Trei răcoritoare naturale

Ilie Tudor
La debutul perioadei calde, hidratarea orga­nismului este mai importantă ca oricând.

Problema este că adesea suntem tentați să renunțăm la apă în favoarea altor băuturi. Și pentru că firmele care produc răcoritoare vin cu oferte de gusturi, arome și culori, care mai de care mai îmbie­toare, hidratarea se face, adesea, cu lichide ale căror efecte le cunoaștem prea puțin. Problema este că mai mult de 90% dintre băuturile din comerț sunt mai de­grabă otrăvitoare decât răcoritoare. Ajunge să citești eticheta ca să ți se taie setea: apa este comple­tată de cantități uriașe de zahăr, de acizi și de E-uri, care mai de care mai toxice. De exemplu, sucul "de soc" din co­merț conține vreo 10 aditivi chimici cu potențial aler­gen sau cancerigen, în timp ce băuturile de tip cola conțin "numai" 4-5 asemenea otrăvuri, în schimb, rația de zahăr dintr-o singură sticlă ajunge pentru câ­teva zile. Soluția este să ne preparăm răco­ritoarele în casă din ingrediente sigure, care să consti­tuie toto­da­tă și un adevărat tratament pentru boli. Să cu­noaș­tem în continuare câteva asemenea sucuri-me­dica­ment.

Socată cu miere


Este băutura răcoritoare tradițională românească, alături de faimoasa bragă și de șerbeturile cu apă. Există nenumărate re­țete de socată, dar de departe cea mai gus­toasă este cea cu miere și lămâie.

Mod de preparare
Într-un borcan cu trei litri de apă se pun 12 inflores­cențe de soc, spă­late și fin tocate pe o planșetă de lemn. Se adaugă apoi 12 linguri de miere polifloră sau de salcâm, zeama de la patru lămâi mari și încă o lămâie tăiată felii (du­pă ce coaja sa a fost foar­te bine spălată, pen­tru a îndepărta conservanții cu care a fost tratată). A­mestecul se agită bine, apoi borcanul se închide cu capacul și se pune la căldură, deschizându-l de două ori pe zi și ameste­când, pentru oxigenarea conținu­tu­lui. După 3-5 zile, amestecul capătă un gust ușor înțe­pător și aroma specifică, moment în care se filtrează, iar lichidul limpede se păstrează la frigider.

Cura cu socată
Se consumă zilnic câte un litru de socată, de re­gulă după masă, fiind un stimulent blând al digestiei și un desert agreabil. La copii, se recomandă mini­mum jumătate de litru de socată pe zi, iar la persoa­nele cu probleme renale sau cu alte afecțiuni în care socul este recomandat, doza poate fi crescută până la doi litri pe zi.

Efecte terapeutice
* Pietre și nisip la rinichi - sunt foarte bine spălate de socată, principiile active din florile de soc fiind un foarte bun diuretic, dar și un antiinfecțios redutabil.
* Febră, răceli - socata este și un bun diafo­re­tic, ajutând organismul să își regleze temperatura în mod natural. Virozele gripale răspund foarte bine la acest remediu, florile de soc având efecte antigripale demonstrate științific.
* Reumatismul - este ameliorat de cura cu bău­tură de soc, care are efecte detoxifiante intense, dar și antiinflamatoare articulare.

Mixtură de căpșuni cu banane

Este o băutură inventată de italieni și care cuce­rește Europa și America. Pe lângă gustul său răcoritor și foarte plăcut, este și un remediu foarte puternic în multe boli.

Mod de preparare
Într-un mixer se pun o jumătate de litru de apă, două-trei banane și apro­ximativ o jumătate de kilogram de căpșuni, bine curățate și spălate. Pen­tru cei care sunt dependenți de gustul dulce, se vor adăuga și două linguri de miere, iar pentru cei aflați la dietă de slăbit, doar două lingurițe de miere. In­gredientele se mixează un minut și ju­mătate și se con­sumă cât mai repe­de, termenul de ga­ran­ție al acestei bă­u­turi minunate ne­fiind mai mare de o oră.

Mod de administrare
Cura se ține vre­me de măcar două săptămâni, la ne­vo­ie căpșunile putând fi înlocuite cu zme­ură. Pe timpul cu­rei, se consumă în­tre 500 ml - 1 litru din această băutură, înainte de masă, pe stomacul gol.

Efecte terapeutice

* Cură de slă­bire - acest nec­tar de fructe proaspete suprimă eficient sen­zația de foame și - extrem de important - conține multe fibre ali­mentare, care vor prelungi timpul de digestie, vor îm­piedica asimilarea anumitor grăsimi, reglând și gli­ce­mia.
* Constipație, colon iritabil - băutura se ad­ministrează în doză unică, dimineața. Fibrele alimen­tare și acizii organici din fructe sunt o adevărată "mă­tură" pentru colon, pe care îl vor curăța de toxine și îi vor regla activitatea.
* Tulburări de ritm cardiac - atât căpșunile cât și bananele sunt o extraordinară sursă de potasiu și magneziu biologic, două minerale esențiale pentru prevenirea și tratarea aritmiilor.

Limonadă cu mentă

Este vorba de băutura clasică preparată din lămâi, la care se adaugă mentă proaspătă - cel mai bun ră­coritor din lumea vegetală. Dincolo de gustul extrem de plăcut al acestei combinații naturale, vom vedea că ea este și un puternic remediu energizant pentru creier.

Mod de preparare
Se spală bine o lă­mâie cu tot cu coajă, pen­tru a fi siguri că am îndepărtat substanțele chi­mice cu care a fost tratată. Lămâia se taie apoi în felii cât mai fine și se pune la macerat în­tr-un litru de apă, îm­pre­ună cu 1-2 tulpini verzi de mentă, de seara până dimineața, când se filtrează. În maceratul astfel obți­nut se adaugă sucul proaspăt de la încă o lămâie și 2-3 linguri de miere, amestecându-se pentru omoge­niza­re. Se păstrează la rece și se bea pe parcursul zilei.

Efecte terapeutice

* Insolație, lipsă de rezistență la căldură - un litru de limonadă, răcit cu 2-3 cuburi de gheață și consumat pe parcursul zilelor călduroase de vară, re­prezintă un ajutor prețios deopotrivă pentru organism și pentru psihic. Băutura stimulează respirația, mă­reș­te rezistența aparatului cardiovascular la efort și în­lă­tură simptomele neplăcute ale insolațiilor ușoare.
* Digestie dificilă - se administrează câte 1-2 pahare cu limonadă, cu 30 minute înainte de fiecare masă. Substanțele amare din lămâie, împreună cu cele din mentă, stimulează secreția de sucuri di­gestive și peristaltismul gastric și intestinal. De asemenea, această răcoritoare naturală com­bate eficient stările de greață.
* Somnolență, dificultăți de con­centrare - substanțele aromate din mentă și din lămâie stimulează puternic activitatea cerebrală, în timp ce mie­rea previne stările de hipoglicemie. Pen­­tru cei care învață pentru examene, această limo­na­dă este un stimulent mai bun decât ca­feaua și cola.