Vinul și frumusețea

Iulia Vlad
Parfumat, rafinat, subtil, cu o compoziție bogată și complexă - polifenoli, resveratrol (aflat în vinul roșu), vitamine, minerale, acizi orga­nici, glicerol, aminoacizi, vitamine -, vinul este o licoare magică, un elixir pentru sănătate și frumusețe.

Nu-i de mirare că mai multe firme cosmetice de prestigiu l-au inclus ca ingredient în produsele lor de înfrumusețare. Cre­mele și loțiunile cu vin au ca rezultate prevenirea și stoparea îmbătrânirii, reducerea ridurilor fine, redarea fer­mității, supleții și strălucirii pielii, pre­cum și un pronunțat efect anti­bac­terian, antiviral, calmant, antiin­fla­ma­tor. De asemenea, "vinoterapia", trata­mentele cu vin și băile în vin sunt la loc de cinste în saloanele de cosmetică de lux. Dar cum vinul este un aliment la îndemână, el poate fi transformat foarte bine și acasă, în laboratorul bu­cătăriei, în produse miraculoase pentru frumusețea femeilor.
Iată câteva rețete naturale cu vin, pe care dacă le aplicați regulat, veți avea piele întinsă, catifelată și fermă. Folo­siți doar vin natural, de calitate, din surse de încredere.

Loțiune tonică cu vin și ceai de busuioc

Ingrediente: 3 linguri de vin alb sau roșu, 2 linguri de infuzie de bu­suioc (preparați un ceai concen­trat de busu­ioc din 2 linguri de busuioc, fierte un mi­nut în ju­mătate de cană de apă; se aco­peră și se lasă la in­fuzat 20 de mi­nute, apoi se stre­coară).
Mod de preparare și folosire: ames­tecați 3 linguri de vin cu 3 lin­guri de infuzie de busuioc. Se poate păstra la frigider 3-4 zile, într-un reci­pient de sticlă. Lo­ționați fața, gâtul și decolteul în fiecare seară, după spălare. Are efect excepțional asupra pielii, revigorant, energizant, îi dă o stră­­lucire și lumi­nozitate aparte, stimulează circulația și tonifică.

Mască cu vin, miere și germeni de grâu

Ingrediente: 2 linguri de vin roșu, 2 linguri de miere, 2 linguri ger­meni de grâu.
Mod de preparare și folosire: a­mes­tecați ingredientele și întin­deți-le pe fața și gâtul proaspăt cură­țate. Lă­sați să acționeze 30 de minute, clătiți cu apă rece, apoi tamponați cu ceai de salvie. Are efect antibacterian, cicatri­zant, astringent, regenerează și revigo­rează pielea și se potrivește ori­cărui tip de ten.

Mască cu vin și argilă

Ingrediente: 3 linguri de argilă, 3 linguri vin roșu.
Mod de preparare și folosire: a­mes­tecați ingredientele până se trans­formă într-o pastă groasă. Întindeți-o pe fața și pe gâtul proaspăt spălate. Lă­sați să acționeze 20-30 de minute, apoi spălați-o și aplicați o cremă hidratantă. Este indicată mai ales pentru tenul gras sau mixt. Curăță, este astringentă, vin­decă acneea și coșurile.

Mască cu vin, iaurt, miere și făină

Ingrediente: 4 linguri de vin roșu, 2 linguri de miere, 2 linguri de făină, 4 linguri de iaurt.
Mod de preparare și folosire: a­mes­tecați ingredientele, aplicați-le pe față, gât și decolteu, lăsați să acționeze 20-30 de minute, după care vă spălați. Veți avea un ten, gât și decolteu de por­țelan.

Exfoliant cu vin, tărâțe și mălai

Ingrediente: o jumătate de ceașcă de tărâțe, o jumătate de ceașcă de mălai, vin alb.
Mod de preparare și folosire: a­mes­tecați tărâțele și mălaiul, apoi adăugați vinul alb, până la consistența unei creme. La duș, aplicați mi­xajul pe corp și masați cu mișcări circulare, timp de câ­teva minute. Clătiți-vă, apoi, abun­dent. Pielea devine mai cu­rată, mai luminoasă. Se poate folosi și pentru față.

Vin roșu împotriva părului alb și a varicelor

Pentru a întârzia și a încetini apa­riția firelor de păr alb și pen­tru a pre­veni și a reduce varicele, beți de două ori pe zi, înainte de mese, câte 30 ml de vin roșu (dar nu mai mult).

Loțiune pentru păr

Dacă vă doriți un păr bogat și stră­lucitor, aplicați după fiecare spălare loțiunea cu vin.

* Pentru păr închis la culoare
Ingrediente: o jumătate de litru de decoct de rozmarin, o jumătate de ca­nă de vin roșu.

* Pentru păr deschis la culoare
Ingrediente: o jumătate de litru de decoct de mușețel, o jumătate de cană de vin alb.
Mod de preparare pentru ambele rețete: Se fierbe rozmarinul sau mușe­țelul 5-6 minute în apă, se lasă să stea acoperite 20 minute, apoi se strecoară. Infuzia se amestecă cu vinul și se clă­tește părul cu ea, după ultima spă­lare, de la rădăcină până la vârfuri.