Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
- De la lume adunate și-napoi la lume date -

Transpirație în timpul somnului

Din timpuri străvechi, leacul cel mai bun contra transpirației pe timpul nopții este salvia. Se face o in­fu­zie, care se bea dimineața, pe stomacul gol, o peri­oadă mai lungă. Salvia extrage din corp acele substan­țe care provoacă transpirația.
În cărțile vechi se recomandă ca remediu foarte efi­cient următorul amestec de plante: câte 20 g de sal­vie, crețișoară și coada-calului. Se opăresc plantele, se lasă să stea puțin, apoi se bea câte o ceașcă înainte de micul dejun, câteva zile la rând. Plantele întăresc organismul, înlăturând astfel transpirația.
În timpul unei cure într-o stațiune balneară, o fe­meie în vârstă se plângea de suferința pe care i-o pro­duce noapte de noapte transpirația. I s-a recomandat ceaiul de salvie, câte o ceașcă înainte de culcare. Peste câteva zile era uimită de efectul acestei plante, pentru că transpirația dispăruse de tot. Încă o dovadă că plan­tele ajută, și încă foarte repede.
ANCA DUMITRU - București

Inflamația unghiilor

Atunci când se inflamează patul unghiei, se folo­sește planta numită cașul-popii. Se pun peste noapte, într-o cană de apă rece, 50 g de plantă. În seara urmă­toare, înainte de culcare, se încălzește și se fac băi la picioare sau la mâini. Durata băii: 20 de minute. Apa poate fi refolosită de 2-3 ori.
Un alt remediu este alifia de gălbenele (calendule) cu care se ung unghiile bolnave. Se pot pune de ase­me­nea comprese cu bitter suedez.
Unghiile care se rup ușor pot fi tratate cu suc de cea­pă și suc de piciorul-cocoșului. Ceapa se taie în două și se freacă unghiile cu jumătățile astfel obținute. Se poate folosi și sucul, storcând ceapa.
Sucul plantei numite piciorul-cocoșului (o plantă care crește la margine de pădure sau câmpie) se folo­sește cu mult succes. Se desface tulpina rotundă și pli­nă și se ung în mod repetat unghiile cu sucul din ea. O singură folosire nu are efectul așteptat.
CARMEN SPÎNU - Bacău

Nevralgia feței

Florile de mușețel, lumânărică, coada-șoricelului și cimbru, culese în zile cu soare, proaspete sau puțin uscate, se pun într-un săculeț din pânză de in și se aplică direct pe față, în locurile dureroase. Plantele cu­lese la soare produc - sub influența acestuia - uleiuri eterice tămăduitoare cu mai multă forță. Din plantele amintite se mai face un ceai, din care se beau zilnic patru cești în înghițituri mici. Se face o infuzie, care se lasă puțin să se așeze.
Dacă apar și dureri spasmodice, se spală fața cu un decoct cald de brădișor (pedicuță), se șterge, iar apoi se pune un săculeț din pânză de in cu brădișor tăiat mărunt.
Compresele cu bitter suedez se vor aplica neapărat stând în pat. Câte o linguriță de bitter suedez de trei ori pe zi (diluat în ceaiul menționat mai sus) va produce o ușurare bolnavului.
GEORGETA V. - Galați

Dureri în timpul ciclului menstrual

Durerile menstruale cedează destul de repede dacă sunt tratate cu două plante aflate la îndemână: cimbrul și mușețelul.
Intern: se beau două cești de ceai de cimbru, înghițitură de înghițitură, de-a lungul unei zile întregi. Se opărește o linguriță de plantă cu 1/4 l apă clocotită. Se lasă să stea 5 minute.
Extern: când aveți dureri, umpleți un săculeț de tifon cu cimbru uscat. Încălziți-l puternic într-un vas așezat pe o baie de apă fierbinte, culcați-vă pe pat și puneți punga pe locul dureros.
Cataplasme cu mușețel - un sfert de litru de lapte clocotit se toarnă peste o lingură plină de mușețel. Se lasă să stea 5 minute, se strecoară și cu soluția obți­nută se fac comprese calde care se pun pe abdomen. La fel de eficiente sunt și aplicările de săculeți fier­binți (vezi cimbrul) cu mușețel uscat.
Comprese cu bitter suedez - se umezește o bucată mare de vată sau de finet cu bitter suedez și se așează pe locurile dureroase, după ce în prealabil pielea a fost unsă cu untură de porc sau alifie de gălbenele. Dea­supra se pune un fular gros. Compresa se ține în­tre 2 și 4 ore.
DIANA CIOC - Ploiești

Fibromatoză

Fibromatoza uterină este o boală foarte răspândită, care nu necesită întotdeauna operație. Dacă uterul nu sângerează și nu doare, nu-l agresați cu bisturiul. Com­presele cu bitter suedez sunt foarte indicate; lor puteți să le adăugați și următorul tratament.
Extern: pregătiți în fiecare zi doi litri de ceai din următorul amestec de plante: 300 g flori de gălbenele + 300 g de coada-șorice­lului (se iau șase lingurițe pline de plante care se opăresc). Întreaga cantitate de ceai trebuie băută înghițitură de înghi­țitură, de-a lungul unei zile. Separat, se amestecă trei linguri de bitter suedez cu puțin ceai. Se ia câte o linguriță înain­te și după fiecare masă de peste zi. Foarte recoman­dabile sunt și băile de șezut cu coada-șoricelului. (Într-un lighean cu apă caldă se toarnă un litru de decoct.) Se fac trei băi pe săptămână, cu durata de 25 de minute.
MARIETA S. - Iași

Cum scăpați de mirosul gurii

Cel mai adesea, mirosul din gură apare atunci când stomacul nu e în ordine, când există dinți stricați, răni în gură, constipație etc. Prima măsură ar fi să aflați exact cauza, pentru că fiecare din ele cere un tratament special. În prin­cipiu, mirosul cedează cu ur­mătoarele tratamente: * ceai de pelin - se bea o cană de ceai pe zi, înghițitură de înghițitură, vreme de 3-5 săptămâni. (O priză mică de pelin se opărește cu o cană de apă clocotită și se lasă să stea trei secunde); * ulei de ienupăr - 2-3 picături se pun într-un pahar cu apă stătută și se beau înghițitură de înghițitură di­mi­neața, la prânz și seara, după mese; * semințe de mărar - se țin în gură și se mestecă peste zi; dar pen­tru ca mirosul să fie înlăturat definitiv, e nevoie să pre­cizezi cauza acestuia. Medicina naturistă nu se poate practica fără diagnostic.
GLORIA - Brașov

Când vă pierdeți un rinichi

În cazul extirpării unui rinichi, primul lucru pe care trebuie să îl facă bolnavul este să-și protejeze rinichiul rămas. În acest scop, vă recomandăm o rețetă a medicului naturist austriac E. Kunzle, compusă din: lapte de troscot, din care se beau 3-4 căni pe zi. Mod de preparare: o lin­guriță cu vârf de plantă se opărește cu o cană de lapte clocotit; se acoperă și se lasă să stea o jumătate de minut, apoi se strecoară și se bea înghițitură de înghițitură.
* Pentru durerile postoperatorii, foarte eficiente sunt compresele fier­binți sau calde (în funcție de reacția bolnavului) cu coada-calului. Mod de preparare: într-un săculeț de in sau tifon se pun două mâini de coada-ca­lului care se scufundă într-un vas cu apă clocotită. Când planta devine fierbinte și moale, săculețul se scoate, se scurge puțin, apoi se pune pe locul bolnav. Dea­supra se aplică o folie de plastic, iar peste ea, un fular gros. Se lasă mai multe ore să acționeze sau chiar pes­te noapte.
MATEI VASILE - Târgu-Jiu

Remediu străvechi pentru vitiligo

Într-o cronică săsească din secolul XVI, este trecut următorul tratament, recomandat împotriva "zonelor de piele depigmentate, albe, a tuturor tul­burărilor de pigment": frunze de ce­dru sau chiparos (arborele vieții) se spală, se rup mărunt și se bagă într-o sticlă de lapte, până la gura ei; deasupra se toarnă rachiu de secară (secărică) de 38-40 de grade și se lasă preparatul zece zile la soare. Cu această tinctură se ung locurile bolnave de mai multe ori pe zi. * Și sucul plantei numită urechelniță este recomandat; se taie tulpina de-a lungul, în două, și se tamponează locurile albe cu zeama ei; * la fel, sucul de gălbenele (calendule) - în cazul lor, se bagă planta întreagă, după ce a fost spălată, în centrifugă, și se folosește lichidul obținut. * Și tamponările cu bitter suedez sunt recomandabile. Plan­tele de mai sus au acțiune puter­nică și în combaterea ciupercilor de piele.
EDITH - Târgu-Mureș

Cum se vindecă giardia

Medicul german C. Moerman recomandă, în cazul giardiei, un "lavaj" al ficatului, obținut printr-o dietă de 7 zile, care prevede, practic, un "post" menit să elimine toate toxinele din ficat. În prima zi de dietă se dă copilului bolnav doar apă fiartă și răcită, a doua zi supă de morcovi, a treia zi morcovi pasați, a patra zi supă de legume (morcov, țelină, pătrunjel, păstâr­nac) pasată, a cincea, a șasea și a șaptea zi, cremă de legume + carne de vită fiartă. Apoi se poate reveni la un regim de viață normal. Încercați și următorul trata­ment recomandat de alt medic german, Rudolf Breuss: curățați 80 de semințe de bostan (neprăjite și nesărate) împărțiți-le în patru porții, zdrobiți-le și dați-le bolna­vului să le mănânce. După o jumătate de oră, dați-i câte o jumătate de linguriță de ulei de ricin. La fel de eficient este și usturoiul: 2-3 căței de usturoi dați pe răzătoare se pun într-o jumătate de litru de lapte clo­cotit. Se lasă să macereze toată noaptea. Se bea în fiecare dimineață conținutul unei ceșcuțe, pe nemân­cate, vreme de trei săptămâni. Tratamentul durează trei luni.
DANIEL MEDAN - București

Răgușeală și uscăciune în gât

Se pun 10 picături de soluție alcoolică de propolis la o ceașcă de ceai de mușețel. Se face gargară de două ori pe zi, dimineața și seara. Ceaiul apoi se înghite. În plus, vă recomandăm ca remediu rădăcina de tătă­neasă (se găsește la magazinele de plante medicinale). Obișnuiți-vă să aveți mereu în gură o bucățică (e lem­noasă și n-are niciun gust), folosind-o ca pe o gumă de mestecat. Când se înmoaie, înghițiți-o. Are un efect extraordinar!
MARINUȘ POPA - Olănești