și o multitudine de micro și macro­ele­mente, inclusiv fier, calciu, mag­ne­ziu, zinc, fosfor, seleniu, o mare can­titate de vita­mine, acizi nucleici ADN și ARN, ușor asimilabili. Ur­zica este bogată în clorofilă, săruri minerale, îndeo­sebi fier, magneziu, calciu, potasiu și siliciu, o mare can­titate de vitamina C, precum și alte vitamine importante (PP, complexul B și provitamina A - beta-caroten). Are proprietăți an­tianemice, energizante, vitaminizante, minerali­zante.
* Goji, afine și cătină - recomandate în sin­dromul de oboseală cronică, slăbi­ciune generală, lipsă de energie, as­tenie, anemie, conva­lescență, adap­tare la stres.
- Fructele de goji - au un im­portant conținut de vitamina C, mai mult beta-caroten decât morcovii și mai mult fier ca o friptură. De ase­menea, conțin 21 de minerale (fier, magneziu, potasiu, cupru, calciu, seleniu, fosfor, germaniu etc.), 18 aminoacizi, cantități mari de vita­mine (B1, B2, B6, E) și aminoacizi esențiali, substanțe valoroase pentru sănătate și longevitate, pentru întărirea sistemului imunitar și tonifierea generală a organismului.
- Fructele de cătină albă - au un aport important de vitamine (C, A, B1, B2, B6, B9, D, E, P, PP) și acizi grași esențiali. Dau rezultate rapide în recu­perarea după efort fizic și intelectual și scad durata de convalescență.
- Afinele - conțin cantități mari de vitamina A și C pe care le găsim reunite în proporții bine echilibrate în capsule.
* Comprimatele Vitami­nizante cu măceșe și cătină - sunt o altă formulă care ne ajută să combatem sta­rea de astenie. Și pentru că nimic nu poate în­locui plăcerea unei cești cu ceai cald, îndemnul nostru este să luați re­mediile descrise mai sus cu o ceașcă de ceai de Măceșe obținute din cul­turile noastre.

Laboratoarele ALEVIA, Fălticeni

Lipsa energiei, amețeala, epuizarea, tensiunea mus­culară, lipsa apetitului alimentar - toate sunt simp­tome ale asteniei de primăvară. Mai pot apărea și dificultăți de con­centrare, trans­pirație abundentă și senzație gene­rală de rău. Dar iată ce ajutoare ne dăruiește natura:
* Vitamine și minerale - com­plexul de vitamine și minerale Ener­giva energizează, sporește vitalita­tea, curăță organismul de toxinele acumulate în timpul iernii și ajută la eliminarea kilogramele în plus.
* Suc de Noni - Morinda citrifolia este o plantă originară din Insulele Pacificului și Poli­nezia. Din fructele ei se extrage renumitul suc de Noni, cu proprietăți detoxifiante foarte puternice și care crește imu­nitatea naturală a organismului. Sucul de Noni ajută mai ales persoanele cu un stil de viață sedentar și stresant, deoa­rece îmbunătățește procesele de diges­tie, energizează și susține capa­citatea de concentrare. Alevia produce suc orga­nic de Noni tahitian, care ajută mult organismul în perioadele de adaptare.
* Spirulina - termenul de "superaliment" se potriv­ește mănușă acestei alge microscopice, incre­dibil de bogată în proteine și nutrienți, utilă oricând avem nevoie de îmbunătățirea sănătății în ansamblu. Spirulina fortifică organismul în perioadele de boală, dar și în cele de post și detoxifiere, când aportul pro­teinelor este mai scăzut. Are cea mai înaltă concen­trație de proteine vegetale și o combinație perfect echi­librată de aminoacizi esențiali. De asemenea, ajută la regenerarea ce­lu­lelor. Spirulina susți­ne sistemul imu­nitar, intensifică producerea de glo­bule roșii și spo­rește acuitatea men­tală. Spirulina este un ali­ment extra­ordinar, cu proprietăți absolut uni­ce pentru sănătatea noastră. Încercați Spirulina 500 mg la promoție 1+1 gratis de la Alevia.
Tratamentul cel mai natural, nor­mal și fiziologic al asteniei de primă­vară este odihna. În această peri­oadă, folosiți-vă tim­pul liber pentru plimbări pe jos, în natură (este frumos afară, așa că plimbările pot fi mai lungi), odihniți-vă mai mult, în special după orele 9-10 seara, consumați multe legume sub formă de supe sau salate de crudități și lăsați organismul să se adap­teze natural la noul anotimp. Să aveți o primăvară fru­moasă!