Răspuns pentru CORINA - Botoșani, F. AS nr. 1114 - "Soțul meu are o tumoră pe creier"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deoarece nu precizați despre ce tip de tumoră ce­re­brală este vorba, din punct de vedere etiologic, voi fi nevoit să aduc lămuriri de ordin ge­ne­ral în ceea ce privește evoluția și tra­ta­mentul for­ma­țiunilor cerebrale intra­craniene. De obi­cei, tumorile depistate în stadii tim­purii sunt curabile, chiar dacă, uneori, localizarea lor face im­posibilă extir­parea. În cazurile în care tumora infil­trează țesutul cerebral din jur, făcând extirparea completă impo­sibilă (pro­babil cazul soțului dvs.), recurențele chi­rurgicale sunt posibile. Ambele tipuri de tumori cere­brale, atât cele benigne cât și cele maligne, pot deter­mina sechele neurologice ireversibile. În acest con­text, trebuie știut că tumorile cerebrale pot împiedica circulația lichidului cefalorahidian, deter­minând acumularea acestuia în și în jurul creierului, cu creș­terea presiunii intracraniene. Această compli­cație se­veră (hidrocefalie) va necesita obligatoriu drena­jul, pen­tru normalizarea presiunii intracraniene și redu­cerea riscului de deteriorare progresivă a țesu­tului cerebral interesat.
În mod obișnuit, tratamentul tumorilor cerebrale include proceduri chirurgicale, radioterapeutice, pen­tru distrugerea celu­lelor maligne, sau chimioterapice, pentru a stopa evoluția bolii. Pot fi, de ase­me­nea, prescriși corticosteroizi, pentru com­bate­rea edemului cere­bral, medicamente anti­convul­si­vante, pentru controlul crizelor con­vulsive (unele tumori pot genera ma­ni­festări de tip epileptiform), precum și anal­gezice, pentru atenuarea pu­seelor dureroase. După cum vi s-a spus, unele tumori benigne și maligne pot fi extirpate chirurgical în totali­ta­te, altele pot fi doar parțial extirpate, iar altele nu pot fi extir­pate deloc. Pentru ultima categorie de tu­mori se recomandă, uneori, chirurgia asistată de calculator, care permite extirparea chiar și a unei tumori situate în pro­fun­zimea țesutului cerebral. Numită și radiochirurgie gamma, această pro­cedură realizează exereza tumorală prin concentrarea pe tumoră a unui fascicul de radiații gamma cu a­ceeași mărime și formă ca masa tumorală.
Deși nu este și cazul soțului dvs., trebuie mențio­nat ca, în situațiile în care se constată o metastazare generalizată, abordarea terapeutică nu poate fi decât simptomatică, de înlăturare a disconfortului și de men­ținere, pe cât posibil, a funcțiilor neurologice.
Cu titlu informativ, precizez că abordarea natu­ristă în tratamentul tumorilor cerebrale include, de la caz la caz, remedii precum Boswellia (combaterea ede­mu­lui cerebral), seva de Mesteacăn (1 litru pe zi), Car­tilajul de rechin în combinație cu Zeolit (Zheo­shark), Năpraznic (citostatic natural), tincturile de Saschiu, Castan și Vâsc. La acestea se pot adăuga re­medii antitumorale bazate pe Cordyceps, Agaricus blazei, Ganoderma și vitamina B17 (sâmburi de cai­se), sucuri obținute din sfeclă, țelină, pătrunjel, mor­cov, cartof, măr (amestec), produse apicole (toate) și Spânz (300 mg pulbere, dimineața, pe stomacul gol).
În sfârșit, dar nu în ultimul rând, inhalațiile cu vaporii care se produc atunci când peste cetină de Tisa se toarnă apă fierbinte reprezintă o soluție tera­peu­tică empirică, dar de mare efect în managementul patologiilor tumorale cu diferite localizări, inclusiv cele cerebrale. Să auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Caut tratament pentru poliradiculonevrită axonală"
(Răspuns pentru GABRIEL STROILĂ, F. AS nr. 992)


Inflamație progresivă a rădăcinilor nervilor rahi­dieni (senzitivi și motori), caracterizată prin pierde­rea sensibilității, diminuarea reflexelor, slăbiciune mus­culară și parestezii etc. Poliradiculopatia este cau­zată de infecții respiratorii sau gastro-intestinale, tu­mori, virusuri (Herpes, Zoster), dia­bet, sifilis, HIV, me­dicamente, amiloi­doză, boala Charcot-Marie-Tooth cu debut în adolescență, defect genetic, hipo­glicemie, hipotiroidism, deficite vita­mi­nice B1, B6, B12, porfirie, sin­drom Guillain-Barré, insuficiență re­nală și hepatică sau uneori de sindromul "Refsum".
Pe măsură ce boala evoluează pot apărea paralizii ale membrelor inferioare (în special la nivelul muș­chilor gambei), cu extindere simetrică la membrele superioare (tetraplegie), paralizii ale mușchilor respi­ratori și ale nervilor cranieni periferici, responsabili și de alte tulburări, cauza principală fiind distrugerea tecii de mielină (demielinizare).
Apreciez că nepoata dvs. se află în faza a II-a a bo­lii, dacă luăm în calcul data când a fost desco­pe­rită. Printr-un simplu test de sânge se poate preciza dacă este vorba de Poliradiculonevrită postinfecțioa­să, caz în care timpul de recuperare este mai mare, bolnavul având nevoie să i se administreze doze ma­sive de Imunoglobuline, pe cale intravenoasă, și schim­bări plasmatice (plasmafereză), mai exact, scoa­terea anticorpilor anormali din plasmă.
Pentru a stopa demielinizările nervilor periferici și ale rădăcinilor spinale, pentru a preveni sau ame­lio­ra eventuale dureri de spate și a reduce inflama­țiile, medicina alternativă vă recomandă: Wheat Germ Oil, Tre-En-En, Neuro Optimizer, Q-Absorb, Super Co­rio­lus, Imune Gold Green, BCAA.
Periodic se vor face teste serologice și electro­miografice. Multă sănătate!

Dr. IULIANA UNGUR - medic primar, București, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09

"Există tratament naturist pentru constipație, care să nu dea dependență?"
(Răspuns pentru M. I. - Pitești, F. AS nr. 1107)


Constipația este întârzierea în eva­cuarea materiilor fecale pe care am în­tâlnit-o la mulți pacienți, datorită unei alimentații necorespun­zătoare, a se­den­taris­mului, stresului, programului încăr­cat de activitate, lipsei exerci­țiilor fizice. Ar trebui ca fiecare mamă în parte să prevină apariția con­stipației copilului, care va deveni adultul de mai târziu, prin de­prinderea copi­lului de la o vârstă cât mai fragedă de a avea scaun zilnic, de preferință la aceeași oră. Astfel, mai târziu, viitorul adult nu va avea probleme, pen­tru că o constipație instalată în copilărie per­sistă, de obicei, toată viața, fiind con­si­derată constipație cronică, evacuarea materiilor fe­cale fiind întârziată. Constipația poate fi și acciden­tală, însoțită de jenă abdominală, balonare și poate apărea după naștere, în repaus prelungit la pat, în boli infecțioase, schimbarea condițiilor de viață, drum lung cu autocarul, trenul, schimbarea temporară a do­mi­ciliului, emoții puternice etc. Îna­inte de începerea tratamentului pentru constipație cronică este necesară o consultație complexă, cu investigații pentru exclu­derea unei boli organice. În cazul în care constipația a apărut recent la o persoană în vârstă, care până atunci nu a avut tulburări de tranzit, ne punem pro­blema unei suferințe organice - ocluzie intestinală prin tumori benigne, maligne, caz în care se impune colonoscopie, ecografie abdominală și intervenție chirurgicală de urgență.
Pacienții care au constipație au tendința de a uti­liza, încă din tinerețe, laxative, purgative și clisme, care nu fac altceva decât să accentueze constipația, de­­oa­rece se atenuează și mai mult reflexul de defe­cație (de evacuare a materiilor fecale). De aceea, fie­care persoană care suferă de constipație trebuie să aibă, alături de medic, următoarele obiective:
* Măsuri igienico-dietetice: * liniștirea pa­cientului și cooperarea între medic și pacient în func­ție de particularitățile pacientului; * în fiecare dimi­neață să aibă scaun, după ce a băut un pahar cu apă, suc de lămâie și două lingurițe de miere; * în timpul zilei să aibă scaun imediat de câte ori are nevoie, să nu se abțină; * laxativele și clismele să nu fie folosite abuziv; * lichidele să fie consumate în prima parte a zilei; * alimentele să fie bogate în celuloză: spanac, castraveți, roșii, fasole, mazăre, praz, cireșe, caise etc.; * ultima masă va fi la ora 19-20, un iaurt de­gresat, un măr, o pară; * exerciții fizice - mers pe jos, exerciții de respirație, gimnastică.
* Fitoterapie - apiterapie. * Smochine și prune care stau peste noapte în apă rece și vor fi mân­cate la micul dejun, după paharul cu apă, suc de lă­mâie și miere. * Decoct de crușin - două lingurițe de coajă se opăresc cu o cană de apă fiartă. Se lasă în repaus 30 minute, se fierb la foc mic 15 minute. După ce s-a răcit se adaugă 1-2 lingurițe de miere de sal­câm. Nu se folosește mai mult de o săp­tămână pe lună. * Infuzie din plantele Cupa-Vacii și Volbură - 500 ml pe zi. * Infuzie din Anghinare, Fra­sin, flori de Porumbar - în constipațiile din afec­țiunile hepa­tice. * Infuzie de flori de Soc în consti­pație de natură nervoasă. * Infuzie din fructe de ana­son, chimen și frunze de roiniță. * Semințele de in - se folosesc nu­mai dacă sunt întregi, pentru că sfărâ­mate pot pro­voca leziuni și substanțe toxice. Se folo­sesc după ce au fost ținute 30 minute în apă, seara. * Ceai laxativ - antihemoroidal, deoarece de foarte mul­te ori constipația determină și fisuri anale, hemo­roizi, cu două ore înainte de culcare, la aceeași oră. * Ulei de ricin - la copil și bătrân, dar pentru un timp scurt. * Cicoarea - pe care o pot numi "regina" con­stipației, sub formă de infuzie, și efectul este mag­nific.
* Tratament medicamentos. Se poate folosi ca o măsură auxiliară în cazul constipațiilor din co­lonul iritabil, care dau crampe groaznice: No-Spa, supozitoare cu glicerină etc.
* Tratamente cu produse naturiste. În funcție de cauza care a determinat constipația: Diges­tive Enzimes, Meal Time, Rhodiolin, Pure-yucca.
* Homeopatie: După o consultație homeopa­tică și clinică pentru fiecare pacient.
* Acupunctură.
* Gemoterapie - în cure de 2 luni, cu rol în detoxifiere și în restabilirea tranzitului intestinal normal: extract din muguri de smochin, extract din mlădițe de merișor și extract din muguri de tei argin­tiu sau Polygemma 15. Gemoterapia în acest caz va avea efecte benefice în combinație cu homeopatia.
Vă doresc toate cele bune și numai bine!