Ardeiul iute

Iulia Vlad
- Cosmetică -

Condiment apreciat în mai toate bucătăriile lumii, "leac" im­por­tant pentru multe boli, ardeiul iute are și efecte de excepție în întreținerea frumuseții, pentru că stimulează cir­culația sângelui, este antiinflamator, antiseptic, ajută la eliminarea toxi­nelor, regenerează și netezește pielea.

Mască cu ardei iute
Ingrediente: 1 linguriță de ardei iute tocat fin, 1 lingură de miere, 5-6 picături de ulei de măsline sau de migdale.
Mod de preparare și folosire: Se amestecă ingredientele și se aplică pe fața proaspăt spălată. Imediat după apli­care poate apărea o senzație de u­șoa­­ră usturime, pișcături, care însă dis­par. Se lasă 20-30 de minute, apoi se spală. Are efecte imediate. Pielea de­vine curată, fără imperfecțiuni, su­plă, catifelată, luminoasă. Se aplică o dată pe săptămână. Este un veritabil trata­ment de menținere a tinereții.

Ulei de ardei iute pentru celulită și piele ofilită
Se poate folosi ulei de ardei iute din comerț (se găsește la magazinele natu­riste și plafaruri) sau se poate pre­para acasă, în modul următor:
Ingrediente: 100 ml ulei de măs­line sau de floarea-soarelui, 50 g ardei iute tocat mărunt.
Mod de preparare: Se toar­nă uleiul peste ardei și se lasă la macerat 2 săp­tă­mâni, în­tr-un borcan în­chis ermetic. Se stre­coa­ră și se păstrează în loc întunecos și rece, în sticle închise la culoare.
Tratament contra celulitei, grăsimii, și a lipsei de fermitate a pielii
Se masează cu ulei zonele corpului afectate de celulită, grăsimea care nu dispare, în ciuda dietelor ținute (ab­domen, fese) sau pielea flască. Masajul cu ulei de ardei iute se face timp de câte­va minute, cu mișcări circulare energice, o dată la 4-5 zile, de preferat dimineața. Se îndepărtează cu apă și săpun. Se aplică apoi o cremă de corp pe bază de mentă sau lavandă.

Tinctură de ardei iute
Se poate folosi tinctură de ardei iute din comerț (se găsește la magazinele naturiste și plafaruri) sau se poate prepara acasă, în felul următor:
Ingrediente: 100 ml alcool alimen­tar de 70-90 de grade, 100 ml de apă distilată, 30 g ardei iute proaspăt.
Mod de preparare: Se toacă mărunt ardeii iuți, se pun într-un borcan și se toarnă peste ei apa și alcoolul. Se în­chide recipientul ermetic și se lasă la macerat 10-14 zile. Se strecoară, apoi se păstrează în loc întunecos și rece, în vas de sticlă de culoare închisă.

Stoparea căderii părului, îndesirea lui
Puneți tinctura de ardei iute într-un recipient cu pulverizator și stropiți ră­dăcina părului. De două ori pe săptă­mână fricționați pie­lea ca­pu­­lui cu tinc­tură sau tinc­tură diluată (se ames­tecă o lingură de tinctură cu 4 linguri de apă). Se lasă pe scalp 3-4 ore, apoi se spală. După câteva apli­cări, se va observa o re­du­cere a că­derii pă­rului, de ase­me­nea, pă­rul va fi mai viguros și cu mai mult volum, iar în timp se înde­sește. (La apli­care, tinctura de ardei iute poa­te pro­voca tuse sau strănut persoa­nelor mai sensibile, care e bine să folo­sească tinctura diluată. Aveți grijă să nu vă in­tre în ochi.) Pentru creșterea efi­cien­ței tratamentului, se pot adăuga, în părți egale, tinctură de brusture și tinc­tură de urzică.

Cremă cu ardei iute, contra celulitei
Ingrediente: 2 linguri de cremă hi­dra­tantă de corp, 2 linguri de tinctură de ardei iute. Se prepară în cantitatea care se folosește.
Se amestecă ingredientele și se apli­­că cu masaj pe zona afectată (coap­se, abdomen, fese), până intră în piele. Aplicată zi de zi, pe o perioadă de cel puțin trei săptămâni, elimină toxinele, previne și reduce depozitele de gră­si­me și celulita.
(Înainte de a aplica preparatele cu ardei iute, testați-le pe o porțiune mică de piele.)