MARIA NAZIONALE - Când viața începe după 40 de ani

Dana Ene
- Îndrăgita artistă napoletană va susține două concerte de excepție. Primul dintre acestea va avea loc la București, pe 13 mai, la Sala Palatului, iar cel de-al doilea, în inima Ardealului, la Cluj-Napoca, pe 15 mai, la Sala Sporturilor "Horia Demian" -

"Chi è Maria Nazionale?" ("Cine e Maria Nazionale")

...titrau ziarele italiene, în urmă cu un an. Chiar și pentru unii dintre compatrioții ei, cântăreața napole­tană părea a fi o revelație de dată recentă, mulți igno­rând faptul că albumul ei de debut, intitulat chiar "Ma­ria Nazionale", fu­sese lansat în 1993, și că până în 2013 sco­sese nu mai puțin de alte 12 albume. Italie­nii din nord o cunoș­teau mai degrabă ca fiind actriță, datorită filmu­lui "Gomorra" (2008), în regia lui Matteo Garrone, ce a obținut Marele Premiu al juriului la Festivalul de la Cannes, în 2009, și 7 premii "David di Do­na­tello", în timp ce ita­lienii din sud o ado­rau pentru vocea ei pu­ter­nică, ce dădea viață cu atâta patos melo­diilor napoletane.
Chiar și prima ei apa­riție pe scena Festi­valului de la Sanremo, mândria italienilor, s-a petrecut abia în 2010, pe când avea deja 41 de ani. Atunci a cântat în duet cu Nino D'An­gelo melodia "Jammo Ja'", dar din păcate, cei doi au fost eli­minați încă din pri­ma rundă. Abia anul trecut, în 2013, s-a încumetat să apară singură pe scena Tea­tru­lui Ariston cu melodiile "È colpa mia" și "Quando non parlo". "Vi­ne un moment în viață când pui în balanță ce ai realizat și ce ai fi vrut să rea­li­zezi. Abia a­cum am decis că sunt suficient de pre­gătită să urc pe scena Festi­va­lului Sanremo și să-mi încerc no­rocul. Poate u­no­ra li se pare tardiv, dar eu nu am avut până acum încredere în forțele pro­prii... Piesele mele văd că au prins la public. San­remo e o adevărată rampă de lansare pentru mulți artiști și o mare ocazie pentru mine ca să fiu recu­noscută și în nordul Italiei, dar și în străinătate", afir­ma artista într-un interviu. S-a cla­sat pe locul... 10, deși însuși AlBano i-a adus elogii pentru vocea ei puternică, ieșită din comun. Dar Ma­ria a fost bucu­roasă pentru că reușise ceea ce-și pro­pusese, și anume re­cu­noaștere na­țio­nală și in­ter­națională.

O poveste cu final trist...


Maria Nazionale s-a născut pe 31 iulie 1969, în orășelul Torre Annun­ziata, din provincia Na­poli. A învățat să cânte de mică melodii populare na­poletane, și la 13 ani cânta la nunți și diverse festivaluri stradale. A fost descoperită de com­po­zi­torul Franco Chiaravalle și s-a mutat la Milano. "Am locuit acolo 14 ani. Am studiat muzică, dicție și actorie", își amintea artista. Franco i-a devenit mentor, producător și, mai târziu, soț, în ciuda dife­renței de vârstă de aproa­pe 30 de ani. Da­to­rită pro­gramului riguros impus de el, vocea ei a prins contur și, în 1993, pe când avea 24 de ani, a lansat pri­mul album muzical, sub egida EMI. Odată cu apa­riția lui, artista a început să se bucure de faimă și a fost invitată în cadrul mai multor emisiuni TV îndră­gite de italieni: "Festivalbar", "Premiatissima" și "Viva Napoli". Au urmat alte opt albume, până în 1999, și nenumărate concerte.
În 1998, a debutat și ca actriță, pe scena Teatrului Sannizzaro din Napoli, în musicalul - "Pensieri di donna", scris de Bruno Tabacchini, și doi ani mai târziu va repeta experiența teatrală pe scena Cilea di Napoli, în spectacolul "Palummella zompa e vola". Însă tocmai atunci când părea că totul îi merge ca pe roate, soțul ei, Franco Chiaravalle, moare la vârsta de 67 de ani. "Am fost extrem de fericiți, până ce o boală incurabilă mi-a răpit soțul", mărturisea ea într-un interviu. A urmat o perioadă întunecată, în care sin­gurele alinări i-au fost fiul Antonello, azi în vârstă de 25 de ani, și bineînțeles, muzica. Abia în 2004 iese iar la lumină și lansează albumul "Maria Nazionale Classic". Discul s-a bucurat de un succes remarcabil. Ba chiar a fost lăudat de marele tenor Andrea Bocelli și de celebrul prezentator de televiziune Pippo Baudo. Cu toate acestea, Maria rămâne o celebritate mai mult locală. Sudul Italiei o adoră și îi fredonează melodiile, în timp ce nordul abia știe de existența ei.

... și una cu final fericit

O nouă poveste de dragoste o va arunca pe Maria înapoi, pe scenă, și o va propulsa pe orbita succe­sului. După moartea lui Franco, ea găsește sprijin și înțele­gere în persoana lui Francesco Sigilli, basistul trupei ce o însoțea la concerte. Mai tânăr cu 11 ani, acesta știe să o motiveze muzical pe Maria și reușește s-o convingă că viața mai are sens. În 2003, el îi devine manager. O va încuraja să scoată albumul "Maria Nazionale Classic", apoi să joace rolul Maria, din filmul "Gomorra". Dedicat mafiei și crimei organi­zate, filmul, în regia lui Matteo Garrone, a primit o mulțime de premii și aprecieri pozitive, iar artista a jucat alături de actori celebri, ca Toni Servillo și Gian­felice Imparato, și s-a bucurat, la rândul ei, de apre­cieri. A fost chiar nominalizată la Premiul "David di Donatello", dar a pierdut, în fața actriței Piera Degli Esposti. "S-a scris că am primit rolul deoarece sunt prietenă cu un apropiat de-al lui Roberto Saviano. Nu este adevărat. L-am văzut pe Saviano doar o sin­gură dată, la Cannes. M-am obișnuit însă cu gândul că succesul atrage după el tot felul de răutăți", spu­nea ea.
Tot în 2008, Maria își lansează albumul "Puorta­me a Cammenà", bine primit de public. De-a lungul carierei, a colaborat cu nume sonore ale muzicii ita­liene și a cântat alături de Nino D'Angelo, Tullio de Piscopo, Mario Merola și mulți alții.
Dar miracolele nu contenesc în viața Mariei: în urmă cu trei ani, ea devenea din nou mamă. Manuel are acum trei ani și este rodul iubirii cu Francesco. "Sper ca Manuel să-mi calce pe urme și să se îndră­gos­tească de muzică. Antonello, fiul meu mai mare, este bucătar și visează să ajungă un mare maestru în acest domeniu".
După o pauză de aproape cinci ani, Maria revine în forță, cu un nou album, "Libera" (2013), ale cărui piese de rezistență sunt cele două melodii pe care le-a prezentat la Sanremo.
Concertele de la noi fac parte din promovarea aces­tui ultim album al cântăreței. Bilete pentru con­cer­­tele sale puteți obține din rețeaua Eventim. Pre­țu­rile sunt cuprinse între 100 și 350 lei (Sala Palatului) și 100 și 300 lei (Sala Sporturilor "Horia Demian").