Hrana vieții - Semințele și boabele încolțite

Natasa Galche
Când sămânța începe să încolțească, după un îndelung "somn", în ea se "trezesc la via­ță" toate procesele metabolice, mărindu-se totodată de nenumărate ori și cantitatea de substanțe biologic active - fermenții, micro și macroelemen­tele, antioxidanții, vitaminele.

Asemeni unei mame iubitoare care oferă tot ce este mai bun pruncului său, tot astfel și sămânța dăruiește firicelului său verde, plăpând, ce se naște din pântecele ei cele mai valoroa­se și mai nutritive elemente. Semințele germinate, adăugate în alimentația zilnică, oferă un maximum de energie. Consumul lor regulat stimulează proce­sele metabolice, consolidează imuni­tatea, norma­lizează echilibrul de vitamine și minerale, curăță orga­nis­mul de toxine, încetinește procesul de îmbătrânire. Administrarea lor este reco­man­dată în special copiilor, vârstnicilor, femeilor însărcinate sau celor care alăptează, dar și per­soanelor care depun eforturi intense fi­zice sau intelectuale.

Metoda de germinare
Pentru germinare, se poate folosi o va­rietate de semințe: grâu, secară, ovăz, orz, mei, hrișcă, dar și leguminoase, cum ar fi fasole, mazăre, linte, soia. Semințele sau boa­bele ce urmează a fi puse mai întâi la înmuiat și apoi la încolțit trebuie să fie proas­pete, să nu prezinte pete, să nu fie sfărâmate sau - mai ales - putrezite. La o tranșă, este suficient a se folosi circa 50-100 de grame. Înainte de înmu­iere, cerealele sau leguminoasele trebuie să fie bine spălate, într-o strecurătoare, sub jet de apă rece.

Moduri de preparare

Metoda 1 - cereale și leguminoase
Într-un vas, de preferat din ceramică sau de sticlă, peste semințele sau boabele alese, se toarnă apă rece, cât să le acopere cu câteva degete. Pentru încolțit se vor folosi doar acele semințe ce s-au scufundat pe fundul vasului, iar cele ce plutesc la suprafața apei se vor arunca. Procesul de înmuiere durează 8-12 ore, timp în care în apă sunt eliminate toate substanțele nocive. Atunci când lichidul a căpătat un gust amărui, o culoare gălbui-închisă și un miros ușor neplăcut, se poate trece la procedura de germinare propriu-zisă.
Într-un recipient cu fundul plat, se așează semin­țele într-un strat de maximum doi centimetri, pentru a permite germinarea lor uniformă, apoi se toarnă apă fiartă și răcită, astfel încât să nu băltească, ci semin­țele să fie doar acoperite cu puțină apă. Deasupra se întinde un tifon și se lasă peste noapte într-un loc în­tunecos și călduros. În acest răstimp, semințele încep să germineze. Dimineața, tifonul se umezește cu pu­țină apă. După circa două zile, când se zărește un firi­cel subțire, verde, de aproximativ 1-3 milimetri, ger­menii pot fi consumați, dar nu înainte de a fi spălați în jet de apă caldă apoi rece, întrucât pe semințe se pot dezvolta microorganisme fun­gice. Unele boabe ger­minate conțin toxine care se pot distruge prin fier­bere. Astfel, boabele încolțite de soia sau mazăre tre­buie fierte timp de trei-patru minute, înainte de a fi consumate. Ce­le­lalte boabe de leguminoase se pot consuma crude, fără a le supune procesului de fierbere.

Metoda 2 - doar cereale
Într-o strecurătoare pusă pe un pahar plin cu apă se toarnă o lingură de semințe în preala­bil spălate. Semințele trebuie abia să atingă apa, nu să fie scu­fundate. Apa trebuie schim­bată de trei ori pe zi, astfel: se ridică sita, se aruncă apa veche și se înlo­cuiește cu una proaspătă. După două-trei zile, când cerealele s-au umflat și mugurașii verzi au apărut, germenii pot fi consumați.
Se pot conserva la frigider, dar nu mai mult de două-trei zile.

Mod de administrare
Semințele sau boabele încolțite trebuie introduse treptat în alimentația de zi cu zi. În primele 4-5 zile, se administrează câte o linguriță, cu 15-20 de minute înainte de masa de dimineață și de după-amiază. Apoi se face o pauză de 2-3 zile, în­trucât acest aliment are o concentrație energe­tică foarte mare și organismul are nevoie de timp să se adapteze. Se continuă astfel dieta, timp de patru săptămâni. În cea de-a cincea săptămână, doza zilnică poate fi mărită până la 50 de grame, dar nu mai mult (copiilor li se administrează jumătate din această doză). Este recomandat ca semințele și boabele ger­mi­nate să se consume dimineața, la micul dejun.

Grâul încolțit - vitaminele vii

Grâul încolțit conține proteine, fosfor, potasiu, magneziu, calciu, zinc, fier, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, E, F. Germenii de grâu contribuie la func­ționarea normală a creierului și a inimii, sunt benefici pentru stările de epuizare nervoasă, cres­când performanța și rezistența organismului. Con­sumul lor zilnic normalizează funcțiile tractului gastro-intestinal, îmbunătățește funcționarea sis­temului cardiovascular și a celui respirator. Grâul are proprietăți antiinflamatorii și emoliente, este recomandat în afecțiunile urologice, curăță vezica urinară și excesul de săruri din rinichi.

Uz intern

Băuturi din germeni de grâu
Infuziile și decocturile din semințe încolțite de grâu reprezintă o băutură benefică atât pentru per­soanele ce suferă de diverse afecțiuni, cât și pen­tru oamenii complet sănătoși. Apa în care au fiert semin­țele se poate utiliza pentru pregătirea supelor, cior­belor sau se poate consuma ca atare.
Infuzie: peste o lingură de semințe încolțite se toar­nă un pahar de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de două ore, apoi se strecoară. Se bea pe înde­lete, pe parcur­sul întregii zile.
Decoct: la 100 de grame de semințe germinate se pune un litru de apă. Vasul se pune pe foc și de când apa începe să clocotească, se mai lasă timp de cinci minute. Se trage de pe foc, se toarnă într-un borcan, se acoperă ermetic și se lasă timp de 24 de ore într-un loc călduros. După acest răstimp, se strecoară și se administrează câte o jumătate de cană, de două ori pe zi, după masă. Această băutură are acțiune coleretică, stimulând secreția biliară a ficatului și ajutând la rege­nerarea celulelor hepatice.
Rejuvelacul este o băutură sănătoasă, obținută din ger­meni de semințe, cele mai efi­ciente fiind cele de grâu.
Rețetă: peste o jumătate de pahar de semințe încolțite se toarnă 1,5 l de apă naturală (de izvor, de fântână sau obținută din topirea gheții). Vasul se aco­­peră cu un tifon sau cu ca­pac și se lasă timp de trei zile într-un loc întunecos, la tem­peratura camerei. Rejuvelacul bun de consumat are o culoare albicioasă, ușor tulbure, un mi­ros plăcut și un gust acrișor, distinctiv (ca braga). La supra­fața apei se formează o peli­culă albicioasă, ca un caimac, care trebuie înlăturată. Băutura se poate conserva la frigider, nu înainte de a fi transferată într-un recipient de sticlă curat. Grâul încolțit rămas pe fundul sticlei se poate folosi încă o da­tă, pentru a obține băutura ușor fermentată.
Se administrează călduț, câte două pahare pe zi, înainte de masă, împotriva constipației, pentru elimi­narea toxinelor din organism, pentru curățarea trac­tului gastro-intestinal.

Băutură regeneratoare pentru perioadele post-operatorii
Ingrediente: o cană de germeni de grâu, o jumă­tate de cană de stafide aurii, patru căni de apă na­turală.
Mod de preparare: peste germenii de grâu și sta­fide, se toarnă apa și totul se amestecă cu mixerul. Se strecoară și se păstrează la frigider cel mult 4-5 zile, într-un recipient închis ermetic.
Administrare: semințele și fructele strecurate se consumă la micul dejun, câte o lingură, iar băutura se administrează dimineața și seara, pe stomacul gol, câte 1-2 linguri. Tratamentul se ține în perioadele de convalescență, până ce tranșa s-a epuizat. Pentru o recuperare completă, schema se poate relua încă o dată.

Germeni de grâu împotriva tuberculozei
O mână de semințe de grâu încolțite se mixează cu blenderul sau se pisează cu pisălogul. Peste pasta obținută se adaugă câteva stafide sau prune uscate și miere, după gust. Se administrează câte 50 de grame, de două ori pe zi, pe stomacul gol, timp de două săptămâni.

Uz Extern

Loțiune tonică cu acțiune de albire
Ingrediente: trei linguri de germeni de grâu, două treimi dintr-o cană de ulei (de floarea-soarelui sau măsline).
Preparare: germenii de grâu se trec prin mașina de tocat sau prin blender, se introduc într-un recipient opac, se toarnă uleiul, vasul se închide ermetic și se lasă timp de o lună într-un loc călduros. După acest răstimp, loțiunea se filtrează.
Aplicare: tenul se șterge cu loțiu­nea rezultată o dată pe zi, de preferat seara, înainte de culcare. Rezultatul: o piele curată și albă.

Mască anti-îmbătrânire
Ingrediente: două linguri de ger­meni de grâu, trei lingurițe de smân­tână, trei-cinci picături de ulei de lavandă. Germenii se trec prin ma­șina de tocat și se amestecă foarte bine cu celelalte ingrediente. O dată pe săptămână, se aplică pe față și se lasă să acționeze timp de 15-20 de minute. Se clătește cu apă călduță. Tenul va deveni neted și catifelat.

Ovăzul

Această cereală cu proprietăți emoliente și coleretice este benefică împotriva gas­tritei, ulcerului peptic, a bolilor sistemului nervos, a tulburărilor metabolice. Semințele încolțite de ovăz conțin aminoacizi esen­țiali, vitaminele A, B1, B2, B6, E, saponine, minerale.
Infuzia de semințe încolțite de ovăz este be­nefică împotriva constipației, reglează metabolismul.
Mod de preparare și folosire: peste o sută de gra­me de semințe încolțite de ovăz se toarnă un litru de apă rece. Se lasă la macerat timp de o zi, apoi se stre­coară. Se bea câte o jumătate de ceașcă, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. Tratamentul durează timp de zece zile, se face o pauză de două săptămâni, apoi se reia o dată.
Decoctul din germeni de ovăz este un tonic excelent, un remediu pentru bolile inflamatorii intes­tinale, un analgezic împotriva durerilor articulare.
Mod de preparare și folosire: peste o cană de se­mințe încolțite se toarnă un litru de apă clocotită. Vasul se pune pe foc și se fierbe până la evaporarea unui sfert din cantitate. Se strecoară și se adminis­trea­ză câte o jumătate de cană, îndulcit cu miere, de trei-patru ori pe zi, înainte de mesele principale. Remediul se ia timp de 21 de zile.

Împotriva gastritei
Zece linguri de germeni de ovăz și un litru de apă se pun la fiert, la foc mic, timp de trei ore. Se stre­coară și se bea în patru reprize pe zi, cu 20 de minute înainte de a mânca. Tratamentul durează zece zile.

Împotriva diabetului
După ce semințele germinate au fost bine spălate, se usucă într-un șervet de bucătărie și se pisează sau se trec prin mașina de tocat. O mână de germeni de ovăz se mixează cu câteva linguri de apă rece, apoi se adaugă 600 de mililitri de apă fierbinte. Vasul se pune la foc și se fierbe timp de două minute. Se lasă la infuzat preț de 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o ceașcă, de trei ori pe zi. Băutura se pregătește zilnic și se poate consuma atât timp cât doriți.

Împotriva hemoroizilor
Peste două linguri de semințe încolțite de ovăz se toarnă un litru de apă clocotită. Recipientul se aco­peră și se lasă la infuzat timp de 4-5 ore. Lichidul se strecoară. Se bea de cinci ori pe zi câte o jumătate de ceșcuță, până la vindecarea completă.

Hrișca

În conținutul se­min­țelor încolțite de hrișcă intră car­bo­hi­drați, mult magneziu, fosfor, zinc, mangan, calciu, fier, cupru, vitaminele B1, B2, B3. Consumul de germeni de hrișcă ridică nivelul hemoglobinei, ajută la consolidarea pereților vaselor de sânge, are efecte benefice asupra venelor varicoase, este un leac excelent împotriva anemiei și stresului cronic.

Fiertură din germeni de hrișcă împotriva varicelor
Peste două linguri de se­min­țe încolțite de hrișcă se toar­­nă două căni de apă. Re­ci­pientul se pune pe baie de aburi, timp de 20 de minute. Se trage de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat, timp de alte 30 de minute. Se bea câte o jumătate de ceașcă, de două ori pe zi, timp de o lună de zile.

Dietă pentru pierderea în greutate

Pentru o porție sunt necesare 200 de grame de germeni de hrișcă și 50 de grame de fructe uscate (la alegere). Se consumă în stare crudă, timp de 14 zile, eliminând din alimentație sarea, zahărul, produsele de panificație, al­coolul și nicotina.

Boabele germinate de leguminoase

* Boabele germinate de soia stimulează regenerarea țesuturilor, reprezintă un remediu pentru tulbu­rările de vedere, îmbunătățesc memo­ria și capa­citatea de concentrare, in­hibă dezvoltarea tumorilor și înce­tinesc progresia leucemiei. În plus, consumul de boabe încolțite de soia ajută la eliminarea exce­sului de co­les­terol, previne apariția bolilor car­dio­­vasculare, normalizează metabolismul, funcția hepa­tică, are un efect benefic asupra pancreasului, înce­tinește procesul de îmbătrânire.
* Germenii de fasole au un spectru larg de acțiune terapeutică. Datorită conținutului ridicat de potasiu, boabele încolțite de fasole sunt recomandate în ateroscleroză și tulburări de ritm cardiac. De ase­me­nea, normalizează procesele metabolice, au acțiu­ne diuretică și antimicrobiană, sunt benefice împo­triva hipertensiunii, gutei, obezității.
* Germenii din linte sunt un tonic general, cresc pofta de mâncare, au efecte antimicrobiene, stimulează producția de hormoni, mărind potența și libidoul, sunt recomandați împotriva constipației.
Este indicat ca boabele germinate să se consume în stare proaspătă, în diferite salate, în iaurt, la micul dejun sau simple.

REȚETĂ
Băutură rusească din boabe încolțite

Ingrediente: o lingură de boabe germinate (soia, mazăre sau fasole), în prealabil spălate, o lingură de zahăr, o linguriță de smântână, trei litri de apă. Se așează boabele germinate într-un borcan și se adaugă zahărul, smân­tâna și apa bine ames­tecate. Gura borcanului se acoperă cu un tifon pliat în două-trei straturi și se leagă cu o sforicică. Se pune re­cipientul într-un loc întu­necos și călduros, două săp­tămâni. Cvasul obținut se poate conserva la frigider, timp de maximum trei săptămâni. Se consumă de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, fără restricție. Este un remediu exce­lent împotriva aterosclerozei și a afecțiunilor he­patice.