Muzici de alungat ploaia

Dana Ene
Luna Mai a debutat cu fenomene meteo ex­tre­me (inundații, grindină) și primăvara a semănat mai degrabă a toamnă.

Din feri­cire, muzica e mult mai tare ca buletinele meteo și ne oferă umbrele care să ne scape de ploi. În ciuda in­tem­periilor, numărul concertelor n-a scăzut, ba din con­tră, sunt din ce în ce mai multe și mai variate. Oaspeți de seamă vor trece pragul țării noastre, în luna Mai. Unii vin în premieră, în timp ce alții au devenit deja in­timi ai scenelor românești. Chiar săptămâna aceasta la București vor cânta Al Bano și Peter Gabriel, iar săptămâna viitoare sunt așteptate Maria Nazionale și Mariza. Și cu asta, surprizele nu s-au terminat. În bloc-start se află mai multe festiva­luri ce-abia așteap­tă să fie integrate în circuitul Unu al competiției muzicale de pe scenele românești. În rândurile ce ur­mează vom vorbi despre ele.

EUROPAfest

Pe 8 mai, începe EUROPAfest. Aflat la cea de-a 21 ediție, festivalul internațional, situat sub Înaltul Pa­tronaj al Altețelor Lor Regale Principesa Margareta și Principele Radu, va aduce în atenția publicului bu­cureștean peste 300 de artiști din 45 de țări. Este sin­gu­rul festival din Europa care reunește patru genuri mu­­zicale - jazz, blues, pop și muzică clasică. Toți fa­nii acestor stiluri sunt așteptați la concerte live de excep­ție.
Festivalul debutează pe 8 mai, cu un con­cert tema­tic - Swiss Jazz Night - Jazz in the Theatre, organizat în parteneriat cu Amba­sada Elveției în România; pe 9 mai se des­chide scena Caffe Festival, la Ibis Caffe, cu un concert al trupei Vassilis "Blue" So­tiriou din Gre­cia și Elveția care prezintă un ames­tec bine proporțio­nat de blues, funk, soul și muzică jazz. În aceeași zi, la salonul de eve­nimente Mărul de Aur, de pe Calea Victoriei nr. 163, se va produce trupa Alex Hahn & The Blue Riders din Anglia și Australia.
Acesta va fi doar începutul unei serii de alte 10 evenimente, printre care mult-aștep­tatele concerte de jazz, blues și pop, cea de-a opta ediție a Bucharest Inter­national Jazz Competition, prezentată în cadrul evenimen­tului EUROPAfest - 100% jazz and more, cu trupe de jazz din 21 de țări, Jeunesses Inter­national Flute Competition "Dinu Lipatti", la care anul acesta s-au înscris un număr-record de participanți: 143 de tineri din 38 de țări și, nu în ultimul rând, concerte after-hours în spații neconvenționale. Tot în cadrul acestui festival o puteți întâlni și pe îndrăgita Margareta Pâslaru, care va îm­părtăși din ex­periența sa scenică tine­rilor muzicieni dor­nici să atingă culmile succesului, într-un workshop intitulat "Repetiție generală".
Sibiul a fost inclus și el în programul EUROPAfest. Aici se vor desfășura două con­certe: pe 15 mai, la Filarmonica de Stat Sibiu, unde puteți audia un concert de mu­zică clasică, și pe 23 mai, chiar finala - Jeu­nesses International Flute Com­petition "Di­nu Lipatti" 2014.
Detalii despre concertele viitoare și bilete găsiți pe site-ul jmEvents.ro.

Bulz& Blues

Pe 16 mai, în proaspăt defrișatul târg al Ieșilor (teii orașului au fost tăiați fără milă), se desfășoară cea de-a treia ediție a Bulz& Blues. Este un festival organizat sub umbrela "Food Revolution Day", o acțiune globală, inițiată de îndră­gitul gastronom britanic, Jamie Oli­ver. "Food Revo­lution Day" încurajează comuni­tă­țile să creeze evenimente locale, spre a putea savura mân­care sănă­toasă și de calitate, într-o companie plăcută. Acest proiect a avut deja un mare succes, iar acum se desfășoară simultan, pe data de 17 mai, în 664 de orașe din 62 de țări. Inițiativa a fost preluată și la Iași, încă din 2012, continuând, mai apoi, în anul 2013, sub numele de "Bulz& Blues".
Pentru că bulzul este un fel de mâncare propriu acestei zone, a de­venit și emblemă a festivalului, iar faptul că rimează cu blues-ul a creat un joc de cuvinte nostim. Anul tre­cut, peste 400 de oameni pasio­nați de aer curat, gastronomie și muzică s-au adunat la Iași, iar festi­valul a început să prindă din ce în ce mai bine contur. Anul acesta sunt așteptați să cânte: Electric Brother Live Band, Partizan, Night Loosers, Vali Răcilă, Marcian Petrescu și Trenul de Noapte, So What, Soul Serenade, Her Funky Subjects, Shukar Nation, Alex Jaxx & Co, ClanDestin, Cuantune etc. Au fost pregă­tite di­verse ateliere, activități amuzante și, pentru că este un festival gastro­nomic, nu va lipsi nici mânca­rea. Bulzul va fi rege, dar puteți gusta și alte produse culinare și băuturi sănă­toase create de: Cuptorul Moldo­ven­cei, Cupcake Me, Ferma Caprele Iri­nucăi, Prăjiturici și alte dulciuri, Țara Bucatelor, CUIB, Vivo Fusion Street Food, Verde Bun, Taina Vie, Passion Products, Gramma Wines, Acaju. Muzică și burtă plină! Nu ratați un astfel de eveniment, că nu veți regreta!
(Prețul unui abonament pentru perioada 16-18 mai este de 80 lei. Iar un bilet de o zi costă 35 de lei.)

Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/ Hermannstadt

După o scurtă fugă în nord-estul țării, ne întoarcem la Sibiu, unde în perioada 24-31 Mai, se desfășoară pri­mul Festival In­ter­național de Muzică Clasică al orașului, organizat de Fundația Română pentru Excelență în Muzică, al cărei președinte este di­rijorul de renume mondial Chris­tian Badea.
Sunt invitați muzicieni de prestigiu in­ternațional: Giuliano Carmignola, Cvar­tetul Boro­din, Mario Caroli, Tamas Varga, Christian Badea, Dario Bonuccelli, Mar­tin Owen, dar și cei mai pro­mițători tineri muzicieni din România. Lor li se vor alătura Vlad Maistorovici (compozitorul invitat al Festivalului), Mozart Kammer­philharmonie, orches­tra în rezidență a Festivalului, formată din muzicieni români și europeni din tânăra generație, ca și alți invitați de marcă. Împreună vor interpreta capo­dopere ale repertoriului clasic (Mo­zart, Haydn, Schubert și Beethoven), dar și contemporan (Webern, Messiaen și Ligeti), într-o serie de concerte sim­fonice, camerale, recitaluri și evenimente edu­cative, în locuri simbo­lice pentru istoria și cultura Sibiului, precum Biserica Romano-Catolică "Sfânta Treime" sau Biserica Evan­ghe­lică "Sf. Ioan".
Detalii despre concerte și bilete pu­teți găsi online pe frem.ro