Părintele Arsenie Boca la Radio România Cultural

Costin Manoliu
În Săptămâna Mare

În acest an, Praznicul Învierii Domnului Iisus Hristos este sărbătorit la Radio România Cultural prin redifuzarea documentarelor artistice realizate în anii 2009-2011 de regizorul Nicolae Mărgineanu și sce­naristul Ion-Costin Manoliu, închinate Cuviosului Mărturisitor Arsenie Boca. Cele șase producții radiofo­nice (primele trei au fost transmise săptămâna trecută) vor putea fi ascultate atât dimineața - de la ora 5, sub genericul Biografii, memorii, cât și seara - de la ora 21, într-un spațiu de emisie destinat special acestora: vineri 18 aprilie - Suișul muntelui, sâmbătă 19 aprilie - Primii pași pe Cărarea Împărăției, duminică 20 aprilie - Taina Iubirii.
Cel care a dat glas și viață învățăturilor și trăirilor unui om îndumnezeit a fost actorul Mihai Bica. Echipa de creație: Stelică Muscalu - regia muzicală, Luiza Ma­teescu și Mirela Georgescu - regia tehnică, Milica Crei­niceanu - regia de studio, Magda Duțu - producător.
Spectacolele de teatru-document surprind vremurile grele, de război și de instaurare a regimului totalitar co­munist, perioada 1940-1948, în care Părintele Arsenie, prin lucrarea duhovnicească de la Mânăstirea Brânco­veanu, a atras mii de oameni spre o viață cu adevărat creștină. Despre acel răstimp de înălțare spirituală, Pă­rintele Dumitru Stăniloae scria: "Programul Părintelui Arsenie? Prin ceea ce a făcut din sine și prin ceea ce pro­povăduiește este o vie restaurare a celui mai auten­tic duh ortodox. La noi credeau mulți că tradiția răsă­riteană, cu duhul ei de înfrânare, e prin definiție ceva pasiv, lipsit de forță. Cine vrea să vadă gâlgâitul vieții celei mai cuceritoare și forța cea mai copleșitoare, n-are decât să meargă la Sâmbăta de Sus. Predica de la Sâmbăta de Sus are ca obiect principal combaterea păcatului prin trezirea gândului la prezența vie a lui Hristos. De aceea treapta în care culminează pregătirea pelerinului este mărturisirea. Te minunează acuta sen­sibilitate față de povara insuportabilă a păcatului ce se trezește în oameni la Sâmbăta".
Primele cinci scenarii radiofonice au pornit de la mărturia preotului Nicolae Streza (1926-2013), uce­nic al Părintelui Arsenie, din 1942. Cel de-al șaselea a fost inspirat de memoriile preotului Petru Boldor, coleg de liceu și facultate cu marele duhovnic de la Sâmbăta și Prislop, martor al mișcării de înviere moral-spirituală de la Mânăstirea Brâncoveanu, în vara anului 1946. I-a dedicat Părintelui Arsenie poezia Sfântul, care se în­cheie cu o profeție:

"Cu Nicodim, Șofron sau Daniil Sihastru
Zugravul sfânt Arsenie luci-va ca un astru".