"DACIA PLANT" în ajutorul femeilor: Când hormonii își fac de cap

Petre Cojocariu
- Interviu cu dr. CĂLIN GÎRLEA, director de inovare la "Dacia Plant" -

Pentru majoritatea femeilor, hormonii repre­zintă un "mister", deși multe din suferințele cu care se confruntă întreaga viață li se dato­rează, integral, acestor "peregrini" produși, în mare mă­sură, de glande, și care se amestecă în toate func­țiile corpului omenesc. Cercetătorii apreciază că prin trupul nostru cir­culă permanent circa 1000 de hor­moni, un du-te-vino perpetuu, care naște adeseori bus­culade și pro­ble­me de "trafic". Când sunt produși în exces, corpul își pierde controlul, exact ca o mașină cu aceelerația apăsată la maximum și care zboară pe o autostradă, cu risc permanent de accident. Dim­po­trivă, când produc­ția de hormoni scade, motorul nos­tru își pierde puterea și începe să dea rateuri. Din ne­fericire pentru delicatele și frumoasele reprezen­tante ale sexului slab, dezechilibrele hormonale le lovesc mai dur decât pe bărbați, începând chiar cu anii tulburi ai pubertății și până la apariția menopauzei, care pen­tru multe din ele înseamnă un "final de viață", ma­nifestat, nu doar prin încetarea fertilității (semnul im­placabil al "bătrâneții"), ci și prin scăderea densită­ții osoa­se (groaznica osteoporoză), atacuri cerebrale, trom­­boză, infarct, depresii... Prinse în caruselul modi­ficărilor hormonale, femeile se năpustesc, adesea, că­tre medicamentele de sinteză, apelând la hormonii sin­tetici, în ciuda avertismentelor legate de riscul insta­lă­rii cancerului de sân. Un gest pripit, având în ve­dere că și în zona dereglărilor hormonale, medicina naturii a descoperit o soluție optimă de lungă durată și fără efecte secundare fatale: PLANTELE BO­GATE ÎN FITOESTROGENI. Temă de studiu în labora­toarele întreprinderii sebeșene "Dacia Plant", aceste noi "mi­nuni" din farmacia naturii au fost trans­formate în câ­teva preparate de excepție, menite să disciplineze hor­monii, atunci când își fac prea tare de cap. Așezate, sim­bolic, într-o serie numită SUBLIMA, remediile cercetătorilor transilvăneni se vor a fi și o reverență omagială, în fața frumosului feminin.

- Domnule doctor, vă propun să pornim acest interviu de la "cheia" succesului pre­pa­ratelor "Da­cia Plant", dedicate probleme­lor hormonale: fitoes­tro­genii. Ce sunt, de fapt?

- Fitoestrogenii sunt substanțe bioactive de ori­gine vegetală, cu o structură asemănă­toare hormo­nilor estrogeni, secretați de corpul uman. În organism, fitoestrogenii din plan­te se fixează pe receptorii specifici ai hormonilor sexuali feminini, prin­tr-un mecanism compe­titiv, putând să îi înlocuiască pe aceștia și de­clan­șând, astfel, fie un efect estro­genic, fie un efect reglator hormo­nal. Ce trebuie să reținem este că au efect asemă­nător hormonilor din orga­nismul femeii și au rezultate foarte bune în echili­brarea hormonală, fără efectele se­cundare ale hor­monilor de sinteză, care de multe ori sunt fabricați din urină de iapă și nu sunt, în totalitate, compatibili cu organismul feminin, atât de sensibil.

- Ce proprietăți au plantele care conțin fitoes­trogeni?

- Plantele care conțin fitoestrogeni îmbunătățesc funcția reproductivă la femei. Au, de asemenea, capa­citatea de a bloca sau contracara efectele hormonilor de sinteză. Sunt perfecte pentru reducerea efectelor sin­dromului premenstrual și pentru reglarea menstrua­ției, după naștere. Unele dintre ele sunt o adevărată mană cerească pentru femeile care vor să alăpteze cât mai mult, deoarece cresc secreția de lapte la lăuze (mărar, fenicul, anason, shatavari). Mai târziu, femeile aflate la menopauză pot lua cu încredere plante es­trogenice, deoarece ameliorează simptomele meno­pau­zei (bufeurile, transpirația excesivă, uscăciunea vaginală, stările de anxietate, iritabilitatea, depresia etc.).

- Care sunt principalele afecțiuni care răspund la fitoestrogeni?

- Diferitele tulburări hormonale, cum ar fi tul­burările menstruale prin deficit (amenoreea, hipo­me­noreea, oligomenoreea), menopauza, menopauza pre­matură, infertilitatea, hirsutismul, hipoplazia mamară, estomparea caracterelor masculine și amplificarea feminității.

- Care sunt avantajele administrării fitoes­trogenilor față de hormonii de sinteză?

- În tulburările hormonale sau bolile datorate carențelor de estrogeni este necesară realizarea unui tratament de substituție. Când el este realizat cu hor­moni de sinteză, de obicei are loc o agravare a afec­țiunilor cronice preexistente (boala coronariană is­che­mică, infarctul miocardic, hipertensiunea arte­ria­lă, migrenele, accidentele vasculare cerebrale, vari­ce­le hidrostatice, flebitele și/sau trombozele venoa­se). În ce privește fitoestrogenii, ei concurează estro­genii de sinteză prin mecanism competitiv asupra re­ceptorilor estrogenici, ajutând astfel la eliminarea reacțiilor adverse și a toxicității îndreptate împotriva organismului, motiv pentru care, din acest punct de ve­dere, fitoestrogenii reprezintă o alternativă bene­fică la terapia cu hormoni de sinteză.
Spre deosebire de hormonii de sinteză, fitoestro­ge­nii prezintă nu doar un efect estro­genic, ci și unul reglator hormo­nal. Studii științifice au demonstrat că incidența cancerului mamar și genital la femeile din Asia, este cu mult mai mică decât în celelalte zone geografice, datorită consumului ridi­cat de soia, care este un estrogen.

- Care sunt cele mai active plan­tele estrogenice?

- Printre cele mai cunoscute plante care conțin fi­to­estrogeni sunt DongQuai (Angelica sinensis), Lem­nul-dulce (Glycyrrhiza gla­bra), Mărarul (Anethum ­gra­veolens), Feniculul (Foenicu­lum vulgare), Ana­sonul (Pim­pinella anisum), Shatavari (As­paragus racemosus) și Soia (Gly­cinemax).

- În ce situații nu se reco­mandă administrarea plantelor estrogenice?

- Plantele estrogenice sunt contraindicate în sarcină (au efecte abortive), precum și în afecțiunile în care sunt prezente niveluri crescute de hormoni es­trogeni: mastopatii chistice sau nodu­lare, chisturi ova­riene, fibrom uterin, tumori benigne și maligne, ma­mare sau genitale.

- Ce produse oferă "Dacia Plant" pentru proble­mele hormonale ale femeilor?

- "Dacia Plant" a creat o gamă specială, dedicată ex­clusiv femeilor. A intitulat-o sugestiv Sublima, deoa­rece fiecare femeie este unică și specială. Produ­sele din această gamă se adresează celor mai des întâl­nite probleme de sănătate ale femeilor, de la tulburări hormonale, infertilitate și până la simptomele neplă­cute ale menopauzei.

- Ați menționat infertilitatea. Poate fi ea tratată cu plante?

- La femei, infertilitatea este consecința unor ca­rențe sau dezechilibre hormonale, care odată apărute, afectează în mod negativ raportul estrogen/ pro­ges­teron. Ca urmare, în vederea conceperii unui copil, este necesară corectarea atât a deficitului estro­genic, cât și a carenței de progesteron, hormon direct impli­cat în menținerea sarcinii. De aceea, pentru tra­ta­men­tul infertilității feminine se recomandă admi­nistrarea de plante care au câteva efecte speciale: * sti­mulează secreția de hormoni sexuali (Brânca-ursului - He­racleum sphondylium); * corectează carențele estro­genice ce apar în cazul infertilității (Angelica - An­gelica sinensis); * susțin secreția de progesteron (hor­mon implicat în menținerea sarcinii) prin stimu­larea corpului luteal (Vitex - Vitexagnus castus).
"Dacia Plant" are în portofoliul său câteva super­produse naturale pentru stimularea fertilității: BRÂN­CA-URSULUI (stimulează aparatul reproducător), ESTROGEN NATURAL (produsul cu cea mai mare con­centrație de fitoestrogeni, se folosește pentru co­rec­tarea carențelor estrogenice), VITEX (acționează ca reglator hormonal în disfuncții ale aparatului re­producător feminin).

- Cum se administrează aceste plante? Au con­traindicații?

- Se recomandă administrarea produselor în cure de 3 luni, cu 1-2 luni pauză, timp în care se ur­mărește procrearea. Unele plante se consideră că au efect abor­tiv, și din acest motiv se reco­mandă ca în mo­men­tul în care s-a reușit concepția, să se întrerupă trata­mentul cu ele.

- Referitor la problemele cauzate de meno­pauză, cum pot ajuta produsele "Dacia Plant"?

- Odată cu înaintarea în vârstă, femeile încep să resimtă o serie de pro­bleme de sănătate. În ge­neral, acestea încep cu mult înainte de instalarea menopauzei și sunt semnalizate de o serie de simp­­tome clasice: bufeuri, transpirații nocturne, depre­sie. Pentru ameliorarea acestor simp­tome, a fost creat HormonBalance 45+, pe baza unei com­binații spe­ciale de plante. Datorită creșterii nivelului estro­genic, plantele cu conținut ridicat de fitoestrogeni pot realiza un efect de contracarare a modificărilor de degenerescență apărute la menopauză, cum ar fi reducerea pierderii de masă osoasă (osteoporoză), prin inhibarea acti­vității celulelor osteoclastice, reducerea procesului de îmbătrânire a pielii, prin creș­terea activității antioxidante, reducerea numă­rului și a intensității bufeurilor și uscăciunii vagi­nale, ame­liorarea stării psihoemoționale etc.
Legată direct de menopauză este osteoporoza, definită prin faptul că oasele devin mai poroase. În perioada menopauzei, femeile pierd 10% din masa osoasă. "Dacia Plant" a creat un produs revoluționar, care combină mineralele cu plantele estrogenice. Astfel, OSTEONAT pulbere conține, pe lângă calciu organic, perfect asimilabil (spre deosebire de alte forme de calciu aflate pe piață), și vitamina D, plante estrogenice: soia (Glycine hispida) și shatavari (Aspa­ragus racemosus), care echilibrează nivelurile hormo­nale fără efectele secundare aferente estrogenilor chi­mici de sinteză.
Osteonat conține și minerale organice provenite din complexul Aquamin. Aquamin este un produs ob­ți­nut din alge marine calcaroase, aparținând speciei Litho­thamnion, bogat în săruri solubile de calciu, mag­neziu, precum și în alte 74 de oligoelemente (prin­­tre care fosfor, potasiu, sulf, fier, bor, sodiu, man­gan, cobalt, cupru, zinc, seleniu). Princi­palele atuuri ale produsului Osteonat sunt date de ab­sorbția foarte bună a calciului organic și de com­bi­na­ția originală dintre calciul organic și plantele estro­ge­nice.

- Ce produse conține gama Sublima?

- Estrogen natural (pentru normalizarea funcției reproductive), HormonBalance 45+ (pentru combate­rea simptomelor menopauzei), Mami (pentru stimula­rea lactației lăuzelor), Vitex (susține secreția de pro­ges­teron), 906090 Silueth (ajută la slăbire), Zvelta­form pulbere (produs destinat modelării siluetei).

- Vă mulțumim!