Cireșele și vișinele

Iulia Vlad
Pe lângă strălucirile lor rubinii, transformate de copii în cercei atârnați la ureche, primele fructe ale verii dezmiardă și cerul gurii, răsfă­țân­du-l cu arome acrișoare și dulci.

Și cum ce-i place stomacului face aproa­pe întotdeauna bine și la obraz (mierea, laptele, fructele etc.), cireșele și viși­nele sunt și leacuri de frumusețe. Fo­losite în tratamente cosmetice, ele pre­vin și întârzie procesul de îmbătrânire, redau elasticitatea pielii, o tonifică și, datorită proprietăților antiinflamatorii, au efect decongestionant și tratează cuperoza. Sunt extrem de eficiente în albirea și luminarea pielii, în estompa­rea petelor și pistruilor, în hidratarea și calmarea ei.

Mască cu cireșe sau vișine, vitaminizantă și regenerantă

Ingrediente: 2-3 linguri de cireșe (sau vișine, dacă aveți tenul gras).
Mod de preparare: După ce ați spă­lat bine cireșele sau vișinele, scoateți sâmburii și zdrobiți pulpa fructelor cu ajutorul unei furculițe, până se trans­formă în piure. Aplicați pasta obținută pe fața și gâtul proaspăt spălate și lăsați o jumătate de oră să acționeze. Clătiți cu apă rece.

Mască cu cireșe, miere și lămâie, contra ridurilor, coșurilor și pentru albire

Ingrediente: 2 linguri de cireșe, 1 lingură de miere, o jumătate de lin­gură de suc proaspăt de lămâie.
Mod de preparare: Transfor­mați cireșele în piure, amestecați-le cu mie­rea și lămâia. Aplicați aceas­tă pastă pe față și pe gât și spălați-o după 20 de minute, cu apă călduță. Aplicată de două ori pe săptămână, elimină ri­durile fine, albește pielea, de­co­lorează petele și tratează ac­neea.

Mască cu cireșe și iaurt pentru piele îmbătrânită

Ingrediente: 2 linguri de cireșe, 2 linguri de iaurt.
Mod de preparare: zdrobiți cireșele cu furculița, până se transformă în terci, și adăugați iaurtul. Aplicați pasta pe piele pentru 20-30 de minute, apoi spălați-o cu apă călduță. Clătiți-vă cu apă rece.
Această mască este excelentă pen­tru întinerirea pielii terne, obosite și îmbătrânite.

Exfoliant cu suc de cireșe sau vișine și tărâțe de ovăz

Ingrediente: 3 linguri de suc de ci­reșe (sau vișine pentru ten gras) proas­păt preparat, 3 linguri de tărâțe de ovăz.
Mod de preparare: amestecați in­gre­dientele și aplicați-le pe fața și gâtul proaspăt spălate. După 5 minute, masați cu mișcări circulare, apoi clătiți cu apă rece.

Mască de vișine cu albuș, făină și miere, pentru ten gras

Ingrediente: 2 linguri de vișine, 1 albuș, 2 linguri de făină, 1 lingură de miere.
Mod de preparare: Amestecați vi­și­nele transformate în piure cu albușul bătut spumă și adăugați mierea și făi­na. Aplicați această mască pe față și pe gât, pentru 20 de minute, apoi clătiți cu apă rece.
Această rețetă este excelentă pentru îngrijirea tenului gras.

Mască de cireșe cu banane și untdelemn (pentru ten uscat)

Ingrediente: 2 linguri de ci­reșe, o jumătate de banană coaptă, o linguriță de ulei de măsline.
Mod de preparare: zdrobiți cireșele și banana cu furculița, până se transformă în terci, apoi adăugați uleiul de măs­line. Aplicați pasta pe față și pe gât pen­tru 30 de minute.
Este foarte bună pentru tenul uscat și ofilit, hrănește și reduce ridurile.

Mască cu vișine, brânză de vaci și smântână pentru decolteu și sâni

Ingrediente: 3 linguri suc de vișine proaspăt obținut, 2 linguri brânză de vaci, o jumătate lingură de smântână.
Mod de preparare:amestecați bine ingredientele și întindeți pasta cu ma­saj ușor pe sâni, decolteu și gât. După 30 de minute spălați-o.
Reface structura pielii, tonifică, re­dă fermitatea sânilor și a decolteului. Pentru rezultate rapide aplicați-o de cel puțin 2 ori pe săptămână.