LEACURI DE LA CITITORI

Cititor Formula AS
Sucul de ceapă distruge nevii (negii mici)

Nevii din zona ochilor (sunt lungi, ca niște țurțuri), de pe gât și de la subsuori dispar în timp, dacă sunt tamponați frecvent, peste zi, cu suc de ceapă. Și seara, înainte de culcare, atingeți-i de mai multe ori cu o jumătate de ceapă zemoasă.
ANETA SLABU - Bârlad

Nuci verzi, pentru combaterea astmului bronșic

Ingrediente: 25 nuci verzi, de mărimea unei măs­line mijlocii (ca pentru dulceață), 1 kg de miere de albine.
Mod de preparare: se spală nucile, se dau în clo­cot un minut și apoi se scot. Separat, în alt vas, se pune mierea lichidă la fiert (mie­rea când fierbe, se umflă, face spumă). Când dă primul clocot, se pun și nucile înăuntru și se lasă să fiarbă vreme de 5 mi­nute, la foc mic. Se dă vasul deoparte și se lasă com­poziția să se ră­cească. Se pune într-un borcan.
Mod de administrare: se ia câte o linguriță după fiecare din mesele principale, după care nu se mai mănâncă nimic.
Tratamentul se face până când se termină borcanul. Cura se ține o singură dată pe an. Chiar după primele zile, mucozitățile se lichefiază.
Important: înainte de folosire, amestecați bine in­gre­dientele.
PETRUȚA NICULESCU - București

Urinare în exces

Cimbrul (Thymus serpyllum) de grădină sau cel sălbatic are reputația de a regla procesul de urinare. Pe cale internă: beți 2 ceaiuri de cimbru pe zi, dimineața și seara (o linguriță de plantă se opărește cu apă în clocot, se lasă puțin să se infuzeze, se strecoară, se bea). Pe cale externă: se recomandă băile cu cimbru. 200 g de plantă uscată se pun de cu seară într-o căldare de apă rece (8-10 litri), se lasă peste noapte să stea, a doua zi se încălzește și se adaugă la apa din baie, care durează 20 de minute. Lichidul nu trebuie să trea­că peste inimă. După ce ieșiți din baie, nu folosiți pro­sopul. Înfășurați-vă într-un halat și lăsați lichidul să se usuce pe corp. Contra durerilor, folosiți o pernă caldă cu cimbru. Seara, înainte de a vă culca, încălziți ușor un pumn de plante într-o tigaie, băgați-le într-un săcu­leț de tifon, apoi puneți perna pe locul dureros, lă­sând-o acolo și peste noapte. Ca unguent, vă reco­mand alifia de gălbenele (Calendula offi­cinalis) sau uleiul de sunătoare.
DUMITRU CHELARU - Iași

Astm, bronșită astmatiformă

Intern: ceai de cimbru și pătlagină. Se pune la fiert o cană de apă rece cu o felie de lămâie (fără coajă) și o linguriță de zahăr candel maro, se lasă să dea 4-5 clocote, se ia de pe foc și abia după aceea se adaugă o linguriță cu vârf de amestec de cimbru și pătlagină. Dacă plantele sunt verzi, se lasă o jumătate de minut să se infuzeze, dacă plantele sunt uscate, se lasă 1-2 minute. Se beau 4-5 căni pe parcursul unei zile. Ceaiul trebuie băut ime­diat după preparare, cât mai fier­binte.
Extern: Infuzii cu pod­bal. Primăvara, când câm­piile nu au nici un fel de ver­deață, podbalul este pri­ma plantă care iese la lu­mină, cu florile lui gal­bene. El crește în locurile cu pământ argilos, pietros sau înțelenit. Se face o infuzie dintr-un litru de apă clo­cotită, cu care se opăresc unu-doi pumni de flori și frun­ze de podbal. Se fac inhalații de 2-3 ori pe zi. Sunt foarte eficiente în cazul insuficiențelor respiratorii sufocante. (Și un pahar de suc de morcovi pe zi e foarte bun în bolile cu astm). Dumnezeu să vă ajute!
SORINA TRĂSNEA - București